Elevele de la Liceul Tehnologic "Nicolae Teclu" din Copsa Mica, ce l-au filmat pe preotul profesor de religie acuzandu-l de comportament indecent, vor scapa deocamdata fara sanctiuni, desi au fost acuzate ca au incalcat Regulamentul liceului, la solicitarea ministrului Educatiei, Valentin Popa, care s-a aflat vineri seara la Sibiu si a discutat despre acest caz cu directoarea unitatii scolare si cu conducerea Inspectoratului Scolar Judetean.

Valentin PopaFoto: Hotnews

"In urma discutiei si analizei incidentului petrecut in cadrul Liceului Tehnologic "Nicolae Teclu" din Copsa Mica in data de 18.01.2018, efectuate in seara zilei de 2 februarie 2018, la sediul Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu, impreuna cu ministrul Educatiei Nationale si conducerea Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu, facem urmatoarea declaratie de presa: la solicitarea ministrului Educatiei Nationale, Valentin Popa, Consiliul de Administratie al Liceului Tehnologic "Nicolae Teclu" Copsa Mica va lua in considerare suspendarea sanctiunilor stabilite pentru elevele implicate in incident pana la finalizarea anchetei efectuate de organele abilitate care il vizeaza pe fostul profesor de religie al scolii", informeaza un comunicat al liceului din Copsa Mica, citat de Agerpres.

Initial, elevele fusesera sanctionate cu o mustrare scrisa si nota scazuta la purtare pentru ca au inregistrat filmul si l-au distribuit fara acord pe internet, dupa cum a anuntat vineri, intr-un comunicat de presa, ISJ Sibiu. Ministrul Educatiei a venit la Sibiu si a cerut o analiza a cazului.

Directoarea Liceului "Nicolae Teclu" din Copsa Mica, Lucia Berger, a declarat sambata, ca "suspendarea sanctiunilor pentru eleve va fi discutata luni, in sedinta Consiliului de Administratie".

Elevele ar putea fi totusi sanctionate daca ancheta penala va dovedi ca profesorul pe care l-au filmat este nevinovat. "Daca profesorul va fi declarat nevinovat, sanctiunile pentru eleve vor fi solicitate a fi mai drastice. Fetele au incalcat Regulamentul si Legea Educatiei. (...) Regulamentul le interzice in mod explicit sa filmeze si sa posteze", a explicat directoarea liceului.

Tot la solicitarea ministrului Educatiei, elevele vor fi consiliate psihologic. "Avand in vedere posibilele traume produse de incident elevelor clasei, conform solicitarii domnului ministru Valentin Popa, liceul le va asigura acestora consiliere psihologica prin personal specializat", se mai arata in comunicatul liceului din Copsa Mica.

Profesorul de religie a demisionat chiar in ziua izbucnirii scandalului, dupa ce i s-a cerut demisia de catre fostul ministru al Educatiei Liviu Pop. "Indiferent de rezultatul anchetei Politiei, care este in curs, este limpede ca profesorul in cauza a avut un comportament indecent (oricare ar fi circumstantele - inclusiv posibile boli - care l-au produs). Ora de curs nu se desfasura in conditii normale, demisia profesorului reprezentand doar o prima actiune fireasca in contextul dat", a informat sambata, tot printr-un comunicat, Ministrului Educatiei.

Directoarea liceului din Copsa Mica il considera nevinovat pe fostul coleg, preotul profesor de religie.

Deocamdata, singura ancheta care l-a declarat nevinovat pe preotul profesor de religie este cea a Mitropoliei Ardealului. Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Vasile Banescu, preciza, dupa izbucnirea scandalului, ca potrivit anchetei Mitropoliei Ardealului profesorul de religie de la Copsa Mica este nevinovat, gestul fiind cauzat de o grava afectiune si nu unul obscen.

Seful Inspectoratului de Politie al Judetului Sibiu, comisarul sef Tiberiu Ivancea, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca ancheta in acest caz nu este finalizata, dar ca deocamdata "nu se confirma ce s-a spus initial".

Un preot profesor de religie din Copsa Mica a fost filmat in timpul unei ore de curs, in luna ianuarie, fiind acuzat de elevele care l-au filmat si care au postat imaginile pe Youtube ca s-ar fi masturbat.