Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a declarat marti ca a hotarat alaturi de premierul Japoniei Shinzo Abe "sa lansam demersurile necesare pentru ca in viitor sa ridicam relatiile la nivel de parteneriat strategic" .

Iohannis a spus ca vizia premierului este "un moment istoric", pentru ca este prima vizita oficiala pe care o intreprinde un premier al Japoniei in istoria relatiilor romano-nipone si prima vizita al unui inalt oficial in 2018, in Anul Centenar al Romaniei moderne.

"Este un context special: in acest an aniversam 5 ani de la stabilirea Parteneriatului Reinnoit intre statele noastre, dupa ce anul trecut s-au implinit 15 ani de la ridicarea relatiei bilaterale la nivel de parteneriat. Tot anul trecut s-au implinit si 100 de ani de la numirea primului trimis extraordinar al Romaniei in Japonia, a subliniat Iohannis.

Potrivit sefului statului, cei doi au decis sa lanseze "demersurile necesare pentru ca in viitor sa ridicam relatiile la nivel de parteneriat strategic".

Premierul Shinzo Abe a spus ca Japonia se implica in dezvoltarea infrastructurii de la Bucuresti, dand ca exemplu planul de realizare a Magistralei 6.

Acesta a mai spus ca "pentru a incuraja schimburile, am ridicat obligativitatea vizelor de intrare in Japonia a romanilor".

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a fost primit de presedintele Klaus Iohannis la ora 16.00, la Palatul Cotroceni, avand loc convorbiri in format restrans si convorbiri in plenul delegatiilor, la finalul carora cei doi oficiali au sustinut o conferinta de presa comuna.