Optsprezece judete, in special din Moldova, Dobrogea si Transilvania, se afla sub avertizari cod portocaliu si cod galben de viscol si ninsori, valabile pana joi seara si care vor afecta zeci de judete din tara. Alimentarea cu energie electrica este intrerupta in 132 de localitati, fiind afectati circa 32.000 de consumatori.

Coduri portocalii si galbene de viscol si ninsoriFoto: ANM

UPDATE 20:30 Tulcea: Peste 40 de persoane, salvate de autoritati din autovehiculele blocate de viscol si ninsoare

Peste 40 de persoane au fost salvate joi de autoritatile tulcene, in timpul interventiilor pe drumurile inzapezite din judet, potrivit datelor Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Delta.

Cele mai multe persoane, respectiv 12, se aflau intr-un microbuz care se deplasa in apropiere de localitatea Mihail Kogalniceanu si care a fost surprins de un stalp doborat de viscol.

Alte 11 persoane au fost salvate din autovehicule blocate in apropiere de cetatea Enisala, iar alte 10 persoane se aflau intr-un microbuz care circula intre localitatile Nicolae Balcescu si Nalbant.

Pe langa persoanele care se aflau in mijloacele de transport inzapezite, autoritatile au intervenit si pentru transportarea in conditii de siguranta a patru gravide si a trei persoane bolnave care necesitau interventii medicale.

In momentul de fata, atat lucratorii ISU Delta, cat si cei ai Inspectoratului Judetean de Jandarmi intervin la Cataloi pentru deszapezirea unui tronson din drumul national Tulcea-Bucuresti.

Autoritatile au decis joi dimineata instituirea unor filtre la iesirile din municipiu, pentru a preveni aparitia unor probleme, din cauza ninsorii abundente si a viscolului puternic.

UPDATE 20:00 Trafic feroviar reluat pe Valea Prahovei dupa aproximativ patru ore

Traficul feroviar a fost reluat pe un fir, joi seara, pe Valea Prahovei, dupa o intrerupere de aproximativ patru ore cauzata de mai multi copaci cazuti pe liniile electrice si pe liniile de cale ferata in zona Valea Larga.

Potrivit reprezentantului Politiei Transporturi Feroviare Prahova, Madalin Stroe, dupa ora 15.00, cel putin zece trenuri au ramas stationate in statii pe Valea Prahovei din cauza problemelor din zona Valea Larga. Stroe a precizat ca traficul feroviar a fost reluat pe un fir, iar trenurile pleaca pe rand, intarzierile ajungand si la aproximativ 90 de minute.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Prahova, Raluca Vasiloae, a declarat pentru Agerpres ca in acea zona au fost aproximativ zece copaci cazuti pe liniile electrice si pe calea ferata, pomii fiind indepartati de pompieri si lucratorii CFR.

UPDATE 18:15 Opt tronsoane de drumuri nationale si 12 drumuri judetene, inchise din cauza viscolului

Opt tronsoane de drumuri nationale din Tulcea si Constanta au fost inchise din cauza viscolului, anunta Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR), iar pe alte sase sunt aplicate restrictii de greutate. In ceea ce priveste traficul feroviar, circulatia este in continuare oprita pe Magistrala 300, intre statiile de cale ferata Busteni si Brasov. Trenurile IR 1528 Sibiu-Bucuresti Nord si IR 1632 Brasov - Bucuresti Nord au ramas in gara Busteni.

Potrivit IGPR, sunt inchise opt drumuri nationale din judetul Tulcea, respesctiv DN 22D Macin - Mircea Voda, DN22D Ciucurova - 2 Cantoane, DN22D Horia - Izvorul Cerbului, DN22A Harsova (Constanta) - Ciucurova (Tulcea), DN22 Isaccea - Somova, DN22 Smardan - limita jud. Constanta, DN22E Garvan - I.C. Bratianu si DN22F Horia - Nalbant.

Alte sase tronsoane de drumuri nationale raman cu restrictii pentru autoturismele cu masa totala mai mare de 3.5 tone, pe DN 22 Smardan - Isaccea, DN 22C Cernavoda - Murfatlar, DN 22D Macin - Horia, DN 22E Garvan - IC Bratianu, DN 3 Ostrov - Murfatlar, DN 38 Agigea - Negru - Voda.

