Parlamentul se reuneste luni, in sedinta comuna, pentru a asculta concluziile comisiei speciale de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009. Sedinta a fost programata de la ora 15. Dupa dezbatere, potrivit ordinii de zi a sedintei, parlamentarii vor vota o hotarare de aprobare a raportului, cu concluziile adoptate de comisie si propunerile formulate.

Ulterior, raportul comisiei va fi trimis Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Administratiei Prezidentiale, Consiliului Superior al Magistraturii si Guvernului.

Un raport preliminar a fost prezentat in 23 ianuarie de presedintele comisiei de ancheta, deputatul PSD Oana Florea.

"Concluzia raportului este ca au fost actiuni concertate, actiuni de schimbare a sefilor de prefecturi si a sefilor de deconcentrate din teritoriu cu intentia de a modifica rezultatul votului daca era necesar, dar neavand buletinele de vot, nu putem spune cu certitudine acest lucru. Putem deduce ca au fost aceste actiuni, ca au avut loc, ca s-a incalcat legea si ca au avut scopul de a influenta rezultatul votului", a afirmat Oana Florea.

Comisia a activat timp de opt luni, perioada in care au comisiei au fost audiate 45 de persoane. La audieri a fost chemata de mai multe si sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, insa aceasta a refuzat de fiecare data invitatia.

Comisia a fost constituita ca urmare a acuzatiilor jurnalistului Dan Andronic, potrivit carora, in seara celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din 2009, fostul vicepremier Gabriel Oprea iar fi invitat la el acasa pe procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si pe fostul sef al SRI, actual ambasador al Romaniei la Washington, George Maior, pe Florian Coldea, si pe Anghel Iordanescu. Aceasta intalnire a lasat sa planeze suspiciunea ca in seara alegerilor acele persoane s-au intalnit la un eveniment privat cu scopul de a influenta rezultatul votului.

Fostul presedinte Traian Basescu, a negat acuzatiile.

"Stiu foarte bine ca nu au fost fraudate in favoarea mea, iar acest lucru este dovedit de faptul ca in timp ce noi, PDL, am avut un singur om in sectiile de votare, ei au avut reprezentanti din sase partide, toti impotriva candidaturii mele, sustinatorii lui Geoana. Cum putea acel om sa fure buletine de vot", a spus Traian Basescu.

O propunere legislativa a presedintelui comisiei, Oana Florea, prevede ca refuzul unei persoane de a se prezenta la audieri intr-o comisie parlamentara de ancheta sa constituie infractiune si sa fie pedepsit cu inchisoarea de la opt zile la trei luni sau cu amenda penala in valoare de 10.000 de lei si cu interzicerea de a ocupa o functie publica timp de trei ani.