Trenul Unirii va uni simbolic orasele Bucuresti si Iasi pentru a marca 159 de ani de la Unirea Principatelor Romane, cunoscuta ca Mica Unire, urmand sa treaca prin alte sapte orase pana la destinatie. Garnitura va fi trasa de o locomotiva tricolora, potrivit news.ro.

Trenul Unirii va pleca miercuri dimineata la ora 5.48 din Gara de Nord Bucuresti spre Iasi, unde va ajunge la 12.20. Trenul va opri la Ploiesti Sud (06:30), Buzau (07:40), Focsani (08:50), Tecuci (09:30), Barlad (10:25), Vaslui (11:15) si Barnova (11:55).

Trenul are cinci vagoane, trei pentru pasageri si doua pentru ceferisti, pasionatii feroviari si cicloturisti. Cicloturistii vor face hora Unirii la Iasi cu bicicletele.

Potrivit CFR Calatori, pe parcursul calatoriei vor fi organizate diferite actiuni care vor evoca momente istorice in contextul Centenarului Romaniei. Directorul Centrului National de Calificare si Instruire Feroviara (CENAFER), Marcel Otoiu, va prezenta din perspectiva istorica importanta strategica a sistemului feroviar.

Privind in timp, in contextul acestui moment istoric, calea ferata a avut o insemnatate majora in unirea regiunilor tarii, aducand oameni impreuna si generand dezvoltare la nivel economic. In anul Centenar, transportul feroviar are sansa de a fi redefinit astfel incat acesta sa reprezinte in continuare un vector de sustinere a unitatii romanilor, prin cresterea mobilitatii si dezvoltare economica. Doresc tuturor pasagerilor cat mai multe calatorii cu trenul si le urez ganduri bune intru unitate. La multi ani!￯, este mesajul transmis de directorul CFR Calatori, Iosif Szentes.