Circul Globus a fost amendat de Primaria Capitalei pentru ca nu a grabit relocarea animalelor salbatice in gradini zoologice, dupa ce in spatiul public au aparut imagini cu animale tinute in custi, afara, in curtea institutiei, relateaza News.ro. Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a interzis de la inceputul anului trecut folosirea animalelor in circ si a eliminat dresura din obiectul de activitate al Circului Globus, masuri luate dupa ce 11 animale ale institutiei au murit intr-un incendiu.

Municipalitatea precizeaza, intr-un comunicat de presa transmis joi, ca animalele filmate sunt tigri siberieni nascuti in captivitate, care sunt adaptati conditiilor climatice din Europa, iar bunastarea animalelor care sunt inca la Circul Globus nu presupune doar mancare si apa, ci si activitate fizica ce poate fi facuta doar in spatiile special amenajate si securizate din afara cladirii. Primaria Capitalei mai spune ca si leul este adaptat conditiilor meteorologice de la noi.

"Animalele filmate sunt tigri siberieni, care au fost nascuti in captivitate in Europa, deci perfect adaptati conditiilor climatice de pe acest continent. Mai mult decat atat, bunastarea animalelor aflate inca la Circul Metropolitan Bucuresti nu presupune doar mancare si apa, ci si activitate fizica, miscare, care nu poate fi facuta decat in spatii exterioare cladirii, in spatii speciale, amenajate si securizate pentru animalele respective. Si leul aflat inca la Circul Metropolitan este nascut in captivitate, deci absolut adaptat conditiilor meteorologice din Europa", transmite Primaria Capitalei.

Reprezentantii primariei spun ca Circul Globus va fi amendat pentru ca nu a grabit relocarea tuturor animalelor asa cum s-a stabilit anul trecut prin hotarare de consiliu, si pentru ca nu a montat o copertina peste custile din exterior care sa protejeze animalele de ploaie si ninsoare. Primaria Capitalei promite ca in perioada urmatoare toate animalele de la circ vor fi trimise la Gradina Zoologica.

Municipalitatea spune ca Circul are in continuare angajat un medic veterinar, precum si dresori si ingrijitori de animale pentru a se ocupa de bunastarea animalelor salbatice care nu au fost inca relocate.

Precizarile Primariei Capitalei vin dupa ce in spatiul public au aparut imagini cu cateva animale salbatice, tigri si lei, tinute in curtea Circului Globus, in custi.

In 30 ianuarie anul trecut, CGMB a aprobat un proiect de hotarare prin care sa fie eliminata dresura de animale din obiectul de activitate al Circului Globus, primarul Capitalei spunand atunci ca animalele vor fi folosite, probabil, doar in expozitii. In 27 aprilie, insa, printr-o hotarare de consiliu, a fost interzisa folosirea animalelor salbatice si domestice atat in circuri, cat si in expozitie, exceptie facand caii, cainii, porumbeii, papagalii si animalele folosite in delfinarii sau acvarii. Masurile au fost luate dupa ce in 12 ianuarie, 11 animale, intre care doi tigri, au murit, in urma unui incendiu la un adapost al Circului Globus. Pompierii au reusit sa salveze atunci alte peste 20 de animale, intre care tigri, camile si ponei.