Persoanele cu gripa pot avea un risc de atac de cord crescut de sase ori in timpul primei saptamani de infectie, potrivit unui studiu publicat miercuri, care subliniaza necesitatea de a extinde pe scara larga vaccinarea, scrie AFP. Acest risc de atac de cord este deosebit de ridicat la varstnici, spun autorii studiului publicat in New England Journal of Medicine.

Acest lucru confirma studiile anterioare care arata o legatura intre gripa, crizele cardiace cresterea mortalitatii.

"Aceste rezultate sunt importante, deoarece confirma existenta unei legaturi intre gripa si atacul de cord si subliniaza importanta vaccinarii", a declarat Jeff Kwong, un cercetator al Institutului de Stiinte clinice si de sanatate din Ontario, Canada.

Studiul se bazeaza pe aproape 20.000 de cazuri de gripa la adulti, confirmate de laboratoarele din Ontario intre 2009 si 2014. Dintre acesti pacienti, 332 au fost spitalizati in urma unui atac de cord in anul in care au avut virusul gripal.

Riscul cardiac pare sa fi fost cel mai mare in primele sapte zile de gripa, in special la varstnicii infectati cu virusul gripal B, precum si cei care au suferit un prim infarct.