De asemenea, raman inchise din cauza conditiilor meteo 12 drumuri judetene: DJ 608A Telescaun - Muntele Mic (judetul Caras Severin), DJ284 Arsura - Ghermanesti, DJ224A Rosesti - Rosesti Gara si DJ244E Botesti - Miclesti (judetul Vaslui), DJ714 Moroieni - Platou Bucegi (judetul Dambovita), DJ222C Murighiol - Agighiol, DJ222 Jurilovca - 2Cantoane, DJ223A Enisala - Babadag, DJ 229 Surighioi - Zebil, DJ 222E Surighiol de Deal - Casimcea, DJ 222G Daeni - Fagarasu Nou, DJ 222F Daeni - Peceneaga (judetul Tulcea).

Alte trei drumuri comunale sunt inchise in judetul Prahova, pe DC134 Cota 1400, din cauza zapezii abundente, iar in judetul Vaslui sunt inchise DC 16 Arsura - Mihail Kogalniceanu si DC 4 Rebricea - Draxeni.

In ceea ce priveste traficul feroviar, circulatia este in continuare oprita pe Magistrala 300, intre statiile de cale ferata Busteni si Brasov. Trenurile IR 1528 Sibiu-Bucuresti Nord si IR 1632 Brasov - Bucuresti Nord au ramas in gara Busteni.

UPDATE 17:10 Ministrul Energiei: 77.000 de case si 100 de localitati din trei judete sunt fara energie

Aproape 100 de localitati si 77.000 de case din trei judete sunt in prezent fara energie din cauza conditiilor meteo nefavorabile, cea mai grava situatia fiind in zona Dobrogei, a declarat joi ministrul Energiei, Toma Petcu.

Petcu a convocat joi comandamentul de iarna privind situatia din sectorul energetic la nivel national, comandamentul urmand a avea loc la sediul Dispeceratului Energetic National (DEN), administrat de transportatorul national de energie Transelectrica.

"Sunt in prezent circa 77.000 de case fara energie in trei judete. (...) Numarul maxim de localitati fara energie a fost de 250, in prezent mai sunt 100. Cea mai grava situatie este in judetul Constanta", a spus Petcu.

Ministrul a precizat ca, joi, consumul de gaze este estimat la 52 milioane metri cubi, iar principalul obiectiv al ministerului pe care il conduce este asigurarea securitatii energetice in conditii meteo nefavorabile.

UPDATE 16:30 Valcea: Vantul puternic a doborat copaci si a luat acoperisuri, inclusiv pe cel al cladirii Casei de Cultura din Calimanesti

Mai multe localitati din judetul Valcea au fost afectate de viscol, vantul care a batut cu putere doborand copaci si smulgand mai multe acoperisuri, inclusiv o parte din acoperisul Casei de Cultura din Calimanesti. Peste 1.300 de consumatori nu beneficiaza, joi dupa-amiaza, de alimentare cu energie electrica.

In localitatea Calimanesti, vantul puternic a doborat mai multi arbori in cursul zilei de joi, iar unii dintre acestia au cazut pe reteaua de alimentare cu electricitate, fapt care a dus la intreruperea iluminatului public in localitate, informeaza Prefectura Valcea.

Tot la Calimanesti, rafalele de vant au smuls acoperisurile a doua anexe gospodaresti, care au fost purtate pana pe liniile electrice, afectand partial reteaua de joasa tensiune. Si acoperisul Casei de Cultura din localitate a fost luat de vantul puternic, fiind smuls pe o suprafata de 25 de metri patrati.

Joi dupa-amiaza, sapte localitati din Valcea nu sunt alimentate cu energie electrica, fiind afectati in total 1.337 de consumatori. In localitatile Muereasca, Salatrucel si Vaideeni din cauza avariilor provocate la retelele de distributie a energiei electrice cursurile au fost suspendate in trei scoli si cinci gradinite gradinite in care invata 475 de elevi si 133 de prescolari.

Joi dupa-amiaza, pompierii din Ramnicu Valcea au intervenit pentru aducerea in conditii de siguranta a unei ambarcatiuni private care a fost luata de valuri in timp ce era ancorata pe raul Olt. Ambarcatiunea, in care nu se aflau persoane, a fost dusa sub podul care face legatura intre Orasul Calimanesti si insula Ostrov, unde ramasese blocata, iar pompierii au recuperat-o si au adus-o la mal.

