Angajatii part-time, din cele patru categorii cuprinse in OUG-ul avizat joi de Consiliul Economic si Social (CES), vor plati contributii sociale doar pentru sumele primite, restul, pana la suma aferenta salariului minim pe economie, urmand a fi suportata de angajator, in conditiile in care exista riscul ca unii angajati sa renunte la o parte din cele 1,2 milioane de contracte part-time, a afirmat joi ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, relateaza News.ro.

Eugen TeodoroviciFoto: Ministerul Fondurilor Europene

"Oamenii vor contribui efectiv la cat primesc. Este acelasi mecanism care a fost anul trecut. Nu puteam sa lasam in zona angajatului intreaga povara, vizavi de partea de contributii, (...) oamenii ar fi trebuit sa vina de acasa cu sume pentru a completa diferenta. Diferenta se plateste de catre angajator", a afirmat Teodorovici.

CES a dat aviz faborabil OUG-ului pe care Guvernul vrea sa-l adopte joi in sedinta, act prin care Executivul vrea sa repare problemele aparute in zona contractelor part-time in cazul IT-istilor, persoanelor cu dizabilitati, muncitorilor sezonieri si cercetatorilor.

In urma modificarilor aparute in Codul Fiscal, unii angajati part-time cu venituri mici sunt obligati sa vina cu bani de acasa pentru a-si plati contributiile sociale.

Inaintea sedintei CES, Teodorovici a declarat ca Guvernul trebuie sa ia masurile necesare pentru ca angajatii part-time cu venituri mici sa nu fie obligati sa vina cu bani pentru a-si plati obligatiile.