Sinodul BOR interzice activitatile culturale si artistice in biserici. Filmarile in lacasurile de cult si transmiterea live pe internet a slujbelor, doar cu acordul centrelor eparhiale

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 15 februarie 2018, 17:19 Actualitate | Esenţial


Sinod BOR
Foto: Basilica/Ziarul Lumina
Conducerea Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), reunita joi intr-o sedinta de lucru, a decis ca in biserici sa nu mai aiba loc activitati culturale si artistice, ci sa fie organizate in alte spatii ale parohiilor sau in spatii publice inchiriate pentru acest scop, motivand ca desfasurarea acestora in lacasurile de cult "pot provoca tendinte de auto-secularizare a spatiului sacru" din BOR.

Sfantul Sinod a stabilit de asemenea ca filmarile in lacasurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale si "numai in cazurile in care se doreste evidentierea patrimoniului liturgic si arhitectural-istoric al respectivelor biserici". La fel, transmiterea in direct pe internet a slujbelor din biserici va fi realizata doar cu acordul Centrelor eparhiale, "cu obligatia respectarii normelor liturgice si tipiconale".

Patriarhia Romana anunta intr-un comunicat ca joi a avut loc, in Sala Sinodala din Resedinta Patriarhala, sub presedintia Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in cadrul careia au fost adoptate mai multe hotarari.

Redam integral noile hotarari adoptate joi, 15 februarie, de Sfantul Sinod al BOR:

"In cadrul acestei sedinte a avut loc alegerea Arhiereului-vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei si a Arhiereului-vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei.

Sfantul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Parinte Arhimandrit Atanasie (Tudor) Rusnac ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei. Noul Arhiereu-vicar va purta titulatura Preasfintitul Parinte Atanasie de Bogdania.

De asemenea, Sfantul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Parinte Arhimandrit Teofil (Petru) Roman ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Spaniei si Portugaliei. Noul Arhiereu-vicar va purta titulatura Preasfintitul Parinte Teofil de Iberia.

In cadrul aceleiasi sedinte au fost luate si alte hotarari, dintre care amintim:

A fost completata tematica omagiala si comemorativa a anului 2018 "Anul omagial al unitatii de credinta si de neam si Anul comemorativ al fauritorilor Marii Uniri din 1918" cu un nou capitol: Consecintele Marii Uniri. Lumini de Centenar: mostenitori si fructificatori ai Marii Uniri timp de 100 de ani.

Vor fi evidentiate astfel personalitatile care prin realizarile lor au fructificat acest mare moment al istoriei noastre nationale, ctitori de lacasuri de cult, promotori si aparatori ai culturii, spiritualitatii si educatiei crestine romanesti.

In contextul Anului Centenarului 2018, Sfantul Sinod incurajeaza intensificarea programelor pastorale, culturale si spirituale de promovare a unitatii de credinta si de neam in comunitatile ortodoxe romanesti din afara Romaniei, in special folosirea limbii romane in cultul divin, in activitatile cu tineretul si in familie.

Avand in vedere contributia Bisericii la promovarea unei educatii pentru unitate si demnitate nationala s-a luat hotararea ca Centrele eparhiale sa continue oferirea sprijinului financiar si material unitatilor scolare care au nevoie de reparatie, renovare si dotare.

Intrucat activitatile culturale si artistice desfasurate in lacasurile de cult, pot provoca tendinte de auto-secularizare a spatiului sacru din Biserica Ortodoxa Romana, Sfantul Sinod stabileste ca aceste activitati culturale sa fie organizate in alte spatii ale parohiilor, sau in spatii publice inchiriate pentru acest scop.

Filmarile in lacasurile de cult vor fi realizate doar cu acordul Centrelor eparhiale si numai in cazurile in care se doreste evidentierea patrimoniului liturgic si arhitectural-istoric al respectivelor Biserici. La fel, transmiterea in direct pe internet a slujbelor din biserici va fi realizata doar cu acordul Centrelor eparhiale, cu obligatia respectarii normelor liturgice si tipiconale.

A fost aprobata inscrierea in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane, incepand cu anul 2019, a pomenirii Sfintei Matrona de la Moscova, cu zi de praznuire in data de 2 mai;

De asemenea, a fost aprobata inscrierea in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane, incepand cu anul 2019, a cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului - Siriaca de la Manastirea Ghighiu din Arhiepiscopia Bucurestilor in ziua praznicului Izvorului Tamaduirii. Au fost aprobate si textele Acatistului si Slujbei Sfintei Icoane a Maicii Domnului - Siriaca.

