Cum am "numarat" 70.000 de oameni la protestul de sambata. O explicatie si pentru Liviu Dragnea

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 23 ianuarie 2018, 15:14 Actualitate | Esenţial


Multimea de protestatari in fata Parlamentului
Foto: Hotnews
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, contesta ca sambata seara au participat 70.000 de oameni la protest. "Eu m-am uitat pe evaluarile oficiale, au fost 25.000", spune Dragnea. In realitate, insa, chiar Jandarmeria a recunoscut ca nu face estimari oficiale si ca nu dispune de tehnica specializata in acest sens. Astfel, cum a ajuns presa la aceasta estimare? HotNews.ro va propune mai jos o explicatie despre modul in care reporterii nostri estimeaza multimile la proteste si cum au "numarat" oamenii din coloana care a marsaluit de la Universitate la Parlament.


 • "Unde au fost 70.000 de oameni? Eu m-am uitat pe evaluarile oficiale, au fost 25.000 (...)" a declarat luni, liderul PSD Liviu Dragnea.

---

Jandarmeria: "Nu facem estimari oficiale in ceea ce priveste numarul de participanti la adunarile publice, nu avem atributii legale si nici instrumente specializate in acest sens"

E bine de precizat din start ca Jandarmeria nu face estimari oficiale si nici nu dispune de tehnica specializata pentru numararea oamenilor dintr-o multime. O spune chiar Jandarmeria intr-un comunicat de presa publicat in februarie 2017 dupa zilele consecutive de manifestari de amploare din Piata Victoriei.

Pe atunci, mare parte din presa relata despre cei 200-250.000 de oameni care au iesit in noaptea de duminica, 5 februarie 2017, in Piata Victoriei. O alta parte a presei incerca sa minimizeze amploarea protestului si anunta "pe surse" sau citand "Jandarmeria" ca in Piata Victoriei au fost mult mai putini oameni.

"Reamintim ca Jandarmeria Romana nu face estimari oficiale in ceea ce priveste numarul de participanti la adunarile publice, nu are atributii legale si nici instrumente specializate in acest sens, putand realiza doar o proiectie in ceea ce priveste dimensionarea dispozitivelor proprii de ordine si siguranta publica. Obligativitatea declararii numarului estimativ de participanti la o adunare publica apartine integral organizatorului evenimentului, in situatia in care se respecta prevederile legale [...]", raspundea Jandarmeria. (SURSA)

De precizat ca si la acel moment discutam de un guvern PSD impotriva caruia erau organizate protestele, iar Ministerul de Interne era condus tot de catre Carmen Dan.

Cum estimeaza presa - sau cel putin o parte din ea - numarul de participanti la un protest?

E bine de stiut ca, la fel ca si Jandarmeria, presa nu dispune de tehnica specializata pentru numaratoarea oamenilor participanti la o adunare publica. Astfel, estimarile date de o parte a presei - inclusiv HotNews.ro - se bazeaza pe alti factori precum: suprafata ocupata de oameni, densitatea oamenilor observata in teren, lungimea unei coloane si viteza de deplasare etc.

Mai mult, datorita faptului ca protestele in Bucuresti au fost numeroase in ultimii 10-15 ani, exercitiul estimarii multimilor a devenit mai usor, prin repetitie, pentru multi dintre reporterii din teren.

In plus, aparitia telefoanelor inteligente si accesul facil la aplicatii care pot masura suprafata pe Google Maps, de exemplu, fac si mai usoara estimarea unei multimi in timp real. Chiar si asa, din exercitiul protestelor anterioare, unele dimensiuni sunt deja cunoscute reporterilor care au trecut prin zeci de astfel de adunari ce au loc de obicei cam in aceleasi locuri din Bucuresti.

Spre exemplu, se stie ca in zona fantanii de la Universitate si pe trotuarele din zona, pe circa 1.500 de mp, se pot aduna cam 3-4.000 de oameni pana cand deja multimea incearca sa intre pe carosabil. Similar si pentru zona trotuarelor si treptelor din fata Teatrului National.

Sambata seara (20 ianuarie), aceasta capacitate a fost greu incercata. Jandarmii au ales - in premiera - sa instaleze garduri intre trotuar si carosabil pentru a impiedica multimea sa ocupe bulevardul. In consecinta, zonele de pe trotuar au ajuns la suprasaturatie, iar multe persoane au ramas in pasaj sau au stat la suprafata in alte zone - spre piata Rosetti, spre Coltea, la statui, pe bd Elisabeta etc - facand multimea greu de estimat.

Numarul protestatarilor a crescut insa atat de mult, incat in cele din urma cordonul de jandarmi a fost spart, iar lumea a ocupat bulevardul si rondul de la Universitate, iar spatiul ocupat de multime a inceput sa se contureze mai bine.


Multimea adunata in Piata Universitatii
Foto: Captura Facebook - Digi FM

La ora 19:14 HotNews.ro estima ca circa 40.000 de oameni protestau la Universitate
. Cum am ajuns la aceasta estimare? Cei cativa reporteri HotNews.ro aflati in teren au urmarit pana unde se intinde multimea si, in general, ce densitate de oameni regasim in diferite zone. Astfel, am vazut ca multimea se intindea pe Bulevardul Balcescu (Magheru) pana dincolo de Sala Dalles, pe bd Bratianu pana in zona Spitalului Coltea, iar pe bulevardul Elisabeta, pana aproape de Restaurantul La Mama.

Spre comparatie, la cel mai mare protest post-Colectiv din 2015, cel din 4 noiembrie in urma caruia guvernul Ponta si-a dat demisia, zona Universitatii a fost ocupata de circa 35.000 de oameni (dupa cum aratau estimarile din mai toata presa). La acel protest - la care au participat si reporterii HotNews.ro ce acum s-au aflat in piata - multimea nu se intindea chiar pe o suprafata la fel de mare. (o poza de sus de la acel protest, aici)

Mai mult, sambata seara la ora 19:14 protestul era pe un trend ascendent, iar lumea continua sa vina in numar mare in Piata. Numai dinspre Piata Unirii, pe bd I.C. Bratianu veneau grupuri-grupuri pe carosabilul pe care a fost oprita circulatia.

