Ministrul justitiei, Tudorel Toader, s-a intalnit marti cu presedintele Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), Guido Raimondi, cu care a discutat despre punerea in aplicare a masurilor in vederea solutionarii problemei supraaglomerarii si conditiilor din inchisori.

Tudorel Toader si presedintele CEDO, Guido RaimondiFoto: Ministerul Justitiei

Comunicatul integral difuzat de Ministerul Justitiei:

"In data de 16 ianuarie 2018 a avut loc, la sediul Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), intrevederea domnului prof.univ.dr. Tudorel TOADER, ministrul justitiei, cu domnul Guido RAIMONDI, Presedintele CEDO. De asemenea, la intrevedere au participat: doamna conf. univ. dr. Marieta SAFTA, secretar de stat, Ministerul Justitiei, doamna Iulia MOTOC, judecatorul din partea Romaniei la CEDO, doamna Marialena TSIRLI, Grefierul sectiei a IV-a a Grefei CEDO, E.S. domnul Razvan RUSU, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar, Reprezentant Permanent al Romaniei pe langa Consiliul Europei, domnul Roderick LIDDELL, Grefierul CEDO si domnul Patrick TITIUN, Seful Cabinetului privat al Presedintelui CEDO.

Delegatia romana a prezentat demersurile intreprinse pentru punerea in aplicare a masurilor generale adecvate in vederea solutionarii problemei supraaglomerarii carcerale si a conditiilor de detentie, in conformitate cu principiile Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, astfel cum sunt enuntate in Hotararea pilot din 25 aprilie 2017, pronuntata de CEDO in cauza Rezmives si altii impotriva Romaniei.

Ministrul roman al justitiei a subliniat angajamentul autoritatilor romane pentru rezolvarea disfunctionalitatii structurale constatate de CEDO in privinta sistemului penitenciar din Romania, evolutiile inregistrate urmare masurilor adoptate, precum si cele preconizate a se realiza.

Atat presedintele Curtii Europene a Drepturilor Omului, cat si reprezentantii Grefei Curtii au evidentiat buna colaborare cu autoritatile sistemului judiciar din Romania, precum si aprecierea pentru demersul de realizare a intrevederilor pentru prezentarea si analizarea Calendarului de masuri elaborat si aprobat de autoritatile romane. Domnul Guido RAIMONDI, presedintele CEDO, a aratat importanta continuarii si dezvoltarii acestei colaborari pentru asigurarea celor mai inalte standarde de protectie a drepturilor fundamentale.

Domnul prof.univ.dr. Tudorel TOADER, ministrul justitiei, reafirmand angajamentul in indeplinirea acestui deziderat comun la nivel national si european, a subliniat faptul ca realizarea Calendarului, precum si a masurilor pe care acesta le cuprinde, reprezinta rodul unui efort comun la nivelul Guvernului Romaniei, al Ministerului Justitiei, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne si Ministerului Finantelor Publice, apt asadar, prin implicare si dialog institutional, atat la nivel national cat si al Consiliului Europei, sa determine rezolvarea problemelor complexe ale sistemului penitenciar."