Premierul Ungariei, Viktor Orban, si cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, vor efectua, saptamana viitoare, o vizita de lucru de doua zile la Sofia, informeaza Agentia bulgara de Presa Novinite, citand un comunicat de presa al Guvernului de la Sofia. Este interesant ca aceasta vizita nu este inscrisa in agenda Agentiei ungare de Presa MTI, in care figureaza, de regula, toate evenimentele viitoare, potrivit Rador.

Cei doi oficiali vor discuta impreuna cu premierul bulgar Boiko Borisov, care intretine relatii bune cu ambii politicieni. Relatia Borisov-Kurz comporta o importanta aparte, deoarece presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene, care este in prezent indeplinita de Bulgaria, la vara va fi preluata de Asutria.

Asa cum a declarat Boiko Borisov la o conferinta de presa - la care a participat si reprezentantul ziarului Magyar Nemzet - sustinuta in mijlocul lunii ianuarie, la Sofia, despre preluarea presedintiei UE, premierul bulgar doreste sa dezvolte o stransa colaborare cu Sebastian Kurz, de exemplu, in chestiunea privind migratia. Din acest punct de vedere, este importanta prezenta lui Viktor Orban la aceasta vizita de lucru, el fiind de acord cu Borisov si cu Sebastian Kurz in privinta principalelor aspecte vizand migratia. Exista, insa, o diferenta majora.

Despre sistemul de cote obligatorii referitoare la relocarea imigrantilor in tarile membre ale UE toti trei considera ca nu este un sistem functional. Premierul bulgar a declarat, de exemplu, la conferinta de presa din ianuarie ca planul de redistribuire a migrantilor nu este fezabil, deoarece imigrantii nu vor sa ramana in Europa de Est. Totusi, dintre cele trei tari, Ungaria este singura care nu a preluat nici un imigrant din Grecia sau Italia.

Potrivit anuntului din 5 februarie a Comisiei Europene, Austria a preluat 29 de imigranti din Italia, iar Bulgaria 10 din Italia si 50 din Grecia.