UPDATE 16:20 Prahova: Trei trenuri de calatori, oprite din cauza unui pom cazut pe liniile electrice

Trei trenuri de calatori sunt oprite, joi dupa-amiaza, pe Valea Prahovei din cauza unui pom care a cazut pe liniile electrice, un echipaj de interventie aflandu-se la fata locului pentru remedierea problemelor.

Potrivit reprezentantilor Politiei Transporturi Feroviare Prahova, copacul a cazut in zona Valea Larga, iar cele trei garnituri sunt oprite in garile Comarnic si Sinaia, dar si intre Comarnic si Valea Larga.

Un echipaj de interventie al CFR se afla la fata locului pentru remedierea problemelor, informeaza sursa citata.

UPDATE 16:00 Vaslui: Circulatie ingreunata pe DN24 si pe DJ 284, spre judetul Iasi

Circulatia din Vaslui spre Iasi se desfasoara cu dificultate atat pe DJ 284, cat si pe DN 24, au anuntat, joi, reprezentantii Institutiei Prefectului - judetul Vaslui.

Pe DJ 284, se inregistreaza probleme la limita dintre cele doua judete, in zona localitatii vasluiene Rebricea, unde sunt mai multe autoturisme care au derapat si care nu pot inainta. Un blocaj s-a inregistrat si pe DN 24, pe raza comunei Codaesti.

"La Codaesti se intervine cu cinci utilaje. Se circula greu, traficul desfasurandu-se pe un singur sens de mers", a declarat purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului - judetul Vaslui, Cristian Lapa.

Judetul Vaslui se afla, pana la ora 17.00, sub cod portocaliu de ninsoare si viscol.

UPDATE 13:55 Care e situatia drumurilor inchise sau pe care se circula cu restrictii, la ora 13,00, potrivit centrului Infotrafic al Politiei Romane:

Drumuri nationale inchise: 5

In judetul Gorj, DN67C Transalpina este inchis intre Ranca si Novaci, pe tronsonul kilometric 16+200 - 34+800, din cauza viscolului puternic.

In judetul Tulcea

  • DN 22D, tronson Horia TL - Ciucurova TL,
  • DN22A Harsova (Constanta) - Ciucurova (Tulcea),
  • DN22 Isaccea -Tulcea,
  • DN22F Horia-Nalbant.

Drumuri nationale restrictionate: 8

Traficul rutier este restrictionat pentru autoturismele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3.5 tone pe urmatoarele tronsoane de drum:

  • DN 22  Smardan - Isaccea,
  • DN 22C  Cernavoda - Murfatlar,
  • DN 22D  Macin - Horia,
  • DN 22E  Garvan - IC Bratianu,
  • DN 2A  Harsova - Mihail Kogalniceanu,
  • DN 3  Ostrov - Murfatlar,
  • DN 38  Agigea - Negru - Voda
  • DN 3C  Constanta - Ovidiu.

Drumuri Judetene inchise: 15

Au fost inchise din cauza conditiilor meteo nefavorabile urmatoarele drumuri judetene:

In judetul Caras Severin:

  • DJ 582E Prislop - Semenic,
  • DJ 608A Telescaun - Muntele Mic,
  • DJ 582 Brebu Nou - Slatina Timis.

In judetul Vaslui:

  • DJ284 Arsura - Ghermanesti;
  • Rosesti-Rosesti Gara;
  • DJ244D Husi - Bunesti - Averesti;
  • DJ244E Botesti - Miclesti

In judetul Dambovita:

  • DJ714 Moroieni - Platou Bucegi

In judetul Tulcea:

  • DJ222C Murighiol - Agighiol
  • DJ222 Jurilovca - 2Cantoane
  • DJ223A Enisala - Babadag
  • DJ 229 Surighioi - Zebil
  • DJ 222E Surighiol de Deal - Casimcea
  • DJ 222G Daeni - Fagarasu Nou
  • DJ 222F Daeni - Peceneaga

Drumuri comunale inchise: 3

In judetul Prahova, DC 134 Cota 1400 Sinaia este inchis din pricina zapezii abundente.

