Dezbatere HotNews.ro

Trebuie legalizata mita data medicilor?

de Andreea Pora     HotNews.ro
Luni, 21 ianuarie 2008, 20:49 Actualitate | Esenţial


Medicii nu pot lua bani sau donatii de la pacienti
Foto: Rompres
Mituirea doctorilor este un fenomen atit de raspindit in Romania, incit propunerile de legalizare a spagii nu au lipsit. Presedintele Colegiului Medicilor din Cluj a anuntat ca va initia o dezbatere nationala pe tema coruptiei din sistemul medical. Ministerul a propus ca spaga sa fie donata spitalului, Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate sa fie sub forma unei taxe pentru fiecare serviciu medical oferit. Transparency International cere insa respingerea ei si atentioneaza ca s-ar incalca diferite conventii europene la care Romania este parte. HotNews.ro va propune o dezbatere pe aceasta tema si va invita sa raspundeti la intrebarea " Trebuie legalizata mita data medicilor?" Asteptam opiniile si sugestiile dumnevoastra.


Update: Transparency International Romania solicita, intr-un comunicat de presa,  respingerea oricarei reglementari care sa legalizeze mita in sistemul de sanatate, asa cum exista lansata propunerea de catre reprezentantii Colegiului Medicilor. "Orice beneficiar de servicii de sanatate contribuie, din veniturile pe care le ob ine, la fondul asigurarilor sociale de sanatate, asadar serviciile de care beneficiaza sunt deja platite. Instituirea unei noi taxe legale echivaleaza cu majorarea acestor procente. Acceptarea coruptiei ca forma de compensare a veniturilor este imorala. Statul poate creste transparent contributiile de asigurari si poate marii corespunzator salariile, dar are obliga ia de a combate coruptia din sistem pentru a garanta drepturile pacientului pentru serviciile pe care le-a platit prin taxe", a declarat, presedintele organizatiei, Victor Alistar, in comunicat.


Propunerea cea mai recenta de legalizare a spagii vine din partea presedintelui Colegiului Medicilor din Cluj, Mircea Barsan, care cere autoritatilor sa modifice legislatia in asa fel incit sa permita pacientilor sa dea medicilor asa numitele atentii, dupa ce s-au insanatosit. Opinia lui este ca in acest fel fenomenul coruptiei s-ar diminua.

Formele spagii

O propunere asemanatoare a avansat si Ministerul Sanatatii, diferenta fiind ca suma respectiva urma sa fie donata spitalului in care pacientul s-a tratat. "Posibil sa sustinem aceasta varianta, posibil sa sustinem si alte variante total diferite sau nuantate" a declarat Eugen Nicolaescu.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sustinea insa ca mita ar trebui sa imbrace forma unei taxe pentru fiecare serviciu medical oferit. Ideea nu a avut insa trecere, ministrul sanatatii fiind de parere ca " Romania nu are capacitatea de a suporta orice fel de taxa pusa pe buzunarul cetateanului, indiferent ca ea e mica sau e mare". Argumentul forte a fost insa cel legat de obligativitate. " Omul da cit crede si cind crede el, nu-l putem obliga", spunea Nicolaescu.

Mita, intre traditie si globalizare

Parerea presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoaie, este aceea ca pacientul are dreptul sa-si recompenseze material medicul curant, si in alte tari existind aceasta posibilitate. " "Acea lege n-ar trebui sa faca altceva decat sa precizeze conditiile in care pacientul isi poate exercita acest drept. De cand a aparut profesia medicala, actul medical a fost cu titlu oneros, deci, s-a platit. Trebuie sa vedem cum se plateste si daca, intr-adevar, aceasta plata acopera si nevoile pacientului si nevoile medicului".

Astarastoaie afirma ca si in Germania pacientii dau medicilor cadouri sau bani, ca in Japonia medicul primeste un cos cu cadouri, uneori si cite un plic, iar in Scotia, la medicina de urgenta, pacientul are dreptul sa-l recompenseze pe medic cu pana la maximum 15 euro.  In Ungaria si Cehia exista o taxa simbolica, de circa 1 euro. In Slovacia ea a fost eliminata, pe motiv ca oamenii saraci nu si-o permiteau.

"Modalitatile trebuie sa tina cont de traditia si cultura sistemului respectiv", spune Astarastoaie.    

360 milioane $ spaga pe un an

Potrivit unui studiu realizat chiar de Ministerul Sanatatii, in 2004 "bunavointa" medicilor a costat echivalentul a 360 milioane dolari, adica 10% din bugetul de stat. Acelasi studiu arata ca 46% dintre romani ar prefera sa plateasca serviciile care nu sint acoperite de stat, decit sa dea mita. Problema pare a fi aceea ca spaga a prosperat si in sistemul privat, 18% din cei intrebati spun ca au dat cadouri.

Calculul facut de Ministerului Sanatatii arata ca in medie, un roman mituieste medicul de familie cu 160.000 de lei vechi. In cadrul unei unitati sanitare ceva mai mari, cum ar fi policlinica, spaga creste la 400.000 de lei. Doctorul de la spital are motive sa fie mult mai multumuit pentru ca la el merg cei mai multi bani. Bunavointa unui medic de la spital se plateste cu, in medie, 800.000 de lei vechi. 35% dintre cei carora li s-a cerut spaga au fost abordati in mod direct de catre personalul medical.

Mita de voie si cea de nevoie

Problema de fond pe care o ridica majoritatea medicilor este cea a conditionarii mitei. Mai exact, acei doctori care nu te opereaza sau trateaza fara "stimulent". Aceasta practica intra sub incidenta legii penale, dar prea putine cazuri au ajuns in Justitiei sau in atentia Colegiului Medicilor.
Grosul spagii este dat de buna-voie, iar acest lucru este privit cu ingaduinta de doctori. Asa cum declara Vasile Astarastoaie, este o chestiune de "traditie".

Precedent periculos

Tranparency International atrage atentia ca legalizarea spagii data medicilor ar putea crea un precedent periculor si in cazul functionarilor publici sau al magistratilor. In plus, spune TI, Romania este parte la Conventia Europeana Civila Impotriva Coruptiei si la Conventia Europeana Penala Imptotriva Coruptiei, ambele ratificate din 2002. O asemenea initiativa ar contraveni angajamentelor luate si ar putea atrage dupa sine chemarea Romaniei in fata Curtii Europene de Justitie.


Citeste si: Sa legalizam spaga in spitale. Macar sa fim siguri de ce murim (de  Alex Mihaileanu)
                    Trebuie legalizata mita data medicilor? Nu asa trebuie pusa problema (de Emil Stoica)Cititorii Hotnews.ro au postat o multime de argumente - remarcabile prin coerenta -  pro si contra legalizarii recompenselor oferite medicilor de catre pacienti. Majoritatea mesajelor insista asupra defectelor sistemului medical si asupra salariilor mici pe care le primesc doctorii.

Cortez

Doctorii ar trebui sa aiba un salariu decent , comparabil cu al altor functionari publici si sa nu fie nevoiti sa astepte o spaga sa traiasca de pe o zi pe alta...dar Ministerului Sanatatii ii convine probabil sa le dea salarii mici ca doar nu din banii lor se dau spagile ci tot din banii oamenilor care platesc de 2 ori acelasi serviciu, o data prin asigurare si o data cu spaga...Sa speram ca vin ministrii mai capabili care sa le redea demnitatea doctorilor...


bedeu

Contributiile de sanatate se duc pe cladiri maiestuoase si patetice ale Caselor de sanatate, in loc sa fie transformati in salarii pentru cei care merita.

Alien

Doar o mentalitate stupida de natie inapoiata a ridicat medicii pe un piedestal, "saru'mana, dom' doctor, luati sacosa asta sau banii astia" Hai sa fim seriosi, se ia spaga pentru ca se da spaga pentru ca s-a cerut spaga, e un cerc vicios si balcanic.


Maximus

Ce ar fi daca tot platim cele mai mari taxe la aproape orice,tousi sa ne folosim de banii nostrii,si sa lasam vrajeala cu spaga data spitalului,ca nu tine.


delia

atata nesimtire... cum sa transformam mita/spaga in ceva legal? chiar isi inchipuie ministerul ala minunat al sanatatii ca oamenii dau spaga de placere?

doctorul

si tuturor care pun problema de a da spaga ca pe o "traditie". Nu e traditie din moment ce a fost creata in regimul comunist.

Dan

Daca o infractiune devine o practica generala hai sa o legalizam ca sa o tinem sub control, nu ?

lucian11

astia nu sunt sanatosi?
"taxe pentru fiecare serviciu medical oferit"
pai ce facem.. platim aceeasi taxa de doua ori? nu mai dam bani din salariu si la asigurarea de sanatate?

e clar... parlamentarii au pus ochii pe sutele de milioane de euro care se dau ca spaga anual medicilor.


[...]idee pentru parlamentari: impozitul pe furt/talharit

fiecare om prins la furat va fi impozitat cu x% din ce a furat si apoi va fi lasat liber.. cu tot cu (100-x)% din prada sa.

resp

  - cine vrea onorariu liber, sa treaca in privat si sa isi conduca clinica ca un butic (cu fisc si cu faliment etc) Sa se termine cu activitatea privata folosind meterialele statului.
  - spaga a distrus de fapt aparitia unei medicine private, toti fac afaceri pe banii statului.
  - spaga se da si la asistente, brancardieri, etc. La acestia nu exista nici o justificare de invatatura, timp de ucenicie etc.

Iri

Nu,nu trebuie legalizata. Astfel, se va legaliza mita in institutiile publice si... in timp, veti afla ca banii dati pentru diferite serviii, la orice nivel, erau in temeiul Legii Mitei.

conrad

Chiar daca bani intra in cantitati mari in spitale, acestia sunt deturnati de catre anumite filiere farmaceutice si se alege prafu de ei.
Salariile medicilor sunt doar un pretext la mita. Mita oricum de pretinde mai mault sau mai putin pe fata in orice sectie de chirurgie, spital etc.

Chiar daca un rezident ar lua 400 euro pe luna in mana, dupa explozia preturilor de pe piata imobiliara tot nu si-ar permite un trai decent.

Legalizarea mitei pentru medici nu rezolva in mod real problema nivelului de trai a rezidentilor si nici a medicilor cu oarecare vechime/stare. In schimb i-ar avantaja pe cei care sunt pusi in pozitii importante chirurgi, radiologi etcmedic

Un medic care ia spaga e un medic care n-are cu ce sa plateasca chiria de 250 E din Bucuresti, cand el are salariu 200 E, e un medic care merge cu 253 la Fundeni inghesuit si pe ritm de manele, e un medic care face spasm coronarian ca nu cumva sa-si fi pus aiurea parafa sub tratamentul indicat in foaia de observatie, e un medic care mai lucreaza si pe la nu stiu ce firma privata de servicii medicale ca sa aiba si ce sa manance luna care vine.

eu dau spaga la doctori!

leafa doctorilor nu poate fi numita leafa la noi !!

diferenta trebuie sa vina de la noi, ca vrem, ca nu vrem, ca ne apuca clabucii corectitudinii sau nu


Valentin Ciurel

ar daca actul medical a fost unul de cea mai buna calitate iar rezultatele lui sunt resimtite in starea de sanatate a pacientului atunci consider ca "spaga" este ceva absolut bine meritat. Sa redai viata si sanatatea unui om este un lucru aproape dumnezeiesc. De ce atunci doctorul sa nu beneficieze de linistea grijilor materiale si munca lui sa nu fie suspusa stresului asigurarilor diferitelor nevoi si de ce nu chiar placerilor de tot felul. El nu merita ? Hai sa fim bolnavi cand admitem posibilitatea acestor atentii si sa judecam sanatos ! Daca medicul conditioneaza actul medical de sume sau alte "foloase necuvenite" atunci el trebuie marginalizat in sfera actului medical sau chiar inlaturat. Daca insa, recompensa sau "multumirea" este ceva pornit din intentia pacientilor cu titlul de cadou atunci nu vad unde este problema.


sempere

Un salariu mic ii condamna pe medici sa perpetueze sistemul spagilor. Nu doar pe medici ci pe toti functionarii, dar acum vorbim despre sistemul sanitar.

Credeti ca in Franta unde un medic are 3.000 de euro pe luna, s-ar mai gandi cineva sa ceara pacientilor "micile" atentii ca sa-si rotunjeasca veniturile? Ar fi de neinchipuit.

Malkovich

conditionarea e una, acceptarea unui cadou e cu totul altceva si stiu foarte bine ce spun. exista si medici care nu accepta absolut nimic si atunci tot familia pacientului e nemultumita pornind de la premiza ca "operatia cred ca a mers prost si ceva nu e in regula, pentru ca doctorul nu a vrut sa ia nimic de la mine deci stie el ceva.." si dai iar cu ingrijorari si supozitii.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7507 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  mita data medicilor (Luni, 21 ianuarie 2008, 20:57)

  deraket [anonim]

  normal ! si marijuana !
  • 0 (2 voturi)    
   da (Marţi, 22 ianuarie 2008, 0:43)

   george [anonim] i-a raspuns lui deraket

   si prostitutia. fac pariu ca daca s-ar legaliza astea 3. chiar am duce-o mai bine
  • 0 (0 voturi)    
   da! (Marţi, 22 ianuarie 2008, 10:18)

   Lnx [anonim] i-a raspuns lui deraket

   Sustinem cu indarjire!
  • 0 (0 voturi)    
   da pentru Mary (Miercuri, 23 ianuarie 2008, 0:06)

   Gauloise [anonim] i-a raspuns lui deraket

   Sustin legalizarea mitei doar daca se legalizeaza cocaina si heroina. In acest fel se reduce atat mita din sistemul sanitar cat si consumul ilicit de droguri.
 • +5 (5 voturi)    
  NU (Luni, 21 ianuarie 2008, 20:58)

  Dl. Gica [utilizator]

  Salarii decente. Mita legalizata NU!
 • -1 (5 voturi)    
  Nesimtiti ordinari (Luni, 21 ianuarie 2008, 21:00)

  gheorghe [anonim]

  Adica pe langa cati bani iau din salarii mai vor si spaga? Nu le doresc decat sa ajunga bolnavi si sa cada pe mana unuia care sa ii stoarca de bani "spaga legala"
  Nesimtiti ordinari.
  De ce nu s-ar da in toate domeniile spaga atunci? Sunt medicii mai calici sau restul meseriilor sunt pentru idioti care nu au nevoie de bani.
  • -3 (5 voturi)    
   xxx (Luni, 21 ianuarie 2008, 21:56)

   gheorghe_prostu [anonim] i-a raspuns lui gheorghe

   cati bani iau ma ordinarule de gheorghe ?
   • +2 (2 voturi)    
    mda..esti tare destept ori esti medic..;P (Luni, 21 ianuarie 2008, 23:56)

    mos craciun [anonim] i-a raspuns lui gheorghe_prostu

    sa nu zici ca nu se iau bani...si eu lucrez in domeniul sanitar...si stiu sigur ca se iau bani buni...dar tu ori esti medic...ori...esti medic...ce sa zic...vrei si tu mita...multa bafta...si cum zicea gheorghe...sa ajungi bolnav si tu pe mana unuia care sa te stoarca de bani...atunci o sa fi extrem de fericit...;)
  • -6 (6 voturi)    
   nesimtit esti tu (Marţi, 22 ianuarie 2008, 0:39)

   george [anonim] i-a raspuns lui gheorghe

   dle gheorghe, nume national, cand tu vei invata 11 ani pt a ajunge sa ai minunatul salariu de 10 milioane de lei... atunci sa vorbesti despre nesimtiti. nu cred ca ai terminat nici 10 clase si iti permiti sa vorbesti despre cine e nesimtit si cine nu. afla ca in 1 an si jumatate de cand sunt la facultatea de medicina, am invatat cat nu ati invatat tu si toata familia ta vreodata. si atata timp cat guvernu o sa-si bata joc de mine, imi voi bate si eu joc de el, fara ca pacientul sa sufere. uite, cu voi iese baselu presedinte. mi-e rusine ca ma numesc roman
   • +3 (5 voturi)    
    Nesimtiti da!!! (Marţi, 22 ianuarie 2008, 1:57)

    Gheorghe [anonim] i-a raspuns lui george

    Sa stii domnul george ca am mai multa scoala decat ai dumneata (22 de ani de studii chiar) si castig 1500 de lei. Sa imi dea si mie mita daca la medici e legal. Asa ca sfatul meu e sa iti tii gura si sa nu. Oricum si daca as avea 500 tot nu m-ar lasa bunul simt sa iau bani de la oameni necajiti. Dar se pare ca pt medici nu e o problema asta. Daca nu iti convine salariul schimba meseria. NU CERSI!
   • +3 (5 voturi)    
    Asta-i buna!! (Marţi, 22 ianuarie 2008, 7:35)

    Gabriela [anonim] i-a raspuns lui george

    Sa intelegem ca inca din facultate va ganditi cum o sa luati voi mita cand o sa terminati studiile? Chiar sunteti NESIMTITI. Asta va invata pe voi profesorii? Incepe sa-mi fie rusine ca lucrez la catedra. Si daca asa judeci dupa numai un an si jumatate inseamna ca dupa ce termini studiile in nici un caz nu te vei mai putea numi om, si cu atat mai putin medic. Sau s-a introdus ceva despre mita si in juramantul pe care-l depuneti la sfarsitul facultatii!?
   • +2 (4 voturi)    
    Nu va bateti joc de guvern (Marţi, 22 ianuarie 2008, 7:51)

    NaeCalo [utilizator] i-a raspuns lui george

    Va bateti joc de noi. Am platit 35 de ani cotizatie pentru voi si nu am fost internat niciodata. Are dreptate Georghe, sunteti niste nesimtiti.
   • +4 (4 voturi)    
    georgel tata (Marţi, 22 ianuarie 2008, 9:51)

    cosasu' [utilizator] i-a raspuns lui george

    ai invatat asa de multe? intr-un an jumate? woau... esti ca ala din poveste care creste in 10 zile cat altii in 10 ani... Zici ca nu esti multumit cu salriul din medicina si vrei un pic de spaguta... hmmm Inseamna ca ceea ce banuiam de multa vreme este adevarat... Sunt putini cei care fac medicina din pasiune sau din compasiune pentru semenii lor... majoritatea vad numai o cale de imbogatire rapida. Pentru asta ai un vot negativ de la mine, tata.
    Spune-mi si mie asa... de kiki... daca nu esti multumit... de ce nu te-ai facut mecanic auto tata? Sau mai misto... cioban (ca ai stofa... dupa cum te lauzi cat de tare-n neuron esti). Castigai muuuult mai bine si nici nu se risca cu tine nimeni... pentru ca e clar ca faci parte din aia care l-ar lasa pe un nenorocit sa moara cu zile pentru ca nu a avut lovele sa te manjeasca. Imi este rusine cu tine ca roman... voi sunteti cei care intretineti starea asta si ne faceti de kakao peste tot. Dupa care vii tot tu si te victimizezi ca baselu' e vinovat ca tu ai mentalitatea asta de arogant.
    Mai am o intrebare si te las in mocirla ta: cum ai sa-ti bati joc de guvern fara ca pacientul sa sufere?
    • -2 (4 voturi)    
     sanatate (Marţi, 22 ianuarie 2008, 14:30)

     radu [anonim] i-a raspuns lui cosasu'

     Ce pot sa zic? Nu doresc nimanui sa se imbolnaveasca, dar parca tie ti-as spune ca atunci cand o sa fii bolnav sa se uite la tine un mecanic auto sau un cioban.

