Fostul ministru al cercetării, dl Dr Georgescu Lucian (la ritmul în care se schimbă guvernele, ne simțim nevoiți să precizăm și numele celui care vremelnic ocupă fotoliul ministerial) promitea marea cu sarea într-un interviu din 6 septembrie 2017: execuție bugetară de 110%, bani mai mulți la cercetare (inclusiv prin credite de angajament), blama execuția bugetară deficitară a tehnocraților etc.

In interviu apare următorul dialog:

Reporter: De la rectificare ce așteptări aveți?

Ministru: Nu am așteptări.

Reporter: Ar putea să vă taie din bani?

Ministru: Pe situație financiară care există nu cred…

La cinci zile după interviul de mai sus cercetarea pierdea 318 milioane lei, prin OUG de rectificare a Legii 6/2017, a bugetului de stat. Adică ajungea de la 1,7 la 1,4 mld lei, comparativ cu execuția bugetară de 1,8 mld lei pe 2016, a tehnocraților. Cu alte cuvinte, Ministerul Cercetării și Inovării nu a reușit să cheltuie nici măcar puținul care îi fusese alocat, adică cele 1,7 mld, ce să mai vorbim de execuția de 110% de care vorbea dl Dr Georgescu. Cu toate acestea a utilizat și credite de angajament, pentru care nu avem însă date, site-ul ministerului fiind opac în acest sens. Adică nu se știe câte astfel de credite de angajament au fost contractate, dar în mod sigur o parte din ele au fost rambursate tot în 2017. Speculăm că acest lucru s-a întâmplat tocmai ca urmare a faptului că MCI nu a reușit să cheltuie ce-i fusese alocat și avea nevoie să justifice măcar cele 1,4 mld alocate la rectificare.

Această țopăială cu credite de angajament, care au fost ulterior convertite în credite bugetare, a forțat instituțiile de CDI să se împrumute și să plătească dobânzi băncilor comerciale. Un fel de alba-neagra cu bani bugetari.

Soluția pentru cheltuirea sumelor alocate le era la îndemână, dar au refuzat să o aplice: trebuiau doar să finalizeze de evaluat și să înceapă finanțarea proiectelor de tip Proiecte Complexe de Cercetare de Frontieră PCCF, Postdoctorat (PD) și Tinere Echipe (TE). În plus, se putea opta pentru dublarea ratei de succes la aceste competiții care ținteau cu precădere segmentul tânăr al cercetătorilor, cel mai vulnerabil în fața fluctuațiilor în finanțarea cercetării. Suplimentar, se puteau organiza competiții și contracta proiecte din cadrul Pilonului 2 al PNCDI 3, de exemplu Proiecte Experimental Demonstrative (PED) sau Bridge Grants (BG).

Ministerul a ales în schimb să suplimenteze bugetul unei competiții hulite deja de multă lume, Proiecte Complexe realizate în consorţii CDI (PCCDI). Așteptăm deznodământul acțiunii în instanță privind ordinul de lansare al acestei competiții.

Toate aceste povești cu credite de angajament, competiții organizate în pripă și evaluate în afara bunelor practici acceptate la nivel internațional, alături de nefinalizarea evaluării proiectelor depuse fie în 2016, fie la început de 2017 au dus la rectificarea bugetară negativă din septembrie și execuția bugetară dezastruoasă de la final de 2017. Așa cum se arată și în comunicatul Ad Astra, venit ca reacție la raportul de activitate al MCI pe a doua jumătate a lui 2017, nu 2016 este anul „deficiențelor majore rezultate din activitatea de profil”, ci tocmai 2017. Fostul președinte al ANCSI, dl Dr Dima Mihai, subliniază acest lucru și aduce date noi cu privire la contrastele celor doi ani în articolul publicat ieri „Un an de conducere PSD a cercetarii stiintifice: subfinantare, impostura, mediocritate si manipulare a adevarului”.

Dar să privim încrezători spre viitor! A apărut bugetul MCI pe 2018. Pe scurt, sărim din lac în puț. Măcar acum nu mai suntem duși cu preșul și ni se spune de la bun început că MCI va avea un buget de 1,6 mld. Își mai amintește cineva de promisiunile din programul de guvernare, cum că alocările spre cercetare vor crește cu 30% anual? Hahaha!

Regăsim în bugetul pe 2018 și un fond consistent acordat „Oficiului de legătură Bruxelles” – 1 milion de lei. O fi vorba de Oficiul Român pentru Ştiinţă şi Tehnologie pe lângă Uniunea Europeană (ROSTeu), cel despre care spune Ad Astra că: „Amploarea” și „eficiența” activității acestui oficiu sunt ilustrate de cel mai „recent” Raport de activitate al ROSTeu datat din 2015.

Citeste tot articolul pe blogul cercetatorilor Octavian Micu, Mihai Miclaus, Lucian Ancu