Cum am numarat 70.000 de oameni care au marsaluit spre Parlament?

In jurul orei 19:20 multimea incepuse deja sa se puna in miscare pe bd. I.C. Bratianu de la Piata Universitatii spre Piata Unirii, in timp ce numerosi protestatari care se indreptau spre Universitate din aceeasi directie s-au alaturat din drum marsului.

Nu de putine ori, o multime pusa in miscare poate fi mai usor "de numarat" decat una stationara, insa e nevoie de putina rabdare din partea reporterului sa stea in acelasi loc cat timp trece toata coloana pe langa el si sa estimeze - in medie - cam cati oameni trec intr-un anumit interval de timp. Cu alte cuvinte, reporterul trebuie sa estimeze "debitul mediu" al coloanei si sa o raporteze la timpul de "curgere".

Reporterul HotNews.ro care semneaza acest articol a realizat "numaratoarea" multimii aflate in mars din zona Magazinului Cocor, acolo unde bulevardul IC. Bratianu se desparte in zona de suprafata si bretelele care duc inspre pasajul subteran de la Unirii. Vorbim de o zona destul de larga, dar bine definita, dreapta (blocarea coloanei in mars ar da peste cap calculul) si ce poate fi observata mai usor de la inaltime, de pe parapetele pasajului subteran Unirii.

Foto: Zona de pe bd. I.C. Bratianu care actioneaza ca o palnie pentru coloana de manifestanti...
Foto: Locul de unde reporterul HotNews.ro observa coloana de manifestanti

Astfel, am cronometrat timpul de care a avut nevoie intreaga coloana de manifestanti sa treaca de acel punct si am numarat cam cati oameni treceau de acel punct, estimand grupurile la diverse intervale de cate zece secunde. Astfel, dupa ce toata coloana a trecut, am putut sa facem un calcul estimativ.

Capul coloanei a trecut pe langa reporterul HotNews.ro la ora 19:25. A durat 55 de minute (pana la 20:20) pana cand coada coloanei, impreuna cu masinile Jandarmeriei, sa ajunga in acel punct. De precizat ca multimea din fata a ajuns in Piata Constitutiei in jurul orei 19:50, cand multa lume inca nici nu plecase inca de la Universitate. Practic, distanta de circa 2 km intre Universitate si Piata Constitutiei, via Piata Unirii, a fost constant ocupata de coloana de oameni.

In tot acest timp, in medie, am numarat circa 200 de persoane care treceau la cate zece secunde pe bulevard si pe unul dintre trotuare - cel observat direct de reporter. La aceasta medie am adaugat 10% pentru persoanele care treceau pe trotuarul din spate, care nu era sub observatie directa.

Facand calculul, au reiesit circa 72.600 de oameni (220 X 55 X 6). Nu am mai luat in calcul multimea de oameni care se aflau deja in fata coloanei pe bd IC Bratianu si la Piata Unirii si care s-au alaturat protestului pe parcurs. Pentru a pastra o retinere in cifra inaintata HotNews.ro, reporterul a dat la ora 20:20 estimarea de circa 70.000 de oameni participanti la protest.


Distanta dintre Piata Universitatii si Piata Constitutiei pe unde a trecut coloana: 2 km.

---
Se confirma numarul de 70.000 de oameni dupa ce multimea a ajuns la Piata Constitutiei?

Capul coloanei a ajuns in Piata Constitutiei in jurul orei 19:50, potrivit reporterului care a ramas in fata marsului. Desi piata Constitutiei este destul de larga, multimea care a inceput sa intre nu a ocupat-o uniform, iar in scurt timp au inceput sa apara blocaje, zone aglomerate, iar in zona bulevardului Unirii/fantani s-a creat un dop.

Coada coloanei a ajuns la Constitutiei in jurul orei 20:50, impreuna cu subsemnatul, moment in care multe persoane deja plecau, probabil din cauza aglomeratiei generate la intrarea in Piata dinspre bulevardul Unirii.

Asa cum ziceam, Piata s-a ocupat neuniform, cu multe zone mai libere in partea din stanga sau in fata, dar si cu alte zone incredibil de aglomerate in zona bulevardului Unirii sau in fata Ministerului Finantelor. In aceste zone, inghesuiala era atat de mare, incat traversarea multimii era extrem de dificila. Astfel, nu e de mirare ca deja multe persoane au ales sa plece sau sa nu mai astepte sa mai intre in Piata Constitutiei dinspre Bulevardul Unirii.

In cele din urma, la momentul orei 21:00, cand cei din piata si-au aprins lumina telefoanelor, Piata Constitutiei arata cam asa...


Sursa foto: Digi 24 via Crist Citre

Analizand suprafata ocupata in Google Maps (de zonele ocupate de protestatari stim si de la reporterii HotNews.ro aflati in diferitele locuri in Piata), reiese ca multimea ocupa circa 27.500 mp.

Merita discutat, la acest moment, despre densitatea unei multimi...

Multa lume crede, in mod fals, ca numarul persoanelor nu poate depasi numarul de metri patrati de pe o suprafata. In realitate, insa, numarul persoanelor per metru patrat poate fi de cateva ori mai mare chiar.

Asa cum s-a mai scris si in timpul protestelor din februarie 2017 - cand subiectul estimarii multimilor era la moda - la un protest in mai multe zone pot fi densitati diferite, zone foarte aglomerate in care abia te poti misca (de patru sau chiar cinci persoane pe metru patrat), dar si zone mult mai libere, cu spatii mari intre participanti (de una, doua persoane pe metru patrat).

Detalii despre densitatea unei multimi, cu exemple si ilustratii 3D, puteti citit aici.


Pentru protestul de sambata seara din Piata Constitutiei in teren am regasit zone foarte dense, dar si zone mai libere, cu o medie per total pe care noi am aproximat-o la 2-2,5 oameni pe metru patrat.

