Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa calatoreasca in Republica Maldive ca, din cauza escaladarii situatiei politice, autoritatile locale au decretat stare de urgenta, pentru 15 zile, cu efecte precum limitarea anumitor drepturi si servicii, care se vor manifesta cu preponderenta in capitala Male.

Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numarul de telefon al Ambasadei Romaniei in Republica India: +911126141663, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta. De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu caracter de urgenta au la dispozitie si telefonul de permanenta al misiunii diplomatice a Romaniei la New Delhi: +918130303444

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de Internet http://newdelhi.mae.ro, www.mae.ro si reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia "Calatoreste in siguranta" (disponibila gratuit in "App Store" si "Google Play"), care ofera informatii si sfaturi de calatorie, precum si serviciul de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS iti poate salva viata!".

Reamintim ca presedintele din Maldive, Abdulla Yameen, a decretat starea de urgenta pentru 15 zile, dupa cum a anuntat luni adjunctul sau Azima Shukoor, adancind si mai mult criza politica cu care se confrunta acest arhipelag din oceanul Indian, o destinatie favorita pentru turismul de lux.

Declansarea starii de urgenta intareste si mai mult puterile deja foarte extinse ale fortelor de securitate in ceea ce priveste arestarea si mentinerea in detentie a suspectilor si intervine in conditiile in care Curtea suprema si guvernul sunt intr-un raport de forte foarte tensionat.

Presedintele Maldivelor a refuzat sa elibereze detinuti politici asa cum a cerut Curtea Suprema si a avertizat fata de orice tentativa de destituire sau de arestare a sa.

Joi, Curtea suprema a casat condamnarile pentru "terorism, coruptie, deturnare de fonduri si tradare" pronuntate in 2015 pentru noua opozanti, printre care si fostul presedinte Mohamed Nasheed, care traieste in exil in Marea Britanie.

Aceasta decizie a Curtii supreme reprezinta un revers major pentru presedintele Abdulla Yameen si deschide calea revenirii in tara si a candidaturii pentru marele sau rival Nasheed, care a fost invins in circumstante controversate in 2013.

Shukoor a citit declaratia care proclama starea de urgenta intr-o alocutiiune televizata, dupa ce presedintele Yameen a trimis trei scrisori judecatorilor, in care le cere sa revina asupra deciziei.

Abdulla Yameen a mai decretat starea de urgenta in noiembrie 2015, dupa o tentativa de asasinat care l-ar fi vizat.

Presedintele este obligat sa informeze Parlamentul pentru orice impunere a starii de urgenta, intr-un interval de doua zile, dar adunarea legislativa a fost suspendata pe o perioada nedeterminata.

Curtea a ordonat joi repunerea in functie a 12 deputati care parasisera partidul lui Yameen. Decizia permite teoretic opozitiei sa castige majoritatea absoluta in Majlis, parlamentul cu 85 de fotolii al tarii, care are puterea de a demite guvernul si presedintele.

Statele Unite au cerut luni guvernului din Maldive sa "respecte institutiile democratice".

Represiunea condusa impotriva opozitiei de presedintele Yameen in ultimii ani a afectat imaginea paradisiaca a acestui mic arhipelag care are putin peste 400.000 de locuitori.