De doi ani, Biserica Ortodoxa Romana se pozitioneaza public ca sustinator exclusiv moral al Coalitiei pentru Familie. O investigatie Sa fie lumina arata insa cum foloseste BOR resurse proprii ca sa indrume cetatenii spre urnele referendumului.

Biserica Ortodoxa RomanaFoto: Agerpres

Toamna trecuta, in bisericile ortodoxe din Cluj si Bistrita-Nasaud au ajuns materiale de propaganda pentru referendumul Coalitiei pentru Familie, tiparite pe banii Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului. Eparhia BOR, prin propriile structuri administrative, a gestionat si distribuirea brosurilor.

Zece mii de exemplare tiparite ale acestor brosuri au fost finisate la tipografia Renasterea, pe care Arhiepiscopia o administreaza. Construita intr-un sat din Cluj, tipografia este rezultatul unui program cu finantare europeana.

Reprezentantii Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului si Clujului admit oficial ca au fost autorii operatiunii, dar neaga ca distribuirea brosurilor Coalitiei pentru Familie (CpF) ar fi vizat publicul larg. A fost, spun ei, un demers destinat exclusiv informarii preotilor. Multiplele evidente documentate de reporterul Sa fie lumina contrazic, insa, pozitia eparhiei.

De fiecare data cand a fost interogata asupra modalitatilor concrete prin care sprijina actiunile CpF, Patriarhia Romana a comunicat public ca nu exista nicio implicare logistica a BOR, singurul sprijin al clerului pentru cauza referendumului pentru familie fiind unul la nivel ideologic, "prin cuvant".

Confruntat cu probatoriul Sa fie lumina, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane sustine ca nu stia de sprijinul financiar oferit de la Cluj pentru referendum si invoca autonomia eparhiilor fata de conducerea de la Bucuresti.

Investigatia Sa fie lumina livreaza astazi primele probe factuale ale implicarii Bisericii Ortodoxe Romane la nivel logistic, financiar si administrativ in sustinerea demersului de modificare a Constitutiei asumat de Coalitia pentru Familie.

Citeste aici investigatia completa