Ce inseamna 2,5 oameni pe metru patrat:


Ce inseamna 3 persoane pe metru patrat (imaginea de mai jos: 300 de persoane pe 100 de metri patrati):Astfel, la momentul aprinderii telefoanelor in Piata Constitutiei au fost undeva intre 55.000 si 68.000 de oameni...

P.S.
Calculul prezentat mai sus, precum si cifrele inaintate de HotNews.ro in relatarea Live-Text a protestului de pe 20 ianuarie au avut in vedere numarul de protestatari de la un anumit moment. Nu am luat in calcul faptul ca un protest este "mobil", iar protestatarii se schimba intre ei: unii pleaca, altii vin. Aceasta mobilitate a participantilor, un fel de "reimprospatare" a multimii, insemna la final un numar si mai mare al participantilor.
Citeste mai multe despre   
23776 vizualizari

 • +47 (61 voturi)    
  De-a număratelea (Marţi, 23 ianuarie 2018, 15:29)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Dracnea se pricepe la numărato voturi (furate) si la numărat paraii pe care i-a șmenuit el și fii-su (+clientela). La atât se pricepe. Când e vorba de furt, șeful grupării de CRIMA organizate nu poate fi întrecut.
  • +21 (37 voturi)    
   Si totusi ... (Marţi, 23 ianuarie 2018, 15:55)

   si_mort_va_vad [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Altfel s-ar teme dracul viu , daca 25,000.00 de oameni l-ar astepta la urmatoarea infatisare la tribunal , sau la urmatoarea vizita la DNA ...

   Sa cante TOTI din TOTI RARUNCHII , ca sambata trecuta in fata shparlamentului :

   " PUIE M$D !!! "
  • +12 (20 voturi)    
   depinde (Marţi, 23 ianuarie 2018, 16:52)

   Ionescu Raymond [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Daca erau votanti PSD, mergand spre urnele de votare, precis ii ieseau cam 150000 cetateni vii si cu drept de vot
  • +5 (9 voturi)    
   nici (Marţi, 23 ianuarie 2018, 17:24)

   baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   macar la aia nu se pricepe, pentru ca a smenuit fara numar, fara numar....
  • +1 (5 voturi)    
   ala (Marţi, 23 ianuarie 2018, 18:14)

   takada [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Nu stie nimic,nu le are cu tehnologiile moderne.La el,in Tiliorman,nu au ajuns chestiile astea moderne:sateliti,AI,3D.
 • +43 (53 voturi)    
  inutil (Marţi, 23 ianuarie 2018, 15:31)

  ovidiu2 [utilizator]

  Asta-i din seria „un prost arunca o piatră și 10 înțelepți sar după ea”. Dragnea nu-i orb. Doar se preface.
  • +1 (3 voturi)    
   Asta stim, dar e util de reiterat (Marţi, 23 ianuarie 2018, 19:57)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui ovidiu2

   ca Dragnea scoate informatii din... plexul solar si ca nu are niciun fel de metodologie.
   • 0 (0 voturi)    
    hei (Miercuri, 24 ianuarie 2018, 14:49)

    john70 [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

    Eu nu cred ca Jandarmeria nu estimeaza numarul de participanti la manifestatii. Asta nu se face de dragul presei ci pentru a sti de cati jandarmi ai nevoie. Daca la o manifestatie te trezesti cu 500 000 de mii de manifestanti, mai mult sau mai putzin pasnici? Nu trebuie sa stii cati oameni trebuie sa mobilizezi in obiectivele care trebuie sa fie protejate?

    Cred ca chestia asta cu manifestatiile anti-coruptie tine mai mult de obsesia romanului cu capra vecinului: sunt foarte ofticatzi ca tzoapele din Teleorman s-au ajuns. Chestie de psihologie. O sa treaca dupa vreo 2 generatii.
 • -46 (62 voturi)    
  așa făceam eu în teza la mate (Marţi, 23 ianuarie 2018, 15:38)

  Mazeta [utilizator]

  dacă nu știam o problemă, îl rugam pe unu' să îmi sufle rezultatul final și apoi băgam bălării și făceam o compunere.
  • +40 (54 voturi)    
   a (Marţi, 23 ianuarie 2018, 15:54)

   adrian67 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Si de aia ai ajuns postac.
  • +28 (40 voturi)    
   se vede ultimul examen luat. sau copiat. (Marţi, 23 ianuarie 2018, 15:59)

   ouyang [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   penibil. ca toti postacii rosii.
  • +18 (32 voturi)    
   cati salariati URSS sunt in Romania ? (Marţi, 23 ianuarie 2018, 16:04)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   evident te includem in suma de 25.000 vehiculata pe daddy
  • +16 (26 voturi)    
   Si profesoara/profesorul puneau botu' la (Marţi, 23 ianuarie 2018, 16:27)

   scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   compunere? Asa pur si simplu: fara desene, fara formule, fara calcule- doar o simpla compunere cu balarii?

   Dar cum ii anesteziai d-le, din privire, sau foloseati metoda clasica cu....spaguta?

   Asta o fi motivul pentru care d-ta, baiat finut cu "compunere" inspirata, sari in apararea tovarasilor psd-isti - va uneste sfanta "spaga"...,la care nu doriti sa renuntati nici in ruptul capului...!?
   • +2 (6 voturi)    
    avea (Marţi, 23 ianuarie 2018, 18:37)

    nahir [utilizator] i-a raspuns lui scaraotchi

    o icoana cu Putin lacrimand.
  • +3 (7 voturi)    
   acum (Marţi, 23 ianuarie 2018, 18:33)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   se explica si "inteligenta" vecina cu analfabetismul functional de care dai dovada.
  • 0 (6 voturi)    
   Se pare ca in viata (Marţi, 23 ianuarie 2018, 19:38)

   iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ti-au prins bine lucrarile de la mate dar ai ales sa ramai cu balariile. Totodata in munca ai ales nu sa iti faci treaba ci doar sa simulezi ca o faci. Pacat. O viata pierduta.
  • +1 (3 voturi)    
   mai bine taceai... (Miercuri, 24 ianuarie 2018, 4:00)

