Lider sindical din Politie, despre noile sporuri anuntate de Ministerul de Interne: Sefii din politie se uitau cu jind la sporul de permanenta, asa ca a fost luat si impartit la toata lumea, exact pe sistemul sovietic

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 2 februarie 2018, 12:53 Actualitate | Esenţial


Politisti
Foto: Ministerul Administratiei si Internelor
Noile sporuri anuntate de Ministerul de Interne nu rezolva problema celor 7-8.000 de politisti care s-au trezit cu veniturile diminuate, cu 400 lei pana la 1.200 lei, dupa eliminarea unui spor de permanenta, considera Emil Pascut, liderul Sindicatului Poliţiştilor din România "Diamantul". Contactat de HotNews.ro, acesta sustine ca sefii din politie se uitau cu "jind" la sporul primit de politistii care asigurau permanenta, 24 de ore din 24, in serviciu, si astfel acesta a fost luat si impartit la toata lumea. Potrivit acestuia, politistii sunt in continuare presati, chiar santajati, sa asigure permanenta, insa fara a mai primi sporul. S-a ajuns la nevoia asigurarii permanentei in multe zone din tara din cauza lipsei de personal.

"Sporul acesta de permanenta este problema originala, il luau circa 7-8.000 de insi, in sensul ca in afara orelor de program isi aratau disponibilitatea de a sta in asteptare la domiciliu si Ministerul de Interne recompensa disponibilitatea. Este formula medicilor, deci nu a fost ceva inventat pentru politisti. Problema este urmatoarea: In timp ce ei stateau legati de glie si primeau acesti bani, erau altii care priveau cu jind la banii pe care ii luau cei care faceau aceasta permanenta la domiciliu. Politia romana nu este un corp unitar, omogen. Avem de-a face cu o politie operativa si structuri de suport, care, de fapt, sunt auxiliarii politiei, dar dumnealor sunt tot pe functii de politisti", a declarat Emil Pascut.

Acesta sustine ca problemele au pornit de la sefii din politie.

"Sefii, pentru ca din punctul meu de vedere problema a fost aici, se uitau la astia cum luau bani. Sefii faceau permanenta gratuit, in baza unui ordin de ministru secret. Atunci, tot clanul asta de sefi s-a gandit cum sa faca sa recupereze aceste sume care se plateau alora care munceau si sa-l imparta la toata lumea. Deci, sistemul sovietic. S-a luat sporul asta de permanenta si suma salvata s-a impartit la toata lumea si fiecare a primit cate o firmitura. S-a luat de la burghezi si s-a dat la toata clasa muncitoare si la taranime, exact pe sistemul sovietic. Si prin acest mecanism, bineinteles se rezolva durerea sefilor, pentru ca acum vor lua si ei", a explicat liderul sindical.

Astfel, noile sporuri anuntate de Ministerul de Interne nu reprezinta o solutie, spune sindicalistul. "Nu, sa fim seriosi. De la gogonelele din vara anului trecut, cum ca se maresc salariile cu 25%, ne-am lamurit repede. La politisti, faimoasa marire de 25% inseamna intre 2% si 4%", a precizat Emil Pascut.

Potrivit acestuia, politistii sunt in continuare presati, chiar santajati, sa asigure permanenta. "Astia care faceau aceasta permamenta la domiciliul, oamenii de la posturile de politie, de la judiciar, in continuare sunt presati, de-a dreptul santajati, sa faca aceasta permanenta la domiciliu, in timpul lor liber, inclusiv sub amenintari cu cercetari disciplinare".
 • De ce permanenta la domiciliu
"De ce s-a nascut aceasta idee de permenanta la domiciuliu? Pentru aceleasi considerente ca si la medici: lipsa de personal. Si serviciile medicale, ca si serviciul de politie, trebuie sa fie permanente. Neexistand suficient personal pentru a se asigura aceasta permamenta in schimburi, si la medici, si la politisti, s-a ajuns la aceasta solutie de compromis, in care apelez la disponibilitatea celui care se afla in afara timpului de munca, in timpul lui liber, si il rog frumos sa ma asiste. Deci, cel care are nevoia a fost statul, nu individul", a explicat liderul sindical.

