Olguta Vasilescu, despre salariile bugetarilor: Multi aveau salarii mai mari decat presedintele Romaniei. Ministerul este deschis oricarei discutii, dar scaderea salariilor foarte mari era cunoscuta din momentul dezbaterii in Parlament

de N.O.     HotNews.ro
Vineri, 2 februarie 2018, 18:42 Actualitate | Esenţial


Lia Olguta Vasilescu
Foto: Agerpres (editat)
Ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, vine cu precizari cu privire la legea privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, spunand ca scopul actului normativ a fost echilibrarea sistemului bugetar de salarizare, deoarece existau disfunctionalitati majore, iar multi dintre bugetari aveau salarii mai mari decat presedintele Romaniei. Potrivit acesteia, prin Legea 153/2017 s-a consfintit ca cel mai mare salariu din sistemul bugetar sa fie al presedintelui Romaniei, iar pana in 2022 tot sistemul de salarizare va fi complet echilibrat. Aceasta a subliniat ca faptul ca de la 1 ianuarie salariile foarte mari vor scadea a fost cunoscut inca din momentul dezbaterii legii in Parlament. Printre categoriile profesionale care au reclamat diminuarea salariilor din 1 ianuarie se afla si grefierii, carora Ministerul Muncii le transmite ca este "deschis oricarei discutii", cu atat mai mult cu cat "doar grefierii care se regasesc in structura anumitor Curti de Apel au anuntat proteste din cauza scaderilor salariale", arata un comunicat  al Ministerului Muncii.


Comunicatul de presa al Ministerului Muncii:

Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice a inceput sa produca efecte din data de 1 iulie 2017.

Scopul actului normativ a fost echilibrarea sistemului bugetar de salarizare, deoarece existau disfunctionalitati majore, in sensul ca pentru aceleasi functii si atributii, functionarii din institutiile statului aveau salarii diferite.

Spre exemplu:

- un director executiv gradul II, la APIA avea un salariu brut de 12.371 lei;

- un director executiv, grad II, la Garda de Mediu avea un salariu brut de 4.172 lei.

Alt exemplu:

- un consilier ministru la Ministerul Muncii avea un salariu brut de 6.700 lei;

- un consilier ministru la Ministerul Sanatatii avea un salariu brut de 12.000 lei.

In acelasi timp, raportul intre cel mai mic salariu din sistemul bugetar si cel mai mare era de 1 la 18, multi dintre bugetari avand salarii mai mari decat presedintele Romaniei. Prin Legea 153/2017 s-a consfintit ca cel mai mare salariu din sistemul bugetar sa fie al presedintelui Romaniei, iar raportul a devenit de 1 la 12. Din acest motiv s-a luat masura ajustarii tuturor salariilor care depaseau indemnizatia presedintelui Romaniei, in general a celor cu functii de conducere.

O alta inechitate, care nu avea legatura cu indemnizatiile de conducere, era la nivelul salariilor IT-istilor din diferite institutii.

De exemplu:

-  un IT-ist la ANPIS avea un salariu brut de 4.019 lei;

-  un IT-ist la ICCJ avea un salariu brut de 9.322 lei.

Prin urmare, masura a fost si de ajustare, in sensul in care, in anul 2022, toti IT-istii vor avea un salariu brut de 9.300 lei, ceea ce duce la o usoara diminuare in cazul celui de la Justitie si la o crestere cu 67% in cazul celui de la ANPIS.

In anul 2022, tot sistemul de salarizare va fi complet echilibrat: cei aflati in baza de jos a piramidei salariale vor avea cresteri treptate, in unele cazuri duble fata de nivelul lunii iunie 2017, cei de la jumatatea piramidei salariale vor avea cresteri mai mici sau vor stagna, iar pentru aproximativ 3% dintre bugetari s-au operat ajustari, astfel incat niciun bugetar sa nu mai depaseasca presedintele Romaniei, iar pentru munca egala sa fie salarii egale in toate cazurile.