     Si ca sa nu creez confuzie: nu sunt adeptul spagii pentru medici. Dar as vrea sa aiba salarii decente. Cum banii pentru salariile medicilor vin din cotele noastre de asigurari de sanatate, as vrea sa se tripleze cota de asigurari de sanatate pe care o platim acum, pentru ca medicii sa aiba salarii decente.
     • +3 (3 voturi)    
      sanatate la toata lumea (Marţi, 22 ianuarie 2008, 15:58)

      cosasu' [utilizator] i-a raspuns lui radu

      cred ca nu m-ai inteles radu... probabil ca nu m-am exprimat nici eu prea limpede. Daca sunt bolnav si nimeresc la un nemernic care nici macar nu-mi arunca o privire pana nu-i imping in buzunar banii, pe care poate nu-i am... atunci care-i diferenta dintre el si mecanicul auto sau cioban? In toate cazurile sunt terminat (cu diferenta ca mecanicul sau ciobanul poate ar vrea sa ma ajute dar nu stiu, iar medicul stie dar nu vrea). Am avut de a face cu spitalele destul incat sa fiu scarbit pentru multi ani de calitatea actului medical din tara. Iar faptul ca sunt platiti prost nu-i o scuza. Cum ar fi ca soferul de autobuz sa-ti ceara spaga la urcare ca sa te duca cu bine la destinatie? Doar iti pui viata in mainile lui... nu? Dar diferenta stii unde apare? Poti sa refuzi si sa mergi pe jos, sau cu un taxi, si esti bine merci sanatos, pe cand la medic nu prea poti... nu? E vorba tocmai de dorinta de a supravietui, nu ai alta alegere, iar el o stie... Banii sau viata...
      • 0 (0 voturi)    
       re: (Miercuri, 23 ianuarie 2008, 8:20)

       radu [anonim] i-a raspuns lui cosasu'

       Si eu urasc situatia la care s-a ajuns. Ma gandesc numai ca sora-mea e medic rezident si s-a casatorit tot cu un medic rezident. Salariile lor (cumulate) le ajung abia sa-si plateasca chiria si intretinerea, deci sunt in continuare sustinuti de parinti (pana cand?). Partea ce mai proasta e ca ei nu vad alta solutie decat sa plece din tara, pentru ca nici macar nu pot sa se intretina singuri.
       Nu as da spaga la doctori daca salariile lor ar fi decente. Tot ce sper e ca peste 20-30 ani, cand o sa am cu adevarat nevoie de servicii medicale, sa mai fie cineva (competent) in tara care sa ma poata trata.
 • +1 (5 voturi)    
  propuneri si sugestii (Luni, 21 ianuarie 2008, 21:01)

  palinca penala [anonim]

  cred ca legalizarea mitei data doctorilor, a coruptiei politicienilor si a incompetentei guvernului va scoate la lumina acesti bani subterani, numai buni de impozitat.
  propun sa scoatem din penal orice infactiune in afara de calomnie, sa-l numim pe miron cozma ministrul justitiei, iar pe vadim tudor presedintele romaniei.
 • -5 (7 voturi)    
  DA (Luni, 21 ianuarie 2008, 21:02)

  dan [anonim]

  DA - trebuie
 • -4 (6 voturi)    
  chiar si mai mult (Luni, 21 ianuarie 2008, 21:02)

  moshu [anonim]

  in sfarsit, un semn de normalitate in aceasta societate in stare de ebrietate!! este absolut ok sa oferi ceva medicului si sa nu fie ilegal. chiar mai mult, tariful ar trebui pus pe usa. concurenta, regulile pietei, etc :D
  de fapt nici functionarilor publici nu le-ar strica, sa vezi atunci ca lucrurile ar merge mult mai bine pentru toti, din fata si din spatele ghiseului.
  • +1 (1 vot)    
   Asigurarea (Marţi, 22 ianuarie 2008, 8:41)

   bla bla bla [utilizator] i-a raspuns lui moshu

   Si pt ce naiba mai platim toti asigurare de sanatate? Daca s-ar legaliza mita data medicilor, ar fi cazul sa se elimine aceasta "asigurare".
 • +7 (7 voturi)    
  nu trebuie legalizata!!! (Luni, 21 ianuarie 2008, 21:12)

  Cortez [anonim]

  Doctorii ar trebui sa aiba un salariu decent , comparabil cu al altor functionari publici si sa nu fie nevoiti sa astepte o spaga sa traiasca de pe o zi pe alta...dar Ministerului Sanatatii ii convine probabil sa le dea salarii mici ca doar nu din banii lor se dau spagile ci tot din banii oamenilor care platesc de 2 ori acelasi serviciu, o data prin asigurare si o data cu spaga...Sa speram ca vin ministrii mai capabili care sa le redea demnitatea doctorilor...
 • -3 (7 voturi)    
  Desigur! (Luni, 21 ianuarie 2008, 21:13)

  Dan Moldoveanu [anonim]

  Da, trebuie legalizata, dar nu sub forma de mita ci sub forma de co-plata. In America se cheama co-payment. Statul (sau compania de asigurari)acopera numai o parte din costul serviciilor iar restul este platit de catre pacient. O parte din acesti bani ar putea merge la spital, alta parte la doctor si la asistente, care ar trebui sa plateasca taxe. Pentru ca platesc taxe, contributiile la buget vor creste. Doctorii, pentru ca isi pot dovedi/documenta venitul real, vor putea lua imprumuturi de la banca sa cumpere aparatura sau sa-si deschida un cabinet particular.

  As obliga spitalele/doctorii sa trateze 20% din pacienti fara co-plata, astfel ca oamenii cei mai saraci sa poate beneficia de tratament si fara mita/co-plata.
  • 0 (4 voturi)    
   alt bou (Luni, 21 ianuarie 2008, 21:55)

   alt [anonim] i-a raspuns lui Dan Moldoveanu

   ba desteptule, in America nu este asistenta medicala gratuita ca in Romania. Guvernul stringe impozite din care ar trebui platiti decent medicii dar prefera sa faca pe prostul si sa lase lucrurile in "traditia" lor.
   De dontaii ai auzit?
  • +3 (3 voturi)    
   sistemul de sanatate din SUA (Luni, 21 ianuarie 2008, 21:58)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui Dan Moldoveanu

   e varza. sunt 47 milioane de oameni fara asigurare medicala in SUA (situatia din 2005, probabil acum e mai mare).

   ai obliga tu nene..., ce bine ca nu poti obliga tu la nimic.
  • +2 (2 voturi)    
   nu e corect (Luni, 21 ianuarie 2008, 21:58)

   om de rand [anonim] i-a raspuns lui Dan Moldoveanu

   Coplata mi se pare o aberatie ! Terebuie sa existe un pachet de servicii gratuite pentru tot cetateanul. Cine nu are bani de coplata, ce sa faca atunci, sa moara pe scarile spitalelor?

   Trebuie sa existe in plus fata de serviciile de baza gratuite, servicii private unde sa platesti, daca vrei un anumit specialist sau un anumit tip de servicii.
   • +2 (2 voturi)    
    Astazi ce se intampla? (Marţi, 22 ianuarie 2008, 0:26)

    Danu Moldoveanu [anonim] i-a raspuns lui om de rand

    Ce se intampla astazi cu oamenii care nu au bani? Saracii!!! Nu mor cu zile? Daca 80% din sistem este cu co-plata pentru cei cu bani iar 20% este gratuit pentru cei fara bani, ar trebui sa fie mai bine. Astfel, cei care platesc ar avea acces la sistem mai repede. Cei care nu platesc ar avea si ei acces la sistem, si nu ar fi de batjocura medicilor. In plus, si-ar recapata si medicii demnitatea. In practica sistemul este asa cum spun eu, numai din cauza ca este ascuns si ilegal se intampla urmatoarele:
    * Oamenii saraci mor cu zile
    * Pacientul nu stie cat sa plateasca si cui sa plateasca. Trebuie sa plateasca pe toata lumea, de la femeie de serviciu pana la director.
    * Nu poate compara pretul doctorilor pt. ca nu exista o lista cu mita luata de fiecare
    * Doctorii nu platesc impozit si nici nu pot lua un imprumut la banca pentru ca nu pot dovedii venitul
    * Toata lumea este nemultumita si pe buna dreptate
    ** doctorii au salarii de nimic
    ** pacientii sunt umiliti la spital si nu sunt tratati corespunzator

    Sistemul actual este nefunctional. Ceva trebuie facut. Trebuie incercat altceva pana se gaseste ceva care functioneaza.
    • 0 (0 voturi)    
     Pai unde's banii? (Marţi, 22 ianuarie 2008, 10:53)

     bedeu [anonim] i-a raspuns lui Danu Moldoveanu

     Contributiile de sanatate se duc pe cladiri maiestuoase si patetice ale Caselor de sanatate, in loc sa fie transformati in salarii pentru cei care merita. Da, propun si evaluari cel putin anuale ale tuturor care primesc bani, mai ales publici.
 • +1 (1 vot)    
  TAMPENIE (Luni, 21 ianuarie 2008, 21:21)

  extrem [anonim]

  un medic care ia spaga ,ala nu e medic,mai ales daca conditioneaza actul medical de acest lucru,
  sa fim seriosi ,in seara asta am auzit parca pe realitatea,un ciumpalac ,de la casa de asigurari spunand ca se ia spaga si in germania sau japonia,idiotul ala ne prosteste pe fata,in germania nu se ia nici o spaga,poate dupa ce a fost efectuat de ex o operatie se mai duce un buchet de flori sau o sticla de vin ca o recunostinta ,cine doreste asta,dar in nici un caz calitatea actului medical nu depinde de asta,la noi trebuie sa faci probleme ca daca nu ai dat spaga inainte,mai iesi viu din sala de operatie,e scarbos,si astia acum vrea sa si legalizeze,eu zic sa legalizam toate spagile oricum suntem cunoscuti prin toate lumea ca una din cele mai corupte tari,asa o sa putem sa ne laudam ca la noi coruptia e legala,beton
  • +1 (5 voturi)    
   tampenia ta (Luni, 21 ianuarie 2008, 22:34)

   medic [anonim] i-a raspuns lui extrem

   Un medic care ia spaga e un medic care n-are cu ce sa plateasca chiria de 250 E din Bucuresti, cand el are salariu 200 E, e un medic care merge cu 253 la Fundeni inghesuit si pe ritm de manele, e un medic care face spasm coronarian ca nu cumva sa-si fi pus aiurea parafa sub tratamentul indicat in foaia de observatie, e un medic care mai lucreaza si pe la nu stiu ce firma privata de servicii medicale ca sa aiba si ce sa manance luna care vine.
   • 0 (2 voturi)    
    medicii trebuie platiti bine !!! (Marţi, 22 ianuarie 2008, 0:35)

    eu dau spaga la doctori! [anonim] i-a raspuns lui medic

    actul medical de dincolo e foarte scump.
    la noi orice sarac are acces la tratament in conditiile in care in afara n-ar avea - si asta e foarte bine !!

    leafa doctorilor nu poate fi numita leafa la noi !!

    diferenta trebuie sa vina de la noi, ca vrem, ca nu vrem, ca ne apuca clabucii corectitudinii sau nu

    asa ca va zic voua luzerilor astia de mai sus de macaniti impotriva "spagii" catre medici - emigrati cu totii sa scapam de voi, poate asa vor ramane doctorii in tara.

    doctorul care cere banu - eviscerat (profesional vorbind)
    ai bani si recunostinta cater doctorul care te-a rezolvat? da-i cat te lasa inima.

    eu unul am o situatie materiala buna ca sa zic asa si de fiecare data dau ca ma uit ca pana acum am dat numai de amarati de medici care puneau sufletul si meritau

    deci voi da in continuare caci poate asa ajut pe un amarat care n-are sa dea - avand de la mine doctorul va fi atent cu cel ce va veni dupa mine

    cand medicii o sa ajunga sa fie platiti ca dincolo n-o sa mai dau.

    bai berbecilor, voi stiti ca la spitalul de arsi medicii cumpara singuri atza destul de frecvent ??? de unde credeti voi ca pica banii aia???
   • -1 (3 voturi)    
    chirie de 250 in Bucuresti? esti norocos (Marţi, 22 ianuarie 2008, 1:14)

    FFF T [utilizator] i-a raspuns lui medic

    Chiriile au ajuns la 400 de euro.
    Eu m-am saturat sa aud ca nu sunt bani pentru pensii, pentru profesori, pentru medici! Cei din sectorul public se chinuie sa-si plateasca intretinerea iar cei care invart afaceri se plimba in mertane si isi construiesc vile. In sectorul public pentru un trai bun ramane calea ilegala, coruptia, spagile, mita. In sectorul privat se fac bani. E nedrept.
    Cine o fi gandit tara asta in stilul liberalismului salbatec?

    De ce sa nu castige un medic bun cat un contabil de la o multinationala?
    De ce sa nu ia un medic cat ia un inginer constructor?
    De ce sa nu ia cat un avocat?

    Ar trebui impozitati mai abitir cei cu salarii mari ca sa se echilibreze balanta. Cum fac tarile nordice, tarile civilizate.
    Sunt bani pentru toti, in tara asta! In Romania 27% din PIB se afla in mana a 300 de oameni! Cum s-o numim? Inechitate, injustitie, nedreptate? Am putea sa-i mai "usuram" daca am sti si am vrea sa-i impozitam cum se cuvine ca sa li se mai desumfle conturile. Bastanii trebuie impozitati, nu amarastenii. Asa au procedat tarile cu vederi de stanga, cu preocupari pentru bunastarea sociala.
    • 0 (0 voturi)    
     pentru Sempere (Marţi, 22 ianuarie 2008, 11:58)

     radiolog [anonim] i-a raspuns lui FFF T

     Frumos comentariu;dar de ce sa ne legam de salariile platite contabililor de la "multinationale" ? (in fond si la urma urmai aia sint privati fac ce vor cu banii lor) Hai sa vorbim mai bine despre o kestie care apartine 100%statului : de unde pina unde un fost militian,sai securist sau ma rog alte cozi de topor au pensii de cite 20 milioane de lei vechi? Pe linga asta cind o cizma de-asta cu epoleti iasa la pensie mai pune mina si pe vreo 10 - 15 salarii compensatorii,(aprox1 miliard de lei vechi)acu' ca tre sa iasactivitat rnicii care te ascultau pe la cozi cind il injurai pe Ceasca (am 46 de ani stiu bine ce vorbesc)oti militienii care -din dragoste fata de partid si conducator- urmareu listele de garda din serviciile de ginecologie in cautarea "avorturilor spontane" ce trebuiau completate de un specialist (eram student la Cj in '88,am vazut cu okii mei cum o p..a cu epoleti striga la o amarita ajunsa ln urgantza la Gine I cu o hemoragie grava,post abortum si o amenintza cu puscaria daca nu spune cine a ajutat-o sa avorteze..."Cu..a neneorocita ,te las sa mori aici pe masa"...etc.etc;...de unde bani pentru astia? ...15 ani am muncit pentru Tara Mea...acum a venit timpul sa muncesc si pentru mine si copilul meu....nu pot sa ma lupt cu morile de vint...Am plecat intr-un loc unde mesaria mea e respectata si culmea specialitatea mea e cea mai bine plattita atit in sectorul public cit si in cel privat...Nu am cerut niciodata nimic de la nici un pacient...daca mi s-a dat ceva am spus "multumesc"....PS Cind tatal meu a murit (si el tot radolog timp de 42 de ani ,1944-1986) am putut sa ii organizez o inmormintare decenta,pentru ca deja eram plecat din tzara...a trebuit sa plec la dracuin praznic ca sa obtin recunoasterea economica si sociala a statutului profesii mele....asta e...poate ca in vreo 20 de ani lucrurile se vor imbunatati si la noi,insa atunci vou avea 66 de ani...pentru mine va fi prea tirziu ! Succes voua celor ramasi acasa !
    • +3 (3 voturi)    
     ... (Marţi, 22 ianuarie 2008, 13:22)

     filip [anonim] i-a raspuns lui FFF T

     Asa domnilor... hai sa bagam mana in buzunarele contabililor de la multinationale sa traiasca si burta lui sempere...

     Bai sempere, pune mana si invata daca vrei sa ai bani. Invata primii 25 ani din viata ca sa ai suficient in ceilalti 50 ani. Mergi si joaca fotbal cu baietii in curtea scolii in primii 25 ani din viata, si vei cersi pe forumuri in urmatorii 50 ani.

     Politicile de stanga NU duc la bunastare!
     Deja clasa de mijloc pompeaza enorm de multi bani in servicii sociale, bugete, etc.
     Dintr-un salariu brut de 5.000 RON impozitele pe care le plateste angajatul sunt aproximativ 1.700 RON, si crede-ma ca acesti angajati NU sunt consumatori de servicii de sanatate!
     Mai mult, si angajatorul plateste impozit pe salariul angajatului, sume enorme...

     Personal, am cotizat sute de milioane in sistemul de sanatate, doar din impozitul pe salariu, si nu am stat NICIODATA in spital!!!
     Cat sa mai pompez mai sempere in burta ta???

     Sunt perfect de acord ca madicii trebuie sa castige foarte mult, intrucat invata foarte mult, iar de ei dapind multe vieti, dar nu impozitarea excesiva si haiduceasca este solutia!
     In prezent se colecteaza sume URIASE la bugetul asigurarilor de sanatate, dar sunt PROST administrati!!!
     Au fost crescute fondurile alocate sanatatii, dar in continuare mor oameni in spitale, pentru ca Nicolaescu cumpara aparate de aer conditionat fara licitatii, isi bate joc de sistemul de sanatate!

