Autoritatile franceze vor infiinta, la sfarsitul lunii ianuarie, o comisie care va avea sarcina sa lucreze la reformarea Constitutiei in sensul introducerii unor cote de imigranti, a anuntat ministrul pentru imigratie de la Paris, Brice Hortefeux, relateaza Reuters.

Noua politica in domeniul imigratiei avuta in vedere de Paris, porneste de la principiul ca "Franta are dreptul sa aleaga pe cine doreste sa primeasca", dupa cum a afirmat Brice Hortefeux. Oficialul francez a declarat pentru postul Europe 1 ca parlamentul ar trebui sa dezbata anual politica in domeniul imigratiei, "pentru a anticipa numarul strainilor care ar putea veni pe teritoriul francez".

Comisia care urmeaza sa fie infiintata la finele acestei luni ar trebui sa prezinte primele concluzii la sfirsitul lui aprilie, si, de fapt, ar pune in practica ceea ce presedintele Nicolas Sarkozy a numit " imigratie aleasa". Acest lucru ar insemna ca in fiecare an va fi stabilit un numar de imigranti, pe categorii profesionale, care ar avea dreptul sa vina pe teritoriul francez, in functie de necesitatile economiei.

Reuters noteaza ca noua politica ar putea incalca anumite principii precum cel al "egalitatii cetatenilor in fata legii". Partidul Socialist a condamnat deja initiativa lui Hortefeux, despre care a afirmat ca este "principalul artizan al gravei derive xenofobe a guvernului".

Pozitia Parisului in materie de expulzari nu este noua, pentru 2007, de exemplu, numarul stabilit a fost de 25.000, dar el nu a fost atins, dupa cum a admis insusi oficialul francez.