Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a afirmat ca delegatia japoneza care il insoteste pe premierul nipon Shinzo Abe in Romania a "inteles foarte bine" situatia politica din tara noastra, spunand chiar ei ca "se intampla si in alte tari schimbari de guvern intempestive".

Melescanu a recunoscut ca este vorba de o vizita "istorica", "singura vizita a unui premier al Japoniei in Romania din ultimii o suta de ani de cand s-au stabilit relatiile diplomatice".

Cu toate acestea, "demisia dl premier Tudose a facut imposibila din punct de vedere protocolar o intalnire la nivelul guvernului ", in conditiile in care "din punct de vedere protocolar trebuie respectat nivelul de reprezentat", a argumentat acesta.

In aceste conditii, delegatia nipona, condusa de un vicepremier, s-a intalnit cu vicepremierul roman Paul Stanescu, iar Shinzo Abe s-a intalnit doar cu presedintele Klaus Iohannis.

Teodor Melescanu a precizat insa ca a discutat cu delegatia japoneza si acestia "au inteles foarte bine si chiar au spus ca se intampla si in alte tari schimbari de guvern intempestive".