De altfel, faptul ca de la 1 ianuarie 2018 salariile foarte mari vor scadea a fost cunoscut inca din momentul dezbaterii Legii 153/2017 in Parlamentul Romaniei, in luna iunie 2017.

In ceea ce priveste salariile grefierilor, MMJS a solicitat si primit de la Ministerul Justitiei lista cu salariile in plata la categorii de personal din sistemul Justitiei si a operat modificari salariale pentru grefieri intre 23% si 91%, pana in 2022, etapizat.

In ceea ce priveste transferul contributiilor de la angajator la angajat, intreg sistemul public beneficiaza de o majorare de 25%, de la 1 ianuarie 2018, care acopera procentul aferent contributiilor platite de angajator, motiv pentru care nu exista posibilitatea ca venitul net al vreunui angajat cu norma intreaga, din sistemul bugetar, sa scada, cu exceptia celor 3% care au suferit ajustarile salariale amintite.

In acelasi timp, angajatilor cu norma partiala din sistemul bugetar li se aplica efectele OUG referitoare la plata contributiilor la nivelul salariului minim pe economie, ceea ce duce la diminuari de venituri, motiv pentru care ministerele de resort vor lua masuri pentru a li se constitui o norma intreaga.

Mentionam ca reprezentantii grefierilor nu au contactat, pana la acest moment, MMJS pentru vreo discutie legata de motivele unor eventuale scaderi de salarii.

MMJS este deschis oricarei discutii in vederea clarificarii subiectului in cauza, cu atat mai mult cu cat doar grefierii care se regasesc in structura anumitor Curti de Apel au anuntat proteste din cauza scaderilor salariale.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4165 vizualizari

 • +28 (30 voturi)    
  Minciuni pesediste (Vineri, 2 februarie 2018, 19:07)

  tarantella [utilizator]

  Ati castigat alegerile cu minciuni. Odata ajunsi la guvernare va scaldati in minciuni. Va tasnesc minciunile prin porii pielii. Pana si in poze mintiti.
  • -12 (16 voturi)    
   De fapt in poza e Johannis, nu Olguta (Sâmbătă, 3 februarie 2018, 2:38)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui tarantella

   "Minciuni pesediste ....pana si in poze mintiti. (tarantella )"
  • -13 (19 voturi)    
   Ca sa nu mai spunem ca.... (Sâmbătă, 3 februarie 2018, 2:42)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui tarantella

   Ca sa nu mai spunem ca....pe #rezisti (aia care duc Romanika si buJetarii ei in spate )...ii pali brusc, deodata si pe neasteptate ....grija de - exact - grija de buJetarii din Romanika !
   • +3 (3 voturi)    
    In locul (Sâmbătă, 3 februarie 2018, 16:09)

    deville2010 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    tau imi luam zilele.De mult.
  • +8 (8 voturi)    
   Vivandiera peremisto-bolsevica, (Sâmbătă, 3 februarie 2018, 14:17)

   Rescator [utilizator] i-a raspuns lui tarantella

   mincinoasa,mincinoasa,mincinoasa pana in ultima ei
   celula.Nu stiu de ce o mai bagam in seama!?
 • +28 (28 voturi)    
  Sa nu mai zica nimeni ca-i proasta!!! (Vineri, 2 februarie 2018, 19:08)

  Sunt_nimic! [utilizator]

  Astfel de acuze sunt extrem de nefondate, Olgutza a dovedit ca este un bun politican - are o abordare extrem de populista: "scaderea salariilor foarte mari "!

