Meteorologii estimeaza pentru urmatoarele doua saptamani (5 - 18 februarie) o vreme ce se va incadra, in general, in mediile multianuale ale perioadei din calendar, cu temperaturi in scadere fata de cele inregistrate in ultimele zile, dar si cu precipitatii aproape in fiecare zi, cu probabilitate mai mare pentru cantitati insemnate dupa data de 7 februarie, in toate regiunile, potrivit prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), publicate luni, citata de Agerpres.

InBanat, in primele zile ale prognozei, vremea va fi normala din punct de vedere termic pentru aceasta perioada a anului, apoi se va incalzi usor. Astfel, media temperaturilor maxime va creste de la 6 grade in prima zi, pana la aproximativ 9 grade pe 7 februarie. Ulterior, valorile termice diurne vor scadea, spre 3 grade pe 11 februarie, cand vremea va fi relativ rece pentru debutul celei de-a doua decade a lunii februarie. Cea de-a doua saptamana va fi caracterizata de fluctuatii mult mai reduse ale mediei maximelor termice, care se va situa in jurul a 4 grade, cu o usoara tendinta de crestere, spre 6 grade, la finalul intervalului de prognoza. Temperaturile medii minime vor fi predominant negative, situandu-se, in general, intre -4 si zero grade si doar in jurul datei de 8 februarie se va inregistra o medie de aproximativ doua grade. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai ridicata incepand cu data de 7 februarie, iar in jurul datei de 10 februarie acestea se vor semnala pe arii extinse si se pot inregistra cantitati mai insemnate.

InCrisana, intervalul de prognoza va debuta cu un regim termic normal pentru aceasta perioada a anului, insa ulterior se va resimti o incalzire ce va determina cresterea temperaturilor maxime de la 4 grade, in medie, in prima zi, pana la aproximativ 9 grade data de 7 februarie. In perioada 8 - 11 februarie, valorile termice diurne vor marca o scadere, spre o medie regionala de doua grade, pentru ca apoi sa creasca din nou, usor si treptat, pana in jurul a 6 grade la sfarsitul celor doua saptamani de prognoza. Temperaturile minime se vor situa, in general, intre -4 si -2 grade pe aproape intreg parcursul intervalului de prognoza si doar pe 8 - 9 februarie valorile medii vor fi usor pozitive, cuprinse intre zero si doua grade. Precipitatiile vor fi posibile aproape in fiecare zi a perioadei de prognoza, dar probabilitatea ca acestea sa se semnaleze pe arii mai extinse si in cantitati mai insemnate va fi ridicata pe 7 si 8 februarie, dar mai ales pe 10 si 11 februarie.

InTransilvania, in primele doua zile, se vor inregistra valori termice medii diurne de aproximativ doua grade, si nocturne intre -8 si -5 grade, apropiate de normele climatologice ale perioadei. Pe 7 si 8 februarie vremea se va incalzi si regimul temperaturilor maxime va fi caracterizat de o medie de 6 - 7 grade, in timp ce in cursul noptilor se vor inregistra temperaturi de la -2 la -1 grad. Un proces de racire treptata va avea loc ulterior, si va conduce la o vreme relativ rece in intervalul 11 - 14 februarie, cu medii ale maximelor diurne de pana la doua grade Celsius, respectiv ale minimelor nocturne de aproximativ -8 grade. Dupa aceasta data si pana la sfarsitul intervalului de prognoza, regimul termic nocturn se va mentine constant, iar cel diurn va marca o crestere usoara abia spre 18 februarie, cand se va atinge o medie regionala de 4 grade. Probabilitatea pentru precipitatii in general slabe cantitativ va fi ridicata pe aproape intreg parcursul celor doua saptamani si doar in jurul datei de 10 februarie acestea se vor semnala pe arii extinse si vor fi mai importante cantitativ.

InMaramures, dupa doua zile cu temperaturi maxime de doua grade si minime intre -7 si -5 grade, ce vor caracteriza o vreme normala din punct de vedere termic pentru prima decada a lunii februarie, vremea se va incalzi semnificativ si se vor inregistra 6 - 7 grade ziua si aproximativ zero grade noaptea, pe 7 - 8 februarie. Apoi, regimul termic va marca o scadere, apropiindu-se din nou de cel normal si va fi caracterizat prin maxime diurne cuprinse intre un grad si doua grade si minime nocturne de la -6 la -4 grade, in intervalul 11 - 14 februarie. In intervalul 15 - 18 februarie, temperaturile maxime vor avea o usoara tendinta de crestere, spre 4 grade in ultima zi a prognozei, in timp ce temperaturile minime se vor mentine in jurul a -6 grade, in medie. Temporar, se vor semnala precipitatii pe tot parcursul intervalului de prognoza, dar cu o probabilitate mai mare ca acestea sa se inregistreze pe spatii extinse si sa fie mai insemnate cantitativ in perioada 1 - 4 februarie si, posibil, intre 6 si 9 februarie.

