Judecatoarea CCR Livia Stanciu, opinie separata: Infiintarea Sectiei penale pentru magistrati este discriminatorie si poate afecta lupta impotriva coruptiei

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 13 februarie 2018, 14:10 Actualitate | Esenţial


Livia Stanciu
Foto: Agerpres
Judecatoarea Livia Stanciu a formulat o opinie separata la decizia Curtii Constitutionale (CCR) privind Legea organizarii judiciare, ea sustinand ca infiintarea Sectiei penale pentru magistrati ar fi trebuit declarata neconstitutionala si aratand ca aceasta este discriminatorie si poate afecta lupta impotriva coruptiei. Livia Stanciu subliniaza ca o structura speciala poate fi justificata doar in masura in care se constata sau este evidenta existenta unei probleme speciale, iar prin noua reglementare, practic, se induce ideea ca exista o problema de infractionalitate in randul magistratilor, care necesita o atentie speciala.

In opinia judecatoarei CCR, infiintarea acestei structuri reprezinta doar un "experiment judiciar" pregatit superficial, in lipsa oricaror studii si programe si fara o analiza amanuntita si riguroasa.

Livia Stanciu sustine, in opinia separata la decizia CCR care a admis unele obiectii de neconstitutionalitate a acestei legi, ca infiintarea acestei sectii incalca prevederile art.16 alin.(1) si ale art.148 alin.(2) si (4) din Constitutie.

Ea subliniaza ca este vorba despre infiintarea unei structuri de investigare a infractiunilor exclusiv pentru categoria profesionala a magistratilor, in conditiile in care in Romania nu mai exista nicio alta categorie profesionala cu privire la care sa functioneze un organ de ancheta specializat.

"Prin urmare, spre deosebire de ceilalti cetateni ai Romaniei, judecatorilor si procurorilor, inclusiv judecatorilor si procurorilor militari si membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, le este aplicat un tratament juridic diferit, prin reglementarea cercetarii infractiunilor ce s-ar comite de catre acestia de catre o structura speciala de parchet. Aceasta situatie nu-si gaseste justificare in exigentele constitutionale consacrate de art.16 alin.(1) din Constitutie potrivit caruia <Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari>", arata Livia Stanciu.

Judecatoarea aminteste ca, sub aspectul asigurarii egalitatii in drepturi, Curtea Constitutionala a statuat, in jurisprudenta sa, ca principiul egalitatii in fata legii, consacrat de prevederile art. 16 alin. (1) din Constitutie, presupune instituirea unui tratament egal pentru situatii care, in functie de scopul urmarit, nu sunt diferite. "El nu exclude, ci, dimpotriva, presupune solutii diferite pentru situatii diferite. In consecinta, un tratament diferit nu poate fi doar expresia aprecierii exclusive a legiuitorului, ci trebuie sa se justifice rational, in respectul principiului egalitatii cetatenilor in fata legii si a autoritatilor publice", mai arata Livia Stanciu.

Livia Stanciu subliniaza, de asemenea, ca "o structura speciala poate fi justificata doar in masura in care se constata/este evidenta existenta unei probleme speciale". "Practic, se induce ideea ca exista o problema de infractionalitate in randul magistratilor care necesita o atentie speciala", adauga judecatoarea.

In opinia sa, Curtea ar fi trebuit sa constate daca pentru atingerea obiectivului urmarit de legiuitor, respectiv acela de combatere a infractiunilor comise de magistrati se impun masuri disuasive de reglementare determinate de amploarea fenomenului premisa.

"Or, cata vreme nu exista o expunere de motive corespunzatoare care sa releve faptul ca fenomenul infractionalitatii in randul magistratilor are o amploare care sa justifice infiintarea unei sectii speciale pentru combaterea lui, nu ne aflam in prezenta niciunui criteriu obiectiv si rational. Crearea unei sectii specializate pentru cercetarea magistratilor nu a fost justificata de aparitia unei situatii obiective ce ar necesita o schimbare de politica penala, intrucat faptele de coruptie comise de magistrati nu reprezinta, nici prin tipologie si nici prin numar, un fenomen aparte in comparatie cu cele savarsite de alte categorii profesionale. Tot astfel, in lipsa unor garantii legislative si institutionale cu privire la independenta acestei noi structuri de parchet, exista riscul afectarii luptei impotriva coruptiei. Infiintarea acestei sectii face posibila crearea in viitor a unor alte parchete specializate pe diverse categorii profesionale, iar nu pe natura infractiunilor. In logica aceasta, s-ar impune si infiintarea de unitati de parchet care sa-i ancheteze doar pe parlamentari sau doar pe ministri", explica Livia Stanciu.