A fost aprobat textul Acatistului si al Slujbei Sfintilor Mc. Claudiu, Castor, Sempronian si Nicostrat (9 noiembrie) si cele ale Sfintilor 26 de Mucenici din Gotia (26 martie). De asemenea, au fost aprobate si textele a doua Acatiste, anume Acatistul Sf. Apostol si Evanghelist Luca (18 octombrie) si cel al Acatistului Sf. Mc. Hristofor (9 mai)."
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2632 vizualizari

 • +7 (11 voturi)    
  Foarte bine, taxa filmare ca la Versailles ! (Joi, 15 februarie 2018, 17:34)

  pedepsitorul [utilizator]

  Ce , la Versailles nu se plateste la intrare, si bisericile noastre sunt mai pline de aur decat toate castele din Franta!
 • +11 (19 voturi)    
  Difuzoarele le interzic? (Joi, 15 februarie 2018, 17:37)

  Sani [utilizator]

  Da' behaitul in difuzoare, de parca am fi in Orientul Mijlociu nu le interzice PreaNefericitul Interlop PSD-ist, prieten de-al lui Dragnea Daniel?
  • 0 (0 voturi)    
   Excelent comentariu! (Vineri, 16 februarie 2018, 14:34)

   Clop [utilizator] i-a raspuns lui Sani

   +++++++++
 • +2 (8 voturi)    
  SF.Mc.Hammer (Joi, 15 februarie 2018, 17:38)

  UglyKidJoe [utilizator]

  Cu o taxa in plus poți filma si nunta si dacă îți faci abonament ai dreptul si la botez si alte activități pe la club
 • +2 (6 voturi)    
  filmari nunti (Joi, 15 februarie 2018, 17:40)

  robi1959 [utilizator]

  filmarile nuntilor si botezurilor vor fi permise fara aprobare ?
 • +4 (12 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 15 februarie 2018, 17:42)

  Metec [anonim]

  • 0 (8 voturi)    
   Iată explicaţia (Joi, 15 februarie 2018, 18:25)

   Iorest [utilizator] i-a raspuns lui Metec

   Sunt convins că are legătură cu înmulţirea concertelor de Crăciun, unde de la colinde s-a ajuns la altceva. Dacă nu sunteţi ortodox, n-ar trebui să vă preocupe regulamentul de ordine interioară al unei organizaţii din care nu faceţi parte. Dacă sunteţi ortodox, vă explică pe înţeles pr. Filotheu Bălan: https://manastirea.petru-voda.ro/2017/12/30/protestantizare-de-craciun/
   • 0 (0 voturi)    
    Sunteți cu 400 de ani în urma (Joi, 15 februarie 2018, 19:36)

    cristian a [utilizator] i-a raspuns lui Iorest

    protestanților, în orice caz.
    Problema Bor e corupția, nu concertele sau transmisiile video.
    • 0 (0 voturi)    
     Cum aţi calculat? (Vineri, 16 februarie 2018, 13:16)

     Iorest [utilizator] i-a raspuns lui cristian a

     De ce nu cu 350 sau cu 450? Ce algoritm aţi folosit ca să calculaţi înapoierea noastră? Problema Bisericii e păstrarea credinţei nealterate. Lăsaţi preoţii care greşesc, pentru că dintre noi se ridică - şi ce preoţi vreţi să se ridice dintre noi dacă noi suntem imperfecţi? Societatea e coruptă în profunzime şi vreţi ca preoţii să fie diferiţi de restul lumii? "Naşteţi copii şi educaţi-i ca buni creştini dacă vreţi să fie aveţi preoţi buni". Biserica e datoare să se protejeze de influenţe nocive. Canoanele Bisericii interzic instrumentele în biserici. Acum se aplică canoanele.
   • 0 (0 voturi)    
    Comment sters de user (Vineri, 16 februarie 2018, 10:38)

    Metec [anonim] i-a raspuns lui Iorest

    • 0 (0 voturi)    
     Cele dumnezeieşti nu sunt acte culturale (Vineri, 16 februarie 2018, 13:10)

