Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizari cod portocaliu si cod galben de viscol si ninsori, valabile de miercuri dupa-amiaza pana joi seara si care vor afecta zeci de judete din tara, in special din Moldova, Dobrogea si Transilvania. La munte, rafalele de vant vor atinge si 140 km/h.

Coduri portocalii si galbene de viscol si ninsoriFoto: ANM

De miercuri, 17 ianuarie, ora 14.00, pana joi, 18 ianuarie, ora 22.00, va fi COD GALBEN de precipitatii insemnate cantitativ, predominant ninsori, si intensificari ale vantului.

Potrivit meteorologilor, in intervalul mentionat, in zona de munte va ninge insemnat cantitativ si se va depune strat consistent de zapada.

In dupa-amiaza zilei de miercuri si in prima parte a noptii de miercuri spre joi, in Transilvania vor fi la inceput precipitatii mixte, apoi mai ales sub forma de ninsoare.

In a doua parte a noptii de miercuri spre joi si in cursul zilei de joi, in Moldova, Dobrogea, nordul Olteniei si pe arii restranse in nordul Munteniei vor predomina ninsorile.

Cantitatile de apa vor depasi local 15...20 l/mp si izolat 30...35 l/mp.

Vantul se va intensifica treptat in cea mai mare parte a tarii, dar cu precadere in sud, centru, est si la munte, unde vor fi rafale de 50...70 km/h, iar local in Moldova, in Dobrogea si pe crestele montane inalte, 70...80 km/h, viscolind temporar ninsoarea.

ANM mai avertizeaza ca in sudul, sud-estul si centrul tarii, pe arii restranse, vor mai fi depuneri de polei.

In acelasi timp, in intervalul 17 ianuarie, ora 18.00 - 18 ianuarie, ora 20.00, o avertizare COD PORTOCALIU va viza Muntii Banatului, Carpatii Meridionali si Carpatii de Curbura, unde se vor manifesta fenomene precum vant puternic, viscol si zapada troienita.

Potrivit meteorologilor, in Muntii Banatului, Carpatii Meridionali si Carpatii de Curbura, viteza vantului la rafala va depasi 80...90 km/h, iar pe creste se vor atinge 120 - 140 km/h, viscolind ninsoarea si troienind zapada, iar vizibilitatea va scadea sub 50 m.

De asemenea, o avertizare COD PORTOCALIU va fi in vigoare in intervalul 18 ianuarie, ora 01.00 - 18 ianuarie, ora 17.00, cand in judetele Iasi, Vaslui, Vrancea, Galati, Tulcea si in zona joasa a judetelor Neamt si Bacau vor fi ninsori viscolite si vant tare.

Astfel, potrivit ANM, in judetele Iasi, Vaslui, Vrancea, Galati, Tulcea si in zona joasa a judetelor Neamt si Bacau vor fi intensificari ale vantului cu viteze, in general, de 75...85 km/h si temporar va ninge viscolit.