  Toti cei care aud asta,m chiar daca sunt si ei afectati la buzunar de taxe si de crestrea preturilor, vor incuviinta, foarte bucurosi ca "moare si capra vecinului"!
  • +17 (19 voturi)    
   las ca ne invata ea ce-i cu cresterea negativa (Vineri, 2 februarie 2018, 20:58)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui Sunt_nimic!

   daaa, asa au scazut incit un primar de comuna cu 1000 suflete are 10000 lei si kiwi 12000.......

   iau acum pesedeii imprumut de 3,5 mld usd sa-si faca poftele pt cca 2 ani , s-apoi inca un imprumut, ca deh se respecta .....
 • +10 (18 voturi)    
  "logica" ... (Vineri, 2 februarie 2018, 19:12)

  liviu_ [utilizator]

  "avceau salarii mai mari decat presedintele" asa si?!\

  daca pesedeu era in america confisca taote averile lui bill gates, buffet, jobs etc ca au salarii mai mari ca thrump sau obama?!
  poate oamenii isi merita acele salarii...

  problema este ce raspunde ai de salariu ala, ce competente ai, cati bani aduci etc... astea sunt itnrebarile, nu un prafon salarial imaginar!
  • -5 (17 voturi)    
   bil gates e bugetar? (Vineri, 2 februarie 2018, 22:03)

   kingdavid hotel [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   jobs si el?
   • +3 (9 voturi)    
    Nu e bine sa-i vorbesti pe morti de rau, (Vineri, 2 februarie 2018, 22:46)

    scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui kingdavid hotel

    numindu-i bugetari, " fierbinteala" iadului te poate cuprinde si nu e deloc... reconfortanta....!
  • +10 (12 voturi)    
   pentru liviu (Vineri, 2 februarie 2018, 22:34)

   adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   Comparatia ta nu prea este reusita. Personajele pe care le-ai enumerat nu sunt bugetari.
   P.S. Asta nu inseamna ca pentru mine afirmatiile Olgutei sunt credibile si valabile.
   • +5 (5 voturi)    
    ok... fine (Sâmbătă, 3 februarie 2018, 12:57)

    liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

    nu a fost prea reusita comparatia...
    o sa o pastrez pentru impozitul global si impozitul progresiv...
    mai astept... cat, 6 luni ?! :P
  • +7 (9 voturi)    
   ...liber la taste... (Sâmbătă, 3 februarie 2018, 7:49)

   baligosul [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

   liviu_ Ie unii p-aci care nu ,,știe să scrie" dar dau cu deștele pe taste și confundă bugetarii cu angajații din privat, economia concurențială, cum zic niște șefi de la sindicatele bugetarilor.
   Madam Vasilescu a vorbit de veniturile unor bugetari, pentru că de angajații din privat nu îi pasă,aceștia sunt niște sub-oameni pentru clasa politică.
 • +16 (18 voturi)    
  oho (Vineri, 2 februarie 2018, 20:18)

  Doru490348 [utilizator]

  pai daca a trebuit sa le scada salariile multor bugetari pt a avea mai putin decat presedintele Romaniei, iar presedintelui Romaniei i-a scazut cu 40%, cu cat sa le fi scazut salariile acelor bugetari? :)

  Dna ministru o tine pe-a ei, a crescut salariile IT-istilor.. pai eu am prieteni IT-isti care zic ca le-au scazut serios, deci realitatea e una propaganda e alta.
  • +7 (7 voturi)    
   ...clarificare... (Sâmbătă, 3 februarie 2018, 7:56)

   baligosul [utilizator] i-a raspuns lui Doru490348

   Doru, dacă ai vedea cam care este nivelul veniturilor angajaților din Palatul Parlamentului sau cei din Palatul Victoria, nu mă refer la parlamentari sau miniștri, mă refer la șefii personalului administrativ...
 • +8 (14 voturi)    
  ! (Vineri, 2 februarie 2018, 20:29)

  chiuaua [utilizator]

  PSD-ul e pe duca....
 • +12 (14 voturi)    
  De ce? (Vineri, 2 februarie 2018, 20:35)

  Alexos [utilizator]

  De ce mai reproducem comunicate ale Ministerului Muncii, ori, si mai rau, aberatii ale lui Vasilescu. Sunt o gramada de minciuni insailate, incercari de manipulare grosolana a celor fara acces la mijloace evoluate de informare, practic suntem prostiti in fata.
 • +9 (11 voturi)    
  se vede ca a facut matematica la ff (Vineri, 2 februarie 2018, 20:38)

  bogdan1477 [utilizator]