     IMPORTANT!
     Pentru lectura ta sempere, ia si citeste putin ce a scris domnul Arthur Laffer (unul dintre cei mai ilustri economisti ai sec XX) in legatura cu gradul de impozitare si efectele acestuia in PIB:

     Este vorba despre asa numita "Curba Laffer"

     http://skee.stikipad.com/cursuri/show/Macroeconomie+-+Curs+4

     Daca cresti rata de impozitare "de la bogati" nu inseamna ca vei colecta mai multi bani in PIB!
    • 0 (0 voturi)    
     Chiria 400 de euro (Miercuri, 23 ianuarie 2008, 1:57)

     gheorghe [anonim] i-a raspuns lui FFF T

     chiriile sunt la fel pentru toti oamenii indiferent de meserie asa ca nu va mai lamentati cu cheltuielile ca toti platim chirii si avem cheltuieli.
 • -2 (4 voturi)    
  legalizarea "spagii" pentru medici (Luni, 21 ianuarie 2008, 21:21)

  Valentin Ciurel [anonim]

  Evident ca aceasta forma de recompensare ar trebui legalizata. Din punct de vedere juridic probabil ca in actuala forma aceasta "spaga" se poate materializa in mod aproape obscen in ceea ce se numeste " foloase necuvenite". Dar daca actul medical a fost unul de cea mai buna calitate iar rezultatele lui sunt resimtite in starea de sanatate a pacientului atunci consider ca "spaga" este ceva absolut bine meritat. Sa redai viata si sanatatea unui om este un lucru aproape dumnezeiesc. De ce atunci doctorul sa nu beneficieze de linistea grijilor materiale si munca lui sa nu fie suspusa stresului asigurarilor diferitelor nevoi si de ce nu chiar placerilor de tot felul. El nu merita ? Hai sa fim bolnavi cand admitem posibilitatea acestor atentii si sa judecam sanatos ! Daca medicul conditioneaza actul medical de sume sau alte "foloase necuvenite" atunci el trebuie marginalizat in sfera actului medical sau chiar inlaturat. Daca insa, recompensa sau "multumirea" este ceva pornit din intentia pacientilor cu titlul de cadou atunci nu vad unde este problema. Desigur ca se pot pune taxe (de ce nu tot 16%) si pe aceste sume dupa ce ele au fost declarate pentru ca astfel sa dispara din sfera discutiilor subiectele de coruptia din sistemul sanitar romanesc si ar ramane numai cele care intradevar fac obiectul coruptiei adevarate si deosebit de distructive pentru societatea noastra.
  • +2 (2 voturi)    
   De ce? (Marţi, 22 ianuarie 2008, 6:51)

   Alien [anonim] i-a raspuns lui Valentin Ciurel

   Presupun ca esti medic, dupa comentariu. Iti place sau nu, a fi medic este doar un job. Doar o mentalitate stupida de natie inapoiata a ridicat medicii pe un piedestal, "saru'mana, dom' doctor, luati sacosa asta sau banii astia" Hai sa fim seriosi, se ia spaga pentru ca se da spaga pentru ca s-a cerut spaga, e un cerc vicios si balcanic. Cat despre "lucrul aproape dumezeiesc" let's get real, ai un set de parametrii functionali (valorile stadard pentru analize sangvine and stuff) si tu trebuie sa ii aduci inapoi in parametrii pe baza a ce ai invatat in facultate sau pe bajbaite daca ai chiulit la lectia repectiva. Daca moare pacientul, "boala a fost incurabila" si gata, cati medici ai vazut acuzati de malpraxis? ca se va legaliza spaga nu m-ar mira la cat de corupta este societatea, e mai usor sa legalizezi decat sa schimbi mentalitatea sau sa trimiti cativa medici la inchisoare pentru luare de mita, dar hai sa nu mai avem pretentia ca medicii sunt mai presus decat ceilalti. Hai sa nu ne imbatam cu apa rece.
   • +1 (1 vot)    
    spaga la medici (Marţi, 22 ianuarie 2008, 8:23)

    rov [anonim] i-a raspuns lui Alien

    Cand vorbim despre salarii decente la medici, care e suma la care ne raportam? Numai la salariile din multinationale? Cati oameni ( ce proportie din populatie) sunt angajati la multinationale? Aveti idee cat castiga SPECIALISTII ( persoane cu masterate, doctorate, lucrari stiintifice, lucrari din domeniul proprietatii intelectuale) din diverse domenii? Nu unul, nu doi (exceptii), ci o medie...
    Bun...Poate nu stiti raspunsul la asemenea intrebare...Haideti sa o luam altfel....Opreratia de deviatie de sept sau o operatie de glaucom dureaza 10-15 min ( o parte din meritul acestui progres avandu-l si alte categorii profesionale) In general un medic isi programeaza 8-10 asemenea operatii pe zi. Pentru fiecare pacient primeste minim 5 milioane de lei. Un ginecolog , aflat undeva la mijlocul ierarhiei profesionale, la un spital din provincie, are 2-3 operatii pe zi, de 2-3 ori pe saptamana...Operatia : 7 -10 mil.
    Acum , va rog mult, raspundeti-mi: ce salariu "decent" ar trebui sa aibe medicul incat sa refuze orice "atentie" suplimentara?
   • -1 (1 vot)    
    pPentru ca tu n-ai putut sa faci medicna, d-aia (Marţi, 22 ianuarie 2008, 15:21)

    medic [anonim] i-a raspuns lui Alien

    Daca ar fi sa numar pe catzi i-am auzit spunand: "Doamne, eu n-as putea sa faci ce faci tu...." (sa tai la morti 1an- doi, sa pansezi fel de fel de rani cu puroi, sa-ti pui palmele tale pe toracele pacientului ca sa -i faci examen obiectiv....si cate si mai cate) Valorile alea "standard" despre care vorbesti tu sunt pentru orientarea diagnosticului. Textul tau pare o refulare de asistenta care si ea ar putea sa scrie retzete si sa taie la burti, ce tot isi da atata importanta cotoroantza aia de doctoritza??? Vezi sa nu te-mbetzi cu apa rece tu, ca eu stiu mai bine cum stau lucrurile in medicina.
 • 0 (2 voturi)    
  Sistemul trebuie schimbat din temelie. (Luni, 21 ianuarie 2008, 21:22)

  Maximus [anonim]

  Ce ar fi daca tot platim cele mai mari taxe la aproape orice,tousi sa ne folosim de banii nostrii,si sa lasam vrajeala cu spaga data spitalului,ca nu tine.Poate profesorul respectiv intr-o zi o sa ajunga sa fie tratat de vreo boala in spitalele romanesti,si ia sa vedem da spaga spitalului,dar spitalul ii elibereaza vreo chitanta,factura,sunt curios.Fara chitante fiscale,facturi tot bani negri sunt..Schimabti sistemul asta de rahat din spitale ca de 18 ani e din ce in ce mai rau!.Mai bine min. sanataitii ar cheltui banii cu cap pe spitale,noi,salarii care sa cointereseze medicii sa lucreze fara a se mai uita in buzunarul pacientului.Nu este posibil sa muncesti si cand te imbolnavesti sa nici nu se uite la tine cand esti la pat,asta v-o spun din propie experienta,plus ca dupa ce iesi din spital mai trebuie sa dai spaga si pentru concediu medical,care este dreptul tau.Si inca o chestie observata: De ce cabinetele stomatologice la care te poti trata mai bine(privat) nu se deconteaza prin casa de asigurari nimic.astia traiesc in alta tara cu alta legislatie.Statul nu se implica deloc,sau asa vor sa faca si cu spitalele,adica sa platim noi tot din buzunar.Macar sa desfiinteze sistemul de asigurari si gata am terminat-o sa crapam toti
 • +1 (3 voturi)    
  trebuie crescute salariile medicilor (Luni, 21 ianuarie 2008, 21:22)

  sempere [anonim]

  Un salariu mic ii condamna pe medici sa perpetueze sistemul spagilor. Nu doar pe medici ci pe toti functionarii, dar acum vorbim despre sistemul sanitar.

  Credeti ca in Franta unde un medic are 3.000 de euro pe luna, s-ar mai gandi cineva sa ceara pacientilor "micile" atentii ca sa-si rotunjeasca veniturile? Ar fi de neinchipuit.
  Medicinistii studiaza cel putin la fel de mult ca cei care urmeaza dreptul (avocatii, notarii, vai cat castiga), ingineria, arhitectura, etc. Au la fel de multe responsabilitati. E nedrept ca Statul roman sa-si bata joc de ei.
  Daca continuati sa-i blamati pe medici pentru ca se injosesc luand spaga stiti ce-o sa se intample? OR SA EMIGREZE TOTI IN TARILE UNDE II PRIMESC ALTII CU BRATELE DESCHISE! Si cine-o sa ne mai trateze? Avocatii, inginerii, arhitectii?

  E cazul sa le aratam mai mult respect acestor oameni. Punct.
 • 0 (0 voturi)    
  un nou drept obtinut (Luni, 21 ianuarie 2008, 21:25)

  florin [anonim]

  "Acea lege n-ar trebui sa faca altceva decat sa precizeze conditiile in care pacientul isi poate exercita acest drept."
  Pe langa alte drepturi ( taxe ,impozite pe te miri ce ,taxa radiotv ,declaratii lunare etc ) in sfarsit l-am obtinut si pe asta.
 • 0 (4 voturi)    
  asa ceva putea apare numai in scursura neo-comunis (Luni, 21 ianuarie 2008, 21:25)

  GOGU [anonim]

  ... ce mita, ce servicii ... cind platesti ca in america si esti tratat cu c...l se mai poate vorbi de asa ceva ... rusine incapabililor care se ascund dupa titlul de medic ... in obraznicia si tupeul lor se compara cu acei medici plini de lauri si profesionalism si aspira ca facind NIMIC sa ajunga ca acestia ... LA MUNCA NESIMTITILOR ... sau sa aducem medici din alte tari ... ar fi incintati de oportunitatile noastre ... ma scirbeste aceaste incercari continue de a lungi patura noastra plina de gauri ca sa acopere niste incompetenti ...
 • +1 (3 voturi)    
  sper ca e o gluma.... (Luni, 21 ianuarie 2008, 21:29)

  delia [anonim]

  atata nesimtire... cum sa transformam mita/spaga in ceva legal? chiar isi inchipuie ministerul ala minunat al sanatatii ca oamenii dau spaga de placere? Si daca legalizam mita, hai sa legalizam si furtul savarsit de politicieni ca doar tot pe fata se face si deja ne-am obisnuit cu fenomenul.....
  Incotro Romania???? nu ajunge ca aproape toti (medicii, politistii, functionarii, profesorii etc.) iti cer fara nici o jena "atentii", acum vor sa faca din asta o lege...
 • +2 (2 voturi)    
  legalizarea mitei (Luni, 21 ianuarie 2008, 21:35)

  berenger [utilizator]

  termenul de legalizare a mitei e o contradictie in termeni. oricum, perceperea unei taxe "oficiale" pentru serviciile medicale nu poate fi realizata decat cu reglementarea foarte clara a contributiilor noastre la contributiile de sanatate, pentru ca, altfel, avem de a face cu o dubla impozitare. iar eliminarea mitei nu poate avea loc decat printr-un proces lung, dureros de finantare adecvata, mai ales la nivelul salariilor, cumulat cu criterii clare de performanta.
 • +3 (5 voturi)    
  penal (Luni, 21 ianuarie 2008, 21:50)

  consternatu [anonim]

  Nu stiu de unde v-a venit ideea sa legalizati mita pentru o categorie profesionala.
  In particular medicii sunt platiti de Stat, din fondurile celor care platesc taxe. Medicul iti face un serviciu pe care l-ai preplatit platindu-ti taxele la timp.
  Acum de ce sa ii dai mita???
  Nu iti face un favor ca te trateaza, doar isi face treaba.

  Eu as infunda puscaria cu acei medici care nu te trateaza in sistemul public ori te obliga direct sau indirect la mita, ori te aburesc ca hai la mine acasa la cabinet, etc d-astea.

  Nu e corect si nici moral sa dai spaga(legalizat sau nu) la nimeni, fie el doctor etc.
  In particular la medici, daca bolnavu se simte prea-multumit ca i-a salvat viata, e preferinta fiecaruia sa isi arate o oarecare recunostinta la medicu respectiv, dar in nici un caz sa se institutionalizeze spaga !!!!
  Asta e exact ceea ce le lipseste la medici ca sa transforme spitalele de stat in afaceri gri, afaceri care intr-un final prezic ca vor fi oricum neplatitoare de imozite.
  Va fi un paravan ca sa nu se mai ia nimeni de ei.

  Decat sa apelezi la serviciul de stat, si sa ti se ceara mita mai bine nu mai platim ipozite si platim serviciile in sistem ceea ce consum platesc si asta este.
  Nu e corect ca accesul la o operatie care oricum este facuta cu echipamente platite de NOI (via Stat) sa ne fie taxat suplimentar si culmea legal de niste medici care in felul asta au sa selecteze numai pacientii cu bani.
 • 0 (2 voturi)    
  sa le fie rusine medicilor (Luni, 21 ianuarie 2008, 21:51)

  doctorul [anonim]

  si tuturor care pun problema de a da spaga ca pe o "traditie". Nu e traditie din moment ce a fost creata in regimul comunist.
  Medicii trebuiesc platiti cum se cuvine si astfel nici ei n-ar trebui sa se injoseasca sa ceara.
  Pentru cei care ar mai cere n-ar trebui sa mai existe decit puscaria.
  Si obiceiul de a da din bunavointa trebuie oprit. Pentru astfel de situatii exista donatiile care se fac institutiilor sanitare si nici decum direct medicilor. Un sistem de donatii trebuie implementat. Donatiile trebuiesc incurajate prin acordarea de reduceri de impozite.
  Un ziarist serios nu ridica probleme neserioase Andrea Pora.
 • -1 (1 vot)    
  legalizarea.. (Luni, 21 ianuarie 2008, 21:54)

  ileana [anonim]

  Se poate , legaliza intai, o "fisa a postului"pentru medici, in care sa fie stipulate obligatiile unui medic..
  Pe urma, la anexa la contractul de munca, daca i se ofera o atentie materiala, sub orice forma..sa fie indreptatit sa o primeasca, DAR DUPA CE EFECTUEAZA/PRESTEAZA actul medical.
  Acum este o mita/spaga fara de care nu-ti acorda nici macar atentie...nu-ti pune nici diagnostic...

  pt. asta doresc ei legalizare? pentru PLATA PRIVATA a serviciului medical oferit de ei in intr-un spital de stat, cu baza materiala si logistica a spitalului de stat , in timplul programului dintr-un spital de stat????????
 • +2 (2 voturi)    
  inacceptabil (Luni, 21 ianuarie 2008, 21:54)

  simona [anonim]

  Mi se pare jenant sa propui legalizarea mitei. Inseamna sa accepti decaderea totala a acestei categorii profesionale sau nici macar sa nu mai realizezi mocirla morala in care te balacesti. Sa creasca salariile medicilor este singura solutie, pentru ca a data spaga medicului este un lucru degradant si descalificabil si pentru medic, si pentru pacient, ca sa nu mai vorbim de sistem.
  Cica nu se conditioneaza actul medical ( zic renumiti reprezentanti ai clasei medicale), ci e vorba de recunostinta pacientului! ce discurs penibil! Cum e sa te duci la medic si dupa aceea acesta sa astepte sa vada cat de mare e "recunostinta" ta. E un alt fel de a sta cu mana intinsa!
 • 0 (2 voturi)    
  Spaga/doctor=Crima impotriva umanitatii. (Luni, 21 ianuarie 2008, 21:55)

  Dan B. Charles [anonim]

  Doctorul comite doua crime capitale cand santasaza pacientul, una morala si etica , adoua EVAZIUNE FISCALA.<br>Discutia in sine arata cat de TICALOASA este situatia din Romania.<br>Nu conteaza cat are salariul un doctor , Spaga este un act criminal si trebuie pedepsit cu inchisoare si interzicerea excrocului din randul doctorilor adevarati.<br>romani cand va veti trezii la realitate, civilizatie, responsabilitate si demnitate ?
 • +2 (4 voturi)    
  Foarte inteligent (Luni, 21 ianuarie 2008, 22:05)

  Dan [anonim]

  Daca o infractiune devine o practica generala hai sa o legalizam ca sa o tinem sub control, nu ?
  Doctorii si asistentele care cer spaga sunt niste bestii, cum sa pui pretz pe viata unui om???? Daca nu le dai bani nici nu se uita la tine, din partea lor poti sa mori linistit. Dezgustator !
 • +2 (2 voturi)    
  cel mult o floare (Luni, 21 ianuarie 2008, 22:09)

  as [anonim]

  Am trecut prin spitale ca si f. multi dintre voi motiv pt. care scriu asta. Am un principiu si cred ca e corect: Muncim ca sa ne sustinem financiar si atunci e corect sa fii platit conform efortului depus. Daca o face statul ( prin diferite forme: minister, asigurari, etc ) atunci categoric FARA SPAGA! Daca nu o face statul atunci poate ar trebui sa gasim o alternativa pt. ca acel om pe care-l condamnam face un lucru pe care majoritatea din noi nu putem!
  Cine crede ca poate face medicul pe salarul de acum, atunci este rugat sa o faca..... altfel, "vorbim vorbe"!
  NIMENI nu se naste MARTIR ...in numele societate!
  BAfta tuturor.
 • -1 (1 vot)    
  medici vs juristi (Luni, 21 ianuarie 2008, 22:11)

  horace [utilizator]

  stiati ca juristii au o lege care stipuleaza ca angajatorul sa le plateasca cotizatia la colegiul juristilor ?? uite medicii nu au o astfel de lege si isi platesc cotizatia la colegiul medicilor din buzunarul propriu...
 • +1 (3 voturi)    
  Legalizare (Luni, 21 ianuarie 2008, 22:13)

  Marius [anonim]

  Fenomenul ar trebui legalizat prin aplicarea legii actuale, chiar daca acest lucru inseamna ca orice medic care cere sau ia spaga, sa mearga la inchisoare.

  De ce un profesor de gimnaziu poate sa traiasca cu un salariu de 8 milioane, dar un medic nu? Cum isi permite un rahat de medic care prescrie doar aspirina sa ceara unei batrane pensionare de CAP o spaga care se apropie de pensia ei pe doi ani de zile?

  Rusine medicilor, rusine guvernantilor! Rusine celor care accepta asemenea porcarie!
  • -1 (3 voturi)    
   tu cat castigi? ai studiat cat un medic? ai viata (Luni, 21 ianuarie 2008, 23:04)

   sempere [anonim] i-a raspuns lui Marius

   @Marius, tu cat castigi? ai studiat cat un medic? ai viata unor oameni in mainile tale?
   Medicii merita mai mult respect. Respect financiar pentru meseria lor.
   Nu sunt pentru legalizarea spagii ci pentru salarii civilizate. Sa nu mai plece in alte tari ca sa traiasca normal.
   • +3 (3 voturi)    
    re: (Marţi, 22 ianuarie 2008, 1:26)

    Marius [anonim] i-a raspuns lui sempere

    Spune-mi tu cat trebuie sa studiezi ca sa primesti dreptul legal de a cere spaga!

    Sa-ti spun cati ani am studiat eu? 12 + 5 +1 master + 3 doctorat. Crezi ca am studiat destul ca sa cer spaga unor oameni amarati aflati la cumpana dintre viata si moarte?

    Proiectez sisteme software pentru siguranta in automotive. Crezi ca e mai sigur sa conduci un BMW seria 7 (parca d'astea conduceau profesorii aia de la Spitalul Universitar) sau sa mergi cu buzunarele goale la un medic din Romania?

    Astept comentariile... oricare ar fi ele.

    http://jurnalpublic.blogspot.com/
    • -2 (2 voturi)    
     nu ai mentionat cat castigi ! (Marţi, 22 ianuarie 2008, 12:02)

     ovidiu [anonim] i-a raspuns lui Marius

     parca asta te intreba colegul de mai sus, nu?
     uite, eu, sunt medic de familie, castig 8 milioane pe luna si vad aproximativ 30 de bolnavi pe zi. am 30 de ani si conduc dacia din '78 a mamei soacre. spaga mea se constituie intr-o ocazionala ciocolata si/sau cafea. nu o pretind si nu fac nici o diferenta intre cei care o aduc si cei care nu.
     imi pare inuman sa fac asa ceva.
     am impresia ca merit mai mult (am uitat de 1 masterat si un doctorat pe care le mai am dar nu prea imi folosesc la nimic).
     nu cred ca pacientii sunt obligati sa mi ofere ceea ce merit. nici statul. probabil trebuie sa mi iau singur. adica, evident, sa ma car cat mai departe de groapa asta de gunoi. nu?
     • +2 (2 voturi)    
      RE (Marţi, 22 ianuarie 2008, 14:07)

      Marius [anonim] i-a raspuns lui ovidiu

      @ovidiu
      Dragul meu, in primul rand vreau sa iti spun ca nu traim intr-o lume perfecta. Nu am spus niciodata ca un medic merita sa castige 8 milioane. Intr-adevar este o nedreptate, dar nu de acord sa corectam aceasta nedreptate cu una si mai mare.

      In articol este vorba de spaga, nu de salarii. Asta e cu totul alt subiect.