   crackporta [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ...
  • +1 (1 vot)    
   Ei, nu te întrista.... (Miercuri, 24 ianuarie 2018, 19:38)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   ... că tot bălării postezi, dar cel puțin iei doi trei copeici pe ele...
 • +18 (36 voturi)    
  Mazeta ce are de spus ? (Marţi, 23 ianuarie 2018, 15:38)

  un domn [utilizator]

  dupa ce isi da cu parerea atunci avem cifra !
 • -39 (53 voturi)    
  m-ati convins (Marţi, 23 ianuarie 2018, 15:40)

  cucuveauamov [utilizator]

  societatea civila era in strada. Ea este matura (citez din Geaca Rosie). La putere este "Ciuma rosie". Deci, societatea civila matura care a iesit in strada a votat ciuma rosie.
  • +14 (28 voturi)    
   Logica beton (Marţi, 23 ianuarie 2018, 16:10)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Ca si capul tau de pesedist borfas
  • +9 (19 voturi)    
   Deci, cucuveaua mov (Marţi, 23 ianuarie 2018, 16:17)

   somesanu [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   care posteaza pe Hotnews este pisica roz cu picatele. Pentru ca este matura.
   • 0 (2 voturi)    
    Greșit! (Miercuri, 24 ianuarie 2018, 19:41)

    Spiky [utilizator] i-a raspuns lui somesanu

    D-alde CucuMov, Mazeta, Dragnea, au gust mai bun dacă sunt maturate la rece.... Recomandări: Jilava, Beciul Domnesc(Rahova), Puerta Blanca(Constanța), etc.... Se pare că stațiunea de lux a lui Mazăre va fi reconvertită în colonie penală... în cazul ăsta cel puțin lui Mazăre nu va mai fi nevoie să i se plătească transportul.. nici cazarea...
  • +8 (12 voturi)    
   hehe (Marţi, 23 ianuarie 2018, 17:23)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   cred ca ti-ai invartit capu ca o cucuvea de ai scos fraza aia fara noima.
   nu stiu cat de convins esti tu dar aia de te platesc cred ca s-au convins ca arunca bani degeba pe tine :)
   esti nostim cand incerci sa transmitit ceva. te chinui dar limitarile nu-ti dau pace.
   ce pot sa remarc este ca ai adoptat si tu termenul de ciuma rosie. pt asta pot sa te felicit :)))
  • 0 (6 voturi)    
   L-ai ucis (Marţi, 23 ianuarie 2018, 19:40)

   iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Pe Socrate azi. Iar pe Platon l-ai facut Palton.
 • +21 (29 voturi)    
  oameni la protest (Marţi, 23 ianuarie 2018, 15:40)

  Anaconda_ [utilizator]

  Intrebati operatorii de retele mobile, ei stiu numarul oamenilor care au fost in piata simultan.
 • +4 (20 voturi)    
  simplu (Marţi, 23 ianuarie 2018, 15:42)

  vodatepes [utilizator]

  Simplu intrati pe googel si vedeti ca in Piata Consitutiei la spectacolele ce au avut aici loc in medie au fost intre 27000 - 55000 de personae simplu. Sunt cifre oficiale fara atatea calcule. Luati de aici linkul https://en.m.wikipedia.org/wiki/Piața_Constituției
  • +9 (13 voturi)    
   Arta pentru arta sau arta cu tendinta ? (Marţi, 23 ianuarie 2018, 16:48)

   CRIZA [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   5 June 2015 Netherlands André Rieu Bucharest Tour (7-concert marathon) 84,000
   • +1 (5 voturi)    
    7-concert marathon (Marţi, 23 ianuarie 2018, 20:32)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui CRIZA

    84000 la toate cele 7 concerte.

    Daca dai de pe wiki, vezi si ce inseamna.

    http://www.mediafax.ro/life-inedit/aproximativ-84-000-de-spectatori-la-cele-sapte-concerte-sustinute-de-andr-rieu-la-bucuresti-14454773
  • -3 (11 voturi)    
   cum arata 50.000 oameni in piata (Marţi, 23 ianuarie 2018, 17:34)

   mirceapop [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   http://stirileprotv.ro/show-buzz/muzica/mega-concert-ac-cd-a-electrizat-duminica-seara-bucurestiul.html#photo=2
 • -25 (41 voturi)    
  Un număr (Marţi, 23 ianuarie 2018, 15:44)

  stos [utilizator]

  Și ce-i cu asta? 70.000/20.000.000= procentul la scîncet
  • +9 (17 voturi)    
   20 ce? (Marţi, 23 ianuarie 2018, 16:17)

   murangura [utilizator] i-a raspuns lui stos

   ce inseamna 20 milioane ala? cumva crezi ca sunt voturile exprimate la ultimele alegeri?
   nici macar argumente corecte nu sunteti in stare sa aduceti...
  • +5 (11 voturi)    
   Ce calcule faci tu...mai Einstein (Marţi, 23 ianuarie 2018, 17:11)

   me100 [utilizator] i-a raspuns lui stos

   Hai sa refacem putin calculele tale....Sa presupunem:
   1. Populatia Romaniei este de 20.000.000.
   2. In Romaia populatia cu drept de vot(cu varsta peste 18 ani) este de 80%
   3.In mediul rural avem 46 %
   4.Minoritati 10%
   5. Cu nivel de educatie superior 15% (de remarcat ca 44 % sunt ~analfabeti).
   =>
   Asta inseamna ca avem: 16.000.000 cu drept de vot, din ei doar 44 % locuiesc in orase(cei din mediul rural nu cred ca au posibilitatea sa mearga la un protest deci ramanem cu 7.040.000 posibili candidati la protest.
   Minoritatile din Romania nu cred ca participa (rromi, maghiari ,etc) => 7.040.000 - 2.000.0000 = 5.040.000. posibili candidati

   Ca sa intelegi ce se intampla in tara, in parlamanet,guvern, la tv ai nevoie de educatie. Doar 54% din populatia ramasa stie sa citeasca de unde rezulta ca ai ramas cu 2.721.600.