In judetul Vaslui, DC 16 Arsura - Mihail Kogalniceanu si DC 4 Rebricea -Draxeni.

Circulatia feroviara:

Circulatia feroviara este oprita pe Magistrala 300, intre statiile de cale ferata Busteni si Brasov. Trenurile IR 1528 Sibiu-Bucuresti Nord si IR 1632 Brasov - Bucuresti Nord au ramas in gara Busteni.

UPDATE 13:45 Galati: Un drum judetean este inchis pentru ca utilajele de deszapezire sa poata actiona, iar pe alte doua drumuri judetene se circula cu dificultate, in timp ce sase localitati nu au curent electric din cauza conditiilor meteo nefavorabile

Purtatorul de cuvant al ISU Galati, Catalin Sion, a declarat, joi, ca DJ 253 pe sectorul Cudalbi-Baleni este inchis pentru ca utilajele de deszapezire sa finalizeze activitatea de curatare a carosabilului. Totodata, se circula cu dificultate pe DJ 251 Blanzi-Certesti si pe DJ 251 Draguseni-Corod.

In continuare, in judetul Galati mai sunt localitati fara energie electrica. Potrivit reprezentantului ISU Galati este vorba despre localitatile Slobozia, Oancea, Roscani, Blanzi, Corod, M. Kogalniceanu, fiind afectati aproximativ 4.300 de abonati.

UPDATE 13:40Directorul ANM, Elena Mateescu: Codul portocaliu de vant si ninsoare pentru judetele din Moldova va ramane in vigoare pana la ora 17.00, urmand ca Administratia Nationala de Meteorologie sa emita joi, la ora 22.00, o noua informare meteo, pentru ca, in continuare, in partea de vest, centru si nord a tarii se vor semnala pe arii extinse precipitatii

UPDATE 13:00 Raed Arafat, catre prefecti: Pentru urgentele in zone greu accesibile, va rog, apelati la elicopter, nu asteptati sa intram in noapte. La Iasi, un batran a murit inainte sa ajunga medicii

Seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), Raed Arafat, a transmis joi prefectilor din judetele afectate de vreme rea sa apeleze la bazele aeriene ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru urgentele din zone greu accesibile, dar pe timpul zilei, precizand ca la baza aeriana de la Iasi s-a impus conditii limitate de zbor.

"Acum am primit informarea ca cel putin baza aeriana de la Iasi a anuntat ca exista conditii limitate de zbor. Banuiesc ca sunt si alte baze aeriene care vor anunta disponibilitatea lor. In zonele care sunt greu accesibile, daca se poate rezolva problema pe cale aeriana, va rog, apelati la elicopter si nu asteptati, ca sa nu intram in noapte, daca sunt zone greu accesibile. Ziua e scurta, elicopterele vor putea sa lucreze pe lumina zilei. Acolo unde bazele aeriene anunta ca se poate interveni atunci consultati-va cu ei, daca sunt cazuri la distanta si in zone greu accesibile", a declarat Raed Arafat in cadrul unei videoconferinte de la MAI, cu prefectii de judete, la care au participat si ministrul de Interne Carmen Dan, ministrul Educatiei Liviu Pop, precum si premierul interimar Mihai Fifor, scrie news.ro.

Arafat a vorbit si despre un caz din localitatea Tomesti, judetul Iasi, unde un batran de 83 de ani, cu probleme cardiace, a murit inainte sa ajunga medicii la el, acestia fiind transportati de primarul din localitate cu masina, pentru ca ambulanta a ramas inzapezita.

"Cand a ajuns ambulanta in localitatea Tomesti, la Iasi, un barbat de 83 de ani a fost declarat decedat. Apelul pentru el a venit ca sincopa sau pierdere de cunostinta. Ambulanta am inteles ca a plecat in jurul orei 6.30, dar la un moment nu a putut sa avanseze. Primarul din localitate a preluat cadrele medicale cu alta masina si le-a dus la caz. Barbatul a fost declarat decedat la sosire, de ceva timp, deci a fost decedat inainte sa ajunga medicii. Inteleg ca pacientul avea probleme cardiace cunoscute. Urmeaza sa primim un raport despre cazul respectiv", a mai spus seful IGSU.

UPDATE 13:20 Traficul rutier pe DN 7, in zona Calimanesti, a fost reluat dupa ce copacul cazut pe carosabil la kilometrul 194 a fost indepartat.

