Fostul vicepresedinte al ANAF, Romeo-Florin Nicolae, a fost achitat definitiv, joi, in dosarul in care acesta a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta, relateaza Agerpres.

Romeo Florin Nicolae, sosind la DNA Ploiesti in septembrieFoto: Agerpres

Potrivit portalului instantelor de judecata, Curtea de Apel Ploiesti a mentinut decizia Tribunalului Prahova, achitandu-l pe inculpat, insa de aceasta data hotararea a fost luata in baza articolului 16 aliniatul 1 litera c Cod Procedura Penala, care spune ca nu exista probe ca o persoana a savarsit infractiunea.

Decizia instantei de fond a fost bazata pe acelasi articol, litera a, care spune ca fapta nu exista.

La data de 27 noiembrie 2015, procurorii DNA Ploiesti l-au trimis in judecata, sub control judiciar, pe fostul vicepresedinte al ANAF si fost director general al Directiei Generala Antifrauda Fiscala, Romeo-Florin Nicolae, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Potrivit unui comunicat al DNA emis la acel moment, inculpatul a fost acuzat ca, in calitate de consilier superior in ANAF- Directia Generala de Coordonare Inspectie Fiscala, in iulie 2010, a pretins si primit de la un denuntator, reprezentant al unei societati, echivalentul in lei al sumei de 5.000 euro, lasand sa se inteleaga ca are influenta asupra factorilor de decizie din cadrul institutiei pentru solutionarea favorabila a unei contestatii formulate de firma omului de afaceri impotriva unei decizii de impunere.

DNA preciza ca decizia de impunere respectiva, privind obligatii fiscale suplimentare de plata la bugetul statului in valoare totala de peste 13 milioane lei, fusese emisa ca urmare a unei inspectii fiscale de catre reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Prahova.

"Ulterior, decizia de impunere a fost desfiintata partial de ANAF - Directia Generala de Solutionare a Contestatiilor, in sensul diminuarii obligatiilor de plata de la bugetul statului, de la suma de 13.034.043 lei la suma de 1.097.923 lei", au sustinut procurorii.