      Salariul meu are un zero in plus, dar asta nu conteaza. Pur si simplu nu pot accepta ideea ca spaga poate sa devina legala...
    • 0 (0 voturi)    
     doctorat? (Marţi, 22 ianuarie 2008, 15:13)

     radu [anonim] i-a raspuns lui Marius

     Pai daca ai doctorat, atunci si tu esti si tu esti doctor, deci ar trebui sa-ti mai puna freescale un zero in coada la salariu. :)

     Eu cred ca e o problema de cauza-efect. Nu poti elimina efectul (spaga pentru medici) daca nu elimini cauza (salariile execrabile). Se pot incerca artificii de genul: arestam 98% din medicii din Romania pentru primire de foloase necuvenite (presupunind ca nu conditioneaza actul medical) si ne tratam siguri.
 • 0 (2 voturi)    
  niste nemernici :( -- Canada ne asteapta (Luni, 21 ianuarie 2008, 22:14)

  vraja [anonim]

  Tzara bananiera Romanika asta...mi-e sila.....
 • -1 (3 voturi)    
  ilegal si inechitabil (Luni, 21 ianuarie 2008, 22:22)

  Zsuzsa Borbely [anonim]

  Intr-adevar medicii trebuie sa treaca prin ani buni de pregatire si au o responsabilitate foarte mare (chiar daca unii dintre ei nu isi dau seama de acest lucru) pentru ca viata si sanatatea oamenilor depind de ei.
  Totusi a legaliza mita, un fenomen considerat in toate tarile civilizate ca fiind ilegal si ca facand parte din sistemele corupte este deja prea mult.
  Pe langa aspectele enumerate mai sus cu care sunt total de acord (calitatea serviciului medical lasa de dorit in cele mai multe cazuri sau este conditionat de mita, ceea ce nu ar trebui sa se intample; legalizarea mitei este contradictie in termeni; se pot duce flori etc. ca semn de multumire daca medicul s-a dovedit competent) as dori sa mai adaug un aspect, si anume ca legalizarea mitei ar constitui concurenta neloiala cabinetelor medicale private si cabinetelor stomatologice, pentru ca astfel un medic ar intra in posesia unor venituri primind ca un imens "ajutor de stat" echipamentul, medicamentele, plata personalului etc., cheltuieli pe care intr-o clinica de stat le suporta platitorii de taxe, iar intr-una privata proprietarul acestuia. Si asta pe langa propriul salariu, drept bonus.
  Deci legalizarea mitei nu ar fi numai ilegal, ci si inechitabil.
  Mi se pare o solutie la fel de proasta ca si legalizarea prostitutiei, prin care laturile negative ale acestui fenomen nu se diminueaza, dar prin faptul ca el intra in legalitate devine o indeletnicire acceptabila si, de ce nu, onorabila. (Poate ar trebui sa le alocam practicantilor si un cod in lista ocupatiilor din Romania!)
  Deci NU legalizarii mitei, NU pseudosolutiilor!
 • +1 (1 vot)    
  Nu mita ci salariu (Luni, 21 ianuarie 2008, 22:26)

  worker [anonim]

  Nu trebuie legalizata nici o mita. Trebuie date salariile pe care si le merita. Daca un muncitor in constructii cistiga 1200 euro in Spania si 600 in Romania atunci un medic roman de ce nu cistiga jumatate cit unul spaniol ?!
 • 0 (2 voturi)    
  spaga pentru medici (Luni, 21 ianuarie 2008, 22:27)

  medic [anonim]

  NU ! Sa nu se legalizeze nimic! Sa invetze 9 - 13 ani PE PUTIN ,sa ia12 milioane !!! Sa moara de foame, sa se uite cu jind la marlanii hotzi din mertzane, sa puna palmele pe totzi coloratzii nespalatzi si sa mai stea la metrou cu mana intinsa daca nu le ajunge. Avem nevoie de medici ?!? Nu! Sa ne moseasca si sa ne opereze economistii si notarii!
  VOI STITI CE SALARIU ARE UN MEDIC IN EURO[A CIVILIZATA ?!? SI MAI STITI SI CAT COSTA SERVICIILE MEDICALE ACOLO???
  • +1 (1 vot)    
   Dar tu sti? (Marţi, 22 ianuarie 2008, 8:01)

   NaeCalo [utilizator] i-a raspuns lui medic

   Ce lelafa au ceilalti (in afara de medici) in Europa civilizata?
 • 0 (2 voturi)    
  absurd (Luni, 21 ianuarie 2008, 22:49)

  zippo [anonim]

  e anormal. pentru a face o treba desi esti platit pentru ea, mai trebuie sa ceri si spaga. sa se renunte la salarizare din banii platiti pina la urma tot de noi si sa se introduca taxe. cred ca peste 70% din asa numitii medici impreuna cu asistente vor disparea subit prin serviciile profesate slab. nivelul de salarizare este o alta discutie si asa numita "legalizare" nu va transforma un serviciu de doi bani pe care medicii il presteaza in unul exceptional pe care toata lumea il vrea. cotizezi o viata la asigurari si cind ai nevoie de ele serviciile oferite sunt mizerabile si mai trebuie sa dai si bani pentru ceva cit de cit normal. inteleg sa dau pentru ceva de calitate sa "simt" ca mai primesc in plus ceva pentru banii respectivi, nu sa le atrag atentia ca sunt bolnav si cit de cit sa se uite la mine prin spagi si sa nu ne uite prin spitale.
 • +1 (3 voturi)    
  legalizarea mitei? (Luni, 21 ianuarie 2008, 22:52)

  lucian11 [anonim]

  astia nu sunt sanatosi?
  "taxe pentru fiecare serviciu medical oferit"
  pai ce facem.. platim aceeasi taxa de doua ori? nu mai dam bani din salariu si la asigurarea de sanatate?

  e clar... parlamentarii au pus ochii pe sutele de milioane de euro care se dau ca spaga anual medicilor.

  in loc sa curete sistemul medical, vor sa mai bage o taxa?

  nu cred sa mai existe asa ceva in alta tara de pe lumea asta... mita cu chitanta.

  mai bine ar da afara toti medicii care pretind mita. sa le interzica sa mai profeseze vreodata.

  asta trebuie sa faca in parlament: curatenie.. nu doar sa stranga bani la buget.. ca sa aiba ce risipi.

  macar daca foloseau cum trebuie banii de la buget.

  domnilor parlamentari... o sa plecam cu totii din tara... sa vedem dupa aia ce buget o sa mai aveti de risipit
 • 0 (2 voturi)    
  idee! (Luni, 21 ianuarie 2008, 23:04)

  lucian11 [anonim]

  idee pentru parlamentari: impozitul pe furt/talharit

  fiecare om prins la furat va fi impozitat cu x% din ce a furat si apoi va fi lasat liber.. cu tot cu (100-x)% din prada sa.

  sau mai bine: opreste statul toata prada... si se recompenseaza inculpatul in functie de valoarea furtului.

  e cam aceeasi chestie nu? o ilegalitate cu chitanta.. si cu bani la buget ca tot e foame mare prin parlament.

  vai de noi.
 • +2 (2 voturi)    
  Cred ca a innebunit lumea cu idei din astea (Luni, 21 ianuarie 2008, 23:22)

  X [anonim]

  Mita nu ajunge la toti doctorii...doar la sefi. Cei incepatori,rezidenti, nu beneficiaza decat de salariu mizer si de 2-3 ciocolati pe saptamana. Dar cum sa legalizezi mita,... ar insemna ca vine doctorul la servici, pune un anunt pe usa ca nu se uita la un pacient daca nu primeste 500 RON...si totul este legal. Eu ca cetatean platesc o gramada de bani pentru actul medical, ... imi sunt opriti din salariu. Daca banii aia ar fi folositi chiar pentru plata actului medical, si daca cei de la guvernare ar folosi corect si transparent banii, fara licitatii trucate,fara plata unor servicii inexistente catre diverse firme...atunci si doctorii ar avea salarii frumusele. Mai e faza aia, ca doctor, daca il vezi pe sefu' ca fura din banii spitalului sau ca face contract cu nu stiu ce firma ...atunci in mod normal ar trebui sa vorbesti cu ceilalti colegi de suferinta si sa luati atitudine, nu sa fiti indiferenti...In felul asta se duc din banii de salarii.
 • +1 (3 voturi)    
  buna treaba! (Luni, 21 ianuarie 2008, 23:29)

  curios [anonim]

  De ce trebuie medicii sa fie categorie favorizata?
  Vad ca sunt unii spagari in halate albe care indraznesc sa si dea nesimtirea pe fata aici.
  Chiar nu realizati cit va uraste lumea?
  Daca se legalizeaza spaga pt medici, sa se legalizeze pentru toate categoriile sociale.
  De pilda, daca nu o sa dati spaga unui aurolac la intrarea in spital, ala sa va dea in cap. Mecanicul auto sa va lase fara frine. Profesorii sa nu va invete copii nimic, ba chiar sa nu-i primeasca in clasa.
  Rusine! Sa va cada mina aia cu care luati banii batrinilor cu pensii mai mici decit platiti voi o masa la restaurant. Caci aceia sunt grosul platitorilor. Ca si parintii care isi rup de la gura si fac foamea daca din nenorocire au vreun copil bolnav.
 • +3 (3 voturi)    
  Coshmar (Luni, 21 ianuarie 2008, 23:33)

  Conciliant [anonim]

  Am impresia ca traiesc un coshmar! Suntem o tzara europeana, sau una africana din lumea 4-a? Inainte de a se vota aceasta lege aberanta legiuitorii ar trebui sa faca o plimbare, nu foarte in West, ci numai pana la spitalul din DEBRETZIN, sa vada ce inseamna servicii medicale si ce caracter au medicii de acolo. Daca as fi mai tanar, n-as mai sta in tzara asta nici 24 ore.
 • 0 (2 voturi)    
  ordinari (Luni, 21 ianuarie 2008, 23:33)

  Web [anonim]

  Asa este! sa ajunga bolnavi si sa aiba parte de acelasi tratament pe care il au ei fata de pacienti. S-au facut doctori doar cu gandul la spaga jigodiile astea de doctori. Maxim 10% dintre ei sunt ok. Sa nu se mai vaite ca au salarii mici ca nu i-am pus noi sa se faca doctori. Sunt multi romani care au salarii mici si nu inghit atatia bani cat inchit sarlele astea.
 • -1 (1 vot)    
  pt. Sorin G (Luni, 21 ianuarie 2008, 23:35)

  Costel I. [anonim]

  ma abtin! ;)
 • 0 (4 voturi)    
  multa sanatate! (Luni, 21 ianuarie 2008, 23:48)

  Aressi [utilizator]

  Multi zic ca daca sunt platiti, de ce mai iau spaga. Poate nu ati inteles, medicii nu sunt platiti. 7 milioane pe luna nu este o plata, e o suma aruncata in scirba de un sistem iresponsabil. Iar daca se satura, pleaca in alte tari. Treaba lor? Nu, treaba voastra, ca o sa aveti vreodata nevoie de doctor, si o sa scrie pe usa: Sunt plecat in Spania, multa sanatate! Atunci o sa vreti sa dati spaga, sa va vad cui...
  • +2 (2 voturi)    
   fara spaga, dar venituri rezonabile pt medici (Marţi, 22 ianuarie 2008, 11:26)

   condorul [anonim] i-a raspuns lui Aressi

   Dupa cum iti spui oful se pare ca esti medic, dar cam incurci borcanele. Adica esti suparat pe salariul mic (pe buna dreptate), dar si pe bolnavi ca nu prea ar vrea sa-ti compenseze acest lucru prin spaga. Drum bun in Spania! Eu platesc LUNAR pe statul de plata (ma uit pe fluturas) aproape 3 mil lei lunar (plus angajatorul meu inca pe-atata), servicii medicale, si NU EU SUNT DE VINA CA DIN ACESTI BANI VI SE PLATESC SALARII MICI! ...si tare mi-e teama sa ajung vreodata pe un pat de spital ...
 • +2 (4 voturi)    
  I N C R E D I B I L (Luni, 21 ianuarie 2008, 23:53)

  sadwank [anonim]

  Sint absolut uimit!
  Avem o problema, da? Salariile doctorilor sint foarte mici. De unde vine problema asta? Din modul in care e guvernata tara asta, sau ce-o fi ea, rezervatia asta naturala de vite, porci, manelisti si descreierati.
  E ABSOLUT normal ca medicul sa incerce sa traiasca, nu? Dincolo de percepte morale, de juramintul lu' Hypocrat, e foamea si mizeria. E normal ca medicii sa ceara spaga, ii inteleg perfect, asa as face si eu.
  Dar tu, ca Guvernul rezervatiei sa vii si sa legalizezi spaga, asta e culmea. In loc sa faci in asa hal incit lumea sa traiasca mai bine, implicit si medicii, tu legalizezi hotia? Pai o sa apara fenomenul celalalt, in care o sa platesti si taxa, si spaga.
  Iar Nicolaescu are impresia ca medicii sint un fel de sclavi pe plantatie, care ar trebui sa fie recunoscatori pentru faptul ca au un loc de munca si sa doneze spitalului ceea ce primesc de la bolnavi.
  Hai, ba, ca sinteti bolnavi, tara asta ar trebui arsa si reinceputa de la zero, fir-ati ai dracu' cu tara voastra si cu ghinionul ca m-am nascut in ea. Ca nu puteam si eu sa fiu cetatean american, elvetian, german, congolez sau somalian, a trebuit sa fiu roman si sa ma conduca Tariceanu, Patriciu, Melescaru, Norica, Iliescu si Nastase, luar-ar smoala in git.
 • +2 (2 voturi)    
  Scotia (Marţi, 22 ianuarie 2008, 0:00)

  Sar Castic [anonim]

  Locuiesc in Scotia si pot sa afirm ca nu exista mita de nici un fel. Cine a scris asta nu are nici o idee cum functioneaza sistemul de sanatate din Marea Britanie.
 • +1 (3 voturi)    
  salarii decente (Marţi, 22 ianuarie 2008, 0:04)

  ionut [anonim]

  pentru toti din afara sist.medical de stat: traiti in bucuresti cu 6,5milioane salar de rezident! daca vreau spaga,NU,Nu vreau...vreau sa fiu platit pt ce profesez...si sa va mai zic una:tendintza e la privatizarea serviciilor medicale;atunci o sa va doriti sa fi dat amarata aia de suta de mii spaga in locul unei banale Rx care te va costa milionul...luati aminte,nu medicii incurajeaza spaga...dovada,cei isteti k mine au plecat afara! aaa,apropo..sa vdm cine mai ramane sa va trateze..."toata viata am pansat si cusut rani,dar Dumnezeu le-a vindecat" ;) take care
 • +1 (3 voturi)    
  Spaga? (Marţi, 22 ianuarie 2008, 0:14)

  Stelica Andrei [anonim]

  Cine naiba scoate timpeniile astea? Ce spaga? Cum adica - donezi spitalului, pai si doctorul ce ia?
  Nu spaga! Salarii dupa merite, dati in judecata pentru malpraxis si ...cam atit! Nu inteleg de ce nu se incurajeaza puternic initiativa privata la nivelul intregii tari - sa lasam si pe cei privati sa construiasca spitale si clinici? S-ar pune in felul acesta presiune pe spitalele de stat!
 • +1 (3 voturi)    
  mita? (Marţi, 22 ianuarie 2008, 0:30)

  andrei marin [anonim]

  Legalizarea mitei? Bun. Si pe urma!!!???Medicul din provincie,va da mita unui director de spital dintr-un oras mai mare(sau din capitala),caci de...,acolo "atentiile" ar fi inzecit mai mari,pentru un post mai "cald" dpdv. pecuniar. Aceiasi analogie o vad si pentru directorasul de spital din provincie,pe care l-ar atrage o spaga mai mare,intr-un oras mai mare.Si daca directorasii de spitale sunt tentati sa dea mita,de ce n-ar face-o si directorul CAS-ului din jud.Vrancea(ex. luat la intamplare),pentru un post similar in Bucuresti.Si de ce n-as da-o si eu PM-ului pentru a ma pune in fruntea bucatelor. AHH. Romanie,...tara frumoasa, PACAT ca esti locuita.
 • +2 (4 voturi)    
  motive de bun simt (Marţi, 22 ianuarie 2008, 0:31)

  resp [anonim]

  uitati citeva lucruri evidente:
  - spaga nu e morala
  - spaga nu e legala
  - spaga nu se concretizeaza in calitatea actului medical sau in material medical mai bun, ea trece total in mercedesul spagarului. Deci nu e nici un cistig in plus calitativ pt pacient. Iar daca medicul conditioneaza actul medical, el devine criminal si deci penal.
  - cine vrea onorariu liber, sa treaca in privat si sa isi conduca clinica ca un butic (cu fisc si cu faliment etc) Sa se termine cu activitatea privata folosind meterialele statului.
  - spagarii de fapt nu sint rezidentii cu salariu mic, sint sefii si cei cu posturi mari, deja bine platiti si de stat (sigur nu cit ar vrea ei, adica in Occident).
  - spagarii nu reprezinta vreo valoare selectionata in lumea medicala. Nu au dat nici un concurs cinstit, nu merita nimic fata de altii. Cu cit sint mai mediocrii si mai ticalositi, cu atit vor spaga mai mare.
  - spagarii nu se vor orpi niciodata la spaga de trai decent, vor cere oricit de multe mii de euro in sus
  - spaga a distrus de fapt aparitia unei medicine private, toti fac afaceri pe banii statului.
  - posturile bune sint cele unde se poate scoate spaga mare. Astfel posturile se cumpara in functie de cita spaga vei scoate ulterior, deci nici o promovare nu se face prin valoare profesionala, ci se da din nou spaga la profesor pt angajare etc. Spaga va continua sa corupa in continuare.
  - spaga se da si la asistente, brancardieri, etc. La acestia nu exista nici o justificare de invatatura, timp de ucenicie etc.
  - medicina e o meserie. Mai exista si altii cu mai mare valoare intelectuala care nu isi aroga dreptul la spaga (sint olimpici, matematicieni, oameni cu doctorate in stiinte exacte, inginerie etc care au invatat acelasi nr de ani).
  - vocatia e prezenta la un mic procentaj, restul invata mediocru meseria ca si orice inginer, mecanic sau avocat. Dupa logica asta oricine a catadicsit sa invete o meserie ar trebui sa aiba dreptul la spaga.
  • 0 (0 voturi)    
   Aveti perfecta dreptate (Miercuri, 23 ianuarie 2008, 8:38)

   Code Blue [anonim] i-a raspuns lui resp

   re fiecare punct
 • +1 (3 voturi)    
  La puscarie cu toti ce iau sau cer mita... (Marţi, 22 ianuarie 2008, 0:32)

  Popa [anonim]

  ... eu de unde sa dau mita, ca traiesc din salariu, nu iau mita si nici nu cer...

  Mita e un obicei balcanic de rahat...auzi cu mita la doctor...