"Ganditi-va la un post de politie, la tara, in varful muntelui, care in mod normal are cel putin doi politisti, intre doi si patru. Dat sunt posturi care din cauza lipsei de personal, in anumite perioade este doar unul singur. Ala este si el om, are dreptul sa munceasca doar opt ore pe zi. Formal munceste opt ore, dar el cand se duce acasa tot in serviciu a ramas. De ce? Pentru ca este singurul din acea zona. Si aici s-a incercat a se oferi o contraprestatie, pentru haituiala acelui individ. In timp ce alti dispun cum vor de timpul lor liber, pe unul ca acesta il tii legat de glie 24 de ore din 24. Asa s-a ajuns la niste sume, unii au luat 1.200 lei. Dar pentru situatii deosebite", a mai spus Emil Pascut.
 • Valoare de referinta pentru salariile politistilor dupa o norma abrogata de opt ani
Acesta a mai afirmat ca cea mai mare problema in Ministerul de Interne este inghetarea salariilor politistilor la nivelul anului 2009. "Va dau un exemplu relevant. Doamna ministru, care este demnitar, primeste o remuneratie lunara care se calculeaza la modul urmator: Se ia valoarea de referinta salariul minim pe economie de 1.900 lei inmultit cu un coeficient de ierarhizare, de multiplicare, si doamna ministru obtine o indemnizatie lunara bruta de aproape 20.000 lei. Care este valoarea de referinta la politisti? La politisti, valoarea de referinta este de 197 de lei. Deci, la doamna ministru este de 1.900 lei, la politisti de 197 lei si este continuta intr-un text normativ abrogat din 2010. Deci politistii sunt salarizati dupa o norma abrogata de opt ani. Este o ordonanta simpla de Guvern 38/2003, anexa 1, punctul D. Acolo este trecuta valoarea asta de referinta. Este ceva de domeniul penibiliului, dar este in registru cu "pamblica", cu "decat", a mai spus Emil Pascut.

"Stiti cum se pune problema cu valoarea asta de referinta? Vorbim de legea actuala, 153/2017. Intentia legiuitorului a fost ca sa devina valoare de referinta salariul minim brut garantat pe economie. Adica pentru functia de cea mai mica responsabilitate din tara asta, adica muncitor necalificat. De acolo se incepe. La unii s-a pornit in sus bine de tot, iar la sistemul asta de ordine publica si aparare nationala se bate pasul pe loc", a mai afirmat liderul sindical.
 • Polistitii vor merge in instanta, chiar daca nu au incredere in judecatorii de contencios administrativ
Emil Pascut crede ca pana in primavara se va acumula un nivel de frustrare la nivelul politistilor. Insa, sindicatul intentioneaza sa mearga in instanta, chiar daca increderea in judecatorii de contencios administrativ este foarte scazuta. Pascut spune ca Legea contencios administrativ nu mai serveste demult scopul pentru care a fost creata, adica sa protejeze cetatenii in fata autoritatilor. "Legea contenciosului administrativ a ajuns sa protejeze autoritatile de cetateni. Victima este in inferioritate procesuala", a spus liderul sindical.

Reamintim ca ministrul de Interne, Carmen Dan, a aprobat miercuri printr-un ordin mai multe modificari ale unor sporuri penru politisti, potrivit unui comunicat al ministerului. Astfel, din 1 martie, peste 3.000 de politisti vor primi in premiera un spor de risc, alti 25.000 de politisti vor primi acest spor majorat de la 5% la 10%. In schimb, 8.000 de polisti si-au pierdut de la 1 ianuarie o majorare salariala pentru asigurarea de la domiciliu a continuitatii serviciului politienesc.

Venitul salarial net al personalului MAI (127.000 de angajati) nu va scadea in 2018, ci va creste cu pana la 4-5% incepand cu luna ianuarie 2018, pentru angajatii care isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii de munca, arata comunicatul Ministerului de Interne.

