Auxiliarele folosite la clasa vor fi propuse de profesori si aprobate de parinti

de N.O.     HotNews.ro
Miercuri, 10 ianuarie 2018, 13:44 Actualitate | Esenţial


Manuale scolare
Foto: Agerpres
Asociatiile de parinti si Consiliul reprezentativ al parintilor isi vor exprima acordul pentru utilizarea materialelor auxiliare propuse de profesori si vor intreprinde demersurile necesare punerii in practica a deciziilor, potrivit noii modalitati de utilizare in scoli a auxiliarelor.

Modalitatea de utilizare in unitatile de invatamant preuniversitar a auxiliarelor didactice aprobate/avizate de Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE) a fost reglementata si aprobata prin ordin de ministru si a fost inclusa in Regulamentul-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP).

"In functie de nevoile specifice fiecarui ciclu de invatamant, cadrele didactice prin catedre/comisii metodice selecteaza auxiliarele didactice din lista celor aprobate/avizate de CNEE. Acestea sunt centralizate de profesorul diriginte, care le prezinta adunarii generale a parintilor. Adunarea generala a parintilor hotaraste sustinerea cadrelor didactice si a echipei manageriale a unitatii de invatamant privind activitatile, auxiliarele didactice si mijloacele de invatamant utilizate in demersul de asigurare a conditiilor necesare educarii copiilor/elevilor. Ulterior, Consiliul reprezentativ al parintilor/Asociatia de parinti din fiecare unitate de invatamant isi exprima acordul pentru utilizarea materialelor auxiliare propuse de cadrele didactice/catedre/comisii metodice si intreprind demersurile necesare punerii in practica a deciziilor luate de adunarile generale ale parintilor, cu respectarea prevederilor legale in domeniul financiar. Cadrele didactice vor fi informate prin intermediul consiliilor profesorale in legatura cu aceste demersuri", arata un comunicat al Ministerului Educatiei.


Rezultatele primei sesiuni de aprobare/avizare a auxiliarelor didactice au fost publicate in data de 5 ianuarie 2018 si au fost validate prin ordin de ministru. Suplimentar, a fost adoptata si procedura operationala pentru reluarea procesului de aprobare/avizare a auxiliarelor didactice care nu au fost acceptate din cauza nerespectarii criteriilor prevazute de metodologia de evaluare.

Ordinul de ministru care stabileste procedura de utilizare a auxiliarelor didactice contine si o serie de amendamente aplicate Regulamentului-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP) din 2016, ca urmare a introducerii invatamantului dual ca forma de organizare a invatamantului profesional si tehnnic, precum si a necesitatii de a clarifica o serie de aspecte care vizeaza posibilitatile de continuare a studiilor si de realizare a transferurilor elevilor. 


Citeste mai multe despre   

1894 vizualizari

 • +3 (11 voturi)    
  nu poti sa fii decat nebun.. (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 14:06)

  ..13 [utilizator]

  Cum sa ceri aprobarea parintilor pentru auxiiliare necesare predarii???

  Mi se pare normal sa folosesti toate auxiliare aprobate si daca ele nu sunt aprobate sa poti face o analiza cercetare prin care sa poti demonstra ca ele sunt utile.

  Un exeperiment interesant s-a intamplat pe vremea mea cand am parcurs primele clase (I-IV) si unde aveam la fiecare materie cate un al profesor - adicalea la citire si cele similare aveam o profa si la mate aveam o alta profa...M-am simtit fantastic si a fost super OK - invatatorii care aveau o anume inclinatie au fost fericiti sa poata preda ceea ce indrageau mai mult si au transmis aceste lucruri celor mici. Mie care nu prea mi-a placut limba romana totusi nu am putut sa uit dedicatia cu care ne instruia profa - invatatoare - alocata acestei materii. experimentul insa nu a fost implementat - nu stiu de ce...

  Asa ca se poate si altfel - fara populisme care dauneaza grav sanatatii noastre care si asa este afectata.

  In rest numai de bine sa avem parte pentru ca belele curg in continuare...
  • +1 (7 voturi)    
   Iti dai seama (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 16:29)

   BuzzBuzzard [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Ca aceste auxiliare sunt pe bani . Banii nostri .
 • +3 (13 voturi)    
  Continua batjocura pentru elevi si invatamint (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 14:12)

  D-or [utilizator]

  Invatamintul a devenit doar un pretext pentru afaceri care sunt chiar daunatoare pentru copii si contrare scopului in sine, acela de a educa.

  Manuale "alternative" incomplete si inutile fara auxiliarele tiparite de aceeasi editura, informatia fragmentata in zeci de carti, imposibil de urmarit, cerneluri toxice, hirtie proasta, paginare incarcata si cu grafica oribila.

