Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, care conducerii Consiliului Superior al Magistraturii, in calitate de garant al independentei justitiei, sa adopte o pozitie publica in apararea sistemului judiciar in fata atacuri lansate la adresa justitiei in ultimele zile.

Augustin LazarFoto: AGERPRES

Intr-un mesaj publicat pe contul de Facebook al Ministerului Public, Augustin Lazar "dezavueaza campania desfasurata impotriva institutiilor justitiei in mod deosebit a Ministerului Public, de persoane aflate in proceduri judiciare in curs, unele condamnate definitiv".

Acesta afimra ca "respinge ferm generalizarea la nivelul intregii activitati a procurorilor a incidentelor procesuale si a cazurilor particulare de magistrati procurori cercetati disciplinar" si precizeaza ca "sistemul judiciar are proceduri legale riguroase de verificare a suspiciunilor de abateri disciplinare, inclusiv de genul celor lansate in media".

In acelasi timp, procurorul general "dezavueaza actiunile de instigare publica la interventia politicienilor in activitatea judiciara pentru demiterea unor procurori cu functii de conducere, prin ignorarea procedurilor judiciare clar prevazute de art. 51 al. 2 si 7 din Legea nr. 303/2004, precum si prin infrangerea principiului constitutional al separatiei puterilor in stat".

"Procurorul general isi manifesta increderea in capacitatea sistemului judiciar din Romania de a-si indeplini misiunea de infaptuire a justitiei la nivelul standardelor europene. De asemenea, isi manifesta increderea in capacitatea de autoreglare a sistemului judiciar prin identificarea si rezolvarea conform procedurilor legale a tuturor incidentelor procesuale si a cazurilor particulare de abateri disciplinare", se arata in acest mesaj, in care se reafirma ca "problema Romaniei nu este functionarea defectuoasa a sistemului judiciar, ci tentativa de stopare a luptei impotriva coruptiei".