   Dar na , rotunjim putin pentru ca nici eu nu am facut calculele cele mai exacte... si ramanem la 3.000.000 . Au iesit in strada 100.000 (3.3%) , in februarie au fost 600.000 (~20%).
   • +1 (5 voturi)    
    Calculele tale sunt egresite (Marţi, 23 ianuarie 2018, 23:10)

    Lucian Ilea [utilizator] i-a raspuns lui me100

    in primul rand ca toti strainii vin la proteste in numar mare
    in al doilea rand analfabetii sunt functionali adica nu inteleg un text scris nu absoluti
    in al treilea rand ei traiesc la tara si nu la oras
    in al patrulea rand tu traiesti intr-o societate sclavagista unde nu exista decat oameni nedrepti si reguli strambe sociale
    in al cincilea rand spionii mei nu respecta nici o regula cand fura de la mine noapte de noapte si cand ma chinuie telepatic
    in al sapteal rand romanii sunt mincinosi si lasi si iresponsabili si inconstienti
    in al optulea rand domina nobilii medievali peste o populatie iesta din codru
   • 0 (4 voturi)    
    din aia 3.000.000 (Miercuri, 24 ianuarie 2018, 3:56)

    MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui me100

    2.999.998 sint plecati la capsune
    deci ramanem doar noi 2
    si cum tu n-ai fost la protest inseamna ca in strada am fo yo singur
    adica 100% din cei care puteau iesi
    dupa logica alora ca tine
    • 0 (0 voturi)    
     TU ai avut liber in ziua aia? (Miercuri, 24 ianuarie 2018, 21:31)

     me100 [utilizator] i-a raspuns lui MoemBius

     Nota 2, treci la loc. Iar pentru logica ta irefutabila tin sa te anunț ca am fost la protest iar comentariul meu era adresat colegului psd-ist care-si face calculele cu abacul.
  • +4 (8 voturi)    
   ai incercat (Marţi, 23 ianuarie 2018, 17:24)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui stos

   sa calculezi procentul celor iesiti anul trecut pentru apararea coruptiei,, pardon psd-ului?
   cam cat iti iese?
  • 0 (2 voturi)    
   Vezi ca 20 milioane (Marţi, 23 ianuarie 2018, 19:41)

   iPig Pro [utilizator] i-a raspuns lui stos

   Sunt cu sugari cu tot.
 • +8 (18 voturi)    
  nu conteaza (Marţi, 23 ianuarie 2018, 15:50)

  moka [utilizator]

  lasati-l pe LD sa numere cum vrea el.
 • +7 (15 voturi)    
  si re-improspatarea (Marţi, 23 ianuarie 2018, 15:54)

  andreiu [utilizator]

  credeam ca se contorizeaza si oamenii "inlocuiti"
  Pe parcusul protestului unii pleaca si vin altii. Asa ca se ajung la cifre cu 30-100% mai mari in anumite cazuri.
 • -16 (40 voturi)    
  Da care-i problema? (Marţi, 23 ianuarie 2018, 16:00)

  holinessdani [utilizator]

  Ce importanta are cati au fost?
  Care-i diferenta daca au fost 24 sau 75 sau 100 de mii?
  Oricum e o fractie din cetatenii care au votat, adica peste 7 milioane la ultimele alegeri.
  Eu n-am nimic impotriva sa schimbam modalitatea de a alege un guvern, poate sa fie si si in functie de numarul oamenilor care urla intr-o piata.
  Dar pana una alta in lumea civilizata e cu alegeri si cu vot.
  Si chiar nu inteleg de ce oamenii care urla intr-o piata trebuie considerati si mai inteligenti decat cei care au fost la vot. Sau mai patrioti decat cei care au fost la vot.
  Si atentie, au fost mai multe voturi pentru celelalte partide decat pentru psd!
  Sau cum, daca pierdea psd, alegerile erau in regula dar daca a castigat psd nu mai sunt in regula?
  Si aia urla ca asa e democratia?
  • +12 (22 voturi)    
   . (Marţi, 23 ianuarie 2018, 16:13)

   Rhemax [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Esenta protestelor are legatura cu ceea ce face PSD dupa castigarea alegerilor. Nu a contestat nimeni faptul ca au castigat ei alegerile, dar asta nu-ti da dreptul sa legiferezi doar in folosul unei foarte mici clici de infractori.
  • +8 (16 voturi)    
   Daca taceai... (Marţi, 23 ianuarie 2018, 16:21)

   vio7 [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Aveai o sansa sa pari om...ai pierdut!!!OAMENII CARE URLA, cum le zici tu,sunt OAMENI-ceea ce tu ai uitat sa fii sau nu ai fost niciodata.Se intelege din comentariul tau ce ai votat...atat...caz inchis!
  • +11 (15 voturi)    
   Dar de ce te oparisi asa, sfintia ta? (Marţi, 23 ianuarie 2018, 16:59)

   scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   Frica de bau - bau, adicatalea sa nu se trezeasca alegatoru' din somnul prostiei?
   Nu e problema, gaseste Daddy solutii- poate ca ne trece la islamism, asa cum a vazut el in serialul ala misto cu Suleyman El Magnifico si atunci sfintiile voastre ramaneti fara obiectul muncii..., sfintia ta!
  • 0 (2 voturi)    
   "modalitatea de a alege un guvern" (Marţi, 23 ianuarie 2018, 19:33)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui holinessdani

   mataluta care guvern ai ales Grindeanu, Tudose, VV Dancila?
 • +9 (15 voturi)    
  Tov Dragnea, (Marţi, 23 ianuarie 2018, 16:05)

  Susufler0 [utilizator]

  Asta te-a luat stiintific, cu "metri patrati, "densitate", "Google Maps", "scheme", "ilustratii 3 D", "metode de numarare" si i-a dat rotund, 70.000 si matale ce-ai facut ?

  I-ai pus pe specialistii partidului in numararea voturilor sa numere protestatarii dar le-ai cerut sa faca invers de cum fac la alegeri, adica sa nu inmulteasca de 5, 10, 20 de ori ceea ce numara ci, din contra, sa imparta !