In Moldova, pe parcursul primei saptamani de prognoza, valorile termice diurne se vor situa, in medie, intre doua si 5 grade, cu cele mai scazute valori la inceputul si sfarsitul saptamanii. Cele mai ridicate valori se vor inregistra la mijlocul primei saptamani, respectiv in intervalul 7 - 9 februarie, cand vremea va fi calda pentru aceasta perioada. In cea de-a doua saptamana nu vor mai fi variatii termice diurne semnificative, iar media regionala a temperaturilor maxime se va situa intre zero si doua grade. Temperaturile minime vor fi negative pe aproape intreg parcursul intervalului de prognoza, urmand a se situa, in medie, intre -6 si -2 grade, cu exceptia datei de 8 februarie, cand valorile nocturne mediate la scara intregii regiuni nu vor cobori sub zero - doua grade. Probabilitatea pentru precipitatii pe arii mai extinse si mai importante cantitativ va fi ridicata in intervalul 7 - 12 februarie, dar acestea se pot semnala si in celelalte zile ale intervalului de prognoza.

InDobrogea, la inceputul intervalului, vremea se va incalzi treptat, astfel incat temperatura aerului va creste de la o medie diurna de 4 grade si nocturna de zero grade, spre 10 grade ziua si 5 grade noaptea, in jurul datei de 8 februarie, cand va deveni calda pentru aceasta perioada a anului. In a doua jumatate a primei saptamani de prognoza, va avea loc un proces de racire treptata, iar spre week-end vremea va redeveni rece, cu temperaturi diurne de aproximativ 3 grade si nocturne de doua grade. In cea de-a doua saptamana a intervalului de prognoza, regimul termic nu va avea variatii semnificative si se va caracteriza prin medii ale temperaturilor maxime de 3 - 4 grade si ale celor minime de aproximativ -2 grade, apropiate de normele perioadei. Se pot semnala precipitatii aproape zilnic, dupa data de 7 februarie, dar probabilitatea ca acestea sa fie mai importante cantitativ va fi ridicata in jurul datelor de 7 si 10 februarie.

InMuntenia, pe parcursul primei saptamani de prognoza, vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit pentru aceasta perioada a anului, iar cele mai ridicate maxime diurne se vor inregistra in jurul datei de 8 februarie cand vor fi 10 grade, iar minimele nocturne vor fi de doua grade. La finalul acestei saptamani, valorile de temperatura diurna se vor situa in jurul normelor, iar cele nocturne usor mai ridicate fata de norme. Pe parcursul celei de-a doua saptamani, temperaturile minime nu vor avea variatii semnificative si se vor situa in jurul normelor perioadei, respectiv intre -4 si -2 grade. Temperaturile maxime se vor mentine relativ constante, in jurul a doua grade, cu o usoara tendinta de crestere spre sfarsitul intervalului de prognoza. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai ridicata in jurul datei de 7 februarie, precum si in intervalele 9 - 11 si 13 - 14 februarie, iar pe 10 februarie cantitatile de apa vor fi mai insemnate.

InOltenia, in zilele 8 si 9 februarie, vremea va fi mai calda decat ar fi normal, cu o medie a temperaturilor maxime de 9 grade, pornind de la 6 grade la inceputul intervalului de prognoza, apoi temperaturile vor scadea treptat pana in jurul valorii de 3 grade in data de 14 februarie. In primele trei zile, precum si in a doua jumatate a intervalului, temperaturile nocturne se vor situa intre -4 si -2 grade, iar in intervalul 8 - 11 februarie media regionala va fi de zero pana la doua grade. Vor fi precipitatii, in general slabe cantitativ, aproape in fiecare zi, incepand cu data de 7 februarie si doar in jurul datei de 10 februarie, acestea vor fi mai importante cantitativ.

Lamunte, pe intreg intervalul de prognoza, valorile de temperatura vor fi negative, atat ziua, cat si noaptea. In zilele de 5 si 6 februarie, respectiv in intervalul 12 - 17 februarie, noptile vor fi geroase, iar media temperaturilor minime se va situa in jurul valorii de -10 grade. Cea mai ridicata temperatura medie nocturna, de aproximativ -4 grade, se va consemna pe data de 8 februarie. Regimul termic diurn va fi caracterizat prin valori medii cuprinse, in general, intre -4 si zero grade, cu cele mai ridicate valori in intervalul 7 - 10 februarie, cand vremea va fi usor mai calda decat in mod obisnuit in aceasta perioada a anului. Precipitatii se vor inregistra in cea mai mare parte a intervalului, cu o probabilitatea mai mare ca acestea sa fie importante cantitativ in jurul datei de 10 februarie.