Meteorologii au anuntat, sambata, ca riscul producerii de avalanse in Muntii Fagaras si Bucegi la peste 1.800 de metri altitudine este de gradul patru pe o scara de la unu la cinci, fiind "risc mare", transmite News.ro. Pe creste s-au format cruste subtiri de gheata, cu rezistenta scazuta, iar avalansele se pot declansa si la incarcari slabe sau spontan.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit meteorologilor, in Muntii Fagaras si Bicegi, la peste 1.800 de metri altitudine, riscul producerii de avalanse este mare, fiind risc de gradul patru pe o scara de la unu la cinci.

"In partea superioara, primii 10-20 centrimetri de zapada s-au umezit usor, dar in profunzime s-a mentinut structura mai stabila a zapezii. Temperaturilor diurne usor negative ce se vor inregistra pe fondul insolatiei de maine vor duce la o usoara scadere a stratului prin umezirea si topirea zapezii de la suprafata, unde pe timpul noptii se vor forma cruste subtiri de gheata, cu rezistenta scazuta. Se vor mentine conditiile necesare curgerilor superficiale de zapada, iar in zonele mai abrupte cu cantitati mai mari de zapada riscul declansarilor avalanselor (inclusiv a celor spontane) se va mentine la acelasi nivel datorita alunecarii ultimului strat mai recent de zapada depus peste cel vechi, intarit si mai stabil, aflat dedesubt. In cazuri de supraincarcari oricat de slabe (cu turisti, schiori, etc), riscurile vor fi amplificate", anunta meteorologii.

Potrivit acestora, la altitudini mai mici riscul producerii de avalanse este de gradul trei - risc insemnat.

Stratul de zapada a scazut cu pana la 5 centimetri in toata zona montana, iar sambata la ora 14.00, masura 173 centrimetri la Balea-Lac, 127 centrimetri la Varful Omu, 53 centrimetri la Sinaia, 51 centrimetri la Predeal si 43 centrimetri la Fundata.

Avertizarea meteorologilor este valabilla de sambata de la ora 20.00 pana duminica la aceeasi ora.