Rectorul Universitatii din Bucuresti, Mircea Dumitru si rectorul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative, Remus Pricopie au semnat luni o declaratie comuna de elaborarea a unui ghid de bune practici in managementul universitar, astfel incat sa fie evitata eventuala implicare politica a conducerii universitatilor. Declaratia comuna a celor doi vine dupa ce rectori ai 30 de universitati din tara si-au exprimat, intr-o scrisoare deschisa la sfarsitul lunii ianuarie, sustinerea fata de ministrul Educatiei Valentin Popa, potrivit news.ro.

Acest ghid este menit sa clarifice cadrul institutional, precum si relatiile dintre universitate si alt actor din spatiul public, inclusiv cei politici.

"Universitatea din Bucuresti si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative vor demara, in cel mai scurt timp, un amplu proces de documentare, analiza si formulare de propuneri pentru elaborarea unui ghid de bune practici in managementul universitar, care sa contribuie la clarificarea raportului dintre universitate, ca institutie autonoma, si orice alt actor din spatiul public, inclusiv actorii politici￯, se arata in declaratia comuna a celor doi rectori.

Ei atrag atentia ca functiile de conducere din universitati nu trebuie sa fie politizate, fiind necesara garantarea autonomiei universitare.

"In toate statele dezvoltate neimplicarea politica a conducerii universitatilor este o garantie a faptului ca opiniile specialistilor din institutiile de invatamant superior, exprimate prin publicatii de specialitate, studii, propuneri de politici publice, analize critice, dezbateri etc. sunt rezultatul expertizei acumulate in decenii de munca si nu sunt influentate de factori externi spatiului academic", mai scrie in declaratie.

Rectorul Universitatii din Bucuresti spune ca mediul universitar trebuie sa ramana "garantul libertatii de gandire, al libertatii de exprimare si de studiu".

"Vom propune, impreuna cu profesorii si studentii de la SNSPA, cateva exemple de bune practici referitoare la relatia dintre mediul universitar, dintre conducerea universitatilor si actorii sociali. Ne dorim o dezbatere substantiala pe acest subiect si un cod de conduita in management universitar, care sa ajute in clarificarea si consolidarea unei atitudini neutre a conducerii universitatilor fata de factorul politic", a declarat Mircea Dumitru, rectorul Universitatii din Bucuresti.

Declaratia comuna a celor doi vine dupa ce rectori ai 30 de universitati din tara si-au exprimat, intr-o scrisoare deschisa la sfarsitul lunii ianuarie, sustinerea fata de ministrul Educatiei Valentin Popa, dupa valul de critici aparute in spatiul public fata de nenumaratele greseli gramaticale si dezacorduri pe care le-a facut acesta.

Semnatarii scrisorii spuneau ca Valentin Popa a reusit transformarea Universitatii "Stefan cel Mare", care ofera "un climat potrivit pentru performanta in dezvoltarea profesionala" si ca a sustinut excelenta si calitatea in educatie, dar si accesul echitabil la resurse, dovedindu-se "un bun cunoscator al sistemului, extrem de pragmatic si implicat, care stapaneste mecanismele de functionare si finantare universitara, cu viziune strategica, ancorata in tendintele la nivel european si global".

O inregistrare video in care Valentin Popa, propus pentru functia de ministru al Educatiei, face numeroase greseli de limba a aparut in mediul online la cateva ore de la anuntul privind includerea sa in Guvernului Dancila. Rectorul Universitatii "Stefan cel Mare" din Suceava vorbeste despre "pamblica" si face numeroase dezacorduri.

De asemena, Valentin Popa a declarat dupa avizul favorabil primit in Comisie, ca este de parere ca au existat progrese in invatamant si este pacat sa scoatem in evidenta elemente nu atat de importante cum ar fi plagiatele. Ministrul este de parere ca se vorbeste mult prea mult de cele 0,1% teze de Doctorat.

In urma acestei declaratii, Mircea Dumitru si-a dat demisia din toate functiile ocupate in Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), spunand ca a ajuns la concluzia ca un act salubru de minima decenta publica este sa se retraga din toate functiile asociate cu functionarea Ministerului Educatiei.