  Ii blestem pe toti care iau sau cer mita SA LE MOARA LA INTRARE DE FIECARE DATA!!!!
 • 0 (2 voturi)    
  subiect de batut apa in piua (Marţi, 22 ianuarie 2008, 1:03)

  Malkovich [anonim]

  sistemul de sanatate din Romania este in colaps datorita subevaluarii costurilor.
  asa ca sa o lasam balta cu "platesc asigurari blabla" pentru ca asigurarile respective sunt o mica parte fata de costurile reale ale unei zile de spitalizare in functie de sectia pe care s-a facut internarea.
  cei care conditioneaza serviciile medicale nu au niciun drept sa faca asta dar de multe ori vinovatii ar trebui cautati in alta parte. de obicei povestea spagii este un fel de legenda transmisa prin viu grai, de genul "nu dai, nu ai parte" dar de multe ori aceasta poveste porneste de la personalul mediu:portari, infirmiere, asistente sau fosti-actuali pacienti.
  pentru ca nu esita padure fara uscaturi nu neg ca poate sunt si medici care conditioneaza actul medical dar ei sunt doar exceptii care fac de ris breasla medicala.
  conditionarea e una, acceptarea unui cadou e cu totul altceva si stiu foarte bine ce spun. exista si medici care nu accepta absolut nimic si atunci tot familia pacientului e nemultumita pornind de la premiza ca "operatia cred ca a mers prost si ceva nu e in regula, pentru ca doctorul nu a vrut sa ia nimic de la mine deci stie el ceva.." si dai iar cu ingrijorari si supozitii.
  solutia asigurarilor de stat nu are cum sa functioneze intr-o tara cu economia la pamint, intr-o tara in care chiar si putinii agenti economici care functioneaza au pe ultimul loc la prioritati plata contributiei la sistemul de sanatate, o tara in care nu exista o administrare transparenta a fondurilor colectate si mare parte din banii strinsi pentru sanatate ajung la pensii pentru mariri in anii electorali, o tara din care o mare parte a populatiei active a plecat la munca in strainatate deci bani pentru contributii ioc.
  pentru ca sistemul sa functioneze exista doar sistemul serviciilor de asigurari private, iar in planul asigurarilor de stat ar trebui sa intre doar un pachet minim de servicii foarte bine standardizat.
  deci medicii ar face bine sa plece spre tari mai "calde"
 • 0 (2 voturi)    
  subiect de batut apa in piua 2 (Marţi, 22 ianuarie 2008, 1:20)

  Malkovich [anonim]

  nu degeaba in US ziua de spitalizare la terapie intensiva e in jur de 3000 USD, asta e costul real, si sanatatea costa la fel oriunde in lume.
  medicii sunt umiliti in Romania dar nu va mai dura mult, o sa plece din ce in ce mai multi, iar altii noi vor veni din India,Pakistan,China, Vietnam.
  au trecut mai bine de 18 ani de la revolutie dar in domeniul sanitar nu s-a schimbat aproape nimic, medicii raminind o categorie defavorizata desi studiaza foarte mult si lucreaza de multe ori in aceleasi conditii ca acum 50 ani. vreti performanta? atunci investiti in dotari si in salarii decente astfel incit medicii sa-si recapete respectul de sine si sa-si poata desfasura activitatea intr-un climat normal.
  iar cei care injurati pe aici si credeti ca e usor sa fii medic ginditi-va ce ati realizat voi pina acum (da, ma refer chiar si la cei cu "studii superioare" pentru ca nu se compara 4 ani de politehnica, drept, ase, litere, jurnalism, asistenta sociala, particulara x, cu 6 ani de medicina, vreo 70 examene, rezidentiat inca n ani).
  si in final sa vina unul care sa zica " din banii mei esti platit, mah". nu, medicii nu sunt platiti din banii nimanui pentru ca medicii pur si simplu nu sunt platiti in RO decit cu niste salarii de mizerie.
  sistem care sa functioneze? sistemul american, daca tot vreti standarde de ultima ora.
  ai asigurare, ai servicii, n-ai asigurare bea un ceai si ia-ti o luminare.
  asta ar trebui facut, nu discutii despre "cadouri" ca tot chibitzul sa-si dea cu parerea despre medici,servicii,spagari samd.
  cit despre medici, imi pare rau pentru cei trecuti de o anumita virsta care nu au curajul sa o ia de la capat. tinerii in schimb, daca vor sa practice medicina in conditii normale, ar trebui sa plece in alta parte.
  nicaieri medicina nu este usoara,peste tot se munceste in draci, de echivalat se echivaleaza destul de greu in unele locuri, dar in final merita. pentru ca desi muncesti din greu macar esti platit pe masura pregatirii si esti respectat.
  • 0 (0 voturi)    
   concurenta minima la Carol Davila (Marţi, 22 ianuarie 2008, 10:47)

   eu [anonim] i-a raspuns lui Malkovich

   Subscriu celor scrise de Malkovich. As mai avea o precizare. Am o pasiune pentru medicina, as fi vrut sa fac facultatea de medicina, dar am realizat ca as fi murit de foame. Am ales sa fac ASE-ul si am un salariu excelent desi nu imi place in mod deosebit ce fac. Regret ca nu am putut sa imi urmez vocatia, citesc toate cartile de medicina pe care le gasesc..e un hobby acum.. Atrag atentia guvernantilor nostri dragi ca acum concurenta la medicina e de mai putin de un candidat pe loc. Dupa medicii din generatiile in care se tria bine la admitere din cauza concurentei si acum pleaca din tara, vine o generatie care abia acum iese de pe bancile facultatii care nu este la fel de bine triata...Medicina a devenit o Cenusereasa..si totusi "sanatatea e mai buna decat toate". Cine o sa ne mai trateze? Poate ne intoarcem la ierburile de pe vremea bunicii.. Nici nu vreau sa ma gandesc ce va insemna sa mergi la medic peste vreo 10 ani (maxim). Adrenalina curata. Pentru ca nu vor mai fi medici buni.. e o chestiune de pura statistica. Nu sunt pentru mita.. sunt pentru salarii motivante. Avem nevoie de oameni pregatiti sa ne trateze, iar sistemul nostru ii goneste spre tari "mai calde" pe cei care au facut greseala sa faca medicina si spre alte domenii pe cei care nu apucat sa faca pasul acesta. Treziti-va..
   Acelasi lucru l-as spune si despre profesori. Vom deveni o natie bolnava si inculta in curand. Oamenii capabili se vor indrepta spre alte domenii si de aici un cerc vicios.
 • 0 (2 voturi)    
  US au nevoie de medici (Marţi, 22 ianuarie 2008, 1:32)

  Malkovich [anonim]

  http://www.cejkasearch.com/compensation/amga_physician_compensation_survey.htm

  astea de mai sus sunt salarii decente pentru medici. asa ca cine mai zice de salarii spagi bla bla, luati aminte mai sus.
  un medic decent platit nu s-ar uita la cafeaua/bomboanele/florile ofilite/ vinul la pet si altele.
  in linkul de mai sus sunt salarii medii, de multe ori ele sunt mult mai mari si in US pe primele 10 locuri in topul celor mai bine platite meserii sunt diverse specialitati medicale.
  pentru ca asta e valoarea unui medic. pentru ca daca vrei un medic bun, platesti. pentru ca sanatatea costa si in Romania se practica doar furatul caciulii. pentru ca sistemul romanesc o sa crape la un moment dat.
  este ultima interventie pe acest forum. mai uitati-va la linkul de mai sus si luati aminte. si cei care ii injurati pe medici, dar mai ales medicii. macar unul daca am convins cu aceste cifre sa se puna pe treaba si sa emigreze, tot e bine!
  nu e greu, cei de la Carol Davila stiu despre ce e vorba. citeva examene si fuga in US. drumul nu e usor,dar macar e sigur!
  have a nice day!
  • 0 (0 voturi)    
   spaga (Marţi, 22 ianuarie 2008, 14:41)

   ingeras [anonim] i-a raspuns lui Malkovich

   Malkovich draga, US o sa aiba nevoie de doctori (si nu numai) pt ca e o tzara IMPORTATOARE!
   Iar chestia cu asigurarea e doar ca sa dormi linistit noaptea - cind esti sanatos. Cind devii bolnav si ajungi sa platesti co-pay la PCP (doctor de casa) atunci vezi ca totul nu este decit un bussines din care tu nu cistigi nimic -nici macar sanatate. De ce a proliferat asa mult industria "medicamentelor naturiste"?!
   Cit despre cit costa o zi de spitalizare in US - este ceva exagerat ca si costul echipamentelor militare.Au tehnologie si in rest asteapta doctori bine pregatiti din alte tari.Iar cei care au avut nenorocul sa fie internati se roaga la Dumnezeu sa nu mai aiba nevoie niciodata.
   Cit despre salariile rezidentilor- am o intrebare: ce fac ei? Ca in afara de a se plimba prin spitale nu i-am vazut la lucru!
 • 0 (2 voturi)    
  va urez sanatate! (Marţi, 22 ianuarie 2008, 2:32)

  negotzel00 [utilizator]

  serviciul medical costa cu mult mai mult decat o sa contribuie cineva cu salariul de 10 milioane la sanatate.
  sunt student la medicina cu multe garzi facute(voluntar) in serviciul de urgenta adica la smurd.
  eu nu sunt de-acord cu mita, si mi s-a oferit de n+1 ori. am refuzat.
  ce pot sa va spun ca un medic la smurd in mures castiga undeva la 11 milioane si lucreaza 12 ore24 libere inclusiv sambata si duminica iar garda pe ambulanta e de 24 de ore. in smurd nu se ia mita sub nici o forma, dar nu ma mir ca in 5 ani personalul s-a schimbat in proportie de 80%. toti pleaca in strainatate unde un asistent castiga de la 1500 de euro in sus si lucreaza 8 ore pe zi.
  sa nu mai vb ca la o unitate cu 14 targi, in 2007 au trecut 65000 de pacienti, la un simplu calcul scoatem o medie pe zi de 170 de pacienti, in urgenta!
  asta nu e medicina , e fabrica de tratament in care personalul medical munceste ca un negru pe plantatie.
  dupa 11 ani de scoale un salariu de 11 milioane e excelent. sa locuiesti cu nevasta si copilu` intr-o camera de camin e cel mai frumos vis.
  o flegma intre ochi le doresc tuturor celor care isi bat joc de medici si de actul medical. rusine voua!
  • -1 (3 voturi)    
   Nu mita e problema (Marţi, 22 ianuarie 2008, 7:07)

   Alien [anonim] i-a raspuns lui negotzel00

   ci legalizarea ei. Faptul ca ai 11 ani de scoala nu justifica pretentia de a fi pus pe un piedestal.Eu am 20 de ani de scoala si nu am pretentii de genul asta.
   Iar ultima fraza te descalifica complet my friend, daca asta este nivelul conceptiilor medicilor atunci sunt mai jos decat cel mai de jos necalificat. Nu poti sa-ti arogi un statut pe baza educatiei tale si apoi sa te manifesti ca la carciuma. Da, sunt de acord ca va trebuie salarii mai mari dar sa va intre in cap o data pentru totdeauna ca nu sunteti mai presus decat ceilalti doar prin prisma meseriei, Ridicati-va prin calitatea muncii voastre si prin nivelul de educatie( cei 7 ani de acasa) si de cultura si atunci o sa va respect. Dar intelegeti si acceptati o data ca un halat alb nu va face zei!
 • 0 (2 voturi)    
  link (Marţi, 22 ianuarie 2008, 2:34)

  Malkovich [anonim]

  http://www.cejkasearch.com/compensation/amga_physician_compensation_survey.htm

  daca nu sunt permise linkurile si apar trunchiat atunci google search " AMGA physycians compensation survey"
 • +1 (1 vot)    
  titlul e tendentios.. (Marţi, 22 ianuarie 2008, 2:43)

  tudor [anonim]

  nu MITA trebuie legalizata ci PLATA medicilor...
  Serviciile medicale trebuie sa funtioneze dupa principii de piata: un serviciu trebuie platit de beneficiarul serviciului iar plata serviciului trebuie facuta in contul furnizorului de servicciu... ceea ce acum nu se intampla..
  Eu ca pacient sunt fortat sa platesc statului (asigurarea medicala) ori nu statul e furnizorul de servicii ci medicul. Iar medicul este fortat - dupa lege - sa primesca dumai ce are statul chef sa-i dea din banii mei... Restul se duce la prime de sarbatori pentru directori din minister...
  Resultatul se vede...
 • +3 (3 voturi)    
  NU (Marţi, 22 ianuarie 2008, 7:35)

  x-lescu [anonim]

  NU TREBUIE LEGALIZATA MITA! Voua va da cineva mita sa va faceti meseria?Nu, si nici nu trebuie.Mai vorbim si de juramantul depus in facultate...mita s-a nascut din faptul ca ei lucreaza cu sanatatea si viata noastra si a trebuit cumva sa le trezim constiinta alora care nu o au...nu toti medicii iau mita.Salarii decente.Eventual scazute celor a parlamentarilor si sefilor din ministere.
 • 0 (2 voturi)    
  Mita (Marţi, 22 ianuarie 2008, 7:40)

  Stiuca Dan [anonim]

  Oameni buni,acum o luna mama mea a murit in spital din cauza neglijentei medicilor. Cum se poate pune pe tapet o asemenea idee cand toata lumea stie realitatea.
 • 0 (2 voturi)    
  Atentie la ce legalizati!!! (Marţi, 22 ianuarie 2008, 7:50)

  Iri [anonim]

  Nu,nu trebuie legalizata. Astfel, se va legaliza mita in institutiile publice si... in timp, veti afla ca banii dati pentru diferite serviii, la orice nivel, erau in temeiul Legii Mitei.
  Adica, se vrea legalizarea coruptiei.
 • -2 (2 voturi)    
  spaga (Marţi, 22 ianuarie 2008, 8:10)

  GoGU [anonim]

  DA trebuie legalizata , intr-o lege la pachet cu prostitutia. "Legea privind spaga medicilor si prostitutia." Sa plateasca si medicii impozit pe spaga si prostitualtele impozit pe ....
  SA NU MAI FACA IN TARA ASTA EVAZIUNE FISCALA MEDICII SI PROSTITUATELE !!!!!!!
 • -1 (3 voturi)    
  De acord cu spaga, dar ... (Marţi, 22 ianuarie 2008, 8:23)

  DOOKUHAKA [anonim]

  De acord cu rasplatirea medicilor dupa o interventie chirurgicala stralucita, de exemplu, dar, intreb si eu ca tot prostu, daca pacientul moare, echipa de medici face coleta pentru intretinerea familiei indoliate pina la majoratul copiilor? Asta asa ca tot veni vorba. Doar rasplata recunostinta asteapta, nu-i asa?
  Parerea mea ca este mai bine cu coplata, coplata care sa fie deductibila din impozitele platite de oameni.
  Fiecare medic cu cota lui. E cel mai cinstit. Mai mult, si firmele sa fie lasate sa-si deduca pe cheltuieli eforturile financiare sustinute pentru proprii angajati.
  Mai vorbim noi
 • +2 (2 voturi)    
  DEZINFORMARE (Marţi, 22 ianuarie 2008, 8:33)

  karol [anonim]

  Studiul aminitit este realizat de banca Mondiala. Intreg articolul este o compilatie google. Sa va fie rusine.
  • 0 (0 voturi)    
   Oh Karol... (Marţi, 22 ianuarie 2008, 9:38)

   Jinxy [anonim] i-a raspuns lui karol

   Prin definitia ei dezinformarea nu inseamna compilatie. Avand in vedere ca studiul a fost realizat de banca mondiala ma consider informat corect.
 • +1 (1 vot)    
  Mita doctori. (Marţi, 22 ianuarie 2008, 8:40)

  Gabi Dumitras [anonim]

  Categoric nu!
 • +2 (2 voturi)    
  mita? (Marţi, 22 ianuarie 2008, 8:43)

  zexe [anonim]

  mita ar vrea toata lumea sa ia daca ar putea.
  a legaliza mita este o timpenie ptr ca in primul rind cine e invatat sa o ia o va lua in continuare si pe cea legala cu chitanta si pe cealalta fara
  deci prin legalizare Nicolaescu nu face decit sa dubleze mita si sa nu mareasca salariile la personalul medical si mai incaseaza si bani la buget din impozitul pe alte venituri.
  O timpenie a la Nicolaescu.
 • +1 (3 voturi)    
  NU DA SPAGA (Marţi, 22 ianuarie 2008, 9:06)

  citizen in Romanica [anonim]

  Mi se pare o mare nesimtire din partea celor care au uneori putere de viata si de moarte asupra pacientilor. Hai atunci sa legalizam spaga cu titlu general, ca mai sunt si alte categorii profesionale care simt ca nu sunt platite pe masura prestatiei. De ce ar lua statul asta de kko o masura coerenta pentru reabilitarea sistemului sanitar cand poate foarte bine sa mai bage inca o data mana cu mare tupeu in buzunarele noastre. Initiatorii acestei idei isi aroga rolul de Robin Hood made in Romania, luand de la pacienti si dand la medicii cei sarmani, victime perfecte, carora aspectele de etica profesionala, deontologie si bun simt nu le suna nicicum. Nu am dat niciodata spaga la medic si nici nu o voi face. Prefer sa ma duc la o clinica privata si sa imi platesc oficial consultatia. Macar asa stiu ca venitul ala e impozitat si nu ajung sa cresc o generatie de incompetenti si nesimtiti tupeisti care indraznesc sa emita astfel de pretentii. O data in plus am motive sa imi fie rusine ca locuiesc in tara asta. Sper doar sa nu am prea curand nevoie de asistenta profesionistilor de mai sus.
 • +1 (1 vot)    
  asigurari, nu spaga (Marţi, 22 ianuarie 2008, 9:08)

  dina-mita [anonim]

  nu se poate legaliza mita intr-un singur domeniu de activitate. ce ma nedumereste este de ce se discuta despre spaga din serviciile de sanatate in loc sa vorbim despre introducerea unor asigurari private - nu e vorba despre cele platite de companii ca "incentives", ci de aparitia unor fonduri private de asigurari de sanatate. adica in loc sa dai bani la stat, contribui la un fond si te duci la medicii care au contract cu fondul respectiv.

  sunt perfect de acord ca veniturile (si nu doar salariile) cadrelor medicale sunt rusinoase, dar nu este vina pacientilor. cel care a dat la facultatea de medicina stia la ce sa asteapta. si sa fim seriosi: nici afara salariile cadrelor medicale din sistemul public nu sunt uriase. se da spaga acolo?! vreau exemple de la oameni care stiu, nu care au auzit.

  si mai este un lucru: cu responsabilitatea de facem? culpa medicala nu prea e culpa la noi, ca se spala mainile intre ele in Colegiu, mama-mama. hai sa discutam lucruri serioase, nu despre spaga. suntem in 2008, ce naiba?!
  • 0 (0 voturi)    
   spaga (Marţi, 22 ianuarie 2008, 15:36)

   ingeras [anonim] i-a raspuns lui dina-mita

   Si ce te faci daca doctorii care au contract cu fondul la care contribui ( privat) sunt niste ratati?
   In "afara" ( adica in tzarile asa-zis democrate si civilizate) nu se da spaga - dar ar vrea si ei si tu.
   Spaga -e un cuvint urit (bacsis,mita,spertz ) - care prin sine insusi desemneaza ceva ilegal .Ca - de cind lumea si pamintul - mita e ceva ILEGAL! Atunci de ce aparut acest subiect ? Ca sa vada ministrul sanatatii cit de dornici sunt romanii sa dea bacsis!?
   • 0 (0 voturi)    
    asigurari, nu spaga (Miercuri, 23 ianuarie 2008, 11:14)

    dina-mita [anonim] i-a raspuns lui ingeras

    cred ca nu prea ai trecut pe la clinicile private si nici nu prea stii cum se intra acolo, ca medic vreau sa spun. iar eu nu sunt medic, deci nu le tin partea.
    doctori ratati?! ce intelegi prin "doctor ratat", ca nu mi-e clar?
    de ce aparut subiectul? pai intreaba-i pe cei de la Colegiul Medicilor, ca ei au lansat ideea. adica acei "medici ratati", care "traiesc din salarii de mizerie", dar care au in parcarea spitalului masini care depasesc cu mult potenta financiara a posesorului.
 • 0 (0 voturi)    
  De ce s-ar propune asa ceva? (Marţi, 22 ianuarie 2008, 9:29)

  Catalin [anonim]

  In plina campanie anticoruptie, ce reclame TV si tot tacamul, oameni cu "verticalitate" cum ar fi ministrul sanatatii propun legalizarea spagii doctorilor! De ce ar face asa ceva? Este evident! Cu bani si mai putini la ministerul sanatatii se va putea face si mai mult deoarece multi bani vor veni de la bolnavii care daca pana acum aveau "o scuza" ca nu dau spaga acum chiar nu mai au. Treaba e ca ministerul castiga, salariul medicilor va fi mai mare fara ca sa se fi facut vre-un pic de reforma. Io cred ca ei inca mai spera ca-i vom vota.
 • 0 (0 voturi)    
  buget si privat (Marţi, 22 ianuarie 2008, 9:43)

  bogdan [anonim]

  Eu vad problema destul de simplu: medicii lucreaza 7 ore pe zi in sistemul de stat. Adica in sistemul in care sunt platiti de noi, ei, spitalul in care lucreaza, toata aparatura, personalul auxiliar, patul si mancarea pe care o primesti. Din banii nostri, nu din buzunarul lor. Deci in sistemul de stat nu sunt de acord sa platesc absolut nici o spaga. In cazul in care medicul are un cabinet privat, aici este cu totul altceva - e liber sa faca ce vrea.
  Dar apare alta problema: atata timp cat sunt asigurat, mi-ar placea sa beneficiez de serviciile medicale. Ei bine, daca nu cotizezi, nu ajungi sa se ocupe de tine doctorul (fie e plin de pacienti, fie n-are tipm, fie are cursuri, fie pleaca la 11 la clinica privata, etc). In cel mai bun caz, ajungi pe mana unui rezident... nu e tare linistitor. Ce pot eu face in situatia asta? Sincer, chiar nu stiu, deci sutn obligat sa dau spaga.
 • +1 (1 vot)    
  ipocrizia in halat (Marţi, 22 ianuarie 2008, 10:03)

  http://zoo-politico.blogspot.com [anonim]

  Mircea Barsan, presedintele Colegiului Medicilor din Cluj, cere autoritatilor sa modifice legislatia in asa fel incit sa permita pacientilor sa dea medicilor "atentii", dupa ce s-au insanatosit.