Judecatoarea CCR subliniaza ca nu exista nicio justificare pentru ca magistratii sa fie supusi unui tratament special, nici macar din perspectiva asigurarii protectiei acestora: "Pentru efectuarea unei cercetari penale eficiente este necesar ca magistratul sa fie investigat ca orice cetatean, in functie de natura infractiunii pretins a fi savarsita de catre acesta. Astfel, magistratul are dreptul de a fi cercetat penal de un organ de urmarire penala specializat in categoria de infractiuni din care face parte cea care i se imputa, drept pe care il are orice cetatean, cu atat mai mult cu cat magistratul este vulnerabil, solutiile sale lasand intotdeauna cel putin o parte nemultumita, ceea ce determina de foarte multe ori formularea impotriva sa a unor plangeri neintemeiate, cu scop sicanator. Aceasta, cu atat mai mult cu cat, specializarea presupune o experienta profesionala, pe langa o cunoastere amanuntita a unei materii la nivel teoretic, iar specializarea se dobandeste dupa o lunga perioada de practica efectiva in domeniu. Or, prin infiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, este pusa sub semnul intrebarii specializarea procurorilor care isi desfasoara activitatea in cadrul ei, acestia fiind, cel putin ipotetic, pusi in situatia de a instrumenta cauze referitoare la toate infractiunile reglementate de Codul penal si de legile speciale."

Livia Stanciu mai arata ca nu are nicio justificare rationala optiunea legislativa de a restrange aria de competenta a unor structuri de parchet deja existente si specializate (Directia Nationala Anticoruptie si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism), cu atat mai mult cu cat statul roman a investit fonduri semnificative si a dezvoltat ani la rand un mecanism eficient de abordare a faptelor de coruptie si de criminalitate organizata.

"Practic, prin infiintarea acestei sectii, o parte din cauzele aflate in competenta unor procurori cu experienta in ce priveste procedura de cercetare si investigare a acestui gen de fapte trece in competenta altor procurori care, desi bine pregatiti profesional, nu au insa aceeasi experienta in instrumentarea cauzelor care presupun o anumita specializare", adauga judecatoarea.

"Prin urmare, constatam ca prin infiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie se creeaza o diferenta de tratament juridic in cadrul aceleiasi categorii de faptuitori - cetateni ai Romaniei - fara a exista vreo justificare obiectiva si rezonabila, ceea ce atrage incalcarea prevederilor art.16 alin. (1) din Constitutie cu privire la egalitatea cetatenilor in fata legii, fara privilegii si fara discriminari", mai afirma Livia Stanciu.

Judecatoarea CCR considera, de asemenea, ca infiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie nu are nicio legatura cu modernizarea justitiei din Romania, justitie care se afla intr-o evolutie pozitiva vizibila, apreciata de rapoartele succesive ale Mecanismului de Cooperare si de Verificare (MCV), ci "reprezinta doar un <experiment judiciar> pregatit superficial, in lipsa oricaror studii si programe si fara o analiza amanuntita si riguroasa". Ea adauga faptul ca acest lucru este in totala contradictie cu angajamentele pe care si le-a asumat Romania prin aderarea la Uniunea Europeana si nu face decat sa mentina pe termen nelimitat Mecanismul de Cooperare si de Verificare (MCV).

