O retea infractionala organizata, care ar fi obligat mai multe persoane de sex feminin, printre care si minore, sa se prostitueze in tari din Europa de Vest, a fost destructurata de politistii Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate, cu sprijinul Directiei Operatiuni Speciale si al S.I.A.S., sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Structura Centrala, se arata intr-un comunicat al IGPR, citat de Agerpres.

Fata de 10 persoane a fost dispusa masura retinerii, fiind prezentati instantei de judecata pentru arestare preventiva, iar fata de alte doua a fost dispus controlul judiciar.

Politistii au realizat, pe 18 ianuarie, o actiune operativa pentru localizarea si depistarea membrilor retelei de trafic de persoane, compusa din cetateni romani.

Actiunea, la care au participat 38 de politisti din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si 13 echipe de luptatori din cadrul Serviciului de Interventii si Actiuni Speciale a Politiei Romane, a avut loc in municipiul Bucuresti si in judetele Ilfov, Ialomita, Bacau si Dolj.

In urma activitatilor desfasurate, politistii au depistat 12 dintre membrii retelei infractionale, pe care i-au condus la sediul D.I.I.C.O.T. - Structura Centrala, pentru audieri.

''In cauza exista suspiciunea rezonabila ca, incepand cu anul 2012, inculpatii Serban Marius Florin zis 'Floris', Ion Ionela zisa 'Mura' si Dumitru Valentin Marian zis 'Dumi' au constituit un grup infractional organizat in scopul savarsirii infractiunilor de trafic de persoane si trafic de minori. Ulterior, la grupul infractional organizat au aderat inculpatii Serban Gheorghe Daniel, zis 'Bobi', Vasilescu Mihai zis 'Pip', Stanescu Marian zis 'Chioru', Serban Alexandra Mirela zisa 'Mundi', Podarascu Catalin zis 'Albert', Mihai Leonard zis 'Leo', Rotaru Cimaron si Guta Vasilica zisa 'Silvia' (decedata la data de 16.10.2016)'', precizeaza DIICOT, intr-un comunicat.

Grupul infractional organizat a fost condus de catre Marius Florin Serban, care, in calitate de lider, a dat dispozitii membrilor gruparii, a supravegheat realizarea celor dispuse si luat masuri de coercitie in cazul in care unul dintre membrii grupului nu-si indeplinea sarcinile pe care le primea.

Potrivit DIICOT, "inculpatul Serban Marius Florin zis 'Floris' a recrutat o parte dintre victime si folosind metoda loverboy le-a indus in eroare asupra relatiilor amoroase, creandu-le convingerea falsa ca era indragostit de ele".

Din cercetari a reiesit ca, in intervalul 2012-2017, membrii gruparii ar fi recrutat, gazduit, transportat si obligat sa practice prostitutia mai multe femei, dintre care au fost indentificate 8 victime, respectiv 6 majore si 2 minore, in tari precum Italia, Spania, Germania, Austria si Belgia.

Din exploatarea celor opt victime, membrii gruparii ar fi obtinut beneficii in valoare de cel putin 300.000 de euro si 700.000 de lei. Sumele de bani obtinute din exploatarea victimelor ar fi fost folosite de acestia pentru achizitionarea de imobile si bunuri mobile.

Cercetarile continua fata de cei in cauza, sub aspectul comiterii infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat, trafic de persoane in forma continuata si trafic de minori in forma continuata.