  Iată că ipocrizia nu are limite. Să înţelegem că legiuitorul trebuie să stabilească un cadru legal ca să-i poţi duce doctoriţei…un buchet de flori, o cutie de bomboane şi un album de artă. Sau un tablou pictat de tine, o sticlă de vin bun sau mai ştiu eu ce. Nădăjduim că "atenţie" nu înseamnă plicul cu bani… Pentru asta nu poate fi dată o lege. Cum ar suna?

  "Din admiraţie, respect şi recunoştinţă pentru medic, orice cetăţean român are dreptul să bage în buzunarul halatului unui doctor un plic conţinând suma maximă de…, murmurând, pentru salvarea aparenţelor şi protejarea sentimentelor respectivului doctor, următoarele: Vai, don doctor, e plăcerea mea, vă rog să nu mă necăjiţi şi să primiţi, vă mulţumesc, sunteţi un om deosebit" ... mai mult pe blog
 • 0 (0 voturi)    
  Raspuns la sondaj (Marţi, 22 ianuarie 2008, 10:03)

  dan [anonim]

  Sa dam un cadou sub o oarecare forma unui medic DUPA ce si-a facut treaba excelent este un lucru corect si supus liberului arbitru,
  DAR sa dai cadou sub orice forma unui medic INAINTE PENTRU a vrea sa-si faca treaba nu este corect, ESTE ILEGAL SI SE PEDEPSESTE CU INCHISOAREA
  • 0 (0 voturi)    
   O tara perfecta (Marţi, 22 ianuarie 2008, 11:47)

   tot_eu [anonim] i-a raspuns lui dan

   Citi ai vazut dupa gratii , din acest motiv?

   Pacat de medicii ce sunt cunoscatori si nu pot practica meseria la coltul strazii (cum fac stomatologii).

   Ce poate face un chirurg daca nu este intr-un spital ? nu stiu.. dar nu cred ca poate deschide un cabinert unde sa te deschida si sa iti dea drumul pe strada cu matzele atirnind :) solutia lui cred ca este sa plece intr-o tara civilizata... sa fie platit bine sa ne spuna si noua unde(sa mergem dupa el)

   Sa ramina aici doar:

   1. cei ce decid salariile bugetarilor
   2. cei care s-au gindit si la idiotenia aia cu salariul minim garantat de 800 ron doar in mediul privat. (ca parca cei din mediul de stat nu aveau facultate)
   3. cei ce ne obliga la pensii private obligatorii fara a exista o legislatie completa in domeniu..
   4. (bufnitele si alte oratanii)
 • +1 (1 vot)    
  rusine medicilor care cer bani! (Marţi, 22 ianuarie 2008, 10:11)

  anonim [anonim]

  Cred ca fiecare pacient are dreptul la tratament, indiferent de conditia sa sociala si financiara. Nu e normal ca medicii si asistentele sa primeasca spaga pentru a-si face datoria si meseria pe care in definitiv au ales-o. Ar trebui ca personalul medical sa fie recompensat prin salarii ok, nu prin banii primiti de la saracii pacienti. Daca vreau sa dau ceva medicului, as prefera sa-i cumpar eu o atentie- un obiect, flori - dar in nici un caz bani. Iar faptul ca unii medici (in general cei cu experienta, care oricum au bani foarte multi!) cer bani de la saracii pacienti, mi se pare strigator la cer. Unde e frica de Dumnezeu si grija fata de cel de langa tine?
 • 0 (0 voturi)    
  Made in Rumenia (Marţi, 22 ianuarie 2008, 10:16)

  me [anonim]

  ...dai spaga sa traiesti, incredibil! Made in Rumenia.
  Daca si-ar "sacrifica" parlamentarii merzanele si laptop-urile (la care se uita oricum ca b..l la poarta noua; eventual un abac) poate nu ar mai fi nevoie de aceasta "legalizare".
  • 0 (0 voturi)    
   Bine.. (Marţi, 22 ianuarie 2008, 11:17)

   Je [anonim] i-a raspuns lui me

   Bine punctat... (normal figurat vorbim de mertanele lor si laptop-urile lor) ca doar nu acolo e marea problema... dar cam asa.

   Sa spunem "NU" pentru legalizarea prostitutiei in spitale !

   Medicii trebuie sa fie specialisti in medicina nu in negocierile spagilor cu populatia; decit sa piarda timpul cu tine negociind suma, mai bine sa te trateze.
   Daca sunt platiti din contributii asa sa fie cum draq eu dau 10 milioane pe luna impunere la CASS si beneficiez de aceleasi servicii ca si cei ce nu dau nimic? (spaga e de vina) daca nu ar fi spaga... si ar fi salarii decente in schimb.. ar fi mai bine.

   Eu daca as fi medic m-as da cu burta de pamint sa primesc ceea ce vreau, daca nu mi se da... as pleca la o clinica privata, daca nici acolo nu e bine as pleca in italia asistenta.
   Ce stati fratilor la cersit? stati ca boschetarii.. la munca mai intii (inca din facultate... nu platiti examenele sa treceti) apoi sigur nu v-ar fi frica de ziua de miine. (de munca este in tara asta trebuie doar vointa si seriozitate)
 • +1 (1 vot)    
  Mita, spaga, ciubuc (Marţi, 22 ianuarie 2008, 10:28)

  tot_medic [anonim]

  Cred ca multi nu au citit articolul ci doar titlul. Nu e vorba de mita ci de "atentiile" benevole ( repet benevole ) din partea pacientilor multumiti. Sunt sigur ca 100% din cei care ne critica dau sau au dat clasicul "ciubuc" la restaurant sau frizerie fara sa comenteze. Sau nu iau restul de la magazin. Cativa banuti care la sfarsitul zilei se ridica la sute de lei "ciubuc" de la numarul mare de clienti. Tot mita e si aia?

  Legat de criticile aduse medicilor. Pentru medici scoala nu se termina odata cu facultatea cum se intampla in mare parte cu alte meserii ( nu zic toate deci nu sariti cu comentarii de prisos). Aici se invata zilnic toata viata ( ma refer la cei ce se lauda ca au 20 ani de scoala, putini fata de un medic aflat la varsta de 50-55 ani ). Urmeaza secundariatul, primariatul, doctoratul, cateva supraspecializari sau/si competente. Ai nevoie de carti, atlase, participari la cursuri, simpozioane, congrese ca sa fii la curent cu toate noutatile din medicina. Vreti exemple?

  http://www.mhprofessional.com/product.php?isbn=0071391401&cat=116&promocode=

  O carte obligatorie in biblioteca oricarui medic. Adaugati comisioanele si transportul.

  Participarea la un congres de medicina costa intre 300 si 500$, fara transport si cazare. Participarea nu e un moft de a ma afisa in "societate", ci de a fi bine pregatit pt dvs cei care ne criticati aici. Sa va pot trata fara a fi acuzat apoi de malpraxis la stirile de la ora 17.

  Medicina nu se invata de la televizor privind reclame la medicamente unde sunteti invatati sa luati orice fara prescriptie si doar daca apar reactii adverse sa consultati un specialist. Dupa principiul chiar daca nu fac bine macar sa nu faca rau.

  Nu contest faptul ca avem MULTI colegi care isi bat joc de meserie. Dar va rog nu ma catalogati si pe mine alaturi de ei.

  Personal nu vreau atentii materiale.

  Vreau doar sa fiu platit corect pentru CALITATEA serviciilor mele. Si un sincer multumesc din partea pacientilor.
  • +1 (1 vot)    
   ciubuc? (Marţi, 22 ianuarie 2008, 10:55)

   eu [anonim] i-a raspuns lui tot_medic

   La restaurant sau la frizerie dau ciubuc cate 20, 30 de mii de lei, DUPA ce am beneficiat de serviciile lor si DACA am fost multumit .
   Unui vestit domn chirurg (cu casa in zona buna a orasului, masina, etc) i-am dat ciubuc 10 milioane, INAINTE de operatia unui amarat de muncitor necalificat , ca sa nu ramana omul schiopatand toata viata. (omul nu mai are pe nimeni pe lumea asta, nu are casa, si vine in fiecare luna sa-mi inapoieze cate 300-500 de mii, ca mai mult nu-i raman ).
   Vi se pare normala situatia asta? Mie nu! Intotdeauna o sa las o mica atentie daca am beneficiat de un serviciu de calitate dar vreau sa fie decizia mea, nu sa fiu conditionat !!
   Ce-ati spune daca profesorii ar incepe sa ceara cate un mic ciubuc, un 30 de mii acolo, nu mai mult... pentru fiecare ora pe care o predau....ca si ei invata toata viata, si ei au niste salarii de mizerie ...
   • -1 (1 vot)    
    raspuns (Marţi, 22 ianuarie 2008, 12:45)

    tot_medic [anonim] i-a raspuns lui eu

    Exact ce am scris deja. Toti au citit titlul fara a da atentie continutului. Si cred ca se sare direct pe comentarii fara a se citi articolul.

    Se discuta in propunere despre atentiile oferite de catre pacienti medicilor atunci cand au beneficiat de servicii medicale care le-au satisfacut nevoile si pretentiile si vor sa-si exprime sub aceasta forma multumirea. Si NUMAI daca doresc acest lucru, fara obligativitatea acestui gest.

    Nicaieri nu se mentioneaza ca medicul poate PRETINDE aceste atentii.

    Personal sunt impotriva acestei propuneri. Cum am scris deja, nu vreau "bonusuri" sub orice forma ar veni. Nici macar aceste atentii.

    Vreau sa fiu platit la valoarea reala a muncii mele si a nevoilor ridicate de practicarea acestei meserii .

    Ma refer aici, pe langa altele, la cheltuielile legate de pregatirea profesionala continua OBLIGATORIE pentru pastrarea dreptului de libera practica.

    Medicii sunt obligati sa realizeze un scor minim anual de puncte EMC pe cheltuiala lor in caz contrar NU MAI POT PROFESA . Studiul individual este obligatoriu si el ( compendii, atlase, casete video, dvd-uri, internet etc). Am scris cumva despre cheltuielile legate de cabinet?

    Se uita ca in Romania sistemul sanitar este sufocat de numarul mare de pacienti per medic. Aglomerarea aceasta determina frustrare pentru pacient si o oboseala cronica pentru medic care poate fi foarte riscanta in timp ( profesional si personal ).

    In Franta (tara situata pe primul loc in Europa in topul sistemelor de sanatate) un cardiolog ce profeseaza intr-un spital are doar 4-5 paturi, dotare performanta si un salar mediu de 3-4.000 de euro. In aceste conditii e rusinos sa nu oferi servicii de calitate si sa nu fii primul in top.

    Solutia ar fi sa plecam toti medicii in vest? Deja a aparut un deficit de medici in Romania.

    Legat de profesori ... aceasi situatie. Platiti sub valoarea muncii. Studiu continuu obligatoriu.
  • 0 (0 voturi)    
   am citit continutul (Miercuri, 23 ianuarie 2008, 11:20)

   dina-mita [anonim] i-a raspuns lui tot_medic

   stimate domnule doctor, tatal meu a murit de cancer. medicii stiau ca este in faza terminala si totusi au primit "atentia benevola" din partea familiei, desi stiau ca suma aceea ar fi putut fi folosita pentru ingroparea bietului om. mai ales ca familia nu era una instarita. cind mama l-a intrebat pe medic "de ce a acceptat totusi sa ia banii, desi stia ce urma", medicul i-a raspuns "pentru moralul familiei". any comment on this?
   daca nu va bateti joc de meserie, aveti tot respectul meu. daca nu vreti atentii materiale, aveti inca o doza de respect din partea mea. dar atit.
 • 0 (0 voturi)    
  Salarii (Marţi, 22 ianuarie 2008, 10:55)

  vasile [anonim]

  Eu cred ca ar fi bine ca toti bugetarii sa isi negocieze pachetul compensatoriu(salariu + bonusuri + alte beneficii) inca de la angajare. Astfel, nu ar mai fi nemultumiti. daca un bugetar (medic/profesor...) nu obtine ceea ce doreste el poate pleca sa munceasca in alta parte (alt domeniu chiar) si salariile nu ar mai fi pe baza de vechime ci pe baza de performanta (la fel ca in companiile multinationale). in fond ce nevoie avem de bugetari slab pregatiti(mai bine sa ramina jumatate din ei platiti cu salarii duble si sa isi faca treaba bine). cit despre legalizarea spagii... e la fel si cu prostituatele. cine se crede prostituata sa ia spaga cine se respecta sa negocieze salariul, iar daca nu i se ofera cit doreste... lumea e larga... are unde pleca in fond tot om este si bugetarul incit poate sa munceasca cit un inginer constructor(si sa primeasca un salariu pe masura) de ce inginerul constructor sa puna mina pe lopata pentru 2000 ron iar medicii sa nu fie multumiti cu spaga asa cum este ea (ilegala dar acceptata) plus salariul care il primesc acum ? (eu cred ca un medic are cam 1000 - 2000 ron in functie de experienta ca salariu de baza + spagi + bonusuri) cred ca ajunge la un venit lunar de 2500 - 3000 (altfel nu ar mai sta acolo, cel putin eu nu as mai sta sa ma pling.. as pleca la capsuni in spania daca as avea mai putin) :)
  • -1 (1 vot)    
   hm (Marţi, 22 ianuarie 2008, 12:51)

   oare [anonim] i-a raspuns lui vasile

   Un medic poate pune mana pe lopata sa sape sau sa culeaga capsuni daca nu are de ales. Tu ai curaj sa fii operat de un inginer sau copilul sa fie tratat de un maistru zidar daca nu ai avea de ales?
 • 0 (0 voturi)    
  Spaga... (Marţi, 22 ianuarie 2008, 11:07)

  eu [anonim]

  Eu lucrez intr-o multinationala cistig (cistig bine fata de medici am cam 2000 Euro/luna) dar muncesc si 12 ore pe zi daca este nevoie alteori si in weekenduri, dar asa am negociat eu la momentul angajarii si imi convine.. am cerut ce am vrut... invatati sa negociati eu cred ca si statul poate intra intr-o negociere de salariu personala (nu colectiva) cu bugetarii. unii sunt mai buni si merita altii sunt "slab pregatiti" si nu merita. cei slab pregatiti nu trbuie sa obtina salariul minim ce ar trebui sa fie eliminati din sistem. nu pot fi acceptati profesori care nu obtin macar nota 7 la titularizare si nici medici sub 9 la examenele aferente meseriei lor. DAR... pe moment ce o persoana a obtinut acele note ce va demonstra ca este un bun specialist... ar trebui platit cam asa (dupa parerea mea) un medic care a luat peste 9 (asta denota ca ai sansa de max 10% sa greseasca in timp ce te trateaza) ar trebui sa ai un salariu de 3000-4000Euro si ala SIGUR isi va face treaba. iar un profesor ce da rezultate (copii promovati cu note mari la examenele de admitere in licee/facultati/olimpiade) sa obtina un salariu de 1000 - 2000 euro pe luna.. si atunci sa vedeti in 100 ani daca nu se ridica din mocirla natiunea aceasta. Relativ la bugete.... eu cred ca se poate in loc de 10000 de profesori sa fie doar 5000 (meseriasi) si la medici la fel... (jumatatea din ei)
  Si inca ceva... oare daca un mecanic auto strica masinile ce ajung in service, sau daca un inginer constructor risipeste materialele pe o cladire ce se darima la final... ce se intimpla cu ei ? eu cred ca patronul nu ii mai plateste luna viitoare cred ca ii da afara (plus despagubiri eventual daca lucreaza ca PFA) ar fi bine sa va ginditi si la performanta bugetarilor nu sa fie doar cuibul cald al incompetentei.
  • 0 (0 voturi)    
   nu cred (Marţi, 22 ianuarie 2008, 12:55)

   tot_medic [anonim] i-a raspuns lui eu

   Nu cred ca exista legislatie pentru asa ceva. Din cate stiu eu nu exista negociere directa si individuala cu statul. Poate ma insel.
 • 0 (0 voturi)    
  realitatea (Marţi, 22 ianuarie 2008, 11:24)

  conrad [anonim]

  Statu e impotent asta e problema.
  Chiar daca bani intra in cantitati mari in spitale, acestia sunt deturnati de catre anumite filiere farmaceutice si se alege prafu de ei.
  Salariile medicilor sunt doar un pretext la mita. Mita oricum de pretinde mai mault sau mai putin pe fata in orice sectie de chirurgie, spital etc.

  Chiar daca un rezident ar lua 400 euro pe luna in mana, dupa explozia preturilor de pe piata imobiliara tot nu si-ar permite un trai decent.

  Legalizarea mitei pentru medici nu rezolva in mod real problema nivelului de trai a rezidentilor si nici a medicilor cu oarecare vechime/stare. In schimb i-ar avantaja pe cei care sunt pusi in pozitii importante chirurgi, radiologi etc ...

  In tara asta majoritatea angajatiilor la stat au probleme mari cu nivelul de trai. Stati linistiti insa ca majoritatea celor care lucreza la privat au probleme cu nivelul de trai.
  Asta e tara si nici medicii nu fac exceptie.

  Medici nu are rost sa stati in RO si sa visati la cat de mult platesc americanii 2-3000 USD dolars pe o zi de spitalizare si sa va mai excitati ca ce mult castiga un medic acolo pe an/luna etc. Oricum grosul baniicor merge la proprietarul clinicii si mult prea putin la medici. La fel e si cu clinicile private din RO.
 • -2 (2 voturi)    
  si daca.. (Marţi, 22 ianuarie 2008, 11:55)

  dotmepresent [anonim]

  le dam un glonte in cap? ar creste in greutate nu?:))
  • 0 (0 voturi)    
   nu exista un control? (Marţi, 22 ianuarie 2008, 12:59)

   oare [anonim] i-a raspuns lui dotmepresent

   Ma intreb de ce trebuiesc aprobate comentariile inainte daca sunt postate tot la gramada?

   Prezentul comentariu intra sub inidenta penalului din cate stiu eu.
 • -1 (1 vot)    
  De ce... (Marţi, 22 ianuarie 2008, 12:19)

  Gerula [anonim]

  De ce trebuie sa ia un medic spaga?

  El trebuie sa ia fiindca salriul este mizer. Este mizer deoarece lucreaza la stat si ca orice om platit de stat, nu poate fi prea multmit.

  Trebuia sa se dea legea privitoare la sanatate, dar desi ministrul "strumph" a facut un tam-tam psihedelic, s-a vazut ca se urmarea decat indepartea lui Sorin oprescu si nicidecum reforma sanitare.

  Cat timp legea nu se da, nu vom vedea o schimbare.