Iata principalele schimbari anuntate prin Ordinul ministrului afacerilor interne pentru aprobarea Normelor metodologice privind salarizarea si alte drepturi ale personalului militar, politistilor si personalului civil din MAI:

 • Din martie 2018, primesc sporul pentru risc si suprasolicitare neuropsihica mai multe categorii de politisti decat pana in prezent. Astfel, 3.000 de politisti primesc acest drept pentru prima data, in conditiile legislatiei in vigoare: politistii de la actiuni speciale, criminalistii si cei care indeplinesc atributii specifice de cercetare la fata locului, in domeniul pirotehnic sau prin utilizarea cainilor de serviciu
 • Tot din martie 2018, peste 25.000 de politisti vor beneficia de acest spor majorat de la 5 la 10%.
 • Tot din martie 2018, vor primi o indemnizatie pentru paza si supraveghere de 5% din salariul de functie anngajatii MAI care asigura paza, escortarea si supravegherea persoanelor retinute sau arestate preventiv, pentru timpul efectiv prestat in aceste conditii.
 • Pe tot parcursul anului 2018 se va aplica in continuare plata majorarii de 75% pentru orele lucrate in weekend-uri sau de sarbatori legale, mentinandu-se si toate celelalte sporuri, indemnizatii si drepturi de echipament si hrana.
 • Din ianuarie, pentru aproximativ 8.000 de politisti a incetat aplicarea unei majorari salariale care a functionat, conform legii, numai pentru 6 luni din anul 2017. Aceasta majorare pentru asigurarea de la domiciliu a continuitatii serviciului politienesc, a avut un caracter temporar si s-a aplicat pentru prima data in salarizarea politistilor in anul 2017.
Aceste modificari de salarii si sporuri au loc pe fondul aplicarii concomitente, de la 1 ianuarie 2018, a noii Legi a salarizarii unitare si a "revolutiei" fiscale promovate de fostul ministru Ionut Misa


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6036 vizualizari

 • +12 (12 voturi)    
  liderii sindicali pot merge din nou la Antena 3 (Vineri, 2 februarie 2018, 12:58)

  Boham [utilizator]

  guvernul PSD a dat mai multe sporuri bugetarilor SPECIALI din banii tututor romanilor deci liderii sindicali pot merge iar la Antena 3 sa slaveasca PSD-ul
  • +7 (7 voturi)    
   Dupa declaratia asta , in maxim o saptamana vorbim (Vineri, 2 februarie 2018, 13:26)

   si_mort_va_vad [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   despre << FOSTUL Lider sindical din Politie >> .

   Pariu ?
  • +6 (6 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 2 februarie 2018, 13:43)

   Un Nene [anonim] i-a raspuns lui Boham

 • -8 (22 voturi)    
  spor de permanenta...o hotie pe bani publici (Vineri, 2 februarie 2018, 13:03)

  Boham [utilizator]

  spor de permanenta: 'in afara orelor de program isi aratau disponibilitatea de a sta in asteptare la domiciliu si Ministerul de Interne recompensa disponibilitatea'


  adica pleci de la serviciu si te duci sa dormi, sa BEI, sa te distrezi prin carciumi si esti platit de STAT pt asta ???

  vreau sa stiu si eu care e procentul pt cei care sunt chemati la munca din timpul liber! 0.5 % ???

  e hotie pe bani asta
  • +4 (6 voturi)    
   Nu fii prost (Vineri, 2 februarie 2018, 14:47)

   teo4ro [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   Hai sa nu exageram. Chestia asta e o necesitate pentru orice serviciu critic. In mod normal, sporul de permanenta vine cu niste obligatii care nu cred ca tie ti-ar conveni sa ti le asumi gratuit. Nu ai voie SA BEI cum zici tu, nu ai voie sa parasesti localitatea, in cazul nefericit de "0.5%" cum zici tu, trebuie sa te prezinti la unitate intr-un anumit timp etc.

