Procurorul general Augustin Lazar spune ca exista o legatura stransa intre infractiunea de abuz in serviciu si cea de conflict de interese, apreciind ca un prim portret robot al celui care face abuz in serviciu priveste functionarul public care este fie dintre cei alesi - primari, consilieri, fie dintre functionarii publici numiti - directori, sefi de serviciu, iar al doilea portret robot este mai "sofisticat", fiind vorba despre "autorul din spatele autorilor", care se foloseste de un alt functionar public, relateaza News.ro.

Augustin LazarFoto: AGERPRES

"Portretul robot al infractorului de abuz in serviciu este similar cu portretul robot al infractorului de conflict de interese. Un prim portret robot priveste functionarul public care este fie printre cei alesi, primari, consilieri, fie dintre functionarii publici numiti, directori, sefi de serviciu. Aceste persoane au o conduita caracterizata ca fiind abuziva. Un astfel de functionar are o conduita abuziva si pentru a-si rezolva interesele proprii, exercita o astfel de conduita, incalcand o deontologie minima pe care trebuie sa o aiba un functionar public", a declarat procurorul general Augustin Lazar miercuri, la dezbaterea despre coruptia din achizitiile publice la care participa si procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

El spune ca al doilea portret robot este mai "sofisticat", fiindca este vorba despre "autorul din spatele autorilor", care se foloseste de un alt functionar public.

"Este posibil sa avem modalitati de actiune sofisticate care dau ragaz autorului din spatele autorului sa isi ia masuri de protectie si sa se foloseasca de cel din fata, sa stearga cu el pe jos. De multe ori, acest om de paie nici nu vrea sa coopereze", a subliniat Lazar.

El a spus ca in cele mai multe cazuri, acest "om de paie" este un membru de familie, un prieten sau un membru de partid, "cineva care poate fi sacrificat".

De asemenea, procurorul general a ridicat problema neutralizarii mecanismelor de verificare si control din institutiile publice in care isi desfasoara mandatul respectivul infractor.

"Neutralizarea temporara a acestor mecanisme da timp autorilor din spatele autorilor sra culeaga produsul infractional si sa il puna la adapost. Pana ajunge ancheta la locul respectiv, moare omul, se schimba mandatele", a declarat Lazar.