Masacrul de la Jilava, in care 89 de evrei au fost omorati de catre legionari, si pogromul de la Bucuresti au fost comemorate, duminica, in padurea Jilava, in prezenta ambasadorului SUA in Romania, Hans Klemm, si a ambasadorului Austriei, Isabel Rauscher, relateaza Agerpres.

Presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER), Aurel Vainer, a vorbit, in prezenta a peste 50 de persoane, despre evenimentele petrecute in 21 ianuarie 1941, aratand ca pogromul de la Bucuresti este comemorat in premiera la fata locului, in padurea Jilava.

"Sunt 77 de ani de cand in acest loc s-au desfasurat evenimente sangeroase de o cruzime de nedescris. Circa 90 de evrei, luati din diferite colturi ale Bucurestiului, au fost adusi aici in padurea Jilava si impuscati ca niste muste, cu o cruzime si o nepasare totala. Este de datoria noastra sa nu uitam niciodata aceste crime abominabile, cand oameni total nevinovati sau poate daca vreti sa le gasim o vina a fost faptul ca erau evrei, nimic altceva, pentru ca legionarii care au facut aceasta crima au dat-o mereu pe ideea ca erau elemente comuniste-bolsevice. Nu este adevarat. Daca citim lista celor care au fost ucisi aici vom gasi oameni de cele mai diferite profesii nevinovate in politica", a afirmat Aurel Vainer.

El a adaugat ca printre cei care au fost adusi sa fie ucisi la acea data, dar care au supravietuit, s-a aflat si rabinul Zvi Hirsch Guttman. Vainer a povestit ca acesta fost luat complet nevinovat din casa sa aflata pe strada Vasile Adamache, impreuna cu doi fii ai sai, si ca au fost adusi in padurea Jilava. El a mai povestit si ca mai multi evrei au fost salvati la Sinagoga mare in acele timpuri dupa ce femeia de serviciu, o "romanca neaosa", a cerut clementa. De asemenea, el a amintit de directorul orfelinatului din strada Olteni, care a salvat multi evrei.

La randul sau, directorul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania, Adrian Cioflanca, a subliniat ca in 1941 a existat un pogrom si ca episodul "cel mai tragic" a fost masacrul din padurea Jilava.

El a aratat ca locul din padurea Jilava nu era cunoscut pana recent.

La intrarea in padurea Jilava a fost dezvelita o placa comemorativa in memoria celor 89 de evrei ucisi de catre o echipa legionara pe 22 ianuarie 1941. Primarul comunei Jilava, Elefterie Ilie Petre, a aratat ca pe locul in care a fost dezvelita placa comemorativa va fi realizat un monument.