Proiectul de lege pentru achizitionarea sistemelor de rachete HIMARS si hotararea referitoare la corvetele multifunctionale vor fi aprobate in sedinta de joi a Guvernului, potrivit news.ro. Sedinta de Guvern este programata de la ora 12.00.

Ministrul Apararii, Mihai Fifor, spunea ca in sedinta Guvernului au urma sa fie aprobate proiectul de lege pentru achizitionarea sistemelor de rachete HIMARS si hotararea referitoare la corvetele multifunctionale.

"Proiectul de lege pentru achizitionarea rachetelor HIMARS joi va fi in sedinta de guvern si se va aproba. O sa facem plata pana la 28 februarie pentru primul sistem de rachete HIMARS, in valoare de aproape un miliard de dolari. (...) Joi, in sedinta de guvern, vom aproba si hotararea privind cele patru corvete multifunctionale", a declarat, luni, la Antena 3, ministrul Apararii.

El a reluat afirmatiile potrivit carora aceste corvete vor fi construite intr-un santier naval din Romania, iar cu offsetul provenit de la acestea vor fi modernizate celor doua fregate aflate in dotarea Marinei romane.

Achizitia sistemului HIMARS face parte dintre cele opt programe de inzestrare prevazute in Planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017-2026, pentru care Parlamentul Romaniei a transmis, in luna mai 2017, aprobarea prealabila de initiere a procedurilor de atribuire a contractelor aferente.

HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de lupta testate si utilizate in misiuni reale de Fortele Terestre si Corpul de Infanterie Marina ale SUA si ofera o capacitate de lupta superioara, asigurand structurilor militare un avantaj substantial, oferind comandantilor optiuni pentru succesul misiunii in operatiile specifice. Rata de fiabilitate HIMARS si gradul de interoperabilitate intre fortele SUA si Aliate reduc costurile finale operationale si de intretinere.