Ministrul propus al Educatiei, Valentin Popa, a spus in apararea sa, in cadrul sedintei comisiilor parlamentare pentru audiere, ca recunoaste ca a facut dezacorduri si a remarcat ca a fost "foarte, foarte batjocorit" pentru ca a folosit cuvantul "pamblica", dar acesta este un regionalism si este "foarte mandru ca este bucovinean" si ca va folosi in continuare aceasta forma a cuvantului.
"Am remarcat si la inceputul sedintei faptul ca am fost foarte foarte batjocorit pentru ca am folosit cuvantul pamblica. Mai multe dintre comunitatile din Moldova folosesc cuvantul pamblica, este un regionalism. Toata viata mea am locuit in Suceava, am facut facultatea la Iasi, sunt mandru ca sunt bucovinean (...), chiar daca am fost privit cu zambete atunci cand am avut un accent diferit", a declarat Popa.
Acesta a raspuns criticilor Ralucai Turcan, care l-a intrebat pe Valentin Popa "cu ce legitimitate va conduce" Ministerul, avand in vedere greselile gramaticale.
"Am facut cu siguranta si dezarcorduri, am avut probabil si balbe, si cuvinte stalcite, in general, datorate emotiei(...) Nu neg ca am facut astfel de greseli, nu sunt onorante nici pentru un rector, cu atat mai putin pentru un ministru al Educatiei Nationale", a mai spus Popa, care a subliniat ca " am vazut si interventii care mai criticau care erau pline de dezacorduri".
Acesta a adaugat ca modificarea de catre un specialist a unui sunet este un mizilic, desi nu vrea sa spuna prin asta ca acel colaj cu greselile sale este falsificat.
Valentin Popa a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, cu 22 de voturi ''pentru'' si 12 ''impotriva''.
si eu sunt din Bucovina dar nu mai folosesc acest cuvant de cand am aflat de "panglica", adica inca din ciclul primar.
ok, deci nu e un agramat, e doar un redneck cu o anvergura potrivita exact orasului Suceava.
sa ramana acolo atunci.
"Ca un glob de aur luna stralucea / Si pe-o vale larga ostile dormea".
Da' e vorba de Muntenia de la 1848
Si Bolintineanu a fost ministrul educatiei ca doar asa i-au ramas poeziile prin manuale.
De atunci am trecut in alt mileniu, oamenii au alte pretentii... si uite cu asa ministri valoarea unui doctorat in Romania e zero barat prin alte parti ale lumii.
Deci ce bucovinean esti tu?
sa vorbim toti ca la tara! ca acolo sunt votantii PSD
”le sunt interzise accesul la o astfel de finanţare”, „repercursiuni” serioase, „celălanți cetățeni”, si toate celelalte dezacorduri flagrante. Ori astea denota grave carente de folosire a limbii romane, carente care in orice tara de minim bun simt interzic accesul la pozitia de rector de universitate. Da' in tara manelelor, tara in care bodygoardul lui Miron Cosma ajunge coordonator de doctorate, e permis orice, doar sa fie cu acordul partidului.
Iar cel mai trist mi se pare faptul ca 45 de rectori de universitati au semnat o scrisoare de sustinere a agramatului astuia, semn ca putregaiul e generalizat in tara asta, si ca singura sansa pentru tinerii frumosi care nu vor sa ajunga subalterni ai unia ca asta e emigrarea.
Dar lasand la o parte regionalismul pamblica, care pin la urma exista in dictionar, restul dezacordurilor arata o lupta pierduta cu gramatica limbii romane. Iar aia nu mai e scuzabila prin argumentul regionalismului. Nu vad cum poti fi mindru ca esti bucovinean cind nu stapinesti acordurile gramaticale.
În noiembrie 2017, Valentin Popa a avut mai multe schimburi de replici cu ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin, la un seminar organizat la Suceava. Potrivit presei locale, la acel moment Kuzmin a spus că armata rusă nu a intervenit în estul Ucrainei, explicând că "atunci când a intervenit în Abhazia în două zile, din greşeală a ajuns în Tbilisi, dar după ce au înţeles greseala au dat comandă şi trupele s-au retras".
"Iata un motiv pentru care ar trebui sa colaboram in domeniul economic si stiintific. Poate împreună, cele două state, cercetatorii din cele două state, ar putea lucra la sistemul de frânare al tancurilor astfel încât să se oprească mai repede şi nu în câţiva zeci de kilometri", a replicat Valentin Popa.
Tu cum "proninunti"?
Recunosc ca pentru dezacordurile gramaticale debitate nu am gasit nimic care sa-l scuze.