  Copilul meu cara zilnic, in clasa a patra, 8 kg de maculatura inutila, cu texte stupide si prost paginate, toxice. La "Limba Romana" avea nu mai putin de 6 carti (manual, auxiliar, competente, caiet special, caiet de lectura, indreptar...) pe care trebuia sa le aiba zilnic la el.
  • +1 (3 voturi)    
   Copilul statea cu ghiozdanul (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 18:41)

   soundtrack [utilizator] i-a raspuns lui D-or

   in spate in timpul orelor si pauzelor? Daca nici ghiozdan sa mai care elevul vreo 10 minute pana la scoala si 10 minute de la scoala acasa nu se mai poate, atunci eu zic sa-i scoliti acasa pe copii si sa inchideti scolile.
   Nu este adevarat ca elevul cara 6 carti la limba romana zilnic-poate manualul si o culegere-in rest, nu mai cereti profesorilor nimic, trimiteti-i la plimbare si faceti dumneavoastra scoala, cu 30 de elevi in clasa, interzis mustrarea celor obraznici, aduceti tablete, telefoane, laptopuri, table smart si eu va spun ca in cateva luni aveti geniile descoperite, puteti sa le asigurati viitorul fara alte probleme.Nu uitati educatia sexuala cat mai timpurie si mai diversa, asa , sa fiti in ton cu progresivismul. Daca apar niste droguri sau se mai intampla batai, nu-i nimic, sunt politisti destul de 'specializati' in pedofilie care sa sara in ajutor.
   • 0 (0 voturi)    
    Ia cara tu 8 kg 20 minute zilnic! (Joi, 11 ianuarie 2018, 12:08)

    D-or [utilizator] i-a raspuns lui soundtrack

    Pe timpuri erau - si cu siguranta exista si acum, dar sunt ignorate - norme sanitare cu greutatikle maxime care pot fi suportate de copii fara sa-si feformeze coloana vertebrala. Cred ca la 10 ani, greutatea maxima era sub 1.5 kg!
 • +3 (5 voturi)    
  Ha!? (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 14:13)

  indrea [utilizator]

  Asta se va întâmpla după ce ăla care duce la avizare un auxiliar plăteşte o căruţă de bani pentru asta??? Păi, ce rost are avizarea via minister, dacă în şcoli avem dascăli competenţi? E ăsta un mod de a recunoaşte că la catedre stau oameni nepregătiţi suficient, fără discernământ?

  Consultaţi celebra metodologie de avizare şi o să vedeţi acolo că un auxiliar de 1 - 50 de pagini poate fi înscris în cursă pentru aproape 900 de lei! Pentru unul de peste 150 de pagini ar fi de plătit peste 3000 de lei, aşa că o să fie toate editate în format A3, cel puţin...
  Problema e - hărţile murale, de exemplu, unde se încadrează?
  • -1 (7 voturi)    
   Auxiliarele astea se fac asa, la initiativa oricui (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 15:00)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui indrea

   Nu exista o conceptie integrala si integrata cind se elaboreaza programa scolara?

   Aha, de aceea manualele sunt subtirele si anapoda. Ca sa lase loc pentru auxiliare...

   Si toate acestea pentru ca nu exista nicio raspundere a decidentilor.

   Ma gindesc, doar pentru binele sistemului, sa-i identific pe cei care au stabilit ca tabla inmultirii sa se faca in clasa a treia si impartirea intr-a patra si sa-i dau in judecata si sa le cer daune.
   Asta i-ar ingrijora si pe ceilalti...
 • +3 (9 voturi)    
  Faceti manuale unice, complete si de calitate (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 14:23)

  D-or [utilizator]

  - Care sa prezinte toata informatia necesara (si utila nu bazaconii, gen "actele de proprietate") succint, pe hirtie alba, cu fonturi lizibile si grafica de calitate.

  - Care sa asigure pentru fiecare copil din tara accesul egal la invatamint.

  - care sa nu necesite alte auxiliare in afara de culegeri, atlasuri si liste de lecturi suplimentare.
 • +4 (4 voturi)    
  poputz (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 15:33)

  lula [utilizator]

  sa dea naiba, cine a inventat auxiliarele!
  un manual si o culegere la nivel national tip Gheba (care mi-a mancat ficatzii), e suficient. sau era suficient! acum au auxiliare si la religie si sport!
  sa faca franjuri invatamantul pentru un leu cat castiga pe bucata de auxiliar. aaa....iar parintii se vor superinforma si vor avea capacitatea sa decida. sa vezi paruieli la sedintele cu parintii!
 • +4 (6 voturi)    
  a (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 16:19)

  adrian67 [utilizator]

  Pai daca aproba parintii auxiliarele, ce nevoie mai e de profesori? Cum se va proceda? Se va supune la vot? Si daca parintii nu au habar de aceste auxiiare ce dracu aproba? Sa vedeti auxiliare fara valoare, pe criterii de comisioane. Analfabetism, numele tau e Romania.
 • +5 (11 voturi)    
  foarte bine (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 16:24)

  Francisc 1 [utilizator]

  am vazut ca acum si vaccinurile se voteaza , in curand te vei duce cu copilul la medic si vei vota si diagnosticul , tratamentul si operatia ! La ce atatia specialisti ( in cazul asta profesori) !? ce stie ei , decat au tocit pe la vreo privata si nu are scoala vetii!
 • -2 (4 voturi)    
  xxxxl (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 16:49)

  vorbeste lumea [utilizator]

  acum au ajuns parintii sa-si dea cu parerea si despre carti ...
  • -2 (4 voturi)    
   Parinti, refuzati auxiliarele! (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 17:29)

   D-or [utilizator] i-a raspuns lui vorbeste lumea

   Pai, ei le platesc, iar copiii lor le cara zilnic.