  Deci multi aveau salarii mai mari ca presedintele, si ca sa rezolve problema a scazut salariul presedintelui cu 40%... Asha e cind vulgutsda ajunge ministru
 • +8 (10 voturi)    
  se vede ca a facut matematica la ff (Vineri, 2 februarie 2018, 20:38)

  bogdan1477 [utilizator]

  Deci multi aveau salarii mai mari ca presedintele, si ca sa rezolve problema a scazut salariul presedintelui cu 40%... Asha e cind vulgutsda ajunge ministru
  • +3 (7 voturi)    
   chiar asa de incompetenti sa fie astia din PSD ? (Sâmbătă, 3 februarie 2018, 1:42)

   Ingwar [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

   olguta s-a inspirat de la comunisti si tovarasul Lenin care cind au instaurat comunismul in rusia tarista au spus ceva de tipul: "nu e corect ca cineva sa fie foarte sarac iar cineva foarte bogat" si au facut ca toti sa fie saraci la fel. cu toate ca cineva e sarac deoarece pur si simplu nu munceste, nu invata, iar cineva e bogat ca munceste mult si face facultate, etc si merita sa fie bogat.
   • +4 (4 voturi)    
    pai tocmai ca nu e asha (Sâmbătă, 3 februarie 2018, 13:25)

    bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Ingwar

    Macar tovarasu lenin avea o filosofie de viata, biunam rea, si o aplica. Astia si-au marit salariile pina la 2-3000 eur/luna de parlamentar si primar, iar la profesor sau doctor au marit salariul cu 100 de lei.

    Macar comunisti de-ar fi, si tot ar fi ceva. Da' ei coboara din limuzine de minim 100 de mii de euro si ne povestesc cum mor ei de grija celor saraci.
    • +5 (5 voturi)    
     Numai perechea de pantofi (Sâmbătă, 3 februarie 2018, 14:27)

     Rescator [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

     de platina ai Volgutei costa 10.000 de euroi.De la
     fostul sot ii mai intra 5-6000 de euro,plus veniturile ei ca parlamentar,ministru si ca spagara de frunte.Da-l dracu' de proletariat
     puturos si murdar de vaselina!
 • +7 (9 voturi)    
  ? (Vineri, 2 februarie 2018, 20:45)

  chiuaua [utilizator]

  Stiti cum o cheama pe sora cantarețului de manele Guța ?
  - Olguță !
 • +8 (10 voturi)    
  Umblati cu cioara vopsita , (Vineri, 2 februarie 2018, 21:06)

  burebista [utilizator]

  Tot timpul le intoarceti cu minciuni. Cine va mai crede, chiar si cand spuneti adevarul ? Nimeniiiiiiii .
 • +5 (7 voturi)    
  buna poza (Vineri, 2 februarie 2018, 23:00)

  nash pandelica [utilizator]

  f. expresiva. are gura cam lasata. ingandurata, parca e ceva ce nu'i iese. :-)
 • +2 (4 voturi)    
  nu se poate asa ceva (Sâmbătă, 3 februarie 2018, 1:36)

  Ingwar [utilizator]

  se pare ca in decursul ultimului an au fost majorate nemeritat salariile si pensiile speciale ale unor PSDisti si a altor persoane care s-au uns pe linga ei, majorarile au fost prea peste masura incit acelor persoane li sa ajuns pensiile speciale la zeci de mii de le RON. si tot acest joc din ultimele 3 luni cu schimbarea salariilor a fost partial pentru a se face ceva ajustari la faradelegele de acum un an.
  si in afara de asta nu inteleg, de exemplu intr-o tara democratice gen SUA: cum poate un ministru prin niste jonglari sa micsoreze salariul la milioane de persoane din privat ? aceasta mega-topaiala fiscala/salariala este curat uzurpare de stat si manipulare. nu stiu de ce dar mi se pare ca majoritatea romanilor(inclusiv si eu) nu inteleg gravitatea situatiei pentru bugetari, mediu privat, investitori. noi vedem numai virful aisbergului. dar sub nivelul apei este PSD care a promis miere si lapte pentru a veni la putere, insa bani nu sunt nici pentru salariu, banii de la autostrazi s-au furat, s-au rederictionat pentru pomeni, baroni PSD, vile in Brazilia. aproape in fiecare luna se mai iau ceva miliarde credite. noi suntem niste pui cu care "guvernantii" se joaca cum vor, vom ajunge datornici la FMI si nici nu vom sti pentru ce. ce sa mai spun,.. doresc moarte PSDului ca sa poata supravietui tara, mai bine moare PSD decit Ro, PSD mort si Ro in viata dar nu invers
  • +6 (10 voturi)    
   ...propriul electorat... (Sâmbătă, 3 februarie 2018, 8:04)