UPDATE 12:30 Valcea: DN 7, blocat la Calimanesti din cauza unui copac cazut pe carosabil; traficul este deviat pe centura

Traficul rutier pe DN 7, in zona Calimanesti, este blocat joi, la amiaza, dupa ce un copac a cazut pe carosabil, circulatia fiind deviata pe centura ocolitoare a localitatii, a anuntat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Valcea, Sandra Dascalete.

UPDATE 11:40 Restrictiile impuse pe DN 1 si DN 1A au fost ridicate

Restrictiile de trafic impuse joi dimineata de autoritati pe DN 1 si DN 1A, in zona montana a judetului Prahova, au fost ridicate, a anuntat purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Prahova, Marian Popescu.

Potrivit acestuia, pe DN 1 se circula ingreunat la limita cu judetul Brasov, dar si pe raza statiunii Busteni.

Aproximativ 130 de TIR-uri si camioane au fost oprite, in noaptea de miercuri spre joi, pe DN 1, la Nistoresti, din cauza vremii nefavorabile, iar la Azuga, din cauza unui autocamion care a derapat in judetul Brasov, aproximativ 80 de TIR-uri au fost oprite de politisti in cursul noptii, a anuntat IPJ Prahova

UPDATE 11:22 Aeronavele decoleaza cu intarziere de cateva ore de pe Aeroportul Iasi

Aeronavele decoleaza de pe Aeroportul International Iasi cu pana la patru ore intarziere din cauza operatiunilor de degivrare, au declarat joi, pentru Agerpres, reprezentantii unitatii.

Purtatorul de cuvant al Aeroportului International Iasi, Elena Troia, a declarat ca, in prezent, se zboara in conditii normale, dar cu intarzieri din cauza operatiunilor de degivrare a aeronavelor de care se ocupa firma de handling, angajata de companii.

"Sunt intarzieri de la 2.30 la 4 ore. Pista este curata, perfect operationala pentru ca utilajele de deszapezire lucreaza in permanenta. Curatarea platformei dureaza putin mai mult cata vreme sunt la sol aeronavele. Dar nu zapada este problema, pentru ca nu ninge, este vizibilitate buna, ci degivrarea completa a aeronavelor afecteaza, pe moment, zborurile. Utilajele au lucrat la foc continuu toata noaptea cand a nins abundent", a precizat Elena Troia.

UPDATE 11:20 Cursuri suspendate din cauza viscolului in 85 de unitati de invatamant din 13 judete

Cursurile din mai multe unitati scolare din judetele afectate de vremea rea au fost suspendate joi, a anuntat ministrul Educatiei, Liviu Pop, la videoconferinta organizata la MAI, la care a participat si premierul interimar Mihai Fifor. Conform datelor furnizate de Pop, au fost supendate cursurile in 85 de unitati de invatamant din 13 judete.

"Din cauza viscolului, in unele judete se suspenda cursurile, dar vor fi recuperate. Am facut recomandarea profesorilor sa nu puna absente in catalog, mai ales elevilor care au intarziat", a declarat Liviu Pop.

Potrivit ministrului, au fost suspendate cursurile in 15 unitati scolare din Galati, intr-o scoala din Arges, in cinci scoli din Bacau, in trei scoli din Sibiu, in doua gradinite din Vrancea, in trei scoli din Harghita, intr-o scoala din Prahova, in trei din Valcea, in 15 din Iasi, in sapte din Tulcea, in trei unitati scolare din Brasov, in 19 din Vaslui si in opt din Constanta.

UPDATE 10:55Iasi: Nu se fac cursuri in 21 de scoli din judet

In 21 de scoli din judetul Iasi nu se tin cursuri, pana acum peste 6.500 de elevi si profesori neprezentandu-se la ore din cauza conditiilor meteo, au anuntat reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ).

Purtatorul de cuvant al ISJ Iasi,Sabina Manea, a declarat ca in 15 unitati cu personalitate juridica din judetul Iasi nu se invata, la fel si in alte sase structuri adiacente.

