Exista consens intre Ungaria si Romania pentru ca prima conexiune de tren de mare viteza tip TGV sa se construiasca intre Budapesta si Cluj-Napoca, a declarat Peter Szijjarto, ministrul afacerilor externe si comertului exterior al Ungariei, luni, la Bucuresti, dupa intrevederea cu Teodor Melescanu, seful diplomatiei romane, relateaza agentia maghiara MTI, citata de News.ro.

Peter SzijjartoFoto: kormany.hu

El a mai anuntat ca guvernul ungar a aprobat un buget de un miliard de forinti pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru linia de cale ferata dintre Budapesta si Cluj-Napoca. Partea romana doreste sa extinda aceasta linie pana la Bucuresti, noteaza MTI.

"Nu avem nimic impotriva", a spus Peter Szijjarto.

Exista un acord si in privinta celor zece puncte temporare de trecere ale frontierei, construite pe granita dintre Ungaria si Romania, doua sa devina in curand deschise permanent, pregatirile juridice si tehnice necesare in acest sens fiind deja initiate de cele doua guverne, a anuntat ministrul ungar de externe.

La intalnirea de la Bucuresti cu Teodor Melescanu, Peter Szijjarto a discutat si despre Legea invatamantului ucrainean si despre acele probleme ale minoritatilor care se afla acum pe agenda relatiilor bilaterale.

Potrivit MTI, in timpul vizitei in Romania, ministrul ungar de externe va purta discutii si cu presedintii celor doua Camere ale parlamentului roman, respectiv, cu Hunor Kelemen, presedintele UDMR.