   baligosul [utilizator] i-a raspuns lui Ingwar

   PSD a făcut promisiuni propriului electorat, bugetari, angajați în companiile de stat și pensionarilor, 7.500.000, alții nu există în această țară.
 • +7 (9 voturi)    
  strigator la cer (Sâmbătă, 3 februarie 2018, 1:50)

  Ingwar [utilizator]

  cum poate un misinstru sa dicteze salariile daca numai piata libera le poate ajusta ? asa ceva exista numai in comunism si duce la pierzanie.
  sa lasi tara pe mina acestor incompetenti este ca si cum un bibliotecar e sa-l pui pilot la un avion de lupta sau un zidar sa apese butoanele la un reactor nuclear(respect pentru bibliotecari si zidari dar ei se pricep la altceva). PSD sunt niste maimute cu grenade,
  nu stiu de ce dar in Ro toate maimutele au grenade si toate grenadele sunt la maimute
 • +5 (7 voturi)    
  ...confuzii voite... (Sâmbătă, 3 februarie 2018, 7:39)

  baligosul [utilizator]

  În continuare madam Vasilescu,și șefii sindicaliștilor, la fel ca și predecesorii lor aburesc pe cei din mediul privat, salariul brut nu este tot una cu venitul brut,venitul este salariul la care se adaugă diferite stimulente,sporuri,tichete de vacanță, ordine de hrană, bonuri de haine, despre care nimeni nu spune ce valoare au.
  Și să mai scriu una,din martie salariile bugetarilor se vor mări din nou cu 20%, adică în 2018, într-un interval de două luni însumat, cre;tere de aproape 50%...parcă de curînd guvernul a cerșit un împrumut de peste 2 miliarde de euro?Pentru cine, nu am scris ,,pentru ce"?
 • +2 (2 voturi)    
  SALARII. (Sâmbătă, 3 februarie 2018, 16:29)

  scridon radu-lucian [utilizator]

  Nu sunt politician, insa consider ca salariile si pensiile aberante din ultimii 10 ani, sunt o sfidare la adresa intregii natiuni Romane. Ce fel de "patrioti" sunt, cei care sfideaza o natie intreaga, prin castiguri nemeritate, in contrast cu nenorocirile din sanatate, educatie, distrugerea valorilor nationale si altele.
 • +2 (2 voturi)    
  Un deputat de la ALDE, (Duminică, 4 februarie 2018, 9:02)

  Rescator [utilizator]

  numit Aragazian,intreaba la Radio Erevan:
  -Aragazian:Este adevarat ca Volguta a dublat
  salarile bugetarilor romani?
  -Radio Erevan:Este perfect adevarat,dar nu le-a
  dublat,le-a injumatatit.
  -Aragazian:Cat va mai dura guvernarea PSD/PCR si
  ALDE?
  -Radio Erevan:Credem ca va mai dura pana vor
  "dubla" salariile din nou.
 • +3 (3 voturi)    
  Au pierdut firul minciunilor... (Duminică, 4 februarie 2018, 10:57)

  Costello [utilizator]

  ....si acum isi scormonesc memoria. Sunt foarte priceputi dar minciuna nu are coada lunga....Va sosi si ziua decontarilor!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by