Ministerul Justitiei intentioneaza introducerea in lege a acordarii unor compensatii financiare pentru detinutii care au executat pedepse in conditii necorespunzatoate, posibilitatea adoptarii acestei masuri fiind prevazuta in Calendarului de masuri 2018 - 2024 pentru solutionarea supra-aglomerarii carcerale si a conditiilor de detentie care a fost aprobat miercuri de Guvern, potrivit news.ro.

Parlamentul are grija de detinutiFoto: Flickr / Ken Mayer

"Ministerul Justitiei intreprinde o analiza comprehensibila cu privire la adoptarea unor modificari legislative in vederea acordarii unei compensatii financiare pentru persoanele care au actiuni pendinte pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului sau care au vocatia de a deschide o actiune pe rolul Curtii", se arata in calendadul aprobat de Guvern.

Astfel, compensatia financiara in cazul cazarii detinutilor in conditii necorespunzatoare se va realiza dupa modelul recursului compensatoriu, iar de compensatiile banesti ar urma sa beneficieze acei detinuti care nu au beneficiat de reducerea cu sase zile a pedepselor la fiecare 30 de zile executate in conditii improprii.

"Suma cuvenita unei persoane care a executat pedeapsa in conditii necorespunzatoare (si pentru care nu a obtinut in prealabil zile-castig potrivit art. 551 din Legea nr. 254/2013) va fi obtinuta prin inmultirea acestor zile-castig cu o suma ce urmeaza a fi stabilita pentru fiecare zi-castig", se arata in Calendarul de masuri publicat de MinisteruluJustitiei.

Oficialii ministerului si-au propus ca termen pentru realizarea acestei masuri primul semestru al acestui an.