     Iorest [utilizator] i-a raspuns lui Metec

     Păcat că nu aţi deschis linkul cu materialul scris de pr. Filotheu Bălan, căci nu vorbeşte cu autoritatea clericului, ci cu autoritatea cunoscătorului tradiţiei bizantine. Într-o biserică s-a jucat capra de Anul Nou, în alta a fost concertul Filarmonicii. Pentru concerte, merg la Filarmonică cu mare drag şi chiar la concertul de orgă din biserica catolică sau lutherană. Dar biserica e pentru rugăciune, nu pentru manifestări culturale, oricât de frumoase ar fi acestea. Citiţi slujba de sfinţire a biseriii. A confunda actul spiritual cu cel cultural e calea sigură către secularitare sau protestantizare. Când asculţi la biserică "Sfânt, Sfânt, Sfânt, Domnul Savaot" şi te mişcă frumuseţea corului, nu gândul că în faţa ta sunt nenumăraţi îngeri, atunci iei actul liturgic drept un act cultural. Dacă te documentezi şi te străduieşti să înţelegi semnificaţia ritualului, a spaţiului şi a obiectelor liturgice, îţi dai seama că amestecul nu e sănătos. E o problemă reală în diaspora, unde românii nu au alt spaţiu unde să se reunească pentru tradiţiile de Anul Nou, dar trebuie găsită altă soluţie.
 • +8 (14 voturi)    
  Interdictie (Joi, 15 februarie 2018, 17:43)

  Soljenitin [utilizator]

  Poate interzic si difuzoarele pe biserici. Nu de alta, dar ele "pot provoca tendinte de auto-secularizare a spatiului sacru din Biserica Ortodoxa Romana".
  • +2 (2 voturi)    
   mai ales (Joi, 15 februarie 2018, 19:09)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Soljenitin

   Cele exterioare
 • +4 (10 voturi)    
  -100 ani (Joi, 15 februarie 2018, 18:30)

  MG [utilizator]

  noi și musulmanii ce mai construim "catedrale"
  • -1 (3 voturi)    
   Sagrada Familia (Joi, 15 februarie 2018, 18:44)

   Iorest [utilizator] i-a raspuns lui MG

   Sagrada Familia, sfinţită de Papă în 2010, vă spune ceva?
   • 0 (0 voturi)    
    Construction started: March 19, 1882 (Vineri, 16 februarie 2018, 13:49)

    MG [utilizator] i-a raspuns lui Iorest

    Construction started: March 19, 1882
  • +2 (2 voturi)    
   Pardon, (Joi, 15 februarie 2018, 18:52)

   Kornell [utilizator] i-a raspuns lui MG

   ei construiesc cu stil - uite-te pe net la primele 10 moschei ca marime, incepand cu cea de la Medina si ai sa le admiri dpdv stil. A noastra e stil brancovenesc-danielesc
   • 0 (2 voturi)    
    Comment sters de user (Vineri, 16 februarie 2018, 10:43)

    Metec [anonim] i-a raspuns lui Kornell

    • -1 (1 vot)    
     poporul a fost trac/dac/latin (Vineri, 16 februarie 2018, 13:50)

     MG [utilizator] i-a raspuns lui Metec

     si va fi european
     • 0 (0 voturi)    
      Comment sters de user (Vineri, 16 februarie 2018, 14:06)

      Metec [anonim] i-a raspuns lui MG

      • 0 (0 voturi)    
       așa a vrut Dumnezeu! (Sâmbătă, 17 februarie 2018, 12:51)

       MG [utilizator] i-a raspuns lui Metec

       sau aveți ceva împotrivă?
       :D

       Lăsând gluma, respectivii nu avea de administrat nici sclavi, nici de contabilizat birurile primite; erau comunitați tribale fără interes în matematică sau științe. Moștenim tradițiile și leacurile, religia organizată a apărut mai târziu.
 • +2 (2 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 16 februarie 2018, 10:55)

  Metec [anonim]

  • -2 (2 voturi)    
   Religia în şcoală e dorită de contribuabili (Vineri, 16 februarie 2018, 13:22)

   Iorest [utilizator] i-a raspuns lui Metec

   Educaţia a fost întreţinută secole de-a rândul de Biserică. Până acum 150 de ani se învăţa cititul de pe Ceaslov şi Psaltire şi se deprindeau limbi străine cu textul biblic bilingv. Şcoala îl pregăteşte pe copil pentru viaţă, în care o componentă importantă e cea religioasă. De ce în şcoală se pune stema ţării? De ce se studiază istoria ţării preferenţial şi nu se face un semestru de Istoria papuaşilor? Identitatea, dom'le, identitatea indivizilor naşte comunitatea, iar asta face statul puternic. În plus, religia în şcoală exprimă voinţa plătitorilor de taxe. Scoaterea ei ar fi un gest nedemocratic. Punct.
   • 0 (0 voturi)    
    și comunismul a fost dorit de contribuabili(?) (Sâmbătă, 17 februarie 2018, 12:53)

    MG [utilizator] i-a raspuns lui Iorest

    că nu se putea fără dorința contribuabililor, după cum bine spuneți..


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by