  Ce face un medic? Cauta un spital privat , si daca nici aici nu e platit bine, va pleca in strainatate, sau accepta spaga.

  E usor a judeca, mai greu este a intelege.
  Cine pierde?
  1) Noi cei care am platit atatia ani de studii pentru un medic+ specializare
  2) Noi cei care ramanem fara medici buni si trebuie sa platim zeci de mii de euro pentru o peratie in strainantate.

  Vina? Vechea, pardon , adica actuala clasa politica ce nu face decat sa distruga in mod sistematic si organizat statul.
 • 0 (0 voturi)    
  traite (Marţi, 22 ianuarie 2008, 12:31)

  olguta [anonim]

  Sunt asigurata la OPSNAJ. Zilele trecute am fost consultata de o d-na Doctor, Grosu Corina, de la Spitalul Militar, de pe Witting, cardiolog. Sunt insarcinata. Eram plansa, speriata. S-a purtat mai mult decat frumos cu mine si m-a ingrijit cu atentie.
  Cand am plecat acolo, pluteam de fericire. Nu i-am dat nici o "atentie". Dar si acum i-as dona dumneaei sau spitalului o suma de bani. Omeneste, pentru mine a contat ingrijirea dumneaei. Si pentru copil. Nu tin sa sensibilizez pe mine, va impartasesc doar experienta mea recenta.
  Sincer, decat sa ii umilesc bagandu-le in buzunar "multumirea" mea, pe furis, as prefera o solutie legala, oricare ar fi ea.
  Si sa va mai spun ceva. Am un verisor. A invatat foarte bine in facultate. Copil sarac, intretinut doar de mama lui, singurul parinte. Povestea? Cartile de care avea nevoie, mancarea, chiria....umbla iarna cu pantofi, si aia cu gaurele.....Sfarsitul povestii?L-au luat austriecii si acum are o cariera de succes acolo. Am pierdut?Da, un doctor tanar, pasionat de ceea ce facea. Am uitat sa va spun: acolo are si unde sa locuiasca. In Bucuresti, nu stiu daca avea vreo sansa sa mai puna bani deoparte de casa.....in 30 de ani. Pacat.
  • +1 (1 vot)    
   sa fim sanatosi (Marţi, 22 ianuarie 2008, 16:26)

   ingeras [anonim] i-a raspuns lui olguta

   Ce bine ca nu ai fost la chirurgie unde se da spaga la doctor(in medie si functie de " functie")de 200euro si la anestezist de150.
   Si daca se fac numai 3 operatii pe zi 5 zile pe saptamina rezulta 3000euro/saptamina - NEIMPOZABILI ! Asta pt chirurgi -ca restul sunt mai modesti.
  • 0 (0 voturi)    
   cu tot respectul (Vineri, 9 octombrie 2009, 16:04)

   gabi oprea [anonim] i-a raspuns lui olguta

   D.na doctor Corina Grosu este intr-adevar ceea ce se numeste "un medic adevarat", profesional, uman. Mi-a salvat viata de doua ori si pentu asta ii voi fi vesnic recunoascatoare!
  • 0 (0 voturi)    
   partial corect (Sâmbătă, 9 iunie 2012, 12:49)

   lolla [anonim] i-a raspuns lui olguta

   E posibil sa fi dat si peste un doctor care nu ia spaga , ei sant foarte rari ! Dar si eu am trecut prin spitalui de care vorbesti , am dat spaga si pacientul a murit a doua zi , fara preaviz ! Poate , voi , securistii , cotizanti la casa cu pricina , va protejati mai mult intre voi , eu nu sant din categoria aceasta !
 • 0 (0 voturi)    
  Propunerea este ilogica, deci stupida (Marţi, 22 ianuarie 2008, 12:36)

  Code Blue [anonim]

  Unde practic medicina sint doua sisteme de plata paralele: sistem de asigurari private (platit de asigurari) si sistem public (platit de stat, de la buget). Daca esti angajat, patronul subventioneaza plata lunara a asigurarii medicale. Daca nu, statul plateste. Salariile medicilor nu sint mari la stat, dar oricum sint printre cele mai mari de la buget. Iar medicii privati au cistiguri comparabile cu oamenii de afaceri sau avocatii, conduc BMW etc. Ca sa ai succes in privat trebuie insa sa fii f bun, concurenta este f mare. In legatura cu acest articol, parerea mea este ca spaga este o crima. In plus, este nedrept fata de medicul care munceste bine sa nu fie platit cum se cuvine pt simplul motiv ca pacientul, care ar vrea sa il rasplateasca, nu are bani. Si cum aveti de gind sa standardizati calitatea actului medical? Citeodata medicii au esecuri, dar nu au nici o vina. Un alt aspect este ca spaga DUPA actul medical nu este nici o garantie ca medicul care a muncit cum se cuvine va fi platit. In concluzie, legalizarea spagii nu este in avantajul doctorilor. Un salariu decent la stat (ptr 4000 Ron as veni si eu inapoi) si tarife rezonabile la privat sint o solutie mai demna si care intr-adevar ar rasplati efortul si competenta medicilor. Poate este si nevoie de reforma sanitara, dar asta ar fi pt alta discutie.
 • -2 (2 voturi)    
  turma de oi, prostilor (Marţi, 22 ianuarie 2008, 12:55)

  student medicina [anonim]

  sunteti o turma de oi , adevaratul vinovat e statul ca nu da medicilor un salariu pe masura pregatirii profesionale si in loc sa faceti gura cui trebuie va luati de medici, sunt unii intr-adevat nesimtiti ce ar trebui da-ti afara din sistem , dar ca prospat absolvent ai o viata foarte grea dintr-un salariu de rezindent in jur de 10mil sau hai chiat 15 in cele mai bune cazuri. Programul tau de munca e permanent , nu esti doar medic cand esti la serviciu , cand e nevoie de tine tr sa raspunzi, ai invatat 6 ani ceea ce putini sunt in stare , ai invatat atatia termeni cat poti sa zici ca sti o noua limba ( 15 000 ) si statul rade de tine si pacientul te considera hot. Nu o sa cer mita niciodata si o sa tratez pe toti in mod egal , dar daca mi se da nu o sa refuz
  • +3 (3 voturi)    
   pt student la medicina (Marţi, 22 ianuarie 2008, 13:40)

   ticaloasa [anonim] i-a raspuns lui student medicina

   orice proaspat absolvent are viata grea, dragule. nu va mai plangeti atat, ca nu e cazul. pt toti viata este grea. toata lumea are probleme, de ordin financiar sau altele...dar voi aveti un tupeu incredibil. am ajuns si eu o data pe mana unui medic de la Floreasca. Am zis ca nu mai calc in viata mea la un spital de stat. Un jeg de om, ca altfel nu pot sa-i spun. S-a uitat 5 minute la mine si mi-a dat cu flit. A doua zi, evident ca m-am dus la o clinica particulara pt a-mi rezolva problema. Ditamai chirurgul se purta cu mine, o mucoasa de 23 de ani, de parca as fi fost regina Elisabeta. Sunt si la stat medici adevarati, dar astea sunt cazuri EXTREM de rare. cine o fi oare de vina?
   • 0 (0 voturi)    
    uite diferenta (Marţi, 22 ianuarie 2008, 16:30)

    student medicina [anonim] i-a raspuns lui ticaloasa

    uite diferenta dintre un medic bine platit si unul nesimtit.Cel nesimtit poate asa era sau asa a devenit din cauza sistemului, d-zeu stie. Cel bine platit s-a comportat asa cum te-ai astepta de la un medic. Cel nesimtit merita retragerea licentei iar ca sa gasesti mai multi ca celalalt e simplu raspunsul :tr marite salariile in sistemul sanitar de la asistente la doctori si se veti gasi mai multi doctori ce-si pastreaza entuziasmul si pasiunea ce au avut-o in facultate si in primi ani de practica
 • 0 (0 voturi)    
  FARA SPAGA (Marţi, 22 ianuarie 2008, 12:55)

  UN viitor SPAGAR [anonim]

  Daca se legalizeaza spaga atunci sa se DESFIINTEZE SI DNA PNA DIICOT SI alte structuri din astea' ce apar pe la noi ca ciupercile ca si asa nu fac nimic. vezi pe la tv cate unu' cum da cu subsemnatul, zambeste, da un interviu si....... gata a scapat... JUSTITIE +CORUPTIE(MITA) = LOVE
 • 0 (0 voturi)    
  prostitutia sub forma de mita (Marţi, 22 ianuarie 2008, 12:56)

  karmaa [anonim]

  Nu contest faptul ca salariile medicilor sunt mizere dar ca sa-l parafrazez pe Adrian Nastase "traim in Romania" tara tuturor posibilitatilor". Probabil de aici si posibilitatea legalizarii mitei. Pai sa trecem si la legalizarea prostitutiei ca e mai simplu. Chestia asta cu legalizarea mitei mi se pare tot o forma de prostitutie.
 • -2 (2 voturi)    
  legalizarea"mitei" (Marţi, 22 ianuarie 2008, 13:12)

  VULPY [anonim]

  DA! Dar nu sub acest titlu!
  Ceea ce oferim medicilor nu este MITA este o atentie! In general nu este pretinsa! Noi ne simtim obligati intr-un fel sa o oferim. Un medic care se respecta nu cere bani/atentii pentru serviciile medicale! In aceste conditii cei care ofera fara sa li se ceara cineva ar fi bine sa nu comenteze ulterior!Cred ca problema s-ar putea rezolva prin stabilirea unui onorariu in functie de complexitatea interventiilor ! de fapt sistemul functioneaza in cadrul clinicilor private! Ar trebui generalizat,sau institui un sistem mixt! In opinia mea medicii sunt discriminati in comparatie cu avocatii. Desi sunt meserii liberale - totusi exista o diferenta de conceptie si tratament
  sub toate aspectele.Asistenta juridica nu este gratuita in Romania - ca asistenta medicala!
  Chiar daca justitiabilii sunt pacientii avocatilor. Daca nu ai bani nu te apara in instanta nici un avocat! In justitie nu exista malpraxis! Avocatul nu are nici o raspundere fata de "pacient"Daca pierde procesul - asta e .Esti bun de plata! si pentru partea adversa! Onorariile exorbitante ale avocatilor sunt legale! De taxele de timbru sa nu mai vorbim!
  Daca nu ai bani - poti muri cu dreptatea in mina!!!!! Avocatul nu are nici o raspundere !!! Credeti ca este moral? Din aceasta cauza ,avocatii angajeaza procese cu mult peste capacitatea lor de coperire!!! Si ce urmeaza ? Tergiversarea proceselor, neprezentarea la termene, amanari peste amanari,vicii de procedura , neaprofundarea cauzei , superficialitate! Si cine plateste? Omul de rand - care poate are o proprietate de recuperat...una furata candva.
  Si acum se face o mare valva cu " mita " pentru medici. V-ati gandit la medicii de tara? In ce conditii lucreaza ? V-ati gandit ca un medic pensionar are o pensie de sub 10 milioane lei vechi si poate unii traiesc la limita de subzistenta?
  In loc sa respectam o meserie nobila o terfelim in fel si chip
  la ore de maxima audienta!
  Despre mita la frizeri si chelneri ..nimic?
 • 0 (0 voturi)    
  Despre medici si alte prostii (Marţi, 22 ianuarie 2008, 13:41)

  Spiritus Sanctus [anonim]

  Mita asta pe care le-o dam doctorilor este totalmente ad personam,daca o dam drept donatie spitalului( ce tampenie a putut sa scoata si asta) n-am facut nimic! Noi dam mita asta dr. care ne trateaza asta ca sa se uite la noi! Daca o donam spitalului de unde dracu stie dr. ca si cum am donat si oricum nu e interesat,el vrea spaga lui!In buzunarul lui! Contactul normal uman are loc prin implinirea reala a gestului de introducere a bancnotelor in buzunarul lui.Eu sunt multumita ca i-am dat si mai ales ca m-a vazut!E de preferat sa vada cu ochii lui cati i-ai dat,deci nu dati in plic! Am asa o satisfactie cand il vad cum masoara din priviri recunostinta mea fata de viitoarea atentie acordata mie si ce sa mai pot muri de fericire daca imi si vorbeste normal,uman si imi da chiar unele clarificari in ceea ce priveste boala. Ei,doctorii pe care de altfel i-am crezut zei este clar ca se dezumanizeaza pe parcurs,pentru ei noi ,pacientii,bolnavii suntem doar niste carcase de carne pline cu mate bolnave,cancere parguite,ficati stinsi sau inecati,artere cu care nu poti nici macar sa te spanzuri ca lumea,etc etc etc. Nu vreau sa-i apar,vreau ca sa intelegem ca trebuie sa ne vedem noi interesul! Oricum am lua-o au salarii mici,sunt surmenati,au programe idioate ,nu dorm cum trebuie,spitalele arata ca dupa razboi,infecte ...Zi de zi sa traiesti in acest peisaj...nu mai ai cum sa fii normal! Nu sunt in stare sa remedieze sistemul si nu stiu de ce dracu nu intelege nimeni in ce situatie de cacat suntem si ca nu ne vom redresa nici in 50 de ani de acum incolo! Si-asa nu are cum sa mai fie bine nicaieri,suntem oricum prea multi,nu mai murim,fatam intruna la plozi,mancare nu mai e - englezii zic ca e nasoala treaba,se va scumpi si mai mult - mintile luminate ale lumii spun ca s-a incheiat era dumnezeilor si era tutror ideilor de pana acum in ceea ce priveste omul,viata,iar noi,cei de acum nu mai suntem decat ramasitele a ceea ce a fost omul candva.
 • +1 (1 vot)    
  unde ati trait pana acum? (Marţi, 22 ianuarie 2008, 13:42)

  omul de rand [anonim]

  " Trebuie legalizata mita data medicilor?" - oare de ce ar trebui legalizat, daca infloreste si ilegal.

  incepand de la portar (ca sa intru in spital), la femeie de serviciu (ca sa primesc un cearceaf curat), la asistente (ca sa primesc un algocalmin), la anestezist, la stagiarii care vin mai des decat medicul specialist, pana la medicul specialist - toata lumea cere si primeste spaga si daca este ilegal.

  apoi daca se va legaliza !!!!!!!!!!!!!!!!!!

  se pare ca unii or habar nu au ce se intampla in spitale, ori intentionat vrea sa nege.
  cati oameni saraci, pensionari sunt jupuiti in ultimul hal - ajungand in datorii mari dupa o operatie.
  iar dupa sarbatori am auzit medicii discutand intre ei, cat de frumos a fost in Thailanda. (nu scriu nici un nume, ca probabil mesajul o sa fie cenzurat)

  se pare ca unii nu au beneficiat niciodata de serviciile medicale romanesti.

  in acelasi timp am intalnit si niste medici, care traiesc din acele salarii mici, dar totusi nu accepta spaga. si fara spaga sunt foarte constinciosi, fac o treaba buna ... toata stima ptr. ei. ei sunt adevaratii profesionisti. (de ex. Prof. Ciuce - Chirurgie II Cluj Napoca)
 • 0 (0 voturi)    
  raspuns Malkovich (Marţi, 22 ianuarie 2008, 14:49)

  c [anonim]

  Malcovich, da-mi voie sa ma indoiesc de suprematia sistemului american de sanatate. 1 american din 7 nu este asigurat deloc ceea ce inseamna cam multe lumanari si ceaiuri pentru un sistem performant. De altfel acesta este un subiect de campanie fierbinte, si Hillary promite reformarea sistemului.
  Un sistem performant, dar nu din punct de vedere economic, este cel francez unde medicii sunt platiti bine, nu excesiv de bine ca in America, si toata lumea are acces la ingrijiri medicale de calitate, fara a plati prea mult pentru asigurarea de sanatate si fara spaga. Or in America, daca nu lucrezi intr-o companie care iti ofera o buna asigurare, platesti de te usuca pentru asigurarea privata.
 • 0 (0 voturi)    
  de ce nu... (Marţi, 22 ianuarie 2008, 14:53)

  fdi [anonim]

  eu as propune sa legalizam pe langa spaga si omorul, talharia, violul, mersul la volan bauti si sa scoatem in afara legii plata impozitelor si taxelor, bunul simt si pt ca nu mai am idei las lista deschisa pt toti doritorii... Sa traiasca domn' doctor!!!
 • +1 (1 vot)    
  nu in felul asta (Marţi, 22 ianuarie 2008, 15:09)

  lorean [utilizator]

  Pasul urmator....legalizarea furturilor.
  E trist ce se intampla in sistemul de sanatate romanesc, dar legalizarea spagilor nu e o optiune. Atentia ar trebui indreptata catre proasta gestionare a fondurilor bugetare, si catre incapacitatea oficialitatilor de a intocmi un program ed absorbtie a banilor UE
 • 0 (0 voturi)    
  Traditie (Marţi, 22 ianuarie 2008, 15:20)

  Ion Codreanu [anonim]

  Mita e de cind tara era condusa de fanarioti.Citeste pe Iacob Negruzzi.E impamintenita.De aia a aparut aceasta situatie. Daca te internezi in spital cu orice boala si nu DAI femeii de serviciu surorii medicale, asistentei si medicului.Nu te intreaba nimeni ce cauti acolo.Si asta in foarte multe spitale.Acelasi lucru daca le DAI putin.Si daca n-ai stai dracului acasa si bea ceai.Injura si cheama-i la judecata de apoi.O singura doctorita mi-a refuzat cadoul . O admir.CRED CA CEL MAI BINE AR FI CA MEDICUL SA I SE ASIGURE UN SALAR DECENT IAR CEI CARE NU SE OCUPA DE BOLNAVI CA MEDICI SAU PERSONAL <SA FIE PEDEPSITI.Sa se inaspreasca pedepsele pentru cei care iau sau dau mita .Asta-i propunerea mea.
 • +1 (1 vot)    
  Spaga? (Marţi, 22 ianuarie 2008, 15:33)

  florin [anonim]

  O idee absurda: legalizarea spagii. Ar trebui sa se faca o distintie clara intre medicul care presteaza servicii medicale intr-un cadru privat si cei care sunt angajati ai statului. In calitate de angajat al statului sa respecte drepturile pacientilor. Sunt de acord ca salariile pot fi mici, dar asta nu inseamna ca trebuie sa se complaca in situatia din sistemul sanitar romanesc. Eu stiu ca la locul de munca trebuie sa iti faci datoria, iar daca nu esti multumit iti schimbi locul de munca. Odata ajunsi in sistemul privat nu au decat sa ceara cat cred ca li se cuvine si daca primesc atunci e in regula. Dar atata timp cat folosesc bunurile aflate in spitale (atatea cate sunt) nu ar trebui sa ceara foloase personale
 • +1 (1 vot)    
  legalizarea spagii la doctor (Marţi, 22 ianuarie 2008, 15:50)

  vio [anonim]

  Credeti ca, daca prin absurd, se vor tripla salariile medicilor, nu se va mai da spaga? Eu nu cred.
  Uitati-va la standardul lor de viata!
 • -1 (1 vot)    
  plata, nu mita ! (Marţi, 22 ianuarie 2008, 16:05)

  sara [anonim]

  De ce plata doctorilor este numita mita sau spaga?!
  Salariul lor este oricum mult prea mic ! O sa plece cu totii in strainatate....si asa sunt prea putini !
  Nu trebuie legalizata o taxa dar nici sa fie interzisa !
 • 0 (0 voturi)    
  mitza la medici (Marţi, 22 ianuarie 2008, 16:12)

  mimishor [anonim]

  Hai, recunoasteti, cu articolul asta va mai usurat neuronii cu preocuparea despre "ministrii urmarit" si "razboiul dintre palate". Si uite asa doctorii sunt din nou "Petrica si lupul" prostimii. Cititi blogul lui Astarastoaie si mai vorbim
 • 0 (0 voturi)    
  concluzia e ca (Marţi, 22 ianuarie 2008, 16:43)

  gigi [anonim]

  guvernul nu mai stie cum sa stoarca bani de la saracii romaniei.

