• Comisia Europeană (CE) a impus României mai multe condiționalități ex-ante pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile.
  • Condiționalitatea ex-ante privind infrastructurile de cercetare a fost ridicată recent, în urma unui proces coordonat de Ministerul Cercetării și Inovării, finalizat cu un raport ce include 60 de infrastructuri de cercetare care se constituie într-un roadmap cerut de CE.
  • România poate accesa astfel 400 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurilor de cercetare.
  • Modul în care a fost elaborat acest roadmap ridică însă unele semne de întrebare.
  • Conflictele de interese ale celor care au elaborat lista infrastructurilor de cercetare și neluarea în considerare a recomandărilor făcute de Comitetului Român pentru Infrastructuri de Cercetare pot declanșa blocarea ulterioară a fondurilor și chiar returnarea lor ex-post.

România, prin Ministerul Cercetării și Inovării, a reușit la finele lunii noiembrie 2017 să îndeplinească cerințele Comisiei Europene (CE) pentru deblocarea fondurilor europene nerambursabile destinate infrastructurilor de cercetare.

Prin urmare, aprox. 400 milioane EUR vor fi disponibili pentru dezvoltarea acestui sector, conform declarațiilor dlui ministru, Dr. Lucian Georgescu.

Lucru îmbucurător, mai ales în contextul scăderii alocărilor bugetare pentru cercetare la nivel național. Dar să ne uităm un pic mai atent la procesul care a dus la ridicarea acestei condiționalități ex-ante pentru accesarea banilor comunitari…

Dl ministru declară în interviul de mai sus că fondurile au fost sistate în 2016 de către CE până la elaborarea unui roadmap privind infrastructurile de cercetare. În consecință, în august 2016 s-a constituit (de fapt reînființat) Comitetul Român pentru Infrastructurile Cercetării (CRIC) printr-o decizie a președintelui ANCSI (Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare) de atunci, dl Dr. Mihai Dima. Misiunea acestuia a fost„de a actualiza roadmap-ul naţional pentru infrastructurile cercetării, în funcţie de: (i) priorităţile CD identificate pentru următorul interval strategic –pentru specializare inteligentă și de relevanță națională; (ii) investiţiile deja făcute; (iii) evaluarea ex-ante a gradului de utilizare a infrastructurii propuse; (iv) angajamentul de a deschide accesul la infrastructuri către alţi operatori din cercetarea publică.”