Indemnizatiile brute ale deputatilor au fost majorate de la 1 ianuarie, gratie cresterii salariului minim pe economie de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, in functie de care se calculeaza aceste indemnizatii. Coroborata cu Legea salarizarii unitare si cu transferul contributiilor la angajator, cresterea indemnizatiilor a dus la o majorare de circa 8% a veniturilor parlamentarilor de la 1 decembrie, in timp ce cresterea medie pentru restul bugetarilor este de 3%.

ParlamentariFoto: HotNews.ro

Ca urmare a acestei majorari, un parlamentar ajunge la o indemnizatie de 9993 lei net, cu circa 840 de lei mai mult decat in luna decembrie.

Informatia, anuntata initial de Digi 24, a fost confirmata, intr-o interventie telefonica, de deputatul Daniel Fenechiu (PNL), care a precizat insa ca nu i se corect ca salariile deputatilor sa fie majorate in timp ce o serie de bugetari pierd bani in urma modificarilor legislative.

Daniel Fenechiu a declarat ca i s-a majorat venitul "cu cateva sute de lei", vorbind despre o indemnizatie mai mare cu 500 de lei.

Iata cateva exemple de majorari oferite de Digi24:

  • Indemnizatie bruta deputat luna decembrie: 13.050 lei
  • Indemnizatie bruta deputat ianuarie: 17.100 lei
  • Indemnizatie neta deputat decembrie: 9.153 lei
  • Indemnizatie neta deputat ianuarie: 9.993 lei

Intrebat luni daca i s-a marit salariu, Liviu Dragnea a raspuns ca nu si-a verificat cardul. La insistentele ziaristilor, Dragnea a spus ca, din cate a vorbit cu secretarul general al Camerei, "din toti cei care primesc salarii se pare ca la 3% nu sunt cresteri, sunt foarte mici scaderi" iar "la 97% sunt cresteri".