Ministrul Apararii, Mihai Fifor, spune ca statul se va implica in extinderea bazei militare de la Mihail Kogalniceanu, avand mai multe discutii in acest sens cu partenerii americani. El doreste chiar o prezenta permanenta a militarilor americani la baza respectiva, asa cum este in Polonia, relateaza News.ro.

Baza de la Mihail KogalniceanuFoto: Google Earth

Mihai Fifor a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la bordul fregatei "Regele Ferdinand", aflata in Portul Constanta, ca vor continua eforturile pentru extinderea bazei militare de la Mihail Kogalniceanu.

"Ne propunem ca in perioada urmatoare sa continuam eforturile de a ne implica in ceea ce inseamna extinderea bazei de la Mihail Kogalniceanu si am avut mai multe discutii cu partenerii americani, iar noi ne-am asumat obligatia de a sprijini aceasta operatiune de extinderea bazei de la Kogalniceanu", a spus Mihai Fifor.

El a precizat ca a fost solicitata o prezenta permanenta a militarilor americani in baza de la Mihail Kogalniceanu, dupa modelul polonez.

"Nu va ascund faptul ca noi am solicitat o prezenta permanenta pe model polonez a militarilor americani la baza de la Mihail Kogalniceanu si in ideea aceasta in care de pe Mihail Kogalniceanu facem operatiunile de politie aeriana, este firesc sa putem contribui la programul acesta de extindere a bazei", a mai spus ministrul Fifor.

In ultimii ani, mii de militari romani si americani au participat la mai multe exercitii comune la baza de la Mihail Kogalniceanu, la unele dintre acestea fiind prezenti si militari din alte tari.

Tot de la baza militara de la Mihail Kogalniceanu au fost efectuate anul trecut misiuni de politie aeriana.

Acestea au fost asigurate in perioada 1 mai ¬ 31 august, de catre patru aeronave Typhoon ale Fortelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, impreuna cu aeronave MiG-21 LanceR si militari din Fortelor Aeriene Romane. In cea de-a doua parte a anului trecut, aeronavele britanice au fost inlocuite in cadrul misiunilor de politie aeriana de Patru aeronave CF-188 Hornet ale Fortelor Aeriene Canadiene.