  PS. Si asta nu-i nimic ! Inteleg ca PSD o sa apeleze si la specialistii statisticieni ai INS ca sa "prognozeze" ce a fost duminica trecuta! Si ti s-a promis ca in loc sa prognozeze in plus, cum smenuiescei cifrele de obicei, o sa le smenuiasca, dar in jos si or sa scada numarul protestatarilor spre 5-6000 !

  PPS. Sa nu-i lasi, nea Dragnea, pt ca altfel ti se urca in cap si iti dau la cap !
  • +8 (12 voturi)    
   Ce sa faca ? Se zvoneste in Alexandria ! (Marţi, 23 ianuarie 2018, 16:47)

   deval [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   Asa a aflat nu numai cifra asta ci si prognoze, simulari pentru modificarile la Codul fiscal, studii de impact ! Ca orice injiner veritabil ! Daca va amintiti din guvernarea boc aflam si toate variantele abandonate , cu cifre cu tot ! Acum, astia , ca sa fie mai siguri nu mai masoara nimic , taie direct !
   • +5 (7 voturi)    
    Ati amintit ca insul la baza e inginer ! (Marţi, 23 ianuarie 2018, 17:54)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui deval

    A facut Facultatea de Transporturi, sectia Vehicule Rutiere iar intr-un interviu a declarat ca a facut sectia respectiva pt ca voia sa ajunga sef de service auto !

    Cu alte cuvinte, tipul stia foarte bine ce voia sa faca : BANI ! Si stia si cum !

    Nu a putut sa-si implineasca visul de a fi sef de service inainte de revolutie pt a face bani astfel ca s-a facut politician dupa revolutie si a facut nu doar bani" ci "foarte multi bani" !

    PS. Visul de tinerete, service-ul, fiind "mijlocul", nu "scopul", a fost uitat. Asta este si motivul pt care Dragnea nu si-a tras dupa revolutie macar un service auto ! In schimb, firme, magazine, hoteluri, Beline... !
 • +8 (16 voturi)    
  si io am numarat (Marţi, 23 ianuarie 2018, 16:06)

  ..13 [utilizator]

  Atunci cand multimea a trecut pe la Unirea m-am oprit si am inceput sa numarul sirurile cum treceau - viteza de trecere nu era uniforma - un grup mai dens era in fata, pe cand coada era din ce in ce mai rasfirata.

  Am numarat numarul de persoane de pe fiecare rand si cum treceau randuri, randuri am inceput sa numa acele randuri. Am realizat ca eram cam pe la mijlocul multimii si deci am inmultit cu 2,5 - am spus ca in fata era multimea mai densa.

  Nu este greu -

  In afara de numar mai trebuie apreciat si starea de spirit.
  Cei mai multi erau tineri si isis doresc schimbarea - sunt corporatistii aia care nu ii plac lui Dragnea, dar nu numai.

  Am vazut si o doamna mai in varsta, stinghera, dar care a participat la acest miting. Am stat de vorba cu romanii care au venit din alte tari special pentru acest miting.

  Domnul Dragnea poate sa isi numere... , nu stiu exact ce isi poate numara dansul, dar sa isi vada de ciorba si porcii sai.

  Pentru el nu mai exista viitor si chiar daca insista va putea constata ca viitorul lui nu arata bine.

  fiecare cum isi asterne asa doarme.
  Spor!

  PS am intrebat un p4dist inrait cum s-a vazut de la televizor mitingul si mi-a spus ca este o rusine pentru tara ceea ce s-a intamplat - am intrebat bine dar care parte a deranjat? Nu a putut preciza - adica nu au argumente, dar au numai convingeri - C'est la vie.

  PPS Nu cred ca cei care au votat ciuma rosie o sa se recunoasca vreodata invinsi - prefera sa falsifice totul pentru ca sa fie numai asa cum doresc ei. De aceea parerea mea este ca tinerii trebuie sa fie stimulati si indrumati catre vot si actiuni concrete. Parerea mea!
  • -8 (16 voturi)    
   Deci tu ai numarat si starea de spirit! (Marţi, 23 ianuarie 2018, 17:17)

   holinessdani [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Bine, bine dar nu ne-ai spus cat ti-a iesit.
   Adica ai scris un comentariu cat un roman si ai pus titlul ca si tu ai numarat, apoi te-ai pierdut in explicatii si exemple fara legatura, iar la sfarsit ai devenit confuz si haotic pana ai pierdut complet legatura cu realitatea.
   Ceea ce descrie bine starea de spirit din piata!
 • -11 (29 voturi)    
  calcule (Marţi, 23 ianuarie 2018, 16:06)

  Nevermind [utilizator]

  Se ia numarul hn + numarul jandarmeriei si se face medie: (70k+25k)/2=47500
  • +7 (13 voturi)    
   Asta e media ...psd -ista...! (Marţi, 23 ianuarie 2018, 16:37)

   scaraotchi [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   E valabila pt dna Vasilica si dna Carmen, ma rog pentru toata scara blocului...
   • 0 (6 voturi)    
    turma (Marţi, 23 ianuarie 2018, 17:58)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui scaraotchi

    Mult gandesti. Ti se pare ca am zis 3 oameni?!? Aproape s-a dublat "estimarea" jandarmeriei.

    O turma ia de buna si litera de lege antena 3 sau jandarmeria. Alta considera de incontestat hn/digi. Cine nu vrea sa faca parte dintr-una, cica e cu ceilalti. Marfa...
  • +1 (5 voturi)    
   pot sa folosesc acest calcul (Marţi, 23 ianuarie 2018, 17:27)

   sucaa [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   cand calculez averea mea raportata la averea lui dragnea?
   sau bonusul tau pt o postare cu bonusul meu pe o postare? :)))
   • 0 (4 voturi)    
    merge, in cazul 2 (Marţi, 23 ianuarie 2018, 20:34)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

    Daca toata viata ai avea acea medie, niciodata nu va trebui sa platesti cass ul lui misa :))))))
  • +2 (4 voturi)    
   pana si tie (Marţi, 23 ianuarie 2018, 18:54)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

   ti-au iesit mai multi oameni decat i-a dat "oficiala" lui pablito.
   • 0 (4 voturi)    
    eu n-am numarat (Marţi, 23 ianuarie 2018, 22:47)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    Am facut media extremelor vehiculate. Probabil in jur de 50000, ceea ce inseamna dublu fata de oficiala lui pablito
 • +13 (21 voturi)    
  Dracnea numara ouale (Marţi, 23 ianuarie 2018, 16:13)

  Sani [utilizator]

  Bai Dracnea, asteptam milionul de protestatari PSD-isti.