   Eu in domeniul meu de activitate am asta. Se numeste On-Call - platit cu 7 lei (brut) pe ora. In saptamana in care sunt on-call procentul de timp in care intradevar sunt cooptat pentru a rezolva diverse probleme e intre 2-5% uneori mai mult - dar alea sunt ore suplimentare lucrate care se platesc dublu. Aceleasi reguli - sa am telefonul langa mine tot timpul la mine, sa fiu capabil sa incep rezolvarea in 15 minute de la apel, sa nu parasesc localitatea. De baut nu pot ca as incalca legea sa fiu baut in timpul serviciului in cazul unui apel. Si de distrat nu imi vine ca sa pot sa respect timpul de raspuns de 15 minute

   Deci nu sporul in sine e problema, ci controlul asupra angajatilor.
   • -2 (2 voturi)    
    nu fii tu prost, nu toti sunt chemati la munca (Vineri, 2 februarie 2018, 16:28)

    Boham [utilizator] i-a raspuns lui teo4ro

    toti sunt platiti cu acel spor desi unii nu sunt vreodata cheamti la munca. daca ar fi platiti doar cei care sunt chemati e ok dar sunt sigur ca majoritatea nu sunt chemati niciodata

    asta cu 'sa nu pleci din localitate' e penibila, pai orice om care lucreaza in timpul saptamanii nu pleaca din localitate pt ca a doua zi trebuie sa mearga la munca .

    adica tu crezi ca politistii nu beau in timpul liber?
   • 0 (0 voturi)    
    acele obligatii ti le-ai asumat (Duminică, 4 februarie 2018, 9:29)

    kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui teo4ro

    in momentul in care ti-ai ales meseria respectiva, nu te-a obligat nimeni, eu asa cred, ca daca te-a obligat, nu ar trebui ca statul sa-ti plateasca tot felul de sporuri inventate pt. ati acoperi o frustrare pt. o meserie pe care o faci din obligatie. asa ca nu fi prost, schimbati meseria.
  • +1 (3 voturi)    
   bati campii (Vineri, 2 februarie 2018, 15:48)

   TheBorg [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   Exact asta e ideea, ca nu poti face ce vrei, pentru ca trebuie sa fii disponibil sa intervii cand este nevoie de tine.

   Adica nu poti sa mergi sa BEI, nu poti parasi localitatea, pentru ca trebuie sa poti interveni oricand. E un fel de arest la domiciliu.

   E absolut normal sa fii platit pentru asta, lucru care se intampla atat la noi cat si in alte tari, atat la stat cat si la privat.

   Se numeste lucru "on call" (on duty). Sau pe romaneste "de permanenta":

   https://www.avocatnet.ro/forum/discutie_232291/munca-ON-CALL.html
   • 0 (2 voturi)    
    Strici orzul pe gaste... (Vineri, 2 februarie 2018, 17:27)

    vio7 [utilizator] i-a raspuns lui TheBorg

    Nea caisa asta de macane pe aici despre politisti ca sunt platiti degeaba,stie foarte bine tot ce ai explicat tu si ceilalti!Nu vrea sa ajunga discutia la asistatii sociali pe care ii plateste PSD doar pentru voturi.Exemplu azi ,pe HN,4000 lei...de la noi...si sunt off duty:)))Se stieeee!
 • +3 (11 voturi)    
  spor de permanenta e JAF din bani publici (Vineri, 2 februarie 2018, 13:09)

  Boham [utilizator]

  corect ar fi ca doar cei care sunt chemati din timpul liber pt a munci sa fie platiti nu sa fie platiti toti politistii desi doar 1% din ei sunt chemati la munca din timpul liber


  dar cand dai din banii de la buget...nu-s banii tai
  • +4 (6 voturi)    
   Cum sa fie corect asa ceva (Vineri, 2 februarie 2018, 14:29)

   The Special One [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   Daca trebuie sa fie on-call sau in standby cum se mai cheama trebuie sa fii platit pt asa ceva, ideea fiind ca "timpul ala liber" nu mai e asa liber din moment ce trebuie si fii tot timpul capabil sa muncesti (nu poti pleca departe din localitatea, sau in locuri unde nu poti fi contactat, nu poti bea, etc).