Astfel, nu se fac ore de curs la Scoala Gimnaziala Ciurea, Scoala Gimnaziala Draguseni, Scoala Gimnaziala Poieni, Scola Profesionala Holboca, Scola Profesionala Madarjac, Scola Profesionala Tansa, Scola Profesionala Scanteia, Scola Profesionala Scheia, Scola Profesionala Coarnele Caprei, Scoala Gimnaziala Domnita, Scoala Gimnaziala Zmeu, Scoala Gimnaziala Crucea, Scoala Gimnaziala Larga Jijia, Scoala Gimnaziala Romanesti, Scoala Gimnaziala Tibana, Scoala Gimnaziala Horlesti, Scoala Gimnaziala Mironeasa, Scoala Gimnaziala Garbesti, Focuri

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anuntat joi ca alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta din cauza viscolului in 132 de localitati din 13 judete, fiind afectati 32.000 de consumatori.

"Suntem in fata primului episod de iarna mai serios. (...) In aceasta noapte, nu am inregistrat situatii grave sau persoane inzapezite, localitati izolate, fara a avea acces la ele. Avem insa localitati unde alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta din cauza viscolului. Conform datelor din aceasta dimineata, aveam 132 de localitati din 13 judete unde alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta. Asta inseamna ca sunt afectati in jur de 32.000 de consumatori, insa cei de la Electrica ne-au anuntat ca lucreaza (...) cu 93 de echipe in teren", a declarat Carmen Dan, la videoconferinta cu prefectii organizata la sediul MAI.

Intre doua statii din judetul Brasov se circula doar pe un fir

Compania care administreaza reteaua de cai ferate din Romania, CFR SA, a anuntat joi ca se circula doar pe un fir intre statiile statiile Timisu de Sus si Darste, din judetul Brasov, in conditii de vreme nefavorabila, dar traficul feroviar este deschis pe toate magistralele de cale ferata la nivel national.

"La aceasta ora, echipele de interventie verifica sistemul de alimentare cu energie electrica pe firul II intre statiile Timisu de Sus si Darste, unde este semnalata o lipsa de tensiune in firul de contact, iar in intervalul orar necesar operatiunilor de verificare si interventie, traficul feroviar pe aceasta distanta se va desfasura doar pe firul I", se arata in comunicatul CFR SA.

Totodata, CFR SA a anuntat ca, in cursul noptii de 17 spre 18 ianuarie 2018, circulatia feroviara a fost intrerupta temporar, de la ora 21.45 la ora 01.50, intre statiile Baile Tusnad si Tusnad Sat.

In zona respectiva, angajatii CFR SA au intervenit pentru eliberarea liniei de cale ferata peste care s-au prabusit 11 copacii de pe versanti, dar si pentru remedierea deranjamentelor tehnice de la linia de contact. Circulatia a fost redeschisa la ora 01.50, iar cele cinci trenuri de calatori, care au stationat temporar in gari, si-au reluat traficul in conditii de siguranta.

Pasagerii sunt rugati ca, inainte de plecarea la drum, sa se informeze telefonic la Gara CFR din localitatea de plecare pentru informatii actualizate despre mersul trenului cu care intentioneaza sa calatoreasca. De asemenea, calatorii se pot informa cu privire la ora de sosire/de plecare a trenurilor din garile Bucuresti Nord, Brasov, Craiova, Iasi si Timisoara pe site-ul cfr.ro.

Vrancea: Cursuri suspendate intr-o comuna din cauza viscolului puternic

Autoritatile din comuna vranceana Vintileasca au decis sa suspende cursurile din cauza viscolului puternic. Inspectoratul scolar Judetean Vrancea a fost informat de aceasta decizie, cursurile urmand a se relua in functie de evolutia vremii.

Potrivit primarului comunei Vintileasca, Georgica Spataru, in zona a nins abundent iar vantul viscoleste puternic zapada. Pentru ca in acest moment siguranta copiilor care vin la scoala, inclusiv cu microbuzul scolar, poate fi periclitata, autoritatile au decis suspendarea cursurilor.

Cursurile vor fi reluate in functie de evolutia vremii.

Tot in Vrancea, in noaptea de miercuri spre joi, un microbuz cu 18 oameni care plecasera de la Bacau si se indreptau spre Otopeni s-a rasturnat pe DJ205H, intre localitatile Domnesti si Paunesti.