  Tot asteptam, nimic!

  Bai panarama, voi nu puteti mai mult de 5000 de buna voie, fara autobuze si platiti....si daca este vreme frumoasa!

  Asta si pentru cei care cred ca aceste proteste n-au importanta!

  Veniti dreacq sa fim milionul pe care-l vrea PSD-ul !
  • +1 (3 voturi)    
   ai uitat de (Marţi, 23 ianuarie 2018, 19:00)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Sani

   Floricica Dansatoarea, cea incremenita pe gardul de la Cotroceni din februarie 2016.
   Pai numai daca tii cont de ea si ajungi la 1,5 milioane de pesedisti patrioti, daci adevarati, crestini ortodocsi, familisti si cu vreo 2-3 copii prin batatura, dupa modelul editat de madam Fierea si aprobat prin cartea guvernarii stiuta din scoarta-n scoarta de unicul, mirificul. mirobolantul print al baltilor, pablito dragnea. ciocoiul nou.
 • +8 (14 voturi)    
  sinergia faptelor nu eludeaza meandrele concretulu (Marţi, 23 ianuarie 2018, 16:28)

  Razvan_M [utilizator]

  i.

  Partidul a fost votat de cetateni. Dar Partidul nu are dreptul sa faca ce vrea in tara asta pt. ca Partidul nu-i acelasi lucru cu Statul Roman. Partidul este doar un administrator TEMPORAR al puterii de a conduce, dar oamenii sunt cei care-i permit Partidului sa conduca.

  Nu-s de acord cu schimbarea guvernelor in strada - atata timp cat acestea nu se pozitioneaza pe fatza contra poporului care le-a imprumutat puterea. Partidul asta PSD dovedeste tot mai tare ca n-are treaba cu guvernarea, cat are treaba cu scoaterea infractorilor din parnaie si punerea lor printre noi. Practic PSD-ul reprezinta interesele infractorilor si se situeaza contra intereselor cetatenilor care au avut si vor avea de suferit de pe urma infractorilor.
  Treaba cu modificarile de coduri penale este o alta petarda PSD contra cetatenilor: practic ii avantajeaza pe infractori si ii face mai greu de prins si trimis in judecata.
  Nu este greu de observat ca in felul asta PSD si-a scos numerosi infractori din parnaie si ii scapa pe altii de parnaie, contra interesului cetatenilor furati de acesti infractori PSD.

  Infractorul Dragnea, seful PSD, a schimbat 2 guverne pt. ca asa a vrut muschiul lui si a creat instabilitate politica. Armata de votaci PSD a votat pe linie de partid, dar asta nu confera legitimitate acestor miscari izvorate din mintea bolnava a unui singur om. Caci la asta am ajuns: toata tara asta se afla acum la cheremul unui infractor ce conduce PSD si face si desface guverne ale Romaniei dupa cum ii convine lui personal. 70.000 de oameni nu reprezinta decat o parte din cetatenii care voteaza, dar nu mi se pare democratic ca liderii PSD si postacii lor sa-si bata joc de acesti oameni si sa manipuleze populatia. O tara nu se tine laolalta cu mizerii d-astea.

  Poate ca ar fi o idee buna pentru Partidul PSD sa-si curete curtea proprie si sa-l autosuspende pe infractorul Dragnea pana-i trec putin fierbintelile abuzului de putere si pana-si rezolva ca un barbat ce se vrea a fi problemele.
  • 0 (2 voturi)    
   frumos (Marţi, 23 ianuarie 2018, 19:03)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Razvan_M

   si de dorit ultimul paragraf dar, cum sa se intample asa ceva din moment ce pablito s-a inconjurat numai de cercetati penal? Astia il sustin pt. ca altfel, daca pica dragnea, pica si ei.
   • 0 (2 voturi)    
    vorbesc cu multi pesedisti din provincie (Miercuri, 24 ianuarie 2018, 11:19)

    Razvan_M [utilizator] i-a raspuns lui nahir

    Oamenii sunt dintre cei care s-au trezit in democratia noastra originala cand aveau peste 30 de ani. Perioada 1990-2000 a fost ingrozitoare pentru Romania, dar pentru oamenii de peste 30 (cu familii si responsabilitati mari) a fost de doua ori ingrozitoare.

    Este nevoie sa existe si la noi partide de dreapta care sa vina cu alt mesaj decat cel de "austeritate" sau "anticoruptie". Aceste mesaje sunt bune pentru finantele tarii, dar nu atrag simpatia nimanui.

    Bajetii din banda lui Dragnea au tupeu si pt. ca stiu ca nu prea exista alternativa serioasa la PSD. Partidul asta are cei mai multi si experimentati oameni din teritoriu. Iar in satele unde fiecare se stie cu fiecare, oamenii respectati de comunitate sunt importanti. Popa, primarul, politistul, profesorul, doctorul.
    La tara lucrurile nu s-au schimbat in bine nici sub PNT, nici sub PNL, nici sub PDL. Acolo daca n-ai drum macar pietruit inoti in noroi pana la genunchi. Nu trebuie sa fii prea subtil politic acolo: trebuie sa ai planuri de dezvoltare si sa le pui in practica.
    La Bucuresti mai merge si cu chestii politice, cu subtilitati. Dar in Teleorman conteaza oamenii care cunosc oameni si care pot sa-l angajeze pe baiat sa aiba un serviciu....
 • +10 (16 voturi)    
  @HN, felicitari pentru munca! (Marţi, 23 ianuarie 2018, 17:28)

  qwerasdf [utilizator]

  sunt inginer, specializat si pe partea de trafic si microsimularea vehiculelor si a pietonilor, pot sa zic ca ati facut un calcul foarte realist.
  Mult peste capacitatea de intelegere a pesedistilor, care (sa recunoastem) sunt uneori mai pro**i decat votantii lor.
 • +4 (6 voturi)    
  Acolo, in Piata Universitatii, erau peste 40.000 (Marţi, 23 ianuarie 2018, 17:39)

  clint [utilizator]