"Dezbaterea parlamentara desfasurata cu privire la aceasta propunere legislativa, si implicit asupra infiintarii Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, propunere legislativa prezentata de 10 deputati si senatori, a ignorat punctul de vedere covarsitor majoritar al magistraturii si avizele consecutive negative emise de Consiliul Superior al Magistraturii. Or, Comisia Europeana a retinut ca ignorarea avizelor Consiliului Superior al Magistraturii si a pozitiei ferme a corpului magistratilor ridica intrebari cu privire la necesitatea reexaminarii de catre Comisie a tuturor progreselor inregistrate in legatura cu independenta sistemului judiciar. 41. Asa fiind, in conditiile in care se elimina din competenta Directiei Nationale Anticoruptie - unitate de parchet specializata in combaterea infractiunilor de coruptie -, atat infractiunile de coruptie comise de magistrati, cat si infractiunile de coruptie comise de alte persoane doar pentru ca acestea sunt cercetate alaturi de magistrati, rolul D.N.A. in combaterea coruptiei este limitat, fiind incalcate astfel recomandarile Comisiei Europene cuprinse in rapoartele MCV si, pe cale de consecinta, se aduce atingere prevederilor art.148 alin.(2) si (4) din Constitutie", mai arata Livia Stanciu.

Judecatoarea reclama si parcursul legislativ al legii, sustinand ca nu au fost respectate prevederile regulamentare si nici cele care tin de tehnica legislativa.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2137 vizualizari

 • -13 (23 voturi)    
  Pe surse... (Marţi, 13 februarie 2018, 14:17)

  DanTeo [utilizator]

  Si Rarinca a facut opinie separata...
  • +2 (10 voturi)    
   a (Marţi, 13 februarie 2018, 14:32)

   adrian67 [utilizator] i-a raspuns lui DanTeo

   Iar ai luat lumina de la Laatrina 3?
   • 0 (8 voturi)    
    Critica si îndemn (Marţi, 13 februarie 2018, 17:44)

    DanTeo [utilizator] i-a raspuns lui adrian67

    Uita-te singur ce hal de comentarii! Si înca pe bani... Unde sunt postacii de alta data? Unde sunt mosii si stramosii vostri? Fiti profesionisti, ce dracu'!
    • +1 (5 voturi)    
     rade (Marţi, 13 februarie 2018, 18:47)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui DanTeo

     ciob de oala sparta.
     Nu stiam unde e baba cu mitraliera.
     Ai postat o referire la ceva inexistent si care nu are legatura cu punctul ei de vedere vizavi de infintarea sectiei penale pentru magistrati. Punct de vedere pe care nu cred ca l-ai citit.
     • -1 (3 voturi)    
      Nicio problema (Marţi, 13 februarie 2018, 20:05)

      DanTeo [utilizator] i-a raspuns lui nahir

      Iti urez punctul de vedere al Rarincai.
 • -2 (12 voturi)    
  Exemplu de incorectitudine (Marţi, 13 februarie 2018, 14:34)

  holinessdani [utilizator]

  Un articol fluviu despre parerea unui judecator care are o opinie diferita de ceilalti (si nu e nimic rau in asta) si nimic despre ceilalti si opiniile lor.
  Adica de ce opinia unei persoane e mai importanta decat a celorlalti?
  Doar fiindca aceasta opinie se muleaza pe agenda politica a unora?
  E corecta aceasta atitudine fata de cititori?
  • -1 (11 voturi)    
   Tovarase postac... (Marţi, 13 februarie 2018, 16:02)

   vio7 [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Pe Hotnews sunt stiri si despre parerile majoritatii judecatorilor CCR si care chiar au o hotarare in aceasta speta.Te deranjeaza opinia separata in sine sau faptul ca nu e ca in comunismul idealizat de dumneata si in care unanimitatea era regula de aur??Da,e corecta fata de cititori aceasta atitudine...poate ne scutesti de prezenta si te muti pe A3 sau RTV ,de unde ai venit!
 • +4 (14 voturi)    
  Singurul OM FUNCTIONAL cin CCR (Marţi, 13 februarie 2018, 14:45)

  si_mort_va_vad [utilizator]

  restul sunt umpluti cu paie ro$i , p$diste ...

  #Respect , D-na Livia Stanciu !!!
  • +1 (5 voturi)    
   Scuze dar e motivare de politician nu de jude (Marţi, 13 februarie 2018, 18:08)

   The Special One [utilizator] i-a raspuns lui si_mort_va_vad

   "Afecteaza lupta anticoruptie"
   "experiment judiciar" pregatit superficial
   "o structura speciala poate fi justificata doar in masura in care se constata/este evidenta existenta unei probleme speciale".

   Toate astea is afirmatii fara acoperire legala, datul cu parerea.

   Singurul argument e intradevar egalitatea in fata legii, dar si aici parchetul militar e deja un precedent.