Potrivit IPJ Vrancea, soferul masinii, un tanar de 27 de ani a pierdut directia din cauza vitezei in curba, si vehiculul s-a rasturnat in afara soselei. Trei pasageri au avut nevoie de ingrijiri medicale, iar o persoana a ajuns la spital. Ceilalti au stat cateva ore la sediul unei primarii, apoi au fost luati de un alt autobuz.

In judetul Vrancea, nici o localitate nu mai este fara current electric la aceasta ora.

Circulatie oprita in Harghita si Vaslui, pe DJ133 Ulieri-Oraseni, DJ284 Arsura-Ghermanesti si DJ16 Arsura-Mihail Kogalniceanu

IGPR anunta ca, din cauza conditiilor meteo, circulatia rutiera este oprita in judetele Harghita si Vaslui, iar in doua localitati au fost impuse restrictii pentru autovehiculele cu masa totala maxim autorizata mai mare de 7,5 tone.

Astfel, in Harghita circulatia rutiera este oprita pe DJ 133 Ulieri - Oraseni, din cauza copacilor cazuti pe partea carosabila.

In Vaslui, circulatia pe DJ 284 Arsura - Ghermanesti a fost oprita din cauza a doua autovehicule blocate si pe DJ 16 Arsura - Mihail Kogalniceanu din cauza unui microbuz blocat.

Pe toate drumurile se actioneaza pentru deblocare, precizeaza IGPR.

De asemenea, pe DN 22A intre localitatile Ciucurova (Tulcea) si Harsova (Constanta) a fost impusa restrictie de circulatie pentru autovehiculele cu masa totala maxim autorizata mai mare de 7,5 tone.

Din cauza vantului puternic, au fost inchise circulatiei fluviale si maritime toate porturile din judetul Constanta.

Bacau: 31 de localitati fara energie electrica si mai multe sectoare de drumuri judetene inchise

Peste 16.000 de abonati din 31 de localitati din judet nu au energie electrica din cauza conditiilor meterologice nefavorabile, au anuntat, joi dimineata, reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bacau.

Potrivit informarii distribuitorului de energie electrica, sapte linii electrice sunt afectate partial si doua linii sunt afectate total. Un numar de 170 de posturi de transformare sunt nealimentate.

"Sase echipe intervin in teren pentru remedierea situatiei", a declarat purtatorul de cuvant al ISU Bacau, Andrei Grecu.

Oficialul ISU a afirmat ca mai multe sectoare de drumuri judetene au fost inchise preventiv. Este vorba despre: DJ 207, Padureni-Ilisesti de la km 24+700 la km 27+700, DJ 252 Ocheni-Gaiceana de la km 75+100 la km 85+100, DJ 252B Gioseni-Bazga de la km 16+200 la km 23+100, DJ 252F, Bartasesti-Brad de la km 17+300 - 19+944, DJ 156H, Runc - limita cu judetul Neamt de la km 6+500 la km 8+509 si DJ 156B, Blgesti-Basasti de la km 8 la km 14. Pentru toate aceste tronsoane de drum exista rute ocolitoare.

Vaslui: Peste 2.300 de consumatori fara energie electrica, din cauza vremii nefavorabile

Doua localitati din judetul Vaslui au ramas fara energie electrica din cauza unor defectiuni la retelele electrice, cauzate de ninsoarea abundenta si viscolul puternic, au anuntat, joi dimineata, reprezentantii Institutiei Prefectului.

"Potrivit unei situatii furnizate de cei de la Delgaz Grid, localitaile Duda si Arsura au ramas fara energie electrica, iar Murgeni si Falciu sunt nealimentate partial. In total, sunt afectati peste 2.300 de consumatori. Doua echipe ale furnizorului de energie electrica sunt pe teren si intervin pentru remedierea problemelor aparute", a declarat purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului Vaslui, Cristian Lapa.

Joi, pana la ora 17,00, judetul Vaslui se afla sub avertizare cod portocaliu de ninsori si viscol. Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Vaslui a dispus asigurarea permanentei la toate primariile din judet pe perioada codului portocaliu.

Galati: 21 de localitati din judet, fara energie electrica

Un numar de 21 de localitati din judetul Galati au ramas joi fara energie electrica in urma viscolului din cursul noptii, a anuntat purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati, Eugen Chirita.

