Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a preluat joi seara argumentele Poloniei pentru a respinge conditionarea finantarilor europene de respectarea statului de drept, afirmand ca, daca "punem pe cantar" fondurile comunitare primite de Romania si profiturile obtinute aici de companiile europene, "nu cred ca iese in pierdere UE".

Teodor MelescanuFoto: mae.ro

"Romania respecta regulile jocului", a spus Melescanu, intr-o interventie telefonica la Antena 3, in care a adaugat ca si comisarul Corina Cretu este "ingrijorata" de aceasta perspectiva.

"Nu putem sa o lasam singura sa duca o batalie", a comentat Melescanu, care a respins si ideea unei Europe cu doua viteze. "Va asigur ca nu vom fi singuri in aceasta batalie", a subliniat el.

Prin aceasta declaratie, Melescanu reia practic teza omologului sau polonez, Jacek Czaputowicz, cu care s-a intalnit joi la Bucuresti.

Czaputowicz a argumentat in mai multe randuri ca Polonia, dupa aderarea la UE, si-a deschis pietele pentru societatile straine care obtin in contrapartida "profituri substantiale".

"In schimb, Polonia a obtinut dreptul la o compensatie sub forma fondurilor structurale", afirma acesta, vinerea trecuta, cand a anuntat ca Guvernul polonez "nu va accepta cu siguranta" intentia Bruxellesului de a conditiona finantarile europene de respectarea statului de drept.