Peste 100.000 de persoane fizice si juridice au raspuns campaniei lansate de Asociatia Daruieste Viata in decembrie 2017, donand peste 4 milioane de euro pentru construirea primului spital de oncologie si radioterapie pediatrica din Romania, anunta asociatia, intr-un comunicat.

"Peste 100.000 de donatori, persoane fizice si juridice, au raspuns campaniei lansate de Asociatia Daruieste Viata in luna decembrie 2017, donand peste 4 milioane de euro in numai 3 saptamani pentru proiectul organizatiei de a construi primul spital de oncologie si radioterapie pediatrica din Romania. Suma este un record, fiind cea mai mare obtinuta pana acum in urma unei campanii de strangere de fonduri lansate de un ONG in Romania, in doar trei saptamani", se arata in comunicat.

In conditiile in care 2017 a fost ultimul an in care companiile cu cifra de afaceri sub un milion de euro au mai putut redirectiona 20% din impozitul pe profit catre un proiect al unui ONG, campania lansata la inceputul lunii decembrie 2017 a mobilizat peste 1.200 de companii sa devina fondatori ai primului spital de oncologie si radioterapie pediatrica din Romania, prin "facilitatea fiscala 20%".

Lor li s-a alaturat o mare comunitate de donatori persoane fizice, care au contribuit prin SMS la 8844 cu mesajul SPITAL prin donatii pe platforma online de strangere de fonduri Bursa de Fericire si prin virament bancar din tara si din strainatate in contul Asociatiei Daruieste Viata.

"In contextul in care statul roman nu a construit nimic in domeniul oncologiei pediatrice in ultimii cincizeci de ani, Asociatia Daruieste Viata a demarat proiectul de construire a primului spital de oncologie si radioterapie pentru copiii diagnosticati cu cancer din Romania inca din 2015, aceasta fiind pentru prima data cand, in Romania, un ONG construieste un spital de la zero, exclusiv din donatii si sponsorizari, cu o investitie estimata de cca. 8 milioane de euro. La ora actuala, in Romania, nu exista un centru de tratare a copilului bolnav de cancer care sa beneficieze de toate serviciile necesare pe parcursul tratamentului acestuia: servicii de terapie intensiva, chirurgie, radioterapie si chimioterapie. Este important ca toate serviciile sa fie in acelasi loc, pentru a simplifica actul terapeutic si pentru a asigura tratament multidisciplinar", se mai arata in comunicatul Daruieste Viata.

Pana in prezent, asociatia a obtinut toate avizele necesare si a dat startul lucrarilor efective in curtea Spitalului "Marie Curie" din Bucuresti: "A fost finalizata demolarea cladirilor vechi pentru eliberarea terenului pe care va fi ridicata noua constructie si au inceput lucrarile de deviere a traseelor de utilitati. Faza constructiei efective este prevazuta sa demareze la inceputul lunii martie, in functie de conditiile meteo, cu realizarea lucrarilor de structura. Succesul campaniei lansate de Asociatia Daruieste Viata face posibila nu numai implementarea proiectului in etapele si la termenele planificate, ci si dezvoltarea proiectului initial pe o noua directie."

Asociatia Daruieste Viata isi propune o extindere a proiectului de construire a primului spital de oncologie si radioterapie pentru copiii diagnosticati cu cancer din Romania, cu adaugarea unui bloc operator modern, precum si a altor departamente absolut necesare in tratamentul complex al copilului bolnav de cancer, extindere pentru care va continua strangerea de fonduri.

"Blocul operator din actualul spital 'Marie Curie' nu a fost niciodata modernizat de la constructia spitalului, conditiile sunt improprii, iar un numar din ce in ce mai mare de copiii diagnosticati cu cancer au nevoie de interventii chirurgicale. Mobilizarea fara precedent din luna decembrie, modul in care societatea a raspuns chemarii lansate de campania noastra, ne-au incurajat sa gandim mai departe, la o extindere a proiectului initial, cu adaugarea unui bloc operator ultra-modern si a altor compartimente necesare, ceea ce ar reduce semnificativ sansele aparitiei si purtarii infectiilor intraspitalicesti dintr-o cladire in alta. Aceasta dezvoltare a proiectului va face obiectul strangerii in continuare de fonduri", a aratat Oana Gheorghiu, vicepresedintele Asociatiei Daruieste Viata.

Asociatia Daruieste Viata precizeaza ca prin proiectele realizate a investit peste 6 milioane de euro in spitalele din Romania, modernizand si dotand in special sectii de oncologie. Persoanele fizice pot sustine proiectele asociatiei prin redirectionarea a 2% din impozitul pe venit catre Asociatia Daruieste Viata, prin donatii online pe www.bursadefericire.ro/investeste, SMS la 8844 cu mesajul SPITAL - o investitie de 2 euro pe luna, SMS la 8864 cu mesajul SPITAL - o investitie de 4 euro pe luna, se mai arata in comunicat.