Inzestrarea fortelor Navale cu corvete multifunctionale este proiectul-cheie pentru 2018, sustine ministrul Apararii, Mihai Fifor. "Asa vom debloca, prin offset-ul aferent achizitiei corvetelor, si programul de modernizare a celor doua fregate si, in acelasi timp, vom crea conditiile startarii achizitiilor pentru sistemul de instalatii mobile de lansare de rachete antinava - care va folosi acelasi tip de rachete ca cele ce vor inzestra corvetele", a detaliat Fifor.

Fregata F-221 Regele FerdinandFoto: Fortele Navale Romane

Ministrul Apararii, Mihai Fifor, a participat joi la sedintele de autoevaluare a activitatilor pe anul 2017 ale Statelor Majore ale Fortelor Aeriene si Navale. "Am declarat public ca 2018 este anul demararii marilor proiecte de achizitii pentru Fortele Navale si mentin acest angajament", a declarat ministrul Fifor, potrivit unui comunicat al MApN, transmite Agerpres.

"Proiectul-cheie este, fara indoiala, inzestrarea cu corvetele multifunctionale, pentru ca asa vom debloca, prin offset-ul aferent achizitiei corvetelor, si programul de modernizare a celor doua fregate si, in acelasi timp, vom crea conditiile startarii achizitiilor pentru sistemul de instalatii mobile de lansare de rachete antinava - care va folosi acelasi tip de rachete ca cele ce vor inzestra corvetele. Depinde, asadar, doar de noi sa demaram cat mai repede aceste trei programe care vor aduce, in primul rand, relevanta Fortelor Navale in sistemul de aparare a litoralului national, dar si in viitoarele misiuni ale Aliantei Nord-Atlantice", a spus Fifor.

Ministrul Apararii a afirmat ca in anul 2017 Fortele Aeriene Romane au reusit parcurgerea unor etape importante in procesul de modernizare a tehnicii de lupta. In acest sens, el a amintit finalizarea etapei initiale de introducere in serviciu a avionului F-16 Fighting Falcon, prin receptia ultimelor trei aeronave din cele 12 ale primului lot de aparate multirol, precum si semnarea contractului de achizitie pentru inzestrarea cu primul sistem de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM) - Patriot.

"Ati scris o noua fila de istorie pentru aviatia noastra, un pas catre o tehnologie superioara, crescand atat capabilitatea Fortelor Aeriene Romane, cat si increderea aliatilor ca putem sustine executarea de misiuni comune la standarde NATO", a declarat ministrul.

In ceea ce priveste obiectivele stabilite pentru anul 2018 si perioada urmatoare in domeniul inzestrarii, ministrul Fifor a mentionat printre altele: continuarea programului de achizitii Patriot - pentru anul 2018 fiind parcurse etapele necesare si alocat bugetul achizitiei celui de-al doilea sistem, continuarea procesului de implementare a inzestrarii cu avionul de lupta multirol - prin identificarea solutiilor de asigurare a inca 36 de aeronave F-16, precum si pregatirea conceptiei de inzestrare cu elicoptere noi.

"Important este faptul ca am reusit mentinerea alocarii a doua procente din PIB pentru Aparare, ceea ce ne asigura posibilitatea unei planificari eficiente si inteligente a investitiilor in dotarea cu echipamente performante, cu implicarea la maximum a industriei nationale de aparare", a adaugat el.