  sanatate tuturor!
 • 0 (0 voturi)    
  plus... minus (Marţi, 22 ianuarie 2008, 16:47)

  cleopatra [anonim]

  Dom'le, ia sa doneze toti parlamentarii si toti ministrii si tot presedintele si toti astia care fac ce fac si tot pentru ei fac cate 10% din TOT ceea ce incaseaza lunar catre un fond administrat de o societate civila (in niciun caz de MInisterul neSanatatii). Sa vedem... se vor rezolva macar o parte dintre probleme? Cred ca nu le vor trebui mai mult de 3 luni alesilor neamului sa vina cu zeci de solutii dintre care macar cateva excelente.
 • 0 (0 voturi)    
  Sa fim seriosi (Marţi, 22 ianuarie 2008, 17:13)

  antispaga [anonim]

  cum sa se legalizeze spaga? pai atunci ar muri toti cei fara bani cu zile. Medicii spun mereu ca iau spaga pentru ca au salarii mici. Pun pariu ca daca ar avea salariul pe care si-l doresc, tot ar lua spaga..asa au fost invatati si nu s-ar putea abtine sa nu o faca...Si in continuare vor favoriza pacientii care dau "atentii". Din punctul meu de vedere sistemul sanitar din Romania este unul din cele mai corupte. Daca te gandesti inca de cand intri pe poarta trebuie sa incepi sa scoti bani din buzunar. Daca nu faci acest lucru, portarul iti spune ca nu te afli in intervalul orar pentru vizite. Apoi tre sa dai ceva la asistente, infirmiere, anestezist si ceva mai mult ...asta-i sistemul in "romanica".
 • 0 (0 voturi)    
  Sa fim seriosi (Marţi, 22 ianuarie 2008, 17:14)

  antispaga [anonim]

  cum sa se legalizeze spaga? pai atunci ar muri toti cei fara bani cu zile. Medicii spun mereu ca iau spaga pentru ca au salarii mici. Pun pariu ca daca ar avea salariul pe care si-l doresc, tot ar lua spaga..asa au fost invatati si nu s-ar putea abtine sa nu o faca...Si in continuare vor favoriza pacientii care dau "atentii". Din punctul meu de vedere sistemul sanitar din Romania este unul din cele mai corupte. Daca te gandesti inca de cand intri pe poarta trebuie sa incepi sa scoti bani din buzunar. Daca nu faci acest lucru, portarul iti spune ca nu te afli in intervalul orar pentru vizite. Apoi tre sa dai ceva la asistente, infirmiere, anestezist si ceva mai mult ...asta-i sistemul in "romanica".
 • +1 (1 vot)    
  ce problema se rezolva? (Marţi, 22 ianuarie 2008, 17:27)

  cristian [anonim]

  Eu nu inteleg ce anume problema se rezolva legalizand spaga? Povestea cu interzicerea conditionarii actului medical de "atentii" este pentru copii de trei ani.
  Medicii sant oameni ca si noi cu aceleasi pacate si apucaturi: -o mica minoritate sant oameni cu suflet care totdeuna vor sari in ajutorul semenilor lor si majoritatea care nu sant interesati decat de bani.
 • 0 (0 voturi)    
  vorbele trec, spaga ramane (Marţi, 22 ianuarie 2008, 17:27)

  ion roata [anonim]

  ca niste oameni inteligenti ce sunt, doctorii ar trebui sa gaseasca o forma de marire a veniturilor; ceea ce se intampla ii dezonoreaza. cei mai multi dintre ei, ca oameni nu fac doua parale. sunt niste lasi, atata vreme cat isi castiga in felul acesta banii. uitati-va la oameni in spitale cum ii dezaproba, ii injura si pana la urma le dau spaga: cand e vorba de propria sanatate sau a celor dragi nu stai sa te gandesti. in tara asta nimic nu se face cum trebuie. de aceea, dupa vorbe, situatia va ramane la fel.
 • +2 (2 voturi)    
  si COCAINA? (Marţi, 22 ianuarie 2008, 17:42)

  Florin [anonim]

  la financiar cum se va impozita mita? cu 90%.
  Se va trece si mita in nota de plata?
 • 0 (0 voturi)    
  exista deja forma legalizata (Marţi, 22 ianuarie 2008, 18:12)

  elaxxx [anonim]

  Forma legalizata exista si se numeste donatie - doar ca se face catre spital si nu in buzunarul medicului - si asta nu le convine .. pardon cu banii aia sa asigure consumabile, confort si siguranta in plus (nu manusi refolosite!!!!) si eventual cresteri salariale/prime dar legal nu direct in buzunar ca nici eu nu astept spaga sa deschid/inchid un robinet ca sa nu sara in aer juma' de oras, diferenta e ca daca o fac corect intr-o situatie de criza atunci eventual primesc prima legal si impozitat.
  Si sa-si faca treaba corect si sa nu te puna sa semnezi hartii pentru interventii aiurea pentru ca nu sunt in stare sa puna un diagnostic corect si pe baza hartiei se asigura ca nu pot fi dati in judecata.
 • +1 (1 vot)    
  ? (Marţi, 22 ianuarie 2008, 18:30)

  costy [anonim]

  vorbeam cu un coleg care are sotia la maternitate. doctoreul nu a vrut sa-i faca cezariana decat dupa ce a dat 600 lei.domnilor daca nu ai bani in buzunar mori cu zile
 • 0 (2 voturi)    
  Da (Marţi, 22 ianuarie 2008, 18:42)

  Rollo Tomasi [anonim]

  Ar trebui introdusa o taxa ca in Ungaria. Astfel, pe de o parte n-ar mai veni toti tampitii care n-au nimic la doctor, pe de alta parte din acesti bani s-ar asigura si o crestere salariala pt medici, care astfel vor fi mai putin tentati sa plece.
 • +1 (1 vot)    
  ? (Marţi, 22 ianuarie 2008, 18:43)

  costy [anonim]

  ai sa luam cu totii la locurile noastre de munca spaga.nu dau un credit daca nu iau spaga,cine urca in autobuz ,tren spaga,sunt angajat la stat daca nu dai spaga mai asteapta, parca medicii depun un juramant juramantul lui spaga nu?
 • 0 (0 voturi)    
  nu e suficient (Marţi, 22 ianuarie 2008, 19:18)

  owl [anonim]

  Taxa ar scadea spaga. Rezulta o scadere de venituri la doctori si eu n-as vrea sa fiu tratat de un astfel de medic nervos... Ce aveti cu spaga?

  As mai adauga un lucru: de cate ori verific o reteta data de un medic , am mari surprize sa constat ca ei nu citesc instructiunile de folosire. Nu spun ca vreau sa ma tratez din indicatiile luate de pe internet, spuin ca "profesionismul" lor e o problema, plata lor e alta si spaga alta. Nu cred ca pot fi rezolvate pe rand...
 • 0 (0 voturi)    
  spaga doctorilor (Marţi, 22 ianuarie 2008, 20:34)

  spaga impozitata [anonim]

  Legalizarea spagii in Romania? Sa vedeti voi spaga cand or sa se trezeasca si doctorii din Austria, Elvetia,Suedia,Norvegia,Italia si Franta ca asemenea obicei , in fond nu este deloc daunator.Ba chiar foarte folositor.Mai ales cand esti profesor si te mai duci sa predai cursuri si pe la un ONG din SE Europei ce nu-ti deconteaza decat transportul si cazarea, fara sa te plateasca pentru munca prestata.Cand iti faci un calcul sumar ajungi la concluzia ca ai pierdut deja cateva sute de euro bune pe care-i puteai castiga daca nu te lovea mila si simpatia fata de bietii doctori din tarile in curs de dezvoltare.Astia, cam trebuie, tot ei sa dea spaga ca un fel de rasplatire a efortului depus ca ai finantat ONG-ul respectiv.Si tineti cont ca asemenea lucruri sunt tolerate si incurajate.Asa ca n-aveti nici o scapare baieti...Se anunta introducerea spagii si in vestul europei.
 • 0 (0 voturi)    
  o nebunie (Marţi, 22 ianuarie 2008, 21:39)

  dan [anonim]

  daca se va "legifera" mita???asta da intrebare.....in cazul doctorilor,pe langa "atentia" legiferata,va trebui sa dam in continuare o ATENTIE.
 • 0 (0 voturi)    
  Spaga deasa! (Miercuri, 23 ianuarie 2008, 7:50)

  BISTURIU [anonim]

  Cum ar putea fi legalizata spaga - nu se poate sa legalizezi ceva adanc ilegal!
  Dati-le salarii decente si stabiliti pedepse drastice(care sa se si aplice!) in caz de recidiva(la spaga)
 • 0 (0 voturi)    
  Mita (Miercuri, 23 ianuarie 2008, 9:36)

  Ionel [anonim]

  Legalizarea mitei nu ar face decit sa formalizeze conditionarea exercitarii actului medical de oferirerea de "atentii".
  Atita timp cit CAS-urile investesc banii nostri in sedii foarte scumpe si licitatiile "aranjare" golesc visteriile spitalelor nu se va imbunatati nimic in domeniu.
  Daca principiul solidaritati sociale tot nu functioneaza de ce nu se externalizeaza serviciile medicale .... sa avem posibilitatea sa ne alegem casa de sanatate in functie de calitatea serviciilor prestate.
 • 0 (0 voturi)    
  Am trait sa aud si asa ceva (Miercuri, 23 ianuarie 2008, 10:06)

  Mircea [anonim]

  Cum titlu sugereaza, aceasta "atentie" este MITA! Care se pedepseste penal.

  Sunt cateva aspecte suplimentare de care trebuie sa tina seama:

  1. Sa nu generalizam. Nu toti doctorii accepta spaga, dar cei mai multi o fac. Din pacate, ceilalti doctori nu fac nimic pentru a rezolva aceasta situtatie
  2. Da, salariile doctorilor sunt mici (comparativ cu cele din alte state UE (fara Bulgaria).
  3. I-a intrebat cineva si pe doctori ce vor?
  4. Legalizarea acestei practici ar duce implicit la legalizarea MITEI pentru functionarul public, politist si orice alt angajat al statului.
  5. Eu nu am dat niciodata spaga la privat. PUNCT. 6. Cotizatiile salariatilor sunt deja o taxa aplicata pentru servicii (in 95% din cazuri) execrabile. Daca ministrul vrea sa faca ceva, sa inceapa cu ele
  7. MITA nu este o traditie, este un obicei comunist. Plocoanele la care fac referire unii se duceau la doctor ca forma de plata. In timpul comunismului insa acestea au devenit un mod de a obtine favoruri (necesare) intr-un sistem inexisten de fapt. Pe scurt, daca nu vroiai sa mori in spital, trebuia sa dai spaga "sanatoasa".
  8. Propunerea Ministerului este puerila si lipsita de temei cat timp deja exista o plata anticipata prin intermediul salariului. Donatia la care se refera s-ar face doar atunci cand toate celelalte servicii ar fi perfecte, nu cand mori pe targa iar infirmierul nu te duce ca n-ai dat spaga sau cand doctorul nu te opereaza pentru ca n-ai suficenti bani.
  9. Pedepse EXEMPLARE pentru medicii care accepta asa ceva.
  10. Pedepse PENTRU CEI CARE DAU SPAGA! Mita nu poate avea loc fara existenta a doua persoane, cel care da si cel care ia. Sa nu pedepsim doar doctorii, ci si pe noi, cei care alimentam de fapt acest flagel.
  11. Daca nu merge si nu merge, eu propun greva fiscala impotriva statului, in speta Ministerul Sanatatii. Poate asa gluma asta de ministru nu mai accepta crearea unor sedii de lux cand spitalele stau sa cada si nu au nici macar medicamente.
 • 0 (0 voturi)    
  oricat ar fi de mare salariul medicilor ... (Miercuri, 23 ianuarie 2008, 12:03)

  arkan [anonim]

  oricat ar fi de mare salariul medicilor tot vor lua spaga,cum se intampla cu unii :procurori ,judecatori,politisti etc. si oriunde se lucreaza direct cu publicul,este chestie de MENTALITATE, care nu dispare decat in timp si prin ridicarea nivelului de trai.
  MESERIA DE MEDIC ESTE UNA NOBILA SI ASUMATA,NIMENI NU NE OBLIGA SA O FACEM MAI ALES DACA NU AVEM VOCATIE ...
  NU UITATI CE 6 ANI DE STUDII SUNT DE INVATAMANT GRATUIT,PE BANII CONTRIBUABILULUI CARE APOI MAI COTIZEAZA SI PRIN "SPAGA"
 • 0 (0 voturi)    
  Daca nu-s corecti, sa-si caute altceva (Miercuri, 23 ianuarie 2008, 13:23)

  Sos [anonim]

  Pana la urma lasam juramantul lui Hipocrate, si ramanem la conditia de oameni: daca nu pot fi oameni(cineva care se face ca nu intelege ce-i spui, decat daca ii bagi un plic,sau care zambeste doar daca are ceva la buzunarul drept care-l strange) sa incerce sa se faca altvceva : juristi, avocati..sunt destule meserii banoase.
 • 0 (0 voturi)    
  spaga mita (Miercuri, 23 ianuarie 2008, 14:27)

  bob [anonim]

  nici macar nu trebuie pus in discutie termenul de spaga
  NU categoric
 • 0 (0 voturi)    
  Rusine! (Miercuri, 23 ianuarie 2008, 19:46)

  maria [anonim]

  Cred ca oricat de mare ar fi salariul unii dintre medici tot vor lua spaga. S-a tot pomenit de salariul mic, ca nu au bani, dar acei doctori care au vile cu piscine si iau spaga ce mai spuneti? Daca ti-ai pllatit toata viata contributiile la stat si cand ai nevoie de ei te dau afara pe usa pentru ca nu ai nimic sa le dai, ce mai spuneti?
  Eu am avut probleme de sanatate in UK si nimeni nu mi-a cerut nimic, nu m-au intrebat de bani, asigurari si asa mai departe si va spun ca m-au tratat foarte bine. Nu va puteti imagina care sunt conditile acolo.Doctorii Isi pot face datoria si fara spaga.Sa fii om inainte de a fi doctor e lucru mare.
 • 0 (0 voturi)    
  E vorba de pura lacomie!! (Miercuri, 23 ianuarie 2008, 23:20)

  man2man [anonim]

  Oameni buni , totul a inceput cu prima spaguta....in timp ravna de bani a sporit si acum medicul priveste cu nesat la buzunarul bolnavului strans cu usa de viata.
  Sunt "oameni" care ne negociaza pur si simplu vietile , sunt persoane fara constiinta care nu mai vad in jurul lor decat cum sa ajunga la vila si masina si casa de vacanta a colegului.
  E vorba de o patima care a strambat viata medicala din Romania.
  E o boala generala a societatii.
  Si boala asta a fost aruncata asupra omului de rand de cei de sus, de nemernicii aia de politicieni care pentru a imparti functii si sinecuri la rude si apropiati , care pentru a nu-ti pune piedici in calea realizarii unui drept al tau , au invatat poporul roman cu spaga.
  La ce dracu mai invatam istorie?La ce dracu copiii mai invata de epoca fanariota si cum se cumparau functiile atunci? Pentru ca sa simta ce a fost moral si ce nu a fost moral in trecut si sa nu se mai repete greselile istoriei in timp?
  Pai daca profesoru ia mita , medicu la fel,functionaru statului de la ghiseu si magistratii la fel, ce dracu de morala mai cultivam noi?
  O sa vina vremea cand o sa ne aduca in stare , domnii medici sa stam cu pistolul la fruntea lor ca sa-si faca meseria , poate realizeaza atunci ca viata unui om e ceva sfant ce nu se cade sa batjocoresti in nici un fel.
  Au devenit milogi in halate albe , care cersesc de la pacienti bani .
  Asta inseamna falimentul sistemului sanitar din Romania, de care tot medicii sunt vinovati.
  Mai bine ne facem asigurari private si atunci cand ai nevoie cel putin stii ca banii economisiti se intorc la tine.Asa , dupa ce contribui zeci de ani la bugetul sanatatii , afli ca sistemul ii mai cere bani daca vrei sa supravietuiesti.
  Privatizati sanatatea , cel putin macar atunci stii cum stau lucrurile!
 • 0 (0 voturi)    
  nu e vorba de coruptie in sistemul sanitar (Vineri, 25 ianuarie 2008, 11:08)

  anonim [anonim]

  Medicii nu vor lucra pe veniturile obtinute legal din sistemul sanitar. Sistemul sanitar asa cum exista el azi este ineficient. Vor dura inca ani multi, daca si pana cand va fi un sistem sanitar eficient. Medicii vor lua spaga in continuare pentru ca teama oamenilor de a ramane netrarati este mai mare decat teama de a acuzati de coruptie. Comparati si Dvs riscul
  1. sa ramai netratat cu o boala grava
  2. daca esti prins ca dai mita vei fi cercetat penal.
  Motivatia de a nu ramane ignorat de medic este mai puternica decat motivatia de a ramane cinstit.
 • 0 (0 voturi)    
  Dar profii? (Joi, 23 octombrie 2008, 16:03)

  dALIA [anonim]

  Dar mita la invatator si profesor? Dar mita la ospatar? Dar mita la postas? Dar "meditatiile" tinute particular de profesorul der la scoala cu elevul sau?
  Ce naiba, totul e mita!!!!
 • 0 (0 voturi)    
  spaga legalizata si condamnarea la moarte (Sâmbătă, 9 iunie 2012, 12:28)

  luca [anonim]

  Sant de acord cu legalizarea spagii numai daca eu , ca pacient , contribuabil , la mai multe joburi , am voie sa -mi pun ecuson cu mentiunea "condamnat , oricum , la moarte " ! Strazile vor fi pline de oameni cu ecusoane de acest tip ! E clar , trebuie luata o masura oficiala de recompensare a doctorilor , dar credeti ca un medic care castiga si miliarde , pe luna , se multumeste cu 1500-2000 de euroi ? Problema spagii apare acuta in situatii grave de sanatate , altfel , de galci te mai tratezi si singur ! Ideea ca , de vina sant cei care dau , e a unuia care nu intelege ca , daca intri intr-o institutie medicala fara spaga pe masura , nu vei fi tratat nici minimal , ia faceti o monitorizare pe pielea voastra , si daca dai nu ai garantii sau parte de un comportament mai putin arogant , in majoritatea cazurilor ! Deontologia medicala nu exista in Romania deca pentru un procent foarte mic de medici , eu ma simt discriminat si ca om , multi dintre doctori isi aleg clientela , dupa marimea potentiala a spagii !
  In ceea priveste compensarea medicilor in sistemul privat , n-aveti griji , cred ca toti doctorii buni lucreaza nu la una ci la mai multe , unde te cheama , dar credeti-ma , iesi mai ieftin in privat , majoritatea tarifelor din privat sant mai mici decat spaga pe care te simti obligat s-o dai in institutiile statului ! Si noi vorbim de doctori , dar termitele de asistenti , infirmieri , brancardieri ,etc, medicamentele , consumabilele , pe care ,de regula , le cumperi , astea toate te indreptatesc sa porti ecusonul de care vorbeam ! O sa-mi fac o asociatie a purtatorilor de ecuson si stiu , sigur , ca va fi cea mai mare asociatie din Romania !
  Legalizarea spagii , care sa nu mearga direct spre doctor , e cea mai sinistra gluma , am fi obligati sa spaguim de doua ori , stiu ca in afara se poarta sponsorizarile catre institutiile medicale , e posibil si la noi , dar absenta controlului transparent asupra banilor , in sistemul sanitar fac inutil gestul !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by