Avocatul general al Curtii Europene, in cazul cuplului gay Coman-Hamilton: Statul roman ar fi trebuit sa permita familiei sa se stabileasca in Romania ca soti

de N.O.     HotNews.ro
Joi, 11 ianuarie 2018, 13:57 Actualitate | Esenţial


Marsul Diversitatii
Foto: Hotnews
Statul roman ar fi trebuit sa permita familiei gay Coman-Hamilton sa se stabileasca in Romania ca soti, pentru ca notiunea de "sot" in cadrul directivei europene privind libera circulatie include si sotii de acelasi sex, si-a exprimat opinia avocatul General al Curtii Europene, Melchior Wathelet, in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) de la Luxembourg. Decizia finala a judecatorilor europeni in speta este asteptata in primavara anului 2018.

"Avocatul General considera ca notiunea de "sot" in cadrul directivei europene privind libera circulatie include si sotii de acelasi sex.  In consecinta, statul roman ar fi trebuit sa permita familiei Coman-Hamilton sa se stabileasca in Romania ca soti, pentru a isi putea continua viata de familie inceputa in afara tarii. Decizia finala a judecatorilor europeni in speta este asteptata in primavara anului 2018", arata un comunicat al Asociatiei ACCEPT.

Potrivit avocatei Asociatiei Accept, Iustina Ionescu, asta inseamna ca din perspectiva dreptului european privind libera circulatie sotii de acelasi sex ar trebui sa fie egali in drepturi cu cei de sex opus, indiferent de legislatia statelor membre.

"Opinia Avocatului General sustine toate argumentele pe care Asociatia ACCEPT si petentii le-au prezentat judecatorilor europeni. Acesta a aratat ca notiunea de soti in cadrul directivei trebuie sa primeasca in intreaga Uniune o interpretare autonoma si uniforma, care include sotii de acelasi sex. Asta inseamna practic ca din perspectiva dreptului european privind libera circulatie sotii de acelasi sex ar trebui sa fie egali in drepturi cu cei de sex opus, indiferent de legislatia statelor membre. Opinia sa se bazeaza pe evolutia legislatiei din marea majoritate a statelor membre UE care recunosc si protejeaza familiile gay -22 din 28 de state ofera deja parteneriat civil sau casatorie pentru cuplurile de acelasi sex. Mai mult, avocatul general Wathelet subliniaza faptul ca discriminarea pe motive de orientare sexuala nu poate fi justificata de pretinsa protectie a familiei traditionale. Ne asteptam ca hotararea judecatorilor europeni sa ia in calcul toate aceste argumente si sa avem in cateva luni o decizie favorabila in cauza," a declarat Iustina Ionescu, avocata de drepturile omului si membra a Asociatiei ACCEPT.


Avocatul General indeplineste, in cadrul proceselor la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, rolul unui expert in drept european care ofera judecatorilor o opinie de specialitate,  impartiala. Aceasta opinie ajuta judecatorii europeni sa isi formuleze decizia finala. Asociatia ACCEPT asteapta hotararea celor 15 judecatori ai Marii Camere CJUE in primavara acestui an.


"Primim cu mare bucurie opinia  Avocatului General. Interpretarea lui arata ca autoritatile romane au gresit refuzand sa ne trateze ca familie. Speram ca decizia judecatorilor europeni sa confirme ca avem dreptul sa locuim impreuna in Romania ca soti," a declarat Clai Hamilton.


"Decizia judecatorilor europeni va fi extrem de importanta pentru Curtea Constitutionala si speram ca va fi inteleasa si de politicienii romani: cetatenii romani nu pot fi impartiti in buni si gay. Nu mai putem fi tratati ca cetateni inferiori, fara drepturi egale, pe baza prejudecatilor pe care unii le au cu privire la homosexualitate," a adaugat Adrian Coman.Reamintim ca Adrian Coman, Clai Hamilton si Asociatia ACCEPT au fost audiati de Marea Camera a CJUE pentru stabilirea definitiei termenului "soti" in legislatia europeana privind libera circulatie pe teritoriul UE in data de 21 noiembrie 2017. Cazul a ajuns pe masa judecatorilor europeni dupa ce opinia lor a fost solicitata de Curtea Constitutionala a Romaniei, pentru a stabili daca articolele din Codul Civil care interzic recunoasterea casatoriilor gay incheiate in afara Romaniei sunt constitutionale sau nu. Dupa ce CJUE va da o hotarare in primavara anului 2018, cazul va reveni la CCR, pentru o decizie finala in speta. Hotararea judecatorilor europeni este obligatorie atat pentru instanta din Romania, cat si pentru toti judecatorii din Uniunea Europeana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


3426 vizualizari

 • -7 (31 voturi)    
  Si tot nu ma intereseaza (Joi, 11 ianuarie 2018, 14:32)

  emil bobu [utilizator]

  Avem probleme mult mai mari in tara asta chinuita.
 • -6 (28 voturi)    
  "..indiferent de legislatia statelor membre" (Joi, 11 ianuarie 2018, 14:44)

  animatron [utilizator]

  Dna avocata se grabeste putin, face mai degraba PR si nu intepretare juridica.

