Dragos Victor Chitic, primarul liberal din Piatra Neamt, a fost trimis in judecata de DNA, impreuna cu alte persoane intr-un dosar privind un schimb de terenuri prin care municipiul ar fi fost prejudiciat cu aproape 1,1 milioane lei.

HotNews.roFoto: Hotnews

Chitic, viceprimar in perioada in care au avut loc faptele acuzate de procurori, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu, de aceeasi infractiune fiind acuzat si Vasile Visan , fost serectar al primariei.

De asemenea, vor mai fi judecati, pentru complicitate la abuz in serviciu, Marin Bordei, fost sef al Serviciului Administrare Patrimoniu, Vasile Zapor, expert evaluator, notarul Alexandru Casapu si omul de afaceri Mihai Apopii.

Comunicatul DNA:

"In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 20-28 ianuarie 2010, inculpatii Chitic Dragos Victor si Visan Vasile, in calitatile mentionate mai sus, beneficiind de ajutorul inculpatului Bordei Marin, cu incalcarea dispozitiilor legale, au semnat si avizat mai multe documente care au stat la baza emiterii, de catre Consiliul local Piatra Neamt, a unei hotarari prin care a fost inventariata, la o valoare mult diminuata, o suprafata totala de 21.055 mp teren de pe raza municipiului.

In baza acelei hotarari, in data de 18 februarie 2010, a fost incheiat un contract prin care Consiliul local Piatra Neamt, reprezentat de inculpatii Chitic Dragos Victor si Visan Vasile, a cedat inculpatului Apopii Mihai proprietatea suprafetei mentionate mai sus, evaluata la suma de 576.278 lei in schimbul unui teren in suprafata de 11.156 mp situat pe raza aceluiasi municipiu, evaluat la suma de 973.629 lei.

Acest contract a fost incheiat in conditiile in care inculpatii Chitic Dragos Victor si Visan Vasile cunosteau ca aceasta operatiune era din punct de vedere economic defavorabila municipiului si privea inclusiv o suprafata de teren care facea parte din domeniul public al localitatii.

Diferenta de valoare, respectiv suma de 397.351 lei, a fost achitata de municipiul Piatra Neamt inculpatului Apopii Mihai la data de 27 ianuarie 2015.

Evaluarea terenurilor ce apartineau primariei Piatra Neamt a fost realizata de inculpatul Zapor Vasile, in calitate de expert, care le-a subevaluat cu suma totala de 1.089.170 lei, cunoscand ca rapoartele sale vor fi determinante pentru incheierea contractului de schimb mentionat mai sus, autentificat de notarul public Casapu Alexandru. Acesta din urma a autentificat contractul respectiv cu incalcarea dispozitiilor legale, in conditiile in care cunostea ca una dintre suprafetele ce facea obiectul schimbului (9.874 mp), facea parte din domeniul public al municipiului Piatra Neamt.

Prin aceste demersuri, a fost produs municipiului Piatra Neamt un prejudiciu in valoare de 1.089.170 lei care constituie totodata un folos necuvenit pentru inculpatul Apopii Mihai.

Municipiul Piatra Neamt a comunicat ca se constituie parte civila in prezenta cauza in vederea recuperarii prejudiciului.

In cauza s-a dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce apartin inculpatilor Casapu Alexandru, Visan Vasile, Bordei Marin si Chitic Dragos Victor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bacau, cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza. "