Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca viitorul guvern "trebuie sa inteleaga cat de important este sa nu pericliteze, prin politici imprudente si masuri hazardate, sustenabilitatea fiscala si potentialul de dezvoltare al Romaniei pe termen lung", precizand ca va purta discutii cu acest cabine "astfel incat sa existe garantii de stabilitate din partea guvernantilor".

Klaus IohannisFoto: Presedintia Romaniei

"(...) voi atrage atentia si noului Guvern, asa cum am facut-o de fiecare data, asupra responsabilitatii decidentilor politici de a asigura, mai presus de orice, stabilitatea economica a Romaniei", a spus seful statului, in cadrul unei receptii organizate de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana.

Iohannis a afirmat ca, desi in 2017 economia a inregistrat o crestere record in Uniunea Europeana, cifrele nu reflecta "calitatea politicilor economice" iar "progresele mediului de afaceri fiind obtinute mai degraba in ciuda acestor politici".

Acesta a notat ca "tabloul macroeconomic nu este lipsit de riscuri in plan economic si financiar, riscuri care inseamna responsabilitati suplimentare pentru decidentii anului 2018", invocand trendul descrescator in planul investitiilor publice, prin diminuarea ponderii in PIB a cheltuielilor de capital fata de anii anteriori.

"In acelasi timp, in ciuda unei cresteri economice record in Uniunea Europeana, Guvernul, sau pot sa spun mai bine, guvernele succesive au avut dificultati in asigurarea cadrului fiscal-bugetar care sa respecte tinta de deficit de 3% din PIB.

In contextul unor politici fiscale imprudente, Guvernul a trebuit sa adopte masuri ad-hoc, si anume reintroducerea accizei suplimentare asupra carburantilor, preluarea de dividende sporite de la companiile de stat sau blocarea unor plati ale ordonatorilor de credit pe final de an", a subliniat Klaus Iohannis.

"Daca la toate acestea adaugam si degringolada fiscala, pe fondul unor modificari ale Codului Fiscal contestate de aproape toata lumea, rezulta lipsa oricarei preocupari din partea guvernantilor de a asigura predictibilitatea economica pe care mediul de afaceri o invoca, pe buna dreptate, sistematic. Pentru anul 2018, este evident ca atentia trebuie sa se orienteze asupra mediului de afaceri, care s-a confruntat in ultima perioada cu provocari dintre cele mai nefiresti in planul calitatii si predictibilitatii masurilor economice", a aratat el.

Seful statului a subliniat in acest discurs importanta investitiilor straine, care "nu sunt un adversar, ci un partener real pentru antreprenoriatul romanesc, prin oportunitati sporite de afaceri si modele de management performant".