Peste 200 de localnici din Savarsin au participat, duminica, la o slujba de pomenire a Regelui Mihai I, care a fost oficiata la biserica ortodoxa din localitate, unde fostul suveran obisnuia sa mearga cand se afla in tara, in special cu ocazia sarbatorilor de iarna, scrie News.ro. Familia Regala nu a fost prezenta la eveniment, iar localnicii si angajatii Castelui Savarsin spun ca au avut cele mai triste sarbatori, fara evenimente organizate in alti ani de catre familia regala.

Domeniul regal SavarsinFoto: www.familiaregala.ro

La Biserica Ortodoxa Savarsin s-au adunat peste 200 de localnici pentru a participa la parastatul de 40 de zile de la moartea Regelui Mihai I, slujba fiind oficiata de catre preotul paroh local Calin Madaluta.

Comunitatea locala a dorit sa organizeze un parastas considerand ca fostul suveran "a fost un om al locului", iar slujba a avut loc la o zi dupa cea de la Curtea de Arges.

"Pentru ca Majestatea Sa a iubit atat de mult Savarsinul si zona aceasta, noi consideram castelul ca fiind casa Majestatii sale si credem ca sufletul sau a ramas in preajma noastra. Regele era tot timpul alaturi de noi, cand venea in Romania prefera Savarsinul, venea duminica la biserica noastra, de aceea ne-am dorit sa facem aceasta slujba de pomenire chiar daca ea s-a savarsit si la Curtea de Arges", a spus primarul comunei, Ioan Vodicean.

Familia regala nu a fost prezenta la slujba de pomenire, la care au participat insa angajati si Castelului Regal Savarsin si colaboratori ai Casei Regale.

Atat localnici, cat si unii angajati ai Casei Regale spun ca au avut sarbatori triste fara rege.

"Am fost bucatareasa regelui timp de 17 ani, de cand a revenit la castel, si lucrez in continuare pentru familia regala. Va marturisesc ca a fost un Craciun trist, a fost o masa trista fara rege si regina. Ei au fost niste oameni aproape ca niste parinti pentru mine, m-au invatat multe si m-au respectat", a declarat Viorica Calin.

"Am simtit lipsa regelui, pentru ca atunci cand era la Savarsin, aproape in fiecare an de sarbatorile de iarna, aveam niste evenimente locale, niste traditii. Speram ca ele vor fi reluate de catre urmasii regelui, pentru ca aceasta comunitate l-a iubit, a fost ca o familie pentru rege si regina", a spus o alta localnica.

La Castelul Regal, drapelul Romaniei este coborat in berna in continuare, de la moartea regelui, iar coroane de flori se mai pot vedea la intrarea principala a domeniului. Domeniul Regal de la Savarsin include un castel construit in perioada 1650-1680 si un parc cu arbori seculari, dar si alte cateva cladiri. A intrat in proprietatea Regelui Mihai in 1943, prin cumparare, dar a fost confiscat de regimul comunist in 1948, revenind in proprietatea Casei Regale in 2001.

Sambata, a avut loc parastasul de 40 de zile la Manastirea Curtea de Arges, unde este inmormantat regele Mihai, la ceremonie luand parte Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, principesa Maria, fiica cea mica a regelui, dar si fostul principe Nicolae, alaturi de logodnica sa. La inceputul slujbei religioase a avut loc un gest de impacare cu fostul principe, exclus din linia de succesiune, el fiind imbratisat de catre majestatea sa Margareta. Gestul a fost repetat de catre principesa Maria.

Slujba religioasa a fost oficiata de Arhiepiscopul Calinic al Argesului si Muscelului, in vechea Catedrala Episcopala si Regala de la Manastirea Curtea de Arges, apoi, a fost rostita o rugaciune si la mormantul regelui, in pridvorul noii Catedrale.

In incinta manastirii Curtea de Arges s-au aflat, pe durata ceremoniilor, cateva sute de persoane.