Potrivit oficialului citat, au fost avariate 90 de puncte de transformare, fiind afectati 11.642 de abonati.

Pe toate drumurile din judetul Galati se circula in conditii de iarna. Soferii sunt sfatuiti sa nu faca drumuri decat daca este absolut necesar.

Braila: Circa 1.300 de familii din 42 de localitati, fara energie electrica

Aproximativ 1.300 de familii din 42 de localitati din Braila sunt fara energie electrica, din cauza vantului puternic care sufla de peste opt ore, judetul fiind sub avertizare de cod galben de precipitatii abundente si vant puternic, potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al ISU Dunarea, lt. col. Stefan Stoian,

De la ora 5,00, cand s-a facut prima raportare, si pana la ora 8,00, numarul localitatilor fara energie electrica a crescut de la 33, la 42. Sunt avariate 15 linii electrice, iar 210 posturi de transformare sunt nealimentate cu electricitate.

Pe drumurile nationale s-a intervenit cu 25 de utilaje si s-au imprastiat 10 tone de sare, iar in momentul de fata se circula in conditii de iarna. Nu s-au inregistrat autoturisme sau persoane blocate in trafic.

Harghita: Localitati fara electricitate si intarzieri ale trenurilor, din cauza ninsorilor abundente

Mai multe localitati din judetul Harghita sunt joi fara energie electrica, dupa ce caderile abundente de zapada au afectat liniile electrice, iar cateva trenuri au intarziere, tot din cauza conditiilor meteo nefavorabile.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Harghita, Alina Ciobotariu, a declarat ca sunt nealimentate cu energie electrica localitatile Sanmartin, Plaiesii de Jos, Plaiesii de Sus, Imper, Iacobeni, Praid, Misentea si Hosasau.

Sunt afectate de caderile de zapada doua linii de medie tensiune , 23 de posturi de transformare si 1.749 de consumatori.

Ninsorile abundente au afectat si alimentarea cu energie a liniilor feroviare, circulatia trenurilor fiind oprita in timpul noptii, cateva ore, intre Miercurea Ciuc si Baile Tusnad, a precizat purtatorul de cuvant al IPJ Harghita, Gheorghe Filip.

In prezent, mai multe trenuri care circula pe acest tronson au intarzieri, dar circulatia se desfasoara fara probleme deosebite.

Si pe drumurile nationale si judetene din Harghita se circula in conditii de iarna, dupa ce in timpul noptii au fost unele probleme in zona trecatorilor montane, cauzate de masini de mare tonaj care nu si-au mai putut continua drumul.

Arges: Opt comune fara alimentare cu energie electrica; aproape 2.500 de gospodarii afectate

Peste 2.500 de locuinte din opt comune ale judetului Arges sunt, joi dimineata, fara energie electrica, din cauza avariilor provocate de ninsorile cazute in cursul noptii precedente.

Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Arges, au fost afectate de fenomenele meteo cinci linii de medie tensiune care alimenteaza localitatile Arefu, Bradu, Cotmeana, Moraresti, Mosoaia, Rucar, Salatrucu si Suici.

Conform aceleiasi surse, alimentarea cu electricitate este intrerupta la 88 de puncte de transformare, fiind afectati 2.483 de consumatori.

Echipele societatii furnizoare se afla in teren inca din cursul noptii, actionand pentru remedierea avariilor.

Arges: Un sofer de 23 de ani a murit dupa ce a intrat cu masina intr-un copac

Un sofer in varsta de 23 de ani a murit, joi, dupa ce noaptea trecuta, pe DN 73D, in localitatea argeseana Vulturesti, a intrat cu masina intr-un copac de pe marginea drumului.

Potrivit reprezentantilor Inspectoratului de Politie Judetean Arges, autoturismul condus de tanar circula din directia municipiului Campulung Muscel catre satul Guzgana. Din primele cercetari a reiesit ca soferul, care se afla singur in autoturism, a pierdut controlul volanului si a intrat in coliziune cu un copac de pe marginea soselei.

Ranitul a fost preluat de o ambulanta si a fost transportat la spital, unde a murit in cursul diminetii din cauza leziunilor grave suferite.

Politistii au deschis o ancheta, pentru stabilirea imprejurarilor exacte in care s-a produs evenimentul rutier.

(surse - Agerpres, news.ro)