Muncitorii de la Combinatul ArcelorMittal din Galati au declansat, luni, o noua actiune de protest, fiind nemultumiti de oferta salariala a administratiei companiei, in conditiile in care s-a convenit ca, pana pe 26 ianuarie, sa se incheie negocierile pentru noul contract colectiv de munca, potrivit news.ro.

Peste 400 de angajati din cadrul Combinatului ArcelorMittal Galati, care ar trebui sa intre in tura la ora 14.00, s-au strans luni in fata sediului administrativ, nemultumiti de stadiul negocierilor privind noul contract colectiv de munca si solicitand salarii mai mari.

Muncitorii spun ca, daca nu se va ajunge la o intelegere privind majorarile salariale solicitate de catre sindicalisti, vor continua sa declanseze actiuni de protest care ar putea culmina cu oprirea lucrului.

"ArcelorMittal Galati isi mentine angajamentul de a imbunatati situatia sociala a angajatilor dar pe fundamentul asigurarii viitorului combinatului. Discutiile trebuie sa continue, in cadrul legal. Impreuna, am trecut prin 8 ani consecutivi cu pierderi, sustinuti de compania-mama prin investitii fara precedent, atat in oameni cat si in tehnologie. Combinatul se afla acum pe drumul cel bun si aproape de o revenire, multumita eforturilor tuturor. Nu ar trebui sa punem in pericol ceea ce am realizat cu totii. In ansamblu, propunerea noastra actuala de crestere a veniturilor este cu pana la 9% peste rata inflatiei de anul trecut, care a fost de 3%, adica in total 12% - pentru cele mai mici salarii. Ne bazam pe responsabilitatea si intelepciunea colegilor nostri, care inteleg ca orice escaladare nedorita, ilegala sau violenta a situatiei nu poate aduce mai multe resurse pentru cresterea salariilor si ca asemenea situatii trebuie abordate prin masuri legale¬, a declarat purtatorul de cuvant al ArcelorMittal Galati, Dorian Dumitrescu.

Cateva sute de muncitori de pe platforma siderurgica a Combinatului ArcelorMittal Galati au protestat si pe 16 ianuarie in fata sediului administrativ, solicitand salarii mai mari, in conditiile in care in aceasta perioada se poarta negocieri pentru noul contract colectiv de munca. Muncitorii au fortat intrarea in sediul administrativ, iar un geam a fost spart.

Practic, administratia este dispusa sa ofere o crestere a veniturilor angajatilor, incluzand si sporurile, pana la suma maxima de 250 de lei, in doua etape, una aplicabila de la 1 ianuarie 2018, iar cealalta de la 1 ianuarie 2019, in timp ce sindicalistii doresc o majorare cu 350 de lei pentru toate salariile angajatilor si prime de 400 de lei. Pe de alta parte, administratia combinatului doreste ca noul contract colectiv de munca sa fie incheiat pentru doi ani, in timp ce sindicalistii vor incheierea contractului pentru o perioada de doar un an.

Vechiul CCM a expirat pe 15 ianuarie, iar pana pe 26 ianuarie se poarta negocieri intre conducerea combinatului si sindicatul AMG Siderurgistul.