   Se practica si la privat asa ceva si se plateste. Sigur suma nu e ca si cum ai munci e mai mica dar tot e platita ( in general in fct de nr de ore in care trebuie sa fii disponibil)
  • -1 (3 voturi)    
   nu e chiar asa... (Vineri, 2 februarie 2018, 15:43)

   ACP [utilizator] i-a raspuns lui Boham

   Si un medic daca este de garda trebuie platit chiar daca nu intervine nicio urgenta.
   • -1 (1 vot)    
    de garga sunt doar cativa, prin rotatie..e altceva (Vineri, 2 februarie 2018, 16:29)

    Boham [utilizator] i-a raspuns lui ACP

    ei vor sa dea spor la toti politistii, nu doar la cei care sunt 'de garda'
 • +6 (6 voturi)    
  Tipic romanesc (Vineri, 2 februarie 2018, 13:16)

  emil bobu [utilizator]

  Nici micile lucruri bune nu sunt tolerate, trebuie ca toata lumea sa fie egala in saracie.

  Sa-i moara capra vecinului ca sa fim cu totii egali. Nu mai conteaza ca suntem egali in mizerie.
 • +9 (9 voturi)    
  Cu părere de rău, (Vineri, 2 februarie 2018, 13:21)

  unTaran [utilizator]

  Cu toții suntem în aceeași "oală" diferența o face responsabilitatea fiecăruia în această societate. Voi trebuia să păziți de hoți țara asta că sa nu ajungă apoi sa ne umilească pe toți. Așa se întâmplă când spui "să trăiti" unor mafioți.
 • +3 (5 voturi)    
  Serios, domnii sindicalisti? (Vineri, 2 februarie 2018, 13:26)

  tarantella [utilizator]

  V-ati facut revolutionari cu totii, vad.
  Explicati-ne, atunci, atunci care e diferenta intre acest "spor de permanenta" si indemnizatia de dispozitiv de 25% (daca nu ma insel). Ca sa fiu bine inteles, e chestia aia cu care vi se inchide gura cand sunteti chemati la alarme si interventii in afara programului de lucru (in primul rand, ca sa nu mai pretindeti plata orelor suplimentare, in al doilea rand, ca sa fiti de gasit oricand). Deci, ce dreaqu mai e si acest spor de permanenta? Apropo, se aplica si la indemnizatia de dispozitiv? Adica in salariul net intra o suma de genul salariu*indemnizatie dispozitiv*spor permanenta?
 • +4 (6 voturi)    
  Spor de lift nu ? (Vineri, 2 februarie 2018, 13:29)

  Velma Kelly [utilizator]

  Intreb pt o vecina cu copii.
 • +4 (4 voturi)    
  ! (Vineri, 2 februarie 2018, 13:43)

  tudorr [utilizator]

  Eeeeeee, pichetati sediul a3, ca acolo au loc negocierile!
 • +4 (4 voturi)    
  emil pascutz (Vineri, 2 februarie 2018, 13:50)

  pb80tm [utilizator]

  unde ati fost dvs in 1990 cand politia bastona demonstrantii cot la cot cu minerii?
  acum va plangeti de stapan?
  ce reforme ati facut ai politia sa fie independenta de politicul in special psd si complect izolata de infractional?
  am auzit ca godina e pe cale sa fie executat. ati iesit cu ceva sindicalist in apararea lui?
  pe berbeceanu l-ati sprijinit macar moral? cand a fost acuzat pe nedrept?
  nu. voi ati fost la un suc prelungit cu raducu, jandarmul mardeias al partidului la putere. ce zici de cazul de la tm unde ati batut un nevinovat cot la cot cu jandarmeria.
  asta e profilul vostru general. corupti.
 • +6 (6 voturi)    
  Spor de permanenta .... (Vineri, 2 februarie 2018, 14:02)

  unu.doi [utilizator]

  Atunci sa renunte la sporul de dispozitiv care este de 25 % din - salariu de functie +
  -salariu de grad +
  - salariu de comanda +
  -salariu de merit +
  -gradatii
  Pentru ce mai este platita indemnizatia de dispozitiv daca mai vor si sporul de permanenta ?!
  Numai salariu de functie al unui agent principal e mai mare decat al unei asistente medicale principale cu studii superioare ,( care face ture , sambete , duminici si sarbatori legale ) si nu beneficiaza de atatea sporuri .... sau al unui profesor cu studii superioare de lunga durata ?!
  Ei vorbesc si au pretentii foarte mari care au pregatire medie sau , multi dintre ei , studii superioare facute la spiru haret , la distanta sau fara frecventa !
 • +5 (5 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 2 februarie 2018, 15:38)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by