Legarea fondurilor europene de "alte elemente" ar constitui "o incalcare grosolana" a principiilor Uniunii Europene, a declarat ministrul roman de Externe, Teodor Melescanu, joi, in cadrul unei declaratii comune de presa cu omologul sau polonez, Jacek Czaputowicz, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cei doi oficiali au raspuns unei intrebari despre mesajele trimise de Bruxelles, potrivit carora alocarea de fonduri europene pentru anumite tari ar putea fi influentata de modificari in domeniul Justitiei.

"In legatura cu legarea fondurilor de alte elemente, din punctul meu de vedere, ar constitui o incalcare grosolana nu numai a prevederilor, dar si a principiilor fundamentale ale Uniunii Europene, care au ca obiectiv fundamental solidaritatea si asigurarea convergentei intre economiile statelor membre", a spus seful diplomatiei romane.

El a argumentat ca fondurile europene sunt instrumente de crestere a convergentei tarilor membre ale UE, nu sunt "opera de caritate".

"In mod evident, politica de fonduri de coeziune si politica agricola comuna sunt instrumente pentru a creste convergenta dintre economiile tarilor mai dezvoltate din Uniunea Europeana si tarile noastre. Nu este, intr-adevar, niciun fel de opera de caritate si vreau sa va spun foarte direct ca la aproape tot ce priveste fondurile Uniunii Europene contribuie si Romania, contribuie si Polonia, pe masura puterilor noastre, dar sumele nu sunt deloc neglijabile", a evidentiat ministrul roman de Externe.