Curtea de Apel Bucuresti a decis vineri definitiv ca medicul Mihai Lucan, cercetat de DIICOT intr-un dosar de delapidare cu un prejudiciu de 5 milioane de lei, sa fie plasat in arest la domiciliu, anunta Agerpres.

Mihai LucanFoto: AGERPRES

Curtea de Apel Bucuresti a admis contestatia DIICOT si a desfiintat o decizie a Tribunalului Bucuresti din 22 decembrie 2017, instanta care dispusese ca Mihai Lucan sa fie cercetat sub control judiciar.

In acelasi dosar, fiul medicului va fi cercetat in libertate sub control judiciar.

Dosarul a fost deschis de DIICOT in baza unui denunt formulat de deputatul USR Emanuel Ungureanu. Pana in prezent, procurorii au audiat mai multe persoane in calitate de martori, printre care primarul municipiului Cluj - Napoca, Emil Boc, si ministrul Sanatatii, Florian Bodog.

Recent, Mihai Lucan a anuntat ca a gasit in masina sotiei sale un dispozitiv de interceptare ambientala, iar DIICOT a sustinut ca acest obiect a fost instalat legal de anchetatori in baza unui mandat de supraveghere tehnica.

Potrivit DIICOT, un aparat medical performant, utilizat in tratarea diferitelor forme de cancer, a fost transferat ilegal de la Institutul de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca la Lukmed - clinica privata a medicului Lucan, unde a fost utilizat timp de sase ani.

Procurorii sustin ca reprezentantii Institutului si ai clinicii au dispus, in anul 2007, transferul fizic si fara titlu al acestui aparat din sediul Institutului in cel al clinicii private, fara a intocmi niciun fel de contract in acest sens. In perioada 2007 - 2013, atat aparatul utilizat in tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapia tesuturilor afectate, precum si consumabilele aferente achizitionate din bugetul Institutului au fost utilizate exclusiv in beneficiul clinicii private.

"Astfel, in perioada 2007 - 2009, un numar de 159 de pacienti au facut obiectul unor proceduri medicale (crioterapie prostatica/renala) care au fost efectuate in cadrul clinicii private cu ajutorul unei aparaturi medicale (GALIL) apartinand Institutului si transferata fara titlu din incinta acestei institutii in cea a clinicii private, in conditiile in care sumele necesare achizitionarii kiturilor pentru utilizarea acestuia (ace speciale, heliu, argon) au fost achitate de catre institutia de stat, iar pacientilor le-au fost percepute sume consistente de bani, cuprinse intre 3.000 si 6.700 euro/interventie, echivalent in lei, reprezentand atat procedura medicala propriu-zisa, precum si kitul necesar reprezentat de un set instrumentar format din ace speciale plus alte consumabile specifice (butelii cu gaze - heliu si argon), intreg setul costand aproximativ 3.800 euro per pacient", precizeaza DIICOT.

Conform DIICOT, o alta modalitate de delapidare a Institutului de Urologie si Transplant Renal Cluj-Napoca a constat in diminuarea cuantumului cheltuielilor reale ocazionate de serviciile de specialitate medicala pe care le presupunea internarea preoperatorie si postoperatorie a pacientilor asupra carora au fost efectuate interventii chirurgicale in cadrul clinicii medicale private.

De asemenea, o alta modalitate de delapidare a constat in folosirea resurselor financiare, materiale si umane ale laboratorului de analize din cadrul Institutului pentru efectuarea determinarilor anatomo-patologice in beneficiul clinicii apartinand unei societati comerciale.

"Contravaloarea serviciilor medicale prestate de catre persoana vatamata nu a fost achitata, respectiv analize medicale ale tesuturilor umane recoltate prin biopsii sau alte asemenea analize specific medicale de la pacientii asupra carora au fost efectuate interventii chirurgicale in cadrul clinicii medicale private, in conditiile in care toate aceste costuri au fost suportate din bugetul alocat Institutului", precizeaza DIICOT.