   De asemenea magistratii si parlamentarii iarasi sunt o exceptie datorita cvasiimunitatii, La ambele categorii o urmarire penala trebuie aprobata de breasla lor (csm, parlament). Nici asta nu o deranjeaza pe doamna.
  • -1 (1 vot)    
   harca asta (Marţi, 13 februarie 2018, 23:39)

   DECENEU2000 [utilizator] i-a raspuns lui si_mort_va_vad

   are la "purtator" o condanmare cedo in procesul cu Mircia Gutau.concluzia? [editat de moderator. avertisment]
 • -3 (13 voturi)    
  Da madam stanciu , (Marţi, 13 februarie 2018, 15:02)

  A310 [utilizator]

  in 2005 cand s-au adoptat legile justitiei , prin asumarea raspunderii de catre guvernul boc .
  Ce studii si analize s-au facut , ca respectivele legi sa fie adoptate .
  Sa nu mai pomenesc ca pe Doamna Rarinca ati bagat-o la puscarie , ca si-a cerut banii care ii datorati .
  • +1 (7 voturi)    
   mai aerianule, (Marţi, 13 februarie 2018, 18:50)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui A310

   vezi ca madam raruta, aia pe care o invoci ca nevinovata, a recunoscut ca-si primise banii si ca mancat kkt, cam cum faci tu acuma.
   Numai trogloditi da pesedeul asta.
 • -3 (13 voturi)    
  De ce nu ma mira ca individa asta (Marţi, 13 februarie 2018, 15:11)

  xrogo [utilizator]

  face tot timpul opinie separata, n-ati vazut comportamentul ei cel putin ciudat si la ICCJ?
 • 0 (12 voturi)    
  "Prin noua reglementare (Marţi, 13 februarie 2018, 15:13)

  UpNext [utilizator]

  practic, se induce ideea ca exista o problema de infractionalitate in randul magistratilor, care necesita o atentie speciala".

  Absolut corect, aceasta problema de infractionalitate exista si nu este minora. Mai mult, increderea publica in toate componentele sistemului legal din Romania este foarte scazuta. Iar magistratii nu fac exceptie. Deci, da, o noua reglementare este necesara pentru corpul magistratilor, care, prin efectele sale preventiv-punitive, va reconstrui increderea publica in acestia.
  • +1 (11 voturi)    
   Cine reconstruieste increderea in justitie? (Marţi, 13 februarie 2018, 16:12)

   vio7 [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   Infractorul Dragnea cu tot clanul lui de mafioti care au pus piciorul pe gatul tarii si nu se dau de acolo pana nu scapa de bulau?Nu te intrebi,cu mintea aia putina,cum de toti cei care atrag atentia asupra problemelor din justitie sunt niste oameni cercetati penal cu grave probleme de integritate?Ti-au spalat creierul de patineaza musca pe el...supradoza de A3...nu bun:))
   • +3 (5 voturi)    
    In suita ta de insulte (Marţi, 13 februarie 2018, 18:06)

    UpNext [utilizator] i-a raspuns lui vio7

    ai uitat "ciuma rosie, pufoaika, cracanatul, mujicii, moartea sa va ia, jos comunismu' " si alte multe referinte academice cunoscute...Deh, nivel valah elevat, respectabil si civilizat, cu care natia voastra se mandreste! :))
  • +4 (6 voturi)    
   UpNext : (Marţi, 13 februarie 2018, 16:20)

   si_mort_va_vad [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   UpYours !
  • 0 (8 voturi)    
   Nu, nu ar fi nevoie... (Marţi, 13 februarie 2018, 16:22)

   blackarrow [utilizator] i-a raspuns lui UpNext

   de o noua sectie , mai cititi o data foarte atent articolul, se explica foarte bine , se incalca art 16 si 148 din Constitutie , e o masura care pune presiune pe magistrati , plus alte conotatii , e un "experiment" insuficient testat si evident un instrument util psd-prietenii stiu de ce .
   Asta e , deja CCR s-a pronuntat , dar sa nu uitam ca art 148 prevede ca tratatul cu UE are prioritate , urmeaza pozitia UE .
   Mie Stanciu imi pare foarte rationala , prin contrast Dormeanu e un impostor , deci nu m-as increde in CCR nici sa trec strada cu ei ...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by