  Plus ce s-au mai alaturat pe parcurs.
 • +5 (7 voturi)    
  a dat dragnea bani si mancare (Marţi, 23 ianuarie 2018, 17:40)

  Francisc 1 [utilizator]

  asa ca anul trecut oamenii s-au ingrasat si unde incapeau 75000 incap maxim 25000 deci are dreptate mai obraznicilor care sunteti!
 • -8 (14 voturi)    
  joaca de-a protestul este periculoasa si benefica (Marţi, 23 ianuarie 2018, 17:50)

  N.S. [utilizator]

  P$D ! cel putin dupa cum s-a jucat cartea cu guvernul tehnovarza! dar cine sa observe treaba asta? oile lui Florin Badita care ies sa-si faca selfie si sa arate cat de cool sunt?
 • +1 (3 voturi)    
  Foarte multi oameni au venit si pe parcurs (Marţi, 23 ianuarie 2018, 18:32)

  mmagic [utilizator]

  In timp ce unii veniți foarte devreme la protest plecau acasă înghețați alții noi veneau sa protesteze ceea ce face ca rezultatul calculelor de 70.000 oameni în Piața Constituției de fapt sa crească cu +50% deci au fost cel mai probabil intre 100.000 de protestatari doar ca nu toții în același timp. Trebuie sa avem in vedere ca multi care ar fii venit la protest au rămas acasă pentru ca au fost dezamăgiți de protestul de anul trecut când a ieșit jumătatea de milion de oameni în strada și au fost ignorați. Cred ca procentul real de romanii care mai susține PSD a rămas undeva la 10% iar restul de 90% îl vrea jos, deci PSD la putere nu se mai justifica!!!
 • +1 (3 voturi)    
  estimarea numarului de protestatari-algoritmic (Marţi, 23 ianuarie 2018, 20:12)

  eu2012 [utilizator]

  Estimarea multimilor se face pe baza analizei imaginilor, folosind tehnci de machine learning (un subdomeniu al inteligentei artificiale).

  Algoritmii de estimare se numesc "crowd counting algorithms". Dati search pe google si gasiti diverse metode.

  Dupa ceremonia inaugurala a mandatului lui Trump, Sean Spicer, fostul secretar de presa de la Casa Alba a "infierat" presa pentru ca, chipurile nu ar fi dat cifrele apropiate de realitatea sustinuta de Trump: ca a fost cea mai mare participare la o inaugurare din istoria Americii. Specialistii in crowd counting insa au dovedit stiintific ca numarul participantilor a fost de-a dreptul modest, comparativ, de exemplu cu ceremonia lui Obama, inaintea primului mandat.
  Exact asa face si Dragnea acum, sfideaza evidenta.
 • -1 (7 voturi)    
  ati numarat (Marţi, 23 ianuarie 2018, 21:00)

  meditatorul [utilizator]

  ca anastase la legea pensiilor :)))
 • -1 (7 voturi)    
  pe Roberta Anastase a intrebat-o cineva? (Marţi, 23 ianuarie 2018, 22:12)

  kingdavid hotel [utilizator]

  ea stie cel mai bine sa numere din ochi!
 • +2 (4 voturi)    
  eu nu inteleg (Marţi, 23 ianuarie 2018, 22:17)

  gwolf [utilizator]

  de ce trebuie sa-i dati explicatii "inclusiv lui Liviu Dragnea" si pe cine intereseaza ce crede Liviu Dragnea despre numarul de participanti?
  cine plm este Liviu Dragnea?
 • +1 (5 voturi)    
  comparati fotografiile (Marţi, 23 ianuarie 2018, 22:29)

  ddm [utilizator]

  Cel mai bine ar fi sa comparati cu concertul ACDC din 2010, unde au fost 55.000 de platitori in aceeasi piata.

  http://www.mediafax.ro/life-inedit/concertul-ac-dc-in-imagini-galerie-foto-6127062/foto/

  Eu zic ca au fost mai multi duminica.
 • 0 (2 voturi)    
  Bravo! (Miercuri, 24 ianuarie 2018, 12:48)

  asadaa [utilizator]

  Poate verifica oricine in ziua de azi.
 • +1 (3 voturi)    
  februarie 2017 victoriei nu iese (Miercuri, 24 ianuarie 2018, 21:09)

  nectarie [utilizator]

  Asa am calculat si eu anul trecut.
  In piata victoriei, incluzand generos toate strazile din jur, trotuare, putin din parc, nu aduni mai mult de 40.000 m2. Cu maxima generozitate, ca in realitate unele trotuare erau ocupate de jandarmi, mai erau care de televiziune, petice goate.
  Densitatea am gandit-o pe la 3-4 oameni per metru patrat, din poza cu momentul in care au aprins telefoanele mobile, unde se vede destul de clar si zona ocupata. Cred ca media era pe la 3.5 mai degraba, ca oamenii in geci de iarna ocupa destul de mult, greu sa pui un om in fiecare sfert de m2, ca sardinele.

  Rezulta 120000-140000 oameni MAXIM.
  Atunci te intrebi cine are un interes in a avansa cifrele halucinante de 280000, rotunjite apoi la 300K, mai mult decat dublu!
 • -1 (1 vot)    
  de unde debit de 220 pers. per 10 sec. (Joi, 25 ianuarie 2018, 13:48)

  Juliu [utilizator]

  adică 22 pe secunda...la un bulevard de cca 12 m lățime, cu 1m intre oameni in linie poți vedea doar 12 pers./s...???,(altfel isi dau coate), cu 0.5 m/s pe 2000 m, rezulta max.48000...dar sunt calcule probabilistice...mai bine numeri...si cum faci asta?... poate nici Dracnea nu are dreptate dar nici calculul manipulator a lui hotnews Cozmei...vizibil de jurnalist neștiutor de matematici speciale...


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version