Mai multe voci acuza o apropiere a Romaniei de Grupul de la Visegrad, in special de Polonia si Ungaria, in mai multe teme europene "fierbinti" precum migratia, un nou model - "iliberal", cum este cel promovat de Viktor Orban, si relativizarea unor concepte precum statul de drept si independenta justitiei. In contextul Brexitului, ce atuuri are Uniunea Euopeana in cazul creionarii unui bloc est-european mai ostil Bruxellesului si care acuza un interventionism excesiv? Ce sanse are propunerea de conditionare a alocarii fondurilor europene de respectarea statului de drept sa devina realitate pentru urmatorul exercitiu bugetar european? Europarlamentarul PMP Siegfried Muresan
a discutat online cu cititorii HotNews
Nota redactiei:
- Puneti intrebari folosind formularul de comentarii de la finalul articolului
- Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana
Dar, ca politician responsabil, va spun ca tot ceea ce facem trebuie sa facem in limitele legii. IAr Europa nu avea suficiente parghii pentru a face fata situatiei din 2015-2016. Intre timp construim aceste parghii: control mai bun la frontiere externa, cooperare mai buna intre state privind persoane suspecte de terorism, trafic de arme, trafic de fiinte umane. Am identificat problema, acum o rezolvam. Am vazut incetatea atacurilor teroriste.
2. Ce se mai intampla cu ajutorul financiar promis de Bruxelles pentru Moldova?
2. Europa vrea sa ajute Moldova si financiar. Conditiile pentru asta sunt clare si nu au fost indeplinite pana acum de guvern. Daca Guv RM ar fi indeplinit conditiile, cele 100 milioane Eur pe care Europa doreste sa le vireze Guvernului de la Chisinau ar fi ajuns deja. Asadar, banii vor veni, cand guvernul indeplineste conditiile. Guvernul este singurul vinovat ca banii inca nu au venit. Sper sa indeplineasca conditiile si banii sa ajunga cat mai repede.
Conditiile sunt importante, deoarece vrem sa ne asiguram ca banii isi indeplinesc misiunea, ca se construiesc scoli, spitale, strazi, ca se modernizeaza infrastructura, administriatia publica etc.
Care este sentimentul la Bruxelles in privinta ultimelor atacuri la adresa unor institutii din justitia romaneasca?
Doamna Dancila este necunoscuta, neapreciata si lipsita de incredere. Un politician care a mintit in plenul Parlamentului European in februarie 2017 cu privire la protestele din Romania nu va fi luata niciodata in serios. La fel cum nu va fi luata in serios nici cand va merge cu consilierul pe probleme economice condamnat la 8 ani de inchisoare.
Despre atacurile la Justitie: presedintele Juncker a spus foarte clar: legile justitiei sa nu intre in vigoare in forma adoptata de Parlamentarii de la Bucuresti.
Care este pozitia Romaniei in procesul de declansare a Articolului 7, o stiti? Daca se va ajunge la vot in Consiliul European sau in Coniliul UE, cum vor vota presedintele, respectiv reprezentantul guvernului Ro?
Multumesc
2. Daca vrem o Europa mai puternica, trebuie sa ii alocam un buget mai mare. Dar in timp ce marim bugetul (marire rezonabila), trebuie sa convingem cetatenii ca fondurile europene sunt bine folosite. iar pentru asta va fi nevoie de noi reguli si conditii la alocarea de fonduri europene.
Aţi afirmat că în Polonia se practică defrişări ilegale de păduri.
La Sebeş-Alba este un adevărat dezastru în acest sens! Mă gândes la firmele Kronospan şi Schweighofer!
Ce se poate face în cazul acesta? Cum ne puteţi ajuta pentru a oprii această CATASTROFĂ.?
Nu numai poluare, ci şi preţul lemnului plătit de români este enorm!
Va multumesc