   Ma voi opune oricarui auxiliar, in afara de culegeri si atlasuri.

   Se pare ca refuzul parintilor de a plati maculatura - care mai mult incurca elevii si le deformeaza spatele - a ramas singura solutie de a scapa de Auxiliare.

   Ministerul nu a reusit sa o faca.
 • 0 (4 voturi)    
  o mizerie evident (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 17:29)

  Soricelu [utilizator]

  oricum invatatorii/profesorii din ziua de azi sunt varza. vor zice: dar nu ati aprobat si voi? ne fac partasi pe noi parintii pt esecurile lor, pt prostia lor. 'vai voua carturarilor si fariseilor fatarnici' - veti plati cu toti pana la unul pt sminteala pe care o aduceti zecilor de generatii.
 • +3 (5 voturi)    
  Aprobate de parinti? (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 17:41)

  nlln [utilizator]

  Pe ce criteriu?

  Eu ma gandesc ca un manual chiar si auxiliar este aprobat de o comisie de specialitate.

  Si conform trendului..o comisie de specialitate acredita.
 • 0 (2 voturi)    
  Si totusi... (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 17:50)

  nlln [utilizator]

  Explicati odata care este rolul acestor manuale auxiliare.

  Ai un manual...de ce iti trebuie un auxiliar la manual?

  Pe timpul meu nu existau auxiliare.
  Si ne-am descurcat minunat.
  Aveam un manual.
  Lectia era explicata dupa accea urmau problemele sau exercitiile.

  Primele 10-15 erau usoare, urmatoarele grele pana la foarte grele.
  Era loc pentru toata lumea.
  Pentru nota 5 rezolvai primele exercitii/ probleme , pentru 10 incercai ultimele exercitii/ probleme.
  Toata lumea era multumita.
  Cine dorea mai mult mai avea 2 culegeri.
  Si uite-asa am trecut noi prin scoala fara prea mare zbucium de manuale alternative.

  Copilul meu in schimb.. cred ca a avut manual alternativ si la desen, desi faceau matematica si in ora de desen.Ce tampenie!
  • +1 (1 vot)    
   Auxiliarele sunt culegerile, in principal (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 20:47)

   andipetre [utilizator] i-a raspuns lui nlln

   Nu sunt alte manuale, sunt culegeri si alte carti care completeaza manualele. Uneori, pentru ca manualele sunt proaste, auxiliarul e foarte util. Dar de cele mai multe ori auxiliarul inseamna culegerea (la mate), cate un caiet de lucru etc.

   Cand au retras autorizatia pentru auxiliare anul trecut s-a creat o situatie aberanta in care la matematica nimeni nu mai avea voie sa foloseasca nicio culegere.
 • +2 (2 voturi)    
  ! (Miercuri, 10 ianuarie 2018, 20:10)

  neo13 [utilizator]

  Alte sedinte, alte manuale, alti bani, alte kile carate in spate de bietul copil...
  Acum totul legalizat.
  Plus aceasta vacanta idioata pana in 15 pentru care unul dintre parinti trebuie sa-si prelungeasca prelungirea de concediu numai ca sa stea cu copilul plictisit in casa (ca nu toti avem bani sa-i ducem in Austria la schi)...
 • +2 (2 voturi)    
  Mamă, ce limbaj de lemn! (Joi, 11 ianuarie 2018, 0:41)

  Gabu [utilizator]

  Înțelegem nevoia profesorilor de exprimare a originalitații dar:
  - copiii ar trebui sa aibă o bază comună de educatie pentru ca mai târziu să aibă ceva in comun;
  - într-o societate fundamental coruptă, auxiliarele sunt o modalitate de a face bani;
  - asta e tare cu: ”intreprind demersurile necesare punerii in practica a deciziilor luate (...) cu respectarea prevederilor legale in domeniul financiar ” Vorba ceea, ”școala e gratuită doar pentru copii, nu și pentru părinți (sîc!)”:
  - cine cară cărțile?
  PS: n-am să înțeleg niciodată cum de se irosește atâta energie cu aceste auxiliare ce se vor fi folosit au ba, dar nu s-a putut în 28 de ani să se scrie un set de manuale complete, coerente, și decente... Ah! ăi de ne conduce, n-are competențe, ei sunt decât la furat...


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version