  Dreptul european nu are o intepretare uniforma si neechivoca a notiunii de "soti", ca de aceea e acum pe rol acest proces.

  Statele UE au definitii diferite, unele accepta "casatorii", altele doar "parteneriate civile".
  Legislatia statelor membre nu poate fi ignorata de nimeni, inclusiv de Comisia UE.
  In cazul Poloniei se si vede cat de putin eficienta e presiunea Comisiei in impunerea unor decizii contrare legislatiilor nationale.

  Protectia familiei traditionale nu e una "pretinsa", ci una necesara si fundamentala pentru continuitatea speciei umane in cadrul unei civilizatii bazate pe drepturi si obligatii echivalente.

  Cazul e unul ce ar putea avea repercursiuni in toata UE si cu siguranta decizia va crea controverse si dispute care vor adanci diviziunile in interiorul Uniunii Europene, intre state "liberale" si state care nu vor accepta sa le fie impusa o redefinire a familiei contrara Constitutiilor nationale.

  E probabil ca actualul guvern roman va profita de decizie pentru a organiza un referendum si a-si spori popularitatea in randul celor care vor un respect si o protectie pentru valorile lor morale, majoritar oameni mai putin conectati la "progresismul" prezent in randul elitelor UE.

  Nu e sigur ca o sentinta favorabila cuplului gay ar fi neaparat una buna pe termen lung pentru minoritatea LGBT din Romania, dar e deja o certitudine ca va deveni un excelent argument de campanie pentru PSD si aliatii sai din societatea romaneasca.

  Persoanele LBGT au dreptul la o viata de familie, asa cum catalanii au dreptul la un stat al lor.
  Dar e important sa alegi si momentul de oportunitate istorica, ceea ce Puigdemont nu a reusit de ex.

  Sa creezi un scandal pro-gay in plina "revolutie iliberala" si national-traditionalista prin toata Europa (in Romania cu un PSD la guvernare), nu pare prea oportun.
  • +8 (20 voturi)    
   Si cand (Joi, 11 ianuarie 2018, 15:38)

   alexpro [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Presupui ca ar fi momentul istoric? Cand ar trebui sa nu mai fie tratati ca cetățeni de rang inferior? La pastele cailor?
  • +11 (17 voturi)    
   Rastalmacesti (Joi, 11 ianuarie 2018, 16:29)

   jam.jam [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   "Protectia familiei traditionale nu e una "pretinsa", ci una necesara si fundamentala pentru continuitatea speciei umane in cadrul unei civilizatii bazate pe drepturi si obligatii echivalente."

   "Mai mult, avocatul general Wathelet subliniaza faptul ca discriminarea pe motive de orientare sexuala nu poate fi justificata de pretinsa protectie a familiei traditionale."

   Cei care se opun acordarii unui statut juridic cuplurilor de acelasi sex,casatorie sau conventii civile, invoca protejarea familiei traditionale. Acesta este un fals argument, de fapt vor sa interzica drepturile cuplurilor de acelsi sex. Nu se protejeaza in nici un fel familia traditionala prin interzicerea drepturilor altora, ci prin masuri active de ajutorare a familiilor tinere, de acordarea de scutiri de taxe pentru familile cu mai multi copii, prin cresterea nivelului de trai, construirea de gradinite, scoli, acordarea de credite in conditii avantajoase tinerelor familii etc.

   Simpla interzicere a casatoriilor sau conventiilotr civile pentru cuplurile de acelasi sex nu va duce la cresterea numarului de casatorii traditionale sau la cresterea natalitatii. Acestea scad desi cuplurile gay nu sunt recunoscute nici acum.

   In acest sens se vorbeste de "pretinsa", face referire la motivele invocate de cei care se opun, nu pretinsa in sensul ca nu este necesara. Este nevoie de protejarea familiei dar nu prin interzicerea drepturilor altora, asta este doar o pretinsa protejare a familiei traditionale. Tu sustii ca decizia sa nu fie luata acum din motive politice, ceea ce ar insemna ca instanta sa nu mai judece juridic, ci politic.
 • -13 (37 voturi)    
  hai odata cu referendumul ala.. (Joi, 11 ianuarie 2018, 14:53)

  El Ciupacabra [utilizator]

  ... ca ne "incaleca" perversii astia prin fel de fel de tertipuri administrative. Daca vom reusi sa trecem clar in Constitutie ca numai un barbat si o femeie pot forma o familie, vom fi un reper moral pentru toata planeta si multe popoare, inclusiv dintre cele la care abominatia numita "casatorie" intre homosexuali este legalizata, vor cere un referendum (la care evident ca nu li s-a dat vreodata sansa). Hai PSD, fa pasul asta istoric si o sa trec cu vederea multe din bubele pe care le ai in cap si o sa te votez doua mandate de acum incolo.
  • -6 (16 voturi)    
   Melchior era... (Joi, 11 ianuarie 2018, 15:25)

   cristian_n [utilizator] i-a raspuns lui El Ciupacabra

   Unul dintre magii care au vestit nasterea pruncului IIsus.
   Prunc venit NU din tata si tata sau mama si mama sau tata care a devenit brusc mama si alte aratari..
   Si nici avocat la curcubei si curcubele,ci doar MAG!
   Hai cu referendumul si uit si eu de papa ilici!
  • -9 (19 voturi)    
   bai frate (Joi, 11 ianuarie 2018, 15:30)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui El Ciupacabra

   exista o asociatie/organizatie ''NUaccept'' in tarisoara asta?macar una?si care e aia?ca primii o mostenire de la tamara.si voiu casa le daruisecu neste gologani.
   eu unul sunt satul pana-n gat de aplecatorii de sale care nu mai au loc in plapuma lor si vor sai vada toata lumea,in splendoarea deosebirii lor.
   caca ei nu e nimeni frate,intelegi?
   • +2 (14 voturi)    
    exista (Joi, 11 ianuarie 2018, 17:31)

    chillbill [utilizator] i-a raspuns lui Point

    exista fratii tai rusi cu a lor coalitie pentru familie. si cu ombladon, sisu, puya. numai exemple bune de urmat, ce sa mai!
  • -7 (17 voturi)    
   PSD (Joi, 11 ianuarie 2018, 15:32)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui El Ciupacabra

   PSD, care ține vremelnic frâiele țării, are datoria de a organiza referendumul solicitat în mod democratic și perfect constituțional de cetățeni, validat ca atare de CC. Subliniez: are DATORIA. Deci nu văd de ce ar trebui să fim apoi recunoscători PSD-ului că o face și să-i mai votăm de două ori.
  • +7 (17 voturi)    
   a (Joi, 11 ianuarie 2018, 15:33)

   adrian67 [utilizator] i-a raspuns lui El Ciupacabra

   Tie iti place sa fii incalecat doar de Daddy si sa-l inacleci pe Plesoianu, ca el are plete.
  • -2 (8 voturi)    
   totusi (Joi, 11 ianuarie 2018, 15:47)

   mbasa [utilizator] i-a raspuns lui El Ciupacabra

   dar nici chiar asa!
   Moralitate nu poate sa fie egal cu ce este si ce face PSD, care e de o impertinenta crasa, o clica de oameni care promoveaza nemunca, trantorismul si coruptia, profitatnd de cei slabi!
   Sustin ca valorile normale sa fie definite clar in Constitutie (categoric as vota pentru valorile familiei traditionale)! Dar asta nu trebuie sa ne impinga sa imbratisam un partid imoral pana in panzele albe!
   E clar ca acest partid de politruci va profita de oportunitate, dar in rest e vai de capul lor!
  • +2 (12 voturi)    
   Cine voteaza referendumul (Joi, 11 ianuarie 2018, 17:11)

   hybrid [utilizator] i-a raspuns lui El Ciupacabra

   voteaza coruptia PSD. Gaselnita cu referendumul nu e decat mijlocul prin care PSD sa mai fraiereasca inca o data romanii prin acumularea de capital politic si ramanerea la putere.
 • -6 (10 voturi)    
  Informatii suplimentare despre AG (Joi, 11 ianuarie 2018, 15:09)

  Mondialul [utilizator]

  https://en.wikipedia.org/wiki/Melchior_Wathelet
 • +7 (15 voturi)    
  Discriminare (Joi, 11 ianuarie 2018, 16:58)

  Daniels22026 [utilizator]

  Inteleg mai usor biserica sa nu-i accepte pe homosexuali. Pentru ca biserica se reformeaza foarte lent si trebuie sa-i tina aproape pe cetatenii cu viziuni traditionale, ca sa ma exprim eufemistic. Dar statul?! Ce motive au statele sa-si discrimineze cetatenii, sa vaneze minoritati? Cui ajuta nedreptatea asta? De ce ii pasioneaza pe unii atat de intens viata sexuala a altora?!

  Propun tuturor homofobilor sa se preocupe mai mult de propria viata sexuala. Un strop de satisfactie, macar din cand in cand, le-ar mai indulci viata amara.

  Cautati fratilor, fiti galanti, spalati-va pe dinti, barbieriti-va, faceti-va placuti! Sigur se va gasi o femeie sa va accepte cu toate defectele voastre. Nu homosexualii stau in calea implinirii voastre sexuale. Ci voi insiva. Pentru ca nu va preocupati suficient de satisfactiile personale.
 • +6 (16 voturi)    
  PSD in 1990: (Joi, 11 ianuarie 2018, 17:35)

  sucar [utilizator]

  daca nu votati cu noi vin mosierii si va ia pamaturile.
  PSD in 2018: daca nu votati cu noi vin homosexualii si distrug natia. Manipulari diferite, dar aceleasi lepre.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by