Deputatul USR Emanuel Ungureanu s-a prezentat miercuri la sediul DIICOT, unde a declarat ca are dovezi care atesta faptul ca medicul Mihai Lucan a facut trafic cu organe la Institutul de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca, transmite Agerpres.

"Am adus astazi in fata procurorilor anti-mafia noi probe zdrobitoare despre traficul de organe practicat de Mihai Lucan si mafia lui. Chiar in interiorul Institutului de Urologie si Transplant Renal exista registre medicale care atesta faptul ca domnul Herlea si domnul Ivascu si-au vandut rinichii. Mai mult, profesorul Lucan a mintit in fata anchetatorilor, spunand ca acei pacienti, pentru ca asa erau considerati in clinica, ar fi intrat cu afectiuni urologice. De fapt, s-au intocmit niste acte false, niste diagnostice false, care ascundeau de fapt adevarata intentie a profesorului Lucan, adica aceea de a lua acei rinichi si de a-i trafica la cetatenii straini pe care i-a indicat Iulian Iacob in autodenuntul din 2005", a sustinut Ungureanu.

Deputatul USR a afirmat ca la Institutul de Urologie si Transplant Renal au existat cazuri de trafic cu organe de la donatori aflati in moarte cerebrala.

"Astazi, pentru prima data, o sa depun o marturie personala. In anul 2003, eram asistent social la Institutul de Urologie si Transplant Renal, cand am vazut cum se traficheaza un rinichi de la un donator aflat in moarte cerebrala. Eu am incercat atunci la procurorul Teodora Molnar si la un subcomisar de crima organizata sa depun marturie. Marturiile atunci se depuneau daca procurorii gaseau de cuviinta sa faca sau nu acest lucru. Sunt dovezi foarte limpezi ca, din anul 2000 pana in 2003, in Institutul de Transplant s-au traficat rinichi, atat de la donatori vii, cat si de la donatori aflati in moarte cerebrala", a mai declarat Ungureanu.

Acesta a adaugat ca, in anul 2003, o tanara de 18 ani, accidentata de un motociclist, a intrat in moarte cerebrala, iar un rinichi al acesteia ar fi fost traficat pentru un cetatean german.

"Atunci am reclamat eu pentru prima data ca rinichii sunt vanduti ca la piata unor cetateni straini, cu complicitatea unor medici si asistente, care au stiut ce se intampla. Nu stiu ce sume se vehiculau in aceasta zona. Iulian Iacob vorbeste de sume de ordinul sutelor de mii de dolari", a mai spus Ungureanu.

Medicul Mihai Lucan este cercetat de DIICOT in arest la domiciliu intr-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de 5 milioane de lei. Dosarul a fost deschis in baza unui denunt